Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 11:23, 15 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Mirko czy jakoś pielęgnujesz te wykopane kłącza dalii przez zimę np.czy je podlewasz?
Mirelko tak jak wykopałam tak zostawiam na zimę, nawet ziemi nie otrzepuję bo trzyma wilgoć. Dopiero początkiem marca zaczynam lekko zwilżać karpy. Tak do połowy maja. Potem do ziemi sądzę i nawet już spore pędy wtedy mają.
To ostatnie kwiaty dali.
Ogród z wilkiem zamkn. 10:27, 15 lis 2017

Do góry
powiązałam trochę trawy muszę poobcinać końcówki trytytek

Co to za czerwona trawa przed tujkami danica? Wygląda mi na rozplenicę rubrum, ale czy nią jest?

Trawy zawsze wiązałam sznurkiem. U mnie bez ozdobnych kokardek, bo jakoś mi się taka forma wiązania nie podoba.
Patrząc na Twoje trawy myślę, że może też zepnę trytkami To pierwszy rok jak tak je spinasz?
Pszczelarnia 10:02, 15 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, Prezesko naszego SKRu, pamiętam miejsce, w którym rosły Twoje świecznice i Twoje utyskiwanie, że nie kwitną i szkoda na nie miejsca. Posadzone adekwatnie dały popis i to jest właśnie to!
Zieloną będę dosadzać na pewno jeszcze gdzieś.

Taki widoczek mojej bylinowej. Stwierdzam, że mam na niej najmniej pracy. Tylko kilka (może 2, 3) razy pielę, jesienią daję obornik albo wiosną kompost i ścinam i to wszystko. W tym roku nawet bukszpanów nie cięłam, bo w sumie jeszcze trzymały pokrój ale w przyszłym roku już powinnam.

bardzo piekny widoczek
masz takie ujecia z innych por roku ?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:53, 15 lis 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
[

Bajecznie. Lekko, zwiewnie i minimalnie.
Pszczelarnia 09:51, 15 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jestem wielką fanką dereni (i jabłoni ozdobnych). Stworzyłam z nich 2 duże rabaty, które od teraz do wiosny zachwycają. Ta poniższa znajduje się na skraju sadu za pasieką od strony zachodniej, słońce jesienne i zimowe ładnie tam dociera i podświetla pędy dereni. Rosną tam derenie o bordowych pędach, zielono-oliwkowych i żółtych. Jest też ten o czerwono-pomarańczowych ale ciężko mu idzie, słabo przyrasta. Rośnie tam jedno małe drzewo klon 'October Glory'.

W poszyciu rosną ciemierniki, turzyce (montana i chyba ptasie łapki oraz dosadziłam Ice Dance), rośnie cis Repandens. W prześwitach miskant Variegatus albo Cabaret.

Sąsiednia rabata też jest ciekawa zimą: zimą widać na niej złote cisy i bergenie i troszkę żurawek. Hortensje Annabelle, oczary i złotliny. A nad tym wszystkim góruje dąb czerwony, a w kącie rosną również miskanty.

Pracami na tej rabacie kończę sezon i go zaczynam, bo ziemia szybko się tu nagrzewa i jest zacisznie.

To takie moje małe Anglesey Abbey.

Druga rabata dereniowa składa się na razie z samych dereni, za tło ma świerki - szukam pomysłów na jej rozbudowanie. Znajduje się na drugim dalekim końcu ogrodu
Ewo co to za odmiana derenia z zielonymi pędami? Czy on jest rozłożony? Pięknie razem z czerwonym wygląda.
Ogródek Iwony II 09:45, 15 lis 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bezdomnego kotka przygarnęliśmy.

Mały, zmarznięty, brudny, wygłodzony, siedział przy głównej drodze do Gdańska.

Ale śliczny rudzielec. Mój em ma uczulenie na koty a też bym chętnie przygarnęła. Niedawno u sąsiadki się okociły i chciała mi dać no ale em.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:45, 15 lis 2017

Do góry
siakowa napisał(a)

Cuuuudne masz te molinie
Migawki z ogródka 09:39, 15 lis 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
I taki gadżecik sobie kupiłam...

Zakładki do książek

A w jakim sklepie? Świetne.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:19, 15 lis 2017

Do góry
haha obiecankę że mnie wpuszczą do Wietnamu mam

Czekam jeszcze na e-wizę do Birmy (50 dolców) pewnie jutro będzie
Reszta na miejscu (do Tajlandii nie trzeba, do Laosu 30 usd na granicy, w Chinach 72 h bezpłatnie)

W pracy urwanie głowy i tak już będzie do połowy grudnia Jeszcze chwilę i śmigam W międzyczasie ogarniam swoje sprawy i tyle

W dodatku do wycieczki załatwiam sobie różne poboczne sprawy. Np darmowe konto walutowe w dolarach, żeby taniej kupić dolce w kantorze internetowym i je potem wypłacić.
Kłódkę rowerową kupiłam, coby przypiąć plecak a głównie rower gdy go wypożyczę i zostawię gdzieś z boku łażąc po stupach. Latarkę czołówkę bo będę się wspinać przed wschodem słońca w Bagan w Birie na jedną ze świątyń i nie chciałabym zębów wybić. Pokrowiec na plecak za 2 dolce z Chin, bo plecak mi się nie ubrudzi na taśmie po zdaniu go przed lotem (a będzie ich 8 no i trudniej grzebać jak plecak zabezpieczony w takim w pokrowcu.

Dziś zaoszczędziłam ze 100 zł bo dwa z hoteli jakie zarezerwowałam mają promocję, więc zrezygnowałam bezkosztowo z poprzednich rezerwacji i zrobiłam nowe, taniej.
Trochę grzebania i czytania to wszystko wymaga, i czasu, no ale coś za coś, zresztą sprawia mi to frajdę

miłego dnia!
Droga do spełnienia 09:08, 15 lis 2017

Do góry
Poliś - no śliczny prawda?

ale czerwieni się już nie doczekam, dzisiaj -4 wszystko oszronione

...uDany ogród 08:47, 15 lis 2017

Do góry
Dzisiaj rano wyskoczyłam na ogródek przed wschodem słońca . Niebo było cudownie czerwone, musiałam to uwiecznić. Do tego lekki mróz jak dla mnie pięknie

Miłego dnia Wszystkim życzę!
Ogródek Iwony II 08:44, 15 lis 2017

Do góry
Bezdomnego kotka przygarnęliśmy.

Mały, zmarznięty, brudny, wygłodzony, siedział przy głównej drodze do Gdańska.

...uDany ogród 08:43, 15 lis 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Budujące... taki upływ czasu w ogrodzie zostawia po sobie spełnienie

Gosiu dokładnie tak czuję, jak robię takie zestawienia. Czuję,że moja praca ma sens
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:24, 15 lis 2017

Do góry
Klimat świąteczny też mi się udziela

Ogród bacowej 08:11, 15 lis 2017

Do góry
Szukałam coś w starych folderach i natknęłam się na tą fotkę.Niech punktem odniesienia na tym zdjęciu będzie brzoza z kamieniem po prawej stronie i maleńka sosna Wejmutka po lewej.

Rabata obecnie, ze starych nasadzeń niewiele zostało.

Edit ; Kurcze, teraz zauważyłam na tym zdjęciu że drzew przybyło, a sąsiadów ubyło
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:09, 15 lis 2017

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:02, 15 lis 2017

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:57, 15 lis 2017

Do góry
Tak wyglądała moja jesien tydzień temu.

Ogród z wilkiem zamkn. 07:46, 15 lis 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

cieszę się ,że Ci się podoba
powiązałam trochę trawy muszę poobcinać końcówki trytytek

wigwamy umbrowe

ta żurawka niezmordowanie kwitnie nadal

Jejku! Jaka Ty do zimy przygotowana! Ja muszę się zmobilizować w ten weekend, bo w końcu mnie śnieg zaskoczy
Ogród z wilkiem zamkn. 07:40, 15 lis 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Bardzo lubię takie ozdóbki różne .....wg.mnie nadają klimat w domu .....już mam tyle inspirek świątecznych zapisanych .......
Takie coś tez myśle zrobic

Zdjęcie z internetu

Na drabinach poukładane drobiazgi też fajnie wyglądają

Jakie fajne! Podoba mi się!
I dzień dobry! Bo dawno mnie nie było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies