Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 11:46, 15 sty 2018

Do góry
Ale równocześnie z radością przyszły trudne chwile, bo ilość chwastów mnie powalała na kolana. Wtedy zrozumiałam że wykańczanie tej rabaty zajmie mi kolejne lata bo potrzeba nadal ogromu roślin. Sama nie wiedziałam co tam ma jeszcze być. W takich rozterkach kończyłam rok 2014. Priorytetem stał się tył lewej strony rabaty i przód prawej strony pod jabłonką. Patrząc dziś z perspektywy czasu zrealizowałam to dopiero w 2017r.A tak wyglądały trudne miejsca na koniec 2014:

...uDany ogród 11:39, 15 sty 2018

Do góry
Pojawiła się też zapowiedź nowego

ale w ogrodzie dzisiaj rządzi zima

Miłego dnia !!
Blaski i cienie nowego życia 11:38, 15 sty 2018

Do góry
HISTORIA LETNIEJ RABATY 2014

W maju 2014r. doszła:
- ścieżka z kamieni jako szybkie przejście do warzywnika

-rozchodniki od Aliny na tyłach rabaty

-sadzonki z patyczków trzmieliny
Blaski i cienie nowego życia 11:38, 15 sty 2018

Do góry
Latem dzięki hortensjom rabata zaczęła cieszyć
i stąd wzięła się jej nazwa LETNIA RABATA

...uDany ogród 11:36, 15 sty 2018

Do góry
Dzisiaj zaskoczyła nas zima Trochę zmroziło, ptakom to jednak wcale nie przeszkadza

Pojechaliśmy na działkę, owinęłam hortensje i młode klony. Niedługo wyjeżdżam w góry i boję się, że może mogłyby zmarznąć na amen.
W ogrodzie już tylko resztki traw i inne suszki, owocki wszystkie skonsumowane przez ptaszydła.
W ogrodzie u Mamy tylko wróble, nawet sikorek nie mam. A w ogrodzie cała masa ptactwa. Matko jak ja bym chciała sobie je podglądać z bliska, a nie z doskoku.

Blaski i cienie nowego życia 11:35, 15 sty 2018

Do góry
Wtedy wszystko wydawało się takie proste Rabaty obsadzałam chyba w październiku. Posadziłam 24 hortensje Magical Candle, 5 małych bukszpanów, 5 choin Jeddeloh, trawy Variegatus, małe trawy brązowe, Ice Dance, żurawki,lawenda. Na zdjęciach z kwietnia 2014r widać mniej więcej układ roślin (efekt pracy 2013r)

Z ogródka na wsi 11:31, 15 sty 2018

Do góry
Po wczorajszych zakupach mnie nosiło i dzisiaj z rana wyniosło...do sklepu
Blaski i cienie nowego życia 11:24, 15 sty 2018

Do góry
Potem nawiozłam tony piasku, wszystko w tym upalnym lipcu...

...aby we wrześniu ziemia była przygotowana do posadzenia roślin. Tak powstała prawa i lewa strona rabaty, którą na co dzień oglądam z domu.

Blaski i cienie nowego życia 11:21, 15 sty 2018

Do góry
HISTORIA LETNIEJ RABATY 2013

Rozpoczęła się w czerwcu 2013 roku. Od pierwszego wpisu na Ogrodowisku minął właśnie rok. Ktoś pomyśli dlaczego tak długo? Widocznie tyle zajęło mi dojrzewanie do prawdziwych prac ogrodowych oraz planowanie tego co ma być posadzone na zaplanowanej rabacie. Głównym warunkiem planowania było dobranie roślin do warunków pełnego nasłonecznienia.

Najtrudniejsze i najcięższe było pierwsze zrywanie darni tym bardziej że był to upalny lipiec.

Moja działka na Dębowym Lesie 11:19, 15 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
masz piękne storczyki, muszę i ja nabyć

Hmm,koniecznie.Bezproblemowe,raz na tydzień do podlewania.
A kwiaty wdzięczne i piękne .

Zimno, brr.Mrozik -7.
Dziś najlepiej tak jak Fiona, przy kominku

I pilnować tylko ognia
Mała działka - wielkie nadzieje 10:57, 15 sty 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Ewuniu, bardzo Ci jestem wdzięczna. To już konkrety do przejrzenia Ja generalnie nie chcę sadzić traw, które się mocno rozrastają i są ekspansywne. A w jakiej odległości od róż sadzi się szałwię? Chciałabym ją posadzić w formie obwódki, a nie pojedynczych krzaczków to w jakiej odległości trzeba będzie sadzić? Jak za 2-3 lata będą za niskie to je wymienię, tym się teraz nie będę przejmować. Czy te trawy za różami to można sadzić tak naprzemiennie, tzn. jak na rysunku, czyli z tyłu, ale między różami?

A czy wyłącznie jeżówki między różami to nie będzie zbyt monotonnie? Jest jeszcze trochę innych kwitnących bylin, które chciałabym mieć, np. rozchodnik, ostróżka, tawułki, lilie, naparstnice, ech, tyle się naczytałam i wybrać teraz trudno. Ewuniu, a może między hortki coś innego mi podpowiesz zamiast jeżówek? Uwielbiam je, ale jeśli będą między różami to może tam inne kwiatki? Co do kolorów, w zasadzie tylko 3: biały, różowy i niebieski, oczywiście z odcieniami... Myślisz, że to jednak za dużo? W jakiej odległości powinnam posadzić hortki, żeby było dość miejsca na te inne roślinki? tę krótszą rabatkę mogę mieć szerszą niż tę z różami. A co sądzisz o miskancie chińskim 'Gold Breeze'? Czy nadawałby się przy hortkach? Gdzieś go wynalazłam.. a może zebrinus? Czy on też będzie tworzył takie twarde karpy? I jeszcze jedno pytanie (na dziś, przepraszam)co dać przed hortkami jako ostatni rządek? Żurawki mogą być? Lubię je, szczególnie te ciemne I te moje nieszczęsne olbrzymy tuje. Chciałabym je wyciąć, ale Małż się nie zgadza, pracuję nad nim
Sorry za tak długi wpis, ale nareszcie mam nad czym myśleć, dzięki kochana
dobrej nocy życzę

Takie sadzenie jak na planie na mijankę jest bardzo dobre

Moja szałwia rośnie chyba ze 40 cm od róż. Nie jestem pewna. Jeśli jako obwódka to tak ze 20-30 cm od siebie. Zależy jaka odmiana.

Piszesz, że chciałabyś mieć większą różnorodność Ja też tak lubię, tylko harmonijnie i niezbyt krzykliwie. To może zamiast szpaleru hortensji na tej krótszej części posadzisz tylko 3 krzaczki hortensji? Wtedy miałabyś więcej miejsca na inne rośliny.

Ile masz tych róż Chopin zakupionych? Może mogłabyś trochę innych róż posadzić? Tak, żeby mieć bardziej zróżnicowany czas kwitnienia.

Na obwódkę nadaje się również przywrotnik. Jeśli jego kwiaty zaczynają się za bardzo pokładać, to warto uciąć część z nich, a część zostawić. Potem za jakieś 3 tygodnie ucinasz tą zostawioną część. Takie stopniowe przycinanie, nie od razu po całości, bardzo dobrze prezentuje się na rabacie, bo nie ma gołych miejsc. Tak samo możesz przycinać szałwie.

Między róże możesz dać jeżówki i naparstnice. Jeżówki wtedy bardziej z przodu.

Między hortensje możesz dać jeżówki razem z agastache. Za nimi możesz wysiać kosmosy. U mnie dorastają do prawie dwóch metrów. Nie wiem, jak u Ciebie. Albo wysiej jakieś niższe odmiany kosmosów i daj je bardziej z przodu.

Jeżówki na obu rabatach będą je wiązać ze sobą w całość

Lilie również dobrze pasują do róż. Jeśli trochę powiększysz rabatę, to może dałoby się je jeszcze tam wcisnąć.

Ostróżki możesz dać między ostatnią hortkę przed śliwowiśnią i po jej drugiej stronie zaraz przed różami.

Spróbuję to narysować Za chwilę

Co do miskantów i zebrinusa to wg mnie masz za mało miejsca na tych rabatach na nie. Ale będziesz przecież robić jeszcze inne rabaty, prawda? A jeśli wytniesz te wielkie tuje to zrobi Ci się o wiele więcej miejsca i można by wtedy pomyśleć nad rabatą miskantową, preriową, która zasłoniłaby widok na domek.

Tak mniej więcej mogłoby to wyglądać, schematycznie tylko oczywiście

Mój mały raj na ziemi :) 10:48, 15 sty 2018

Do góry
anula_wn napisał(a)
jesień.....

Jakie to trawy?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:37, 15 sty 2018

Do góry
Agato, Gosiu, dziękuję Buziaki!

Dziś po pracy jadę obejrzeć kolejną działkę ta zaznaczona na czarno, 2400m2

Nasze storczyki 09:58, 15 sty 2018

Do góry
Mój storczyk troche przeschnął, tak jak zlecono wyjęłam go z ciemnej osłonki. Czy mam obciąć te pożółkłe, suche pędy? Jeśli tak to jak bardzo? Jeden z nich. Od poprzednich zdjęć cały jakby zżółkł.
Pan Maluśkiewicz 09:41, 15 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karolka życzę Wam spokojnych Świąt i pomyślności w Nowym Roku

Mrellko dziękuję Muaa!
W tym roku udało mi się zmienić kolor dekoracji choinkowych i choinka była taka:

dziewczyny oczywiście pierniczyły trochę, później zawinęłam w folię pierniczki i wiszą na choince, powoli znikają

Robiłam pierogi, trochę ciasta zostało Julia zaadoptowała

Minionek
Szmaragdowy Zakątek 09:15, 15 sty 2018

Do góry
W teleexpressowym skrócie.

- U mnie maraton imprezowy trwa nadal (w sobotę u mnie, w niedzielę u szwagierki, w przyszłą sobotę u kumpla…)

- Choinka już rozebrana, ale za to na parapecie zaczyna się wiosna.

- W „szmaragdowym” na razie spokój…czarnofuterkowców ani widu ani słychu. Wojna zakończona sukcesem!!!

- Żeby czasem mi się za bardzo nie nudziło…moja mama wzięła i złamała sobie nogę w dwóch miejscach. Szczęście w nieszczęściu, że w kostce a nie w biodrze. Gips na całej nodze do samego uda.
Ogród Mirelli 09:08, 15 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Drugie kwitnienie amarylisa

Piękne są prawda? W zeszłym roku miałam czerwonego. Uwielbiam jego kolor. W tym roku marzyłam o białym, ale cebule były nieopisane. I była loteria. Ale okazało się, że jest biały, boskie są. Właśnie przekwitły, pędy ścięłam. Może jeszcze wypuści pędy ?
Hippeastrum - Amarylis 08:50, 15 sty 2018

Do góry
Drugie kwitnienie amarylisa

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:32, 15 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

ja szacun teraz wiadomo skąd taki szybki strzał w robocie
a w szachy grałaś ?

ja teraz uprawiam koszykówkę i usiłuję do małych torebeczek wrzucić nasionka - czyli inwentaryzacja

robię porządki w fotkach

To już wiem co u Ciebie obecnie Miro!
Pozdrawiam noworocznie!
Kiedy pierwsze siewy rozpoczynasz Królowo zasiewów? Jesteś moją Gwiazdą Przewodnią w tym temacie
O ogrodzie myślę w koło... 08:27, 15 sty 2018

Do góry
Halo halo Cześć wszystkim. Po może nie takiej chwilowej nieobecności wracam U mnie co prawda jeszcze spokojnie ale są nadzieje na ogrodzenie, chociażby podmurówkę abym mogła sobie coś w ogrodowym zakresie działać. Czas upływał mi na przemyśleniach, planowaniu kompozycji i ogólnej precyzji tego, co chciałabym w ogrodzie osiągnąć. Coś już wiem

A tu moja centralna rabata, w której jak widzicie niezbyt wiele się znajduje, ale dzięki Danusi (ta kobieta ma naprawdę dar) jest fajny pomysł na to miejsce. Miało być formalnie, bez przepychu i tak właśnie będzie Pozdrawiam Was ciepło. U nas przymroziło nieco, z czego ja osobiście się cieszę. Uwielbiam ten iskrzący się w słońcu szron Buziaki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies