Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 10:58, 05 lut 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Dario

Chyba:

Moudry

Czy Twoja Moundry ma takie białe końcówki na kwiatach?? jakiej jest wysokości??
Pytam bo mam jedną wielką rozplenicę i zachodzę w głowę jaka to odmiana...
Moja działka na Dębowym Lesie 10:52, 05 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Aniu teraz to już z górki musi być... Zmiana opatrunku wiem jaka ciężka... Mój miał 6 lat, jak musiałam przemywać i maść smarować, on wył, ja wyłam...

Taką mam nadzieję,że w końcu będzie z górki i w końcu lepiej
O to też masz trudne doświadczenie i rozumiesz bardzo.
I mi ciężko przy tych opatrunkach. Ale czego mamy nie przejdę i nie zrobią.Prawda ??

Moja działka na Dębowym Lesie 10:40, 05 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Aneczko sąsiadeczko cudnie było Ciebie spotkac po za naszym Debowym całusie duże

Oj i ja się cieszę sąsiadeczko na to nasze spotkanko, które było.
Wspaniałe chwile i dziewczyny wszystkie.
Udalo ci się kupić jakieś nasiona ??
Buziaki i ja przesyłam

agapant napisał(a)
Ania dziękuje za super fajną niedzielę. Zapraszam do Zamościa

I ja Aguś dziękuję za tą niedzielę.Czas zleciał nie wiadomo kiedy.
Dziękuję za zaproszenie.Mozę uda mi się kiedyś odwiedzić ciebie

anpi napisał(a)
Aniu to dzięki Twojej mobilizacji tak szybko mogłyśmy się spotkać w realu!!!Na drugi dzień po założeniu mojego wątku już była propozycja wspólnej kawki nie spodziewałam się takiego powitania i w ogóle takiego rozwoju sytuacji Później to już tylko wymiana telefonów i poszło...mi dwa razy powtarzać nie trzeba.To było świetne spotkanie.Dobrze, że dołączyły też Bogusia,Agnieszka i Iwonka.Jesteście super kobietki!!!

Aniu, bo jak się pojawiłaś, to ucieszyłam się bardzo,że ktoś jeszcze pojawił się z Chełma.A widzisz jakie mile niespodzianki są razem z założeniem wątku ogrodowego.Fajnie,że zadzwoniłaś i tak to poszło i doszło w ten sposób do naszego spotkania.
I jest nas kilka to też fajnie.
Pierwsze spotkanie mamy za sobą. Mam nadzieję,że będą jeszcze w naszych ogrodach .Ale to już musi się ocieplić.Już niedużo tej zimy zostało.

Dla was cieplejsze kolory niż są za oknem

Ogród z wilkiem zamkn. 10:32, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne

Dziękuję Aniu za poświęcany czas
brzozy już tam rosną ,ale w rządku ,ale dopiero jesienią sadzone ,dlatego mogę je jeszcze przesadzić
Pod nimi jest szpaler z hortensji limelight ,miskanty ML i różne inne krzaczki i kfiotki

A wiśnie nie wiem ,czy nie za małe na zagajnik wiśniowy ? One są szczepione na wysokości ok 1,40 . ....

A z soliterem tez ciekawe
Ogrodowe kreacje 10:30, 05 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Uwaga uwaga - ogłoszenia parafialne: w Lidlu duży wybór nasion różnego rodzaju Ja sobie wzięłam nasionka na łąkę kwietną i nasionka ostróżki jednorocznej Czyli coś co można w kwietniu już do ziemi bezpośrednio wysiewac

Ciekawe ilu gramowe te opakowania i po ile ,ja za swoje 200g (wystarczy na 25m²łączki) płaciłam 20,50zł no i przesylka, ale jak kupi się 3-4 op to wyjdze po ok 23zł. A te torebeczki to pewnie po 20g?
Świerk serbski - Picea omorika 10:28, 05 lut 2018

Do góry
Danusiu mam do Ciebie pytanie.
Czy uwazasz że mam szansę z powodzeniem przesadzić serby rosnące już 3 lata w gruncie?
posadziłam je z doniczek we wrzesniu 2015r, podwoiły swój rozmiar i mają się dobrze jedna moja koncepcja żywopłotu się zmieniła. posadziłam je od frontu bo miała być tam robiona taka mała obwodnica miasta i chciałam wysokiej przesłony. teraz posadziłabym tam tuje kórnik z innego miejsca żeby ujednolicić żywopłot.
tylko jesli przyjeło by się wszystko po takiej przeprowadzce to kiedy to najlepiej zrobić i jakich zasad się trzymać żeby się udało? mam automatyczne nawodnienie to wody będą mieć pod dostatkiem.
tutaj widać jak mam teraz połączone żywopłoty, od wschodu tuje kornik a potem serby aż do frontu.w miejsce serbów byłyby tuje z innego miejsca.

takie tuje bym przesadzała, mają około metra

i serby
Ogród z wilkiem zamkn. 10:16, 05 lut 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, w obecnej sytuacji trzeba podejść do sprawy z głową, bez emocji.

Wiele informacji musisz skumulować samodzielnie. W jednym poście. Ja co najwyżej mogę ci uzmysłowić jak to się stało i gdzie popełniłaś błąd do tego momentu (może to być bolesne, ale nie złośliwe, chyba już mnie znasz).

Najważniejsza informacja to jaka to jest strona ogrodu, czyli zasadnicze pytanie: czy jak posadzimy (zwracam uwagę na liczbę mnogą) już te wszystkie drzewa to czy nie zasłonisz sobie całego słońca?

Proszę cię, abyś poszukała informacji o gabarytach posiadanych/planowanych drzew. Podaj też źródło, bo niektóre źródła wcale nie są miarodajne. Wszystkie dane będziemy musiały zebrać do kupy i mocno przeanalizować... bo już widzę dramatyczny błąd w założeniu....

Dla przykładu wiśnia Prunus serrulata 'Royal Burgundy'
Dorasta do 10m, 5-8m średnicy. Czyli powinny być sadzone co 4m. Na ścisk co 3.
Buk Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' dorasta do 10-15m przy szer. do 3...

Wiśnia Prunus cerasus 'Umbraculifera' Kluczowe jest na jakiej wysokości szczepiona (niżej niż 2,20-2,50m nie ma co sadzić). I korona - 5m szeroka...a ponieważ to forma kulista, to tyle samo będzie w górę.

Cisy... nie wiem jakie sadziłaś. Jesli zadbasz o nie to w przeciągu 5 lat będą juz miały 2-2,5m wys. Od gatunku zależy ile szerokości będą mieć. To też jeszcze kwestia strzyżenia. Ale trzeba liczyć, że min. 60cm + swobodne dojście do cięcia.

Dodatkowo - musisz pamiętać, że przy np. wiśniach (i innych tzw. drobnopestkowych) nie możesz wszystkiego sadzić, np. anemonów (jaskrowate) i róż, bo dynamicznie zwiększysz ryzyko czarnej plamistości.

Nie wiem jakie brzozy chcesz sadzić....

Toszka dziękuję bardzo bardzo, że chciałaś poświęcić mi czas
Ta strona ogrodu jest północno- zachodnia jest to bok ogrodu o długości 46m

Wiśnie royal burgundy są szczepione na wysokości ok 1,40 - więc one chyba na wysokość nie urosną ,a koronę planuje przycinać - nie wiem czy dobrze myślę
Wiśnie umbry są szczepione na wysokości 2,20 - planuję je co 3 m posadzić
Większość drzew w ogrodzie,które mam to są odmiany szczepione
Jedynie brzozy chyba mogą być duże - to są dorenboosy - czy uda mi się je utrzymać na wysokość ok 4 m ?
Buki za duże - więc odpadają chyba ,że jest odmiana która dorasta maksymalnie do 4 m ?

Tak cały ten bok na pusto wygląda .....niestety nie umiem tego w komputerze zrobic
Cisy. To odmiana hicksii - przewidziałam na nie 1 m szerokości ? Sadzone co 50 cm ? Pewnie za gęsto ??
Moja działka na Dębowym Lesie 10:15, 05 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Aneczko, napracowałaś się, ale mnie wprawiłaś w przerażenie Jak ja mam z tego coś wybrać, jak się na tym nie znam Aż tyle odmian? Wiem, że nie powinnam Ci zawracać głowy, bo masz dużo swoich spraw o wiele ważniejszych, ale może w wolnej chwili ograniczysz mi tę listę, please... Zdaję się w pełni na Ciebie, ja kompletnie nie znam roślin, każda jest piękna, więc jakbyś mi wybrała kilka takich najbardziej bezproblemowych, wtedy będę mogła je pomieszać i nawet powtarzać ten wybór... Podpowiesz mi konkretne odmiany tawułki i brunery? Jaką szerokość ma ta Twoja rabatka na hosty?
Mogę cierpliwie poczekać, ale pomoc jest mi niezwykle potrzebna. Sama zakopię się w tych hostach na całe tygodnie

Ok, Aniu wieczorem ci odpowiem szczegółowiej

Ogród z wilkiem zamkn. 09:49, 05 lut 2018

Do góry
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne
Ogród Muszelki 09:32, 05 lut 2018

Do góry
Startują krokusy.

Ogród Muszelki 09:26, 05 lut 2018

Do góry
Pierwsza jaskółeczka

Moje małe królestwo 08:59, 05 lut 2018

Do góry
Dziewczyny dziękuję za miłe słowa bardzo tęsknoty mi za kolorami za ciepełkiem. U mnie widać już oznaki wiosny. Tulipany, hiacynty, czosnkiem już na wierzchu tylko na termometr elektroniczny - 6

I trawi jeszcze zielone
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:13, 05 lut 2018

Do góry
katel napisał(a)
U mnie jeszcze śnieg się nie pokazał - a anemony od 2 lat mi ok. grudnia kwitły - w tym roku się wyłamały

Kasiu to u Ciebie anemony jeszcze szybsze, u mnie wczoraj sypało i topniało... plucha się robi

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:12, 05 lut 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja już mam krajobraz zimowy za oknem.
Ale śniegu trochę jest, i jeszcze ma padać.
Czyli roślinki będą przykryte na te nadchodzące mrozy.

U nas wczoraj też posypało, ale plusowa temperatura była, i się topiło
a tak to mniej więcej wyglądało

Na zielonej... trawce :) 07:39, 05 lut 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Weekendowe postępy

Angela, Ty nawet w zimie nie odpoczywasz???

Pozdrawiam i niech się dzieje
Ogród z wilkiem zamkn. 07:36, 05 lut 2018

Do góry
Taki schemat przez całość długość działki planuję ..( bok domu ) .... proszę o zdania .....

mniej więcej o coś takiego mi chodzi (tylko tu inne rodzaje drzew powstawiałam,bo w programie nie ma )
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:09, 05 lut 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:08, 05 lut 2018

Do góry
Zostałam poproszona o wykonanie palmy wielkanocnej

w weekend taka oto palemka powstała

Ptasi gaj 23:49, 04 lut 2018

Do góry
Jeszcze szmaragdy.

I Choina kanadyjska.

Ptasi gaj 23:42, 04 lut 2018

Do góry
Tuja brabant jako osłona. Dzisiejsze foty, brązowieja zima. U mnie ok 8 lat kupowane o wys metra. Mają ok 3 M po 3 przycieciu.

[img size=640x480
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies