Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:44, 10 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, kiedy ta książka będzie?

Zamieściłam. już jest na wokandzie. Wydanie - początek kwietnia.
Funkie - Hosta 19:42, 10 lut 2015

Do góry
Tamten post zmoderowałam, żeby nie wprowadzał w bład

Ściąć liście w celu tym, żeby hosta wyglądała przyzwoicie. Ściąć stare, wybiegnięte, blade i brzydkie, rosnące zimą - ściąć dopiero w momencie wystawianie na zewnątrz, teraz ścinać przecież nie radzę

A jak wygląda dobrze to nie ścinać.

Ja z piwnicy wystawiam do namiotu foliowego po uprzednim hartowaniu i pędzę, a w kwietniu mam takie, jakby był koniec maja.

Kobieta ma marne kłącza i nie ma warunków, zakładam więc że wyglądają kiepsko, a liście u hosty powinny byc łądne, jak masz dziury w jednym liściu to go zostawiasz dla sztuki czy obcinasz?
Funkie - Hosta 19:36, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak ma za ciepło i rośnie to ustawić w jasnym miejscu i wtedy podlewać, na wiosnę ściąć liście i wystawić. Wtedy wypuści świeże liście. Wystawić do cienia.

A w jakim celu ścinać młode licie? Według mnie gdy je zetniemy to może spowodować wypuszczanie nowych (uśpionych kłów) i w tym sezonie liści może być więcej ale mniejszych. Roślina co prawda wcześniej zacznie wegetację (co często zdarza się w tych pędzonych przez producentów w szklarniach), ale dzięki temu, gdy inne dopiero zaczynają swój rozwój ta już będzie okazała. Taką z liśćmi wiosną trzeba wystawiać do ogrodu z rozwagą "hartując ją" i stopniowo przyzwyczajać do warunków panujących na zewnątrz pomieszczenia.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:34, 10 lut 2015

Do góry
Wiosna idzie, będą przerabiać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:29, 10 lut 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 10 lut 2015

Do góry
Tak było 5 lutego, największy śnieg tej zimy, prawie noc Teraz to już nieaktualne.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam sporo zajęć nowych w moim programie dziennym, za dużo jak na mnie chyba... Mus się przyzwyczaić i podołać

Danusiu to co dopiero będzie w sezonie! Dobrze, że Cię teraz poprosiłam o projekt Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:11, 10 lut 2015

Do góry
Cześć Marta.. jak miło, że do mnie zawitałaś. Fajny ogród robisz, zaglądam czasem, ale migawki tylko, bo latam chaotycznie..a raczej nie latam. Zaglądam
Mam sporo zajęć nowych w moim programie dziennym, za dużo jak na mnie chyba... Mus się przyzwyczaić i podołać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale to miłe, że jestem wzorem kompozycji

Dobry Wieczór, Danusiu Po przerwie zimowej przyszłam się przywitać z największym forumowym Wzorem
W ubiegłym roku skorzystałam z wielu Twoich rad umieszczonych na Ogrodowisku. Dziękuję!

Pozdrawiam przedwiosennie
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 19:03, 10 lut 2015

Do góry
Świerk możesz podkrzesać bez zezwolenia, pod nim posadź hortensje bukietowe, wierzba iwa nadaje się do wyrzucenia. Chwast nic niewart.

Tu masz wzory jak pociąć

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1202-swierk-klujacy-picea-pungens
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:57, 10 lut 2015

Do góry
kabriolina_sf napisał(a)
Od jakiegos czasu szukam zdjęcia kompozycji hortensji i zywotnika plozacego. I co wyskakuje odpowiednie haslo za kazdym razem w googlach??!!! Retoryczne pytanie. Twoja hortensja bykietowa i bukszpany

Nie wiem o jaki żywotnik płożący chodzi, bo takiego nie znam. Znam jałowce płożące. Czy aby na pewno żywotnik?
Ale to miłe, że jestem wzorem kompozycji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 10 lut 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Może w moim kierunku?.....zapraszam na kawkę
Szczęśliwego podróżowania

Niestety, jechałam kier. na Białystok ale bywam
Funkie - Hosta 18:54, 10 lut 2015

Do góry
Kluczową sprawą jest temperatura, jeśli będzie plus 4-5 stopni to nie będą rosły i wtedy jedynie utrzymywać wilgotność żeby korzenie nie wyschły. A jak ma za ciepło i rośnie to ustawić w jasnym miejscu i wtedy podlewać, na wiosnę ściąć jeśli są brzydkie, lub poszarpane liście i wystawić. Wtedy wypuści świeże liście. Wystawić do cienia.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:46, 10 lut 2015

Do góry
Masz tutaj wskazówki, temperatura jaka zachodzi podczas kompostowania niszczy szkodliwe bakterie i nasiona, ale niewykluczone że coś wzejdzie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu
Funkie - Hosta 17:12, 10 lut 2015

Do góry
Trzeba obniżyć temperaturę, żeby nie rosły, wtedy mogą być w ciemności nawet. Wystawienie na zewnątrz po 15 maja do cienia, bo poparzy młode listki, mróz załatwi resztę.

Jesienią tracą liście z powodu przymrozków, termin nie ma nic do tego. Mogą wegetować i mieć liście bardzo długo, aby temp. była odpowiednia.
Rozpoznawanie traw 17:08, 10 lut 2015

Do góry
Bo nie zdążyła zakwitnąć, źdźbła mi pasują do pampasowej. Na miskanta mi nie wygląda. a do identyfikacji jest za mało informacji, nie ma kwiatów, wysokości, pokroju o innej porze roku lub czegoś co pozwoli zidentyfikować trawę.

Można pisać: rozplenica, miskant, trawa pampasowa, ale najbardziej do tej ostatniej, charakterystycznie wygięte źdźbła.
Czy są ostre? można przeciąć palec, czy nie są ostre? Jakie w dotyku, pokaż coś więcej. Na dwoje babka wróżyła
Modrzewnica zwyczajna - Andromeda polifolia 17:07, 10 lut 2015

Do góry
Modrzewnica zupełnie nie pasuje do piwonii, co pasuje do piwonii szukaj tutaj

na końcu artykułu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie
Dąb porośnięty bluszczem 17:03, 10 lut 2015

Do góry
Możesz ewentualnie spróbować ograniczyć na górze, ale to niebezpieczne, więc nic nie rób.
Nawadnianie na balkonie 16:59, 10 lut 2015

Do góry
Do każdego rodzaju (wielkości doniczek - zakładam że są jakieś grupy jednakowych) - należałoby dać oddzielną sekcję).

Przy zakładaniu nawadniania, mimo ze mamy duże doświadczenie, nigdy nie udało się tak dobrać wszystkiego żeby było optymalnie, w dużych skrzyniach zakładaliśmy normalnie linię kroplującą, w małych kroplowniki, ale to nie zdaje egzaminu (kroplowniki), Albo zalewa, albo za sucho. Ciężka sprawa.

Kombinuj.
Żurawka - Heuchera 22:33, 09 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Być może kupujesz żurawki z opuchlakami w korzeniach, jak je sadzisz i wyjmujesz z doniczki, zobacz w korzenie czy nie ma larw, to jedyne wytłumaczenie. Na wiosnę wyjmij żurawkę z gleby (może sama odpadnie), rozgrzeb i zobaczysz larwy.

Inne wyjście - być może też sadzisz w glinę, nie dajesz troszkę wyżej i nie dajesz dobrej ziemi i gniją.

Dziękuje za cenne rady, sprawdzę na wiosnę czy nie ma larw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies