Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 23:50, 12 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Łukasz, w każdym zakątku ogrodu jest bardzo ładnie. Jesień wygląda u Ciebie wspaniale w tych przebarwieniach. A rabata ogrodowiskowa też - właśnie ta tawuła ją podkręciła (Zdaje się, że) berberys pod wierzbą też daje czadu! To chyba moje ulubione zdjęcie. Oprócz matki jabłoni
Co to za jabłoń? Dobre jabłucha daje?

Bardzo mi miło Kolorki w tym roku wyjątkowe ładne jak na moje rabaty, na ogrodowiskowej nie ma tawuły . Pod wierzbą to berberys, jeden z moich ulubionych krzewów przez cały rok, teraz daje również niesamowity popis kolorów.
Żebym to ja wiedział co to za jabłoń, wiem tyle, że to jakaś zimówka. Drzewo ma ponad 35 lat o ile nie więcej, jabłka są twarde i dość kwaśne, idealne na przetwory
Luki 23:55, 12 paź 2013

Kondzio napisał(a)
piękna jesień u ciebie i śliczne żurawki hi hi hi

Dzięki Kondzio

monteverde napisał(a)

Twoje żurawki są piękne fundusz funduszem, ale czy będziesz miał miejsce na te 40 sztuk? pozdrawiam

Przed zrobieniem listy odbył się spacer po ogrodzie i planowanie co można przerobić 20 zmieści się w różnych miejscach, kolejne 20 wymaga rozebrania, a raczej demolki obrzeża na jednej rabacie i wymurowanie od nowa, ale czego to się nie robi dla żurawek. Chcę zrobić tak, aby każda rabata miałą obwódke z żurawek Jak kolekcja dalej będzie się powiększać to też mam rozwiązanie. W przedogródku pozbywam się trawnika, który i tak jest mało atrakcyjny, i robię sobie tylko ścieżke, żeby mieć dojście
monteverde 23:59, 12 paź 2013

Luki napisał(a)

Przed zrobieniem listy odbył się spacer po ogrodzie i planowanie co można przerobić 20 zmieści się w różnych miejscach, kolejne 20 wymaga rozebrania, a raczej demolki obrzeża na jednej rabacie i wymurowanie od nowa, ale czego to się nie robi dla żurawek. Chcę zrobić tak, aby każda rabata miałą obwódke z żurawek Jak kolekcja dalej będzie się powiększać to też mam rozwiązanie. W przedogródku pozbywam się trawnika, który i tak jest mało atrakcyjny, i robię sobie tylko ścieżke, żeby mieć dojście

No fajny sposób, a trawnik jak ma być byle jaki to lepiej żurawki to może nadmiar żurawek będziesz sprzedawał ludziska chętnie sadzonki oryginalne kupią ja pierwsza
agatanowa 00:10, 13 paź 2013

Też miałam to zaproponować Łukaszowi. Żurawki robią tu furrorę, a Ty dobrze sobie z nimi radzisz, masz dziatwę w nadmiarze. Nic tylko handelek rozkręcac

A to co tu jest jak nie tawułka???

aaaaaa BERBERYSIK?
Luki 00:20, 13 paź 2013

Aniu też tak myśle o trawniku wyjątkowo paskudny jest w tym miejscu i na dodatek paskudne pędraki podjadły mu teraz korzenie. Muszę je wytępić i póżniej kolejny 8 metrowy pas żurawek powstanie Nie ukrywam, że już sporo moich żurawek w Polske powędrowało

Tak to włąsnie berberys 'Tiny Gold' Nad handlem żurawkami myślałem w zeszłym roku tak na poważnie, ale jak poczytałem szczegóły i dowiedziałęm się, że trzeba zamawiać po 82 sadzonki z in vitro z jednej odmiany to zrezygnowałem ale jak wyżej napisałem sporo moich sadzonek w kraj już poszło
Madzenka 11:01, 13 paź 2013

Łukasz piekny jest Twój ogród jesienia. Jabłoń jest zjawiskowa z tym obrośniętym bluszczem (???) pniem. Czekam na Twoje 40 nowych odmian żurawek!!!

Czy pędraki nie przytargałeś do ogrodu dzieki żurawkom....? U mnie tylko w żurawkach i laurowiśniach były.....
Luki 11:22, 13 paź 2013

Marzenko bardzo dziękuje, jabłoń obrośnięta jest trzmieliną, wiosną gdy kwitnie w połączeniu z nowymi przyrostami trzmieliny widok jest cudowny.
Co do pędraków, przyniesieni ich z żurawkami jest raczej niemożliwe bo nie wsadzałem w tym roku nowych, a robale pojawiły się tylko w przedogródku na trawniku. Zastanawia mnie tylko jedno... zawsze w maju latały te paskudy chrabąszcze majowe i nigdy nie miałem problemu z trawnikiem, a tym bardziej z wypadaniem roślin z niewyjaśnionych przyczyn. 5 lat temu miałem plage chrabąszcza majowego, wieczorem wyjście na dwór było wręcz ohydnym doznaniem,a żadnych strat w roślinach i trawniku nie zauważyłem. Jakiś pechowy rok dla tego stworzenia. Robale były małe, więc zapewne to pierwszy rok. Na wiosne będę kombionował, dobrze że ta częśc odgordzona jest od reszty ogrodu chodnikiem betonowym grubym na 40cm zawsze to jakieś zabezpieczeni
Nie dam im stołować się w żurawkach, nie ze mną takie numery , a na przyszły rok planuje inwazje żurawkową.....
Mala_Mi 13:37, 13 paź 2013

jabłka są twarde i dość kwaśne, idealne na przetwory

To idealne jabłka dla mnie do jedzenia
Madzenka 16:57, 13 paź 2013

Luki napisał(a)
Marzenko bardzo dziękuje, jabłoń obrośnięta jest trzmieliną, wiosną gdy kwitnie w połączeniu z nowymi przyrostami trzmieliny widok jest cudowny.
Co do pędraków, przyniesieni ich z żurawkami jest raczej niemożliwe bo nie wsadzałem w tym roku nowych, a robale pojawiły się tylko w przedogródku na trawniku. Zastanawia mnie tylko jedno... zawsze w maju latały te paskudy chrabąszcze majowe i nigdy nie miałem problemu z trawnikiem, a tym bardziej z wypadaniem roślin z niewyjaśnionych przyczyn. 5 lat temu miałem plage chrabąszcza majowego, wieczorem wyjście na dwór było wręcz ohydnym doznaniem,a żadnych strat w roślinach i trawniku nie zauważyłem. Jakiś pechowy rok dla tego stworzenia. Robale były małe, więc zapewne to pierwszy rok. Na wiosne będę kombionował, dobrze że ta częśc odgordzona jest od reszty ogrodu chodnikiem betonowym grubym na 40cm zawsze to jakieś zabezpieczeni
Nie dam im stołować się w żurawkach, nie ze mną takie numery , a na przyszły rok planuje inwazje żurawkową.....

Okres wylegu tych potworów to 3-4 lata....wiec jak złoźyły jaja to teraz się zywią.....
Luki 20:49, 13 paź 2013

Dzisiaj wypatrzyłem u sąsiada pięknego i zdrowiutkiego cisa tak z ok 130cm. Jest niestrzyżony, ale byłby z niego idealny stożek, chyba będę musiał przeprowadzić poważne rozmowy tylko jak to załatwić... to jest problem...... może zamach nocą oczywiście żartuje. Widziałbym go w miejscu kolejnego jałowca z z dwoma kulami bukszpanowymi mmmmm. Pomyśleć że rośnie przed domem i do tej pory go nie zauważałem. Danusia zmieniła moje spojrzenie na tego iglaka.....