Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:17, 05 lut 2018

Do góry
U mnie hiacyntowo

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:15, 05 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Zanim przyszły mrozy obudziły się u mnie cebulowe. Trochę je zabezpieczyłam, ale nie wiem, ani czy to pomoże ani czy to potrzebne Fotki z telefonu, więc wybaczcie mierną jakość.

Teraz będzie na wesoło

Co to za cebulowe?

Młodszej córci jesienią spodobały się czosnki, kupiłam i je posadziłyśmy. Nie wiem jak wypuszczają.

Czy to są one??
Wietrzny ogród 14:10, 05 lut 2018

Do góry
wymodziłam 2 koncepcje
Pierwsza przedstawia żywopłot z "niewiadomojeszczeczego",przy ogrodzeniu są posadzone brzozy, z tyłu, oraz od frontu jest zagajniczek z świerkami serbskimi, brzozami oraz sosnmi. Z tyłu równiez jest warzywniak z kompostownikiem oraz sad. Jest zaznaczone miejsce na ognisko. Z przodu wyrysowana POŚ. Po bokach na zielono zaprojektowałam rabaty.

wersja druga przedstawia ogród bez rabat. Warzywniak i sad bez zmian, ale zapomniałam napisać że bedzie ogrodzony żywoplotem z buka lub graba, podobnie mały zywoplocik, zasłona przy ognisku. Idąc za Waszymi radami o wielogatunkowości zywoplotu wzdłuż ogrodzenia po prawej stronie zaprojektowałam Serba, na tylnej sciane przy warzywniaku brabanta (chcialam go wiec zaryzykuje w tym miejscu, tak jak pisze Ela za 20-30 lat niech sie inni martwią ) Po lewej stronie nie mam koncepcji jeszcze, a od frontu cis baccata. Uzupełnieniem sa "rozrzucone" brzozy i serby w naroznikach. Brzozy moze nie wszystkie tylko niektorę bedą podsadzone trawami, bylinami itp W obu wersjach nie mam wogole koncepcji jak zagospodarowac front przez tą POŚ-ke

dodaję kierunki świata

Kwiaty we włosach 13:57, 05 lut 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Lato w pełni

Co to za kwiaty w doniczce i te żółte?
Wieloletnie czy sezonowe?
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 13:39, 05 lut 2018

Do góry

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 13:30, 05 lut 2018

Do góry
Pola napisał(a)
Róże dają czadu..

No i zakochałam się w Twoim ogrodzie, zmiany na oko nie duże ale jak ogromne w odbiorze,od razu ogród nabrał stylu . jest pięknie.Uruchomiłaś mi jakąś lawę myśli i pomysłów zmian u mnie.
Byłabym Ci wdzięczna za nazwę tej róży pnącej i ile musi rosnąć żeby tak wyglądać -może to gdzieś przeoczyłam czytając wątek.Pozdrawiam.
Ogród z wilkiem zamkn. 13:29, 05 lut 2018

Do góry
Daria .....Właśnie nie pędzę.....może na kartce tylko raczej próbuję znaleźć najciekawsza opcję ,żeby wiosną zrobic tak ,żeby już nie przerabiać ..... nie bardzo mi się podoba na odcinku 46 metrów rytm całkiem jednakowy nie chce mieć np. Szpaleru samych brzóz
i faktycznie to są same maleństwa -dlatego też zanim urosną chcę tam zrobić porządek
A może ty masz pomysł dla mnie czasem łatwiej komuś niż sobie wymyślić
edit
tak by to wyglądało bez żadnych drzew narazie ;

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:29, 05 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Czas na fotki Summer Song już wystartowała :/

Ale cudo!!!
O takim marzę sobie!!!
Pan Maluśkiewicz 13:24, 05 lut 2018

Do góry
Hej!
Dawno nie byłam u siebie...
U nas wszyscy zdrowi, po feriach znów walczymy..z porannym wstawaniem najbardziej
U mnie wiosna. Róże listki puszczają.

Ogród Mirelli 13:22, 05 lut 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

A mógł niej powstać taki piękniutki moherowy berecik

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać

Świetne robisz te wianuszki. U mnie jeszcze wszędzie zima...
Podobają mi się, są bardzo subtelne.
Ogród wśród pól i wiatrów 13:18, 05 lut 2018

Do góry
jolka napisał(a)
No to się pochwalę Hehe, widać że hortensje mogą się podobać i latem i zimą

Miłego dnia wszystkim

Hortensję w pełni rozkwitu w styczniu!!!

Taki cuda tylko u Joleczki!

Gratulacje!

Ps. Z pomidorów mogę Ci polecić Bycze rogi opalka. Miałam w zeszłym roku w swojej szklarni. przePyszne i nie chorują.
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:40, 05 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Czy to może jest sośnica?
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:25, 05 lut 2018

Do góry
Czas na fotki Summer Song już wystartowała :/

Doniczki spoko

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:23, 05 lut 2018

Do góry
Zanim przyszły mrozy obudziły się u mnie cebulowe. Trochę je zabezpieczyłam, ale nie wiem, ani czy to pomoże ani czy to potrzebne Fotki z telefonu, więc wybaczcie mierną jakość.

Ogród z wilkiem zamkn. 12:06, 05 lut 2018

Do góry
i troszkę zimowych fotek dla oderwania myśli

miłego dnia
Ogród z wilkiem zamkn. 11:58, 05 lut 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Burgundy szczepione są tylko na podkładce. Umbry na sztobrach (pieńkach). Umbry przyrosną tylko w koronie. Burgundy natomiast w górę, tak jak pociągnie je przewodnik.

Madziu, mnie nie dziękuj, a sobie. W porę, choć dość typowo, bo po roku na ogrodowisku wreszcie dojrzałaś i wiesz czego chcesz Wiesz? Na pewno wiesz?
Dlatego napisz jaką masz wizję ogrodu. Co chcesz, a czego absolutnie nie chcesz. Usiądź z kubkiem w garści, pomyśl, przeprowadź sama ze sobą poważną rozmowę. Konkluzje przelej na forum.
Na ten moment powiem ci tylko, że jeśli obsadzisz szpalerem drzew zachodnią stronę to będziesz po południu mieć cień. Co tam posadzisz poniżej? Hm?

Daj jakieś piny. Z wizją/kształtem ogrodu.

czy wiem ? raczej tak ,ale koncepcje pod wpływem forum czasem mi się zmieniają
styl -nowocześnie ,ale nie monotonnie ,kfiotki,trawy i kolory muszą być ...ogród ładny w każdej porze roku ......wiele by wymieniać jeszcze ......

...dziękuję za wskazówki -dałaś mi do myślenia
na pewno ten bok chcę mieć bez trawnika ,z płytami wtopionymi w żwirek i rośliny ,które spójnie połączą kulkowisko buksowe w przedogródku z resztą ogrodu .....hm
....
coś takiego mniej więcej mi chodzi po głowie
https://pl.pinterest.com/pin/430516045623610227/
https://pl.pinterest.com/pin/248823948140581783/
https://pl.pinterest.com/pin/663295851340430432/
https://pl.pinterest.com/pin/30540103705205672/
https://pl.pinterest.com/pin/571746115184773008/
a tak ten bok bez śniegu wygląda

Ogród z wilkiem zamkn. 11:40, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować

metasekwoja na froncie ? raczej nie ,dlatego ,że tam mam kulkowisko buksowe
tam tylko myślę o zmianie wisienek
ogród Anety poprzegladam wieczorkiem,ale widzę,że też pięknie

a brzozy z boku -nie wiem czy nie zawielkie ,tam jest 4 m od domu -musiałaby byc mniej więcej ok 1,5 m od płotu hmmm a przy ciągłych wiatrach nie wiem czy byłoby to bezpieczne dla domu
na tym boku poza tym jest skarpa .... ech ....dobrze ,ze do wiosny jeszcze troche czasu .....bedę nadal kombinowac dzięki ,że zaglądasz
cały ten bok i przedogródek
zimowo

Znowu na wsi 11:24, 05 lut 2018

Do góry
Tymczasem na dworze łagodnej zimy ciąg dalszy.

Udanego tygodnia!
Znowu na wsi 11:12, 05 lut 2018

Do góry
Wspominałam kilka postów temu że będę próbować doprowadzić do kwitnienia w domu obcięte gałązki kaliny bodnantskiej Dawn. Melduję że eksperyment się udał, gałązki zakwitły. W końcu mogłam się przekonać że ona na prawdę pachnie bo w ogrodzie miałam z tym problem . Nie wiem jak krzak zareaguje na krzywdę jaką mu wyrządziłam, przekonam się o tym w następnych miesiącach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies