Oberwałam dolne liście iwsadziłam głęboko do kubeczków z ziemią. Czekam teraz żeby się ukorzeniła. Część wsadziłem do szklanki z wodą.
Stipe obetnę na wysokość 5-7 cm. oczywiście jak do wiosny będzie dalej taka zielona. Będę też niedługo wysiewać , bo moim zdaniem najładniejsza jest młoda stipa , a nie z poprzedniego roku.
Co oznacza droga dojazdowa, jest w środku działki czy na zewnątrz, gdzie jest ogrodzenie?
Jak się wchodzi do domu?
Jest dom, taras, ale ja nadal nic nie wiem
Czy dobrze widzę doborembos piękna brzoza szczególnie jesienią cytrynowy kolor liści są większe od tych pospolitych, jak nie ma wiatru to długo się trzymają.
Zrobiłeś kółka i w tych kółkach sądzisz po 3 szt. A jaki jest odstęp miedzi kółkami, bo one dosyć szeroko rosną chyba, że będziesz, ciał.
Pani Danusiu serdecznie dziękuję za odpowiedź, bardzo mi miło.
Rabata była robiona dużo wcześniej niż trafiłam na ogrodowisko i teraz właśnie wiem, że ilość fal jest zdecydowanie za duża, roślin za mało. Ale jestem zwarta i gotowa do działania, do totalnej przeróbki tego co już istnieje Tylko bardzo proszę o pomoc i jakoś to ogarnę.
Poniżej wklejam prowizoryczny plan działki z wymiarami.
szykuje się nowy rok i nowe zakupy czas zacząć za sprawą pewnej osoby ( dziękuję) udało mi się dotrzeć do takich okazów. Teraz jeszcze max 3 tygodnie i takie 4ry będą u mnie
Witam Ewa dobrze ze wpadłam akurat dobry temat. U mnie werbena zielona do samego kwiecia nie obcinaa jesienia. Pierwszy raz ja mam więc też nie wiem co zrobić. U nas już były mrozy nawet do - 10 wieczorem, ale moje osłonięta w zacisznym miejscu i nie Marznie. Trzeba odczekać jeszcze bo znowu ma przymrozki i potem podjąć jakąś decyzję czy zostawić czy wyciągnąć z korzeniem.
Odnośnie stipy ładnie się trzyma. Mam też na balkonie w doniczkach wyczesalam je aby mieć nasiona. U mnie też na dole przy ziemi zielone.
Mam pytanie czy będziesz, obcinać swoją na focie wiosna i ile. Tak jak pisałam zielona jestem odnośnie werbeny i stipy.
Rabata jest za wąska i za bardzo pofalowana. Tuje zajmą sporo a na resztę mało zostanie.
Zrób rzut z góry całej rabaty z rogami ogrodu i jej wymiary. Najlepiej zrób plan całej działki a nie wyrwaną rabatę, bo jak dopasować ją do reszty?
Na tak długa rabatę wszystkiego masz ociupinkę, za mało, jakieś pojedyncze roślinki a tu trzeba dziesiątkami sadzić.
Jeśli chodzi o prąd to w elektryce Ci powiedzą odnośnie słupa i linii napowietrznych... ale w dziale dystybucji, nie sprzedaży energii.
Dowiesz się o wszelkie przyłącza... i koszty każdego kilowata.
U mnie wystarczyło wystosować pismo o przywrócenie przyłącza i zwiększenie mocy, dobrze że miałam słup na działce inaczej musiałabym ciągnąć prąd kilkaset metrów... koszty nawet nie myślę...
Woda - w gminie do której należy ta działka powinni Ci powiedzieć jakie koszty są przyłączenia do wodociągu lub jeśli nie ma takowego na jakiej głębokości masz warstwę wodonoścną- wtedy koszt odwiertu studni ( Ania ma studnię - wierciła, koszty może Ci zdradzi na wszelki wypadek )
Gaz - nie wiem. Ja mam daleko przyłącza więc zdecydowałam się tylko na prąd i nie żałuję...
Ja dowożę dzieciaki 12 km do szkoły/przedszkola na wsi. Poziom w szkole wyższy niż w Łodzi - koszt benzyny dochodzi, ale za to czas dobry. W 0,5 h jadę i wracam do domu. Zajęcia poza szkolne różnie i tak robię za taksówkę, z tym się trzeba liczyć. Ale wracam do domu i ze względu na brak sąsiadów cieszę się ciszą, spokojem i intymnością
Nikt w okna mi nie zagląda
Ceny niezłe - do ceny zakupu naszej działki teraz musielibyśmy dodać zero, na końcu w dodatku