Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:27, 27 sty 2018

Do góry
tylko tyle wystaje spod śniegu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:26, 27 sty 2018

Do góry
Azalie w pąkach

lilaki

ktoś mówił, że cisy wolno rosną? Sadziłam 15 cmo jednej gałązce patyczki 3,5 roku temu

dawno mnie w pasie minęły
Ogród w Klein Kottorz 22:24, 27 sty 2018

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 22:20, 27 sty 2018

Do góry
Wspomnienie lata...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 27 sty 2018

Do góry
Śniegu jeszcze pełno, a orliki się budzą, wilczomlecze też

trzykrotki

Szmaragdowy Zakątek 22:08, 27 sty 2018

Do góry
Dziś w godzinach popołudniowo-wieczornych, w jednym z łódzkich pubów miałyśmy małe spotkanko psiapsiułek Ogrodowiskowych. Przy dźwiękach muzyki, aromatycznym grzanym winie, diabelskich tostach i wiosennej herbatce poplotkowałyśmy sobie nie tylko o ogrodach.
Potem na spacerze świątecznie rozświetloną ulicą Piotrkowską…zawładnęłyśmy fotelem Świętego Mikołaja

Dzięki dziewczyny za wspaniały wieczór. Musimy częściej to powtarzać... Kiedy kolejne spotkanie?
Sosnowe zacisze 21:55, 27 sty 2018

Do góry
Ponieważ nie mogę pochwalić się spektakularnymi osiągnięciami ogrodniczymi, opiszę co robię wśród sosen dodatkowo. Po pierwsze kompostowniki. Między innymi pod wpływem informacji zdobytych na tym forum od samego początku wszelkie odpady z lasu są przerabiane. Aby postawić mały domek musiałem wyciąć około 80 sztuk sosenek różnej wielkości i resztę terenu oczyścić z małych siewek, gałęzi, po tym zostało naprawdę dużo chrustu. Pierwszym krokiem było wypożyczenie rozdrabniarki spalinowej - nie było wtedy jeszcze prądu na działce. Po trzech dniach pracy powstała sterta zrębek przemielonych z zielonymi igłami. I wtedy powstał pierwszy kompostownik z euro palet.

Ale żeby zmagazynować wszystko zrobiłem jeszcze dwa czyli razem ponad 3m3. Do tej pory mi służą. Cały czas pamiętam moje zdziwienie jak zaczęły parować, a rąk nie mogłem włożyć do środka bo tak grzały. No cóż jestem typowym facetem z miasta. Po dwóch latach podcinałem suche gałęzie do wysokości 3 m, no i zrobiło się jeszcze więcej chrustu tym razem nie dałem się wykończyć, zamówiłem speców z fajną maszyną. Pracowali we dwóch cztery godziny i rozdrobnili siedem metrów sześciennych. Tak powstały następne kompostowniki.

Ponieważ wykorzystuję zrębki przekompostowane pod wszystkie rośliny, które sadzę szybko znikają. Po roku speców zaprosiłem ponownie, ale ponieważ miałem zbyt mało chrustu, porozmawiałem z sąsiadami którzy oczyszczali swoje działki, i resztki wynosili do lasu... Umowa była prosta czyszczę teren, ale zrębki moje... No cóż powstało tym razem 10m3 ... i powstały nowe kompostowniki.
Konstrukcja poprawiona, docelowa, ale jak zawsze zrobione własnym sumptem.
Ponieważ będę w tym roku robił kolejne porządki z sosenkami panowie pojawią ponownie. A jeszcze jedno aby zdobyć zieloną masę do kompostu, przywożę ściętą trawę od znajomych ( moja lepsza połowa tego nie lubi w samochodzie pachnie koniem - jak można tego nie lubić) i wieczorem w niedzielę jak sąsiedzi opuszczają działki ja zasuwam do lasu z taczką, zbierać zielone złoto, którego oni się pozbywają, nie wiem dlaczego. Czy mam się już zgłosić do specjalisty, bo żona na mnie patrzy czasami dziwnie.
Zapewne zauważyliście, że pewne rzeczy wykonuję hurtowo, no i nie mogę oglądać zbyt dużo ogrodniczych programów. W jednym odcinku Mai podejrzałem pirolizę (wykonywanie węgla drzewnego) no i zaszalałem, przerobiłem trochę drewna z wycinki i powstało 300 litrów węgla na grilla.
Następne wynalazki za parę dni.
Sezon 2017 u Hanusi 21:50, 27 sty 2018

Do góry
Bożenko, ja tez na nią czekam. Ale u mnie jeszcze trochę do niej za daleko. Nocne zero, i brak słońca nie sprzyjają wegetacji. Zielone na razie tylko trawy są, bo zbytnio nie umarzły. Ale byliny czekają na swoje odmierzone słoneczne godziny.
W ogrodzie nie byłam, ale jeszcze czekam na rozwój sytuacji pogodowej w lutym. Gdzieś na horyzoncie czają się jeszcze mroźne dnie i noce. Nic na siłę.

Ogród Małej Mi 2017 20:52, 27 sty 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Z FB o piwoniach ... pokazałam moja miniaturowa piowonie i ... poszla na wymiane.
Teraz muminkuje... dawno ich nie mialam... wiec zajrzalam na forum....ale z numi sie nie da...

Nie załuj forum , wnusie ważniejsze. Moje też jutro przyjadą a potem w góry bo własnie ferie sie zaczęły.
Mirkowy ogród (początki) 20:41, 27 sty 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu ja jestem zadowolona z posadzenia sosen i brzóz. Wszystkie to samosiejki.
Hehe mam darmowy żywopłot
Śnieg powoli topnieje wiosną tuż tuż.
Moja Daglezja, z 10 żyje jedna.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:39, 27 sty 2018

Do góry
No życie ale może będzie lepiej

Ogród prawie romantyczny 20:38, 27 sty 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Agnieszko, chyba zgapiłam, sory
Miałaś imieniny .

Wszystkiego najlepszego, duzo radości ogrodowej i życiowej !!

Aniu, to nieporozumienie - imieniny dopiero w kwietniu, ale kwiatek śliczny, i to z tych ulubionych i bardzo za niego dziękuję
Ogród prawie romantyczny 20:34, 27 sty 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Dzięki ogromne za propozycje różyczek - już sprawdzam jak wyglądają, spisałam.
Mam kilka różyczek, ale przeważnie bezimienne np.taką-kupiłam miała być czerwona pnąca... Może wiesz jak się nazywa? Jak zechcesz to usunę zdjęcie...

Niestety nie wiem najlepiej zapytaj na wątku o rozpoznawaniu róż
Zdjęcie zostaw proszę ... pięknych różyczek nigdy dość
Ogród Małej Mi 2017 20:19, 27 sty 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne sadzonki, w świetnej formie doszły . Skąd znajomosci z kimś z Serbii???Fajnie ze sie odezwałas bo sie martwiłam.

Z FB o piwoniach ... pokazałam moja miniaturowa piowonie i ... poszla na wymiane.
Teraz muminkuje... dawno ich nie mialam... wiec zajrzalam na forum....ale z numi sie nie da...
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:14, 27 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

Nie wiem dlaczego ale bardzo bardzo lubię dzień 1 maja - wtedy staram się zawsze robić zdjęcia.

Mira jak tak samo , pierwszego maja zieleń jest niepowtarzalnie piękna.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:10, 27 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

U mnie ani jednej zimy nie przetrzymały ale u Ciebie o wiele cieplej więc może się uda.
Przedziwny Ogród 19:39, 27 sty 2018

Do góry

Żywopłotki cisowe. 19:32, 27 sty 2018

Do góry
opisałam wyżej jajo z szafirowej wstążeczki a nie kliknęłam na zdjęcie. to będzie wisiało.

Asiu dziewczyny w piątek nie pojechały do pracy i na uczelnię, bo poszły wykopać dół b. głęboki.
Mój zielony świat 19:18, 27 sty 2018

Do góry
Justyna napisał(a)
Ulubione kadry

Justynko, jaka to różyczka w lewym górnym rogu ?
Żywopłotki cisowe. 19:18, 27 sty 2018

Do góry
Oj, opętała mnie robota, głowa boli plecy rwą do ślęczenia.

wielkie jajo 30 cm robiłam 15 godzin.

skończyłam jedno i zabrałam się do drugiego.
To jajo powstało z leżących tasiemek odziedziczonych po cioci (atłasowe tasiemki 50 lat temu były używane na ramiączka do biustonoszy)

z szafirowej wstążeczki dziś zaczęte i muszę pomyśleć jak zrobić zaczep do powieszenia. to jajo 12 cm.

Teraz dylemat, chcę zacząć bombki a jaja nie skończone, za mało mam cienkich wstążeczek.
zaczęłam z cienkiej koronki i drażni mnie wykończenie.
Jutro niedziela dokupić nie ma gdzie.

Pieska już niema sam odszedł w piątek rano. Rozpacz dziewczyny płaczą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies