Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:33, 27 mar 2018

I jeszcze portrecik iryska Harmony

Zakwitły też (na razie dwa) irysy J.S. Dijt (zdecydowanie bardziej ciemny aksamitny fiolet)

Powinny kwitnąć jeszcze żółte i blado niebieskie. Może jeszcze wychylą swe łebki
Kawa 08:49, 28 mar 2018

Gosia jakie śliczne te irysy!!!
już kilka razy chciałam je mieć a teraz to już mus je kupić

śliczną masz wiosnę
u mnie dzisiaj śnieg co się podniosło pewnie znowu lezy
nawet nie sprawdzam
Dorota123 21:31, 28 mar 2018

Krokusy świecą jak słoneczka a iryski kwitną cudownie, aż jutro sprawdzę czy i u mnie się pokazały.
m_gocha 21:58, 28 mar 2018

Kawa napisał(a)
Gosia jakie śliczne te irysy!!!
już kilka razy chciałam je mieć a teraz to już mus je kupić

śliczną masz wiosnę
u mnie dzisiaj śnieg co się podniosło pewnie znowu lezy
nawet nie sprawdzam
Kamila zdecydowanie polecam irysy żyłkowane. Mam je drgi sezon i jestem nimi zauroczona
Z tą wiosną to trochę za dużo powiedziane... Raczej przedwiośnie. Ale grunt, że już coś zaczyna się dziać i pojawiają się pierwsze kolorki
Dzisiaj u mnie też rano było biało...

Stokroty zostawiam cudniaste robią wiosnę w domu

m_gocha 22:04, 28 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Krokusy świecą jak słoneczka a iryski kwitną cudownie, aż jutro sprawdzę czy i u mnie się pokazały.
Dorotko na wiosnę każdy kwiatuszek cieszy 100 razy bardziej niż latem Jak je zobaczyłam to aż mi się chciało je pogłaskać

Kupiłam ostatnio stokrotki. Są piękne Kwiatki mają średnicę ok 4-5 cm. Dzisiaj chciałam dokupić ale już nie było ani jednej

m_gocha 22:31, 28 mar 2018

Nie wiedziałam, że stokrotki to takie pijawki. Co najmniej dwa razy dziennie trzeba je podlać, bo zaraz więdną

A propos podlewania. Byłam dzisiaj w markecie gdzie kupiłam kilka dni temu te stokrotki - tak mnie zauroczyły, że chciałam ich kupić więcej i obsadzić kosze przy wejściu do domu). Niestety stokrotek już nie było.
Pamiętam, że w tym samym dniu co i stokrotki przyszły m.in. cudne drobne bratki (wyjątkowo wielkie i dorodne kępy), prymulki, narcyzy i hiacynty. Wtedy je nie kupiłam bo nie miałam pomysłu co do wiosennych nasadzeń w donicach. Natomiast to co zobaczyłam dzisiaj aż mnie ścięło z nóg. Kilka ogromnych wózków z bratkami, prymulkami, narcyzami przedstawiało obraz nędzy i rozpaczy! Praktycznie ze wszystkich doniczek wystawały uschnięte resztki kwiatów Gdy dotknęłam ziemi w doniczkach była sucha jak pieprz
Serce się krajało na ten widok, tym bardziej, że w pamięci miałam obraz z przed kilku dni pięknych i dorodnych roślinek. Aż miałam ochotę pójść i robić komuś rozróbę
Będąc w tym samym markecie zobaczyłam piękne kulki bukszpanowe... ale wysuszone na wiór

Wrzucę jeszcze portreciki tych moich stokrot dla pocieszenia ducha

AgataM 22:55, 28 mar 2018

Ale stokrotkowo się zrobiło Śliczne
m_gocha 23:01, 28 mar 2018

AgataM napisał(a)
Ale stokrotkowo się zrobiło Śliczne

Chyba przesadziłam z ilością fotek Ale... śliczne są
AgataM 23:16, 28 mar 2018

m_gocha napisał(a)

Chyba przesadziłam z ilością fotek Ale... śliczne są

Dzisiaj kupiłam bratki. Duży kwiat. Błękitne i szafirowe jednolicie i biało różowe ( bardziej w malinowy ciemny)
m_gocha 23:26, 28 mar 2018

Agatko, nie wiem dlaczego ale... jakoś nie pałam ogromną miłością do bratków. Jak patrzę się na pojedynczy kwiat to widzę, że jest piękny ale jak patrzę na cały krzaczek to taki mi się wydaje trochę rozmemłany (chyba teraz narażę się wielu miłośnikom bratków )
Chociaż przyznam, że jest lekki przełom bo zaczynają mi się podobać te drobniutkie