Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:18, 11 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Halinko robisz już jakieś wysiewy parapetowe?

Tak wysiałam już werbenę mciągle ją oglądam ale jak na razie nic .Pod koniec miesiąca wysieję kfiotki
Między sosnami 00:12, 11 lut 2018

Do góry
Hortensja pnąca wymaga podlewania pod tą sosną, w czasie suszy liście smętnie więdną, może dlatego słabo kwitnie, ale trudno, lubię ją, pięknie się przebarwia

A moją faworytką jeśli chodzi o kwiatki jest firletka. Dostałam kiedyś sadzonkę a teraz rozsiewa się w różnych miejscach i przepięknie kwitnie. Daję jej swobodę, bo nawet same liście mają ciekawy jasnoszary kolor. Kompletnie nie szkodzi jej susza.

Między sosnami 00:03, 11 lut 2018

Do góry
Fasolko, bergenie mam, rosną dobrze
kopytnik pada, chyba, że mu podłączę na stałe wężyk z piciem
Hosty marnieją, przesadzadziłąm sporą kępę z ogrodu gliniastego i w ciągu dwóch sezonów zmniejszyły liście o połowę
Tylko jedna odmiana łądnie rośnie, nie znam nazwy

Hortensja wspina się bardzo dobrze i szybko tylko kwitnie słabo

sadzona w 2012 roku

Między sosnami 23:42, 10 lut 2018

Do góry
Oj, barwinek jest podstępny. Mój po 7 latach zmienił się w zbitą darń wysoką na 20 cm, korzenie, tak gęste, że szpadlem można było sześciany wycinać, na ponad 30 cm w głąb sięgały. Usuwanie tego to ciężka harówka.
Wyrywałam go ostatniego lata, żeby zrobić miejsce na rabatę azaliową.
Najpierw podjęłam próbę wsadzania azalii w barwinek, padły w jeden sezon.

Za zdjęciu jeszcze w niewinnej fazie.

Polecam bergenie, hosty i kopytnik.

To hortensja pnąca po drzewie się dzielnie wspina?
Tak w ogóle to fajne masz drzewa, takie dojrzałe.
Między sosnami 23:23, 10 lut 2018

Do góry

Między sosnami 23:16, 10 lut 2018

Do góry
Tu zaraz po posadzeniu

Za rok już po cięciu

Między sosnami 23:11, 10 lut 2018

Do góry
W maju 2016 zorganizowaliśmy dużą akcję żywopłotową. Z jednej strony ogród był mocno nierówny z powodu zalegającej ziemi z dawnych wykopów, utworzyła się skarpa dużo powyżej poziomu przy granicy działki. Częściowo ją zniwelowaliśmy, ale aby wyrównać teren do granicy działki potrzeba było zbudować murek oporowy. Usunięcie skarpy nie było możliwe ze względu na drzewa, które na tej wysokości rosły już od dawna. Więc należało się do nich dostosować. Najpierw kopaliśmy wzdłuż ogrodzenia szeroki rów wycinając część korzeni sosen lub omijając te większe. Do umocnienia skarpy zakupiliśmy gazony betonowe, które zasypywaliśmy piaskiem.

Szeroki rów pod sadzonki żywotnika zaprawiliśmy obornikiem i ziemią do iglaków.

Krzewy dostały naprawdę porządną bazę startową. Pierwszy rok przetrwały dając bardzo duże przyrosty . Oczywiście obficie regularnie podlewane.

Między sosnami 23:04, 10 lut 2018

Do góry
fasola napisał(a)
Witaj,
warunki ogrodowe mamy podobne, u mnie tylko gliny brak.
Pięknie u Ciebie i rośliny masz bujne i zadbane. Podoba mi się Twój ogród.
Z roślin okrywowych do cienia polecam epimedium, daje sobie radę wszędzie.
U mnie też rozbrykał się dereń kanadyjski, ładnie zadarnia tylko słabo z kwitnieniem. Barwinek też sobie świetnie radzi tylko potem trudno nad nim zapanować.
Dąbrówki w moim ogrodzie po roku lub dwóch zawsze zarządzały odwrót. Chociaż mam wrażenie, że problem był z za małą ilością światła.

Pozdrawiam!

Witaj, Fasolko dziękuję za polecenia, w takich warunkach na wagę złota
Barwinek kocham, bo zapełnił mi najgorszy i najciemniejszy kąt ogrodu

z dąbrówkami mam tak samo jak Ty.
Podziwiam Cię, bo Twój ogród wielkością pochłania cztery moje i zaraz biegnę podglądać
Dwa ogrody 22:21, 10 lut 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Lubię do Ciebie zaglądać jesteś taka twórcza, od razu zaczyna mi się chcieć .
Zaczęłam robić pisanki, oklejam je byle czym i liczę na ciekawy efekt. W ruch poszły bandaże, koronki, sznurki, złotka i farba akrylowa. Nigdy wcześniej nie robiłam nic takiego, ale lubię wyzwania, a Ty motywujesz mnie swoimi działaniami bardzo. Pozdrawiam

Dorotko, myślę, że Twoje pisanki będą niepowtarzalneI cieszę się bardzo, że znowu działasz
Pisanki już zrobiłam, wymagają tylko wykończenia, więc wstawię ubiegłoroczne szyciowe robótki, nie pokazywałam ich na wątku. Foty robione dziś, bo ani jednej nie zrobiłam w ubiegłym roku.
Od dziś wiosna w domu, kury nasadzone na tymczasem, zanim usiądą na swoich miejscach Materiałowe jajeczka do ozdobienia koronką, bo w ub. roku nie zdążyłam. Zgromadziłam też materiał na wianki, będę kleić.

Podwórkowa rehabilitacja 22:20, 10 lut 2018

Do góry
Jolu sama mam na koncie takie niepowodzenia.
Kiedyś przechowywałam w piwnicy i często mi padały. Teraz trzymam w sypialni na parapecie. i tu jej się podoba.
Fota z września

Między sosnami 22:17, 10 lut 2018

Do góry
Jolu, Danusiu, miło mi, że zajrzałyście
Jolu, zdjęcia robię wtedy kiedy słonko ładnie przyświeci, a roślinki do zdjęć też wybieram te ładniejsze

Danusiu, tak, niesamowita przyjemność i chociaż mięśnie bolą na samo wspomnienie niektórych prac

i na efekty trzeba czekać, to warto

Dwa ogrody 22:03, 10 lut 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Oooo Mariolu twoje bommki to wyzsza szkoła niż moja.
Nic , ja zaczynam i ucze się.
I aż sprawdzałam skąd jesteś, bo po nauki, aż przyjechałabym .A tu niewiadoma dla mnie
Doniczki rewelacja.!
A gdzie takie sztukaterie kupujesz ??

Kochana, każdy kiedyś zaczyna, chęci się liczą i trochę wytrwałości oraz czasu
Miłe to co piszesz, ja z samego środeczka Polski jestem, ale nigdy nic nie wiadomo, może się spotkamy kiedyś Ozdoby robię sama. Szczegóły mogą być na pw.

Ogłaszam koniec bombkowa na ten rok
Pokazuję prawie wszystkie zbiorczo, więcej bombkami tej zimy przynudzać nie będę

Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:55, 10 lut 2018

Do góry
Ewik napisał(a)

Ewciu, śliczne zdjęcia z lata. Uwielbiam Twoje kompozycje
Co to za róża na pierwszym zdjęciu? Masz może zdjęcie na wprost tej rabaty z drugiego zdjęcia?
Dwa ogrody 21:49, 10 lut 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Mariolu, po pierwsze nie mogę się napatrzeć na Twoje coraz nowe pomysły
Po drugie, co jest na klejone na tej doniczce? Ta ozdoba jest ze styropianu? Gdzie się cos takiego kupuje?

Jolanko, na doniczce jest masa plastyczna, którą odciskam w foremkach i przyklejam do zdobionego przedmiotu
Pomysłów mi nie brakuje, tylko doba jest za krótka
tutaj masz dekupaż na tkaninie

Do raju daleko - u Ewy 21:35, 10 lut 2018

Do góry

Między sosnami 21:33, 10 lut 2018

Do góry

Dwa ogrody 21:28, 10 lut 2018

Do góry
rozark napisał(a)
dziękuję miłych slow nigdy za wiele chociaż mam świadomość że jestem na początku drogi

Początki trudne, ale warto wierzyć w powodzenie przedsięwzięcia dla Cie różyczka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:26, 10 lut 2018

Do góry
Synusie stanęli na wysokości zadania i nie pozwolili eMusiowi targać korzeni na górę. Moje chłopaki wysokie jak dęby więc jest porównanie wielkości korzeni

dobrze, że był śnieg bo bez niego nigdy by się nie udało, dawał poślizg

ten już na miejscu

a ten będzie w miejscu makiety, którą ciągle dewastowały sroki
Do raju daleko - u Ewy 21:26, 10 lut 2018

Do góry

Dwa ogrody 21:25, 10 lut 2018

Do góry
Margarete napisał(a)
Mariolka znowu kolejne nowe cudeńka pokazujesz. Zdolniacha !
Szlagmetal, werniksy, masy i takie inne słowa obco brzmią dla mnie ale efekty są cudne.
U mnie też twoje przebiśniegi wyszły już z ziemi ale jeszcze pąków nie widać - to dobrze bo teraz mroźne i bezśnieżne pogody nadchodzą.

Małgosiu oj tam, słówka jak słówka wspominkowo, jw.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies