Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 16:18, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak pompa będzie pracowała na dnie, spowoduje że staw zamarznie do dna.

Ja miałem odpowiednia dyszę, grzybek, który pompował wodę w dół i na boki, nie używam już tej metody, bo po jednym niedopilnowaniu prawie całą wodę z oczka wylało na lód i tam zamarzła, kosze z liliami były na wierzchu, a pompa chodziła bez wody, odtąd używam napowietrzacze.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 16:13, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W stawie przy lustrze mam pompę ze specjalną membraną zostaje na zimę, ale kosztuje 6.000 zł w ścianach i źródełkach spuszczam wodę i pompki stoją na sucho.

A to wyższa szkoła jazdy, ukryte i podają wodę do dysz odpowiednio umieszczonych w stosunku do poziomu lustra wody, pierwsza klasa, a ja ciągle byłem przekonany że u Ciebie pracuje zwykła pompa oczkowa, jak to dobrze czasem coś spytać. Te zwykle oczkowe pompy, zatapialne (w przedziałach mniej więcej od ok. 1500l/h do największych z regulacją ok. 25000l/h) bez problemu obsługują filtry, małe kaskady i natryski, no i nie mogą stać zimą bez wody.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 15:39, 23 lut 2015

Do góry
Jeśli nie ma ryb to nic nie jest potrzebne. A pewnikiem nie ma, bo skoro staw ma być płyciutki to ryby nie przeżyją. Na same rośliny nie potrzeba fontanny, zwłaszcza do grzybieni, które nie lubią zbytniego ruchu wody.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 15:38, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To co byś Danusiu zrobiła w moim przypadku? Gdy stawik taki płyciutki?
Nic na zimę nie zostawiać? W sensie pompy czy napowietrzacza.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 15:36, 23 lut 2015

Do góry
Boże no to nie tnij kobieto, że też się tak spieszycie, to nie pora jeszcze. Środek wymarznie i po rozplenicy, ta część u góry związana chroni przed mrozem.

Poczytaj co robimy w lutym i co możemy ciąć Przerzuć się na krzewy, ale też z umiarem czy nie za zimno. To najgorszy najbardziej niebezpieczny miesiąc. Gorączkowanie się nie opłaci

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/14-co-robimy-w-ogrodzie-w-lutym
Grab - Carpinus 15:35, 23 lut 2015

Do góry
Napisz w takim razie co ma być szczelnym żywopłotem zasłaniającym (graby czy laurowiśnia?) i czy graby mają być rzadko przed żywopłotem czy mają stanowić żywopłot??
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 15:28, 23 lut 2015

Do góry
Grab - Carpinus 15:18, 23 lut 2015

Do góry
Jeśli graby to już nie laurowiśnie, oba wymagają ostrego i systematycznego cięcia. Z laurowiśni bym zrezygnowała, potrafią być naprawdę wielkie.

Rozumiem że graby przy płocie przed nimi laurowiśnie? Bo napisałaś jakby odwrotnie

Fastigiata (czyli kolumnowe) nie trzeba tak naprawdę ciąć, mogą takie być, tylko równać górą.
Napisałaś Fastigiata czy kolumnowe? a to to samo

Aby uzyskać zwarty szpaler grabów trzeba je ustawić tak, aby się stykały. Aby się zasłonić nie uzyskasz tego sadząc 4 graby na 10 m. Ja wiem że osiągają szerokość nawet 4 metry, ale jeszcze takich nie widziałam.
Grab - Carpinus 15:09, 23 lut 2015

Do góry
Sadzenie grabów

Grab - Carpinus 14:57, 23 lut 2015

Do góry
Rabata to rabata, a trawnik to trawnik. MIędzy nimi jest linia, granica. Trawnik się kosi, na rabacie rosną rośliny, nie tylko zywopłoty, ale rabata może być wąska i mieć same zywopłoty. Jak jest szeroka, ma również inne rośliny, krzewy, byliny, kompozycje.

Przygotowanie gleby

Sadzenie, linię rabaty wyznacza sznurek.

Grab - Carpinus 14:56, 23 lut 2015

Do góry
anitan napisał(a)
Rabata, czyli odkryta ziemia? Odcięta od trawnika? Za długi fragment na wysypywanie kamieniami (drogo), kora chyba też nie bo będzie zakwaszać. W takim razie pozostaje bieganie i wyrywanie chwastów ręcznie?

Ojojojjj, jeszcze dużo musisz się nauczyć i doczytać i pogodzić oraz pokochać wieczną pracę ogrodnika

Pozostaje odpowiednie i właściwe przygotowanie terenu, czyli wytyczenie rabaty, odchwaszczenie, przekopanie, wzbogacenie w materię organiczną, następnie wykopanie rowu i sadzenie grabów. Kolejny etap sciółkowanie korą, kompostem lub innym materiałem ściółkującym.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:55, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Buka przycinam na początku marca, jak już zaczynamy sezon sprzątania i mycia mebli.

Dzięki, czyli już niedługo Dzisiaj nie wytrzymałam i przycięłam część kocimiętek i sasanek ze starych liści...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:47, 23 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Jak zwykle nas podpuszczasz Dekoracji walentynkowych też miało nie być
Na pewno będzie się działo.

Nie było Tylko jedno serduszko do starego wianka przyczepiłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:46, 23 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Danusiu, kompozycje wiosenne zapewne nas zachwycą, a tymczasem podpowiedz, kiedy przycinasz buka? Ja mam do uformowania "Purpurea - pendulę", ale nie wiem, czy już można, jak myślisz?

Buka przycinam na początku marca, jak już zaczynamy sezon sprzątania i mycia mebli.
Grab - Carpinus 14:40, 23 lut 2015

Do góry
Rabata powinna być w tym miejscu.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 14:33, 23 lut 2015

Do góry
Nie porwę się na zgadywanie co to za drzewo, potrzebuję mieć liście. Albo, albo to za mało na ten wątek. Wklej jak będziesz miał liście.

W dodatku pytanie brzmi co to za gatunek, jak tu rodzaj trudno określić.. Do gatunku to o wiele za mało do rozpoznania, a do odmiany to już w ogóle nie da się.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 14:30, 23 lut 2015

Do góry
W marcu, ale zanim ruszy, teraz u mnie za wcześnie, u ciebie - nie wiem jaka pogoda i co zapowiadają.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 14:27, 23 lut 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Możesz użyć zatapialną pompkę jak w Bukszpanowym u Danusi, pytaj jak się sprawdza zimą, albo natleniacz który umieszczasz na zewnątrz, wówczas wężyki podają powietrze do wody. Ja praktykuję z natleniaczami, ale jeśli chcesz mieć gejzerek , to pompa o niewielkiej wydajności bardziej wskazana.

W stawie przy lustrze mam pompę ze specjalną membraną zostaje na zimę, ale kosztuje 6.000 zł w ścianach i źródełkach spuszczam wodę i pompki stoją na sucho.
Projektowanie ogrodów przez internet 13:45, 23 lut 2015

Do góry
Projektowanie ogrodów przez internet 13:32, 23 lut 2015

Do góry
Niezależnie od tego, stale pomagam nadal na Ogrodowisku w dziale "Projektowanie ogrodów" i innych. Przepraszam jeśli pominęłam kogoś, albo nie na wszystkie pytania udało mi się udzielić odpowiedzi. Liczę na Waszą wyrozumiałość.

Pozdrawiam odwiedzających i zapraszam osoby niecierpliwe osiągnięcia pięknego efektu ogrodu, do skorzystania z mojej profesjonalnej pomocy. Odpowiadam na wszelkie pytania na maila

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies