Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakręcony ogród 09:33, 30 paź 2017

Do góry
Dziewczyny wstawiam obiecane zdjęcia. Jeszcze nie "dachowe" bo pogoda nie pozwala ale póki co będziecie miały obraz jak to wygląda.Przynajmniej z lewej strony. Niestety okoliczności przyrody nie są sprzyjające i wszechobecne liście nie pomagaja ale będziecie mniej więcej widziały jak to wyszło:

Tak jak pisałam wcześniej trawiastą ścieżkę zostawiłam tymczasowo ( żeby nie chodzić po błocie i żeby zobrazować sobie przyszłą ścieżkę + ewentualnie ją skorygować )

przesadziłam tu frosted curls ( nie zastanawiając się specjalnie nad miejscem ale musiałam ) zostało mi jeszcze do przesadzenia 5 frosted curls i zastanawiam się czy nie dać ich z drugiej strony ścieżki tutaj :

Jak myslicie? Nie będzie zbyt włosiasto ?
Jak feniks z popiołów 09:17, 30 paź 2017

Do góry
DorKo - a mam taką ciemną ścianę na osi widokowej i zamyśliwuję, jak toto przekuć w atut.

I pomyślałam, że na tym ciemnym tle fantastycznie powinny się prezentować jakieś jasne rośliny. I dumając nie tylko nad żywotem człowieka poczciwego, ale też i przy okazji nad zagospodarowaniem tego skrawka myślę by obsadzić go wysokimi trawiszczami z jasnymi piuropuszami, a pod nogi może jakieś berberysy strzyżone w kulki.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:34, 30 paź 2017

Do góry
A to trzeci.
Maj 2017

Czerwiec 2017

Październik 2017

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:33, 30 paź 2017

Do góry
A to pozostałe tak uformowane świerki. Rosną tam gdzie mam murki oporowe. Warunki dla roślin mocno ekstremale. Numer dwa.
Rok 2011.

Rok 2012.

Rok 2015

Rok 2017
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:27, 30 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Zachwycają mnie twoje glediczje, za ten ich luźny pokrój. Sprawiają niesamowicie lekkie wrażenie. Ja moją jedynaczkę niepotrzebnie tak mocno przycinam, za grzeczna jest Podziwiam też tego klona. Aż pobiegłam sprawdzić czym różni się od mojego. Twój ma mniej wycięte "palce" w liściu. Mój jest bardziej pierzasty. Świetnie wyglądają te porozrzucane liście, ja nie zbieram dopóki nie zbrzydną od deszczu. Powiedz mi czy jesteś zadowolona z tego niebieskiego świerka w tle? Ustrzykujesz mu młode przyrosty? Pytam bo moja miniaturka niestety za bardzo wyrosła. Przycięłam dolne gałęzie i wyszła mi ogromna srebrna kula na pniu. Mam ochotę wyciąć z niej takiego niwaka, ale mam pietra Po raz pierwszy boję się coś przyciąć

Iwonko, ja glediczji prawie nie tnę, podcinałam na początku dolne gałęzie, żeby można było pod nimi przechodzić. Teraz tylko jakieś gałązki korekcyjnie podetnę.
Listków z klona też nie zbieram. Mają w sobie pewien urok
Mój mąż nie za bardzo lubi zbierać liście, więc czekamy, aż prawie wszystko spadnie i robimy porządki hurtowo. Teraz tylko patrzę jak liście spadają.

Ten świerk to jeden w trzech, które są u mnie w takiej formie - mam dwie odmiany 'Glauca Globosa' i 'Hoopsii'. Są u mnie od 2009 roku, a były cięte sekatorem czerwic/lipiec może 2-3 razy. Miejsca po cieciu grubszych gałązek smaruje maścią ogrodnicza. Nie wygląda to na początku fajnie, ale je zabezpiecza. Ja jak do nich podeszłam za pierwszym razem z sekatorem to naprawdę mocno je przycięłam. Aż sama nie wierzyłam, że to wtedy zrobiłam. Obrywam częściej tylko to co wyroście z gołych pni.
Tak wyglądał przed pierwszym cięciem w 2011.

A tak teraz wygląda, zdecydowanie mniejszy choć mu latek przybyło

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:32, 30 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Aga, moja pendula nie ma 5 metrów!!! To buk purple fountain ma tyle wysokości, a pendula jest przecież na pniu szczepiona. Poprawiłam właśnie podpisy pod zdjęciami. Coś mnie wczoraj od tego przeziębienia zamuliło. No ale tak się kończy koszenie trawy w wietrzny zimny dzień
Plac zabaw cały czas był u nas wykorzystywany przez młodsze dzieci z rodziny i znajomych, dlatego żal mi było go wcześniej demontować. Zdjęć z nim mam dużo, ale rzeczywiście nie ogrodowych. Sadzić na razie chyba nic tam nie będę, marzy mi się coraz większy trawnik Śmiać mi się chce jak kiedyś nie mogłam się doczekać, żeby roślin było więcej i szybciej rosły a teraz na odwrót.
Szkoda że czas tak pędzi, mam wrażenie, że z roku na rok coraz szybciej. Czas z moimi chłopakami myślę, że fajnie wykorzystałam. Teraz muszę się powoli przyzwyczajać do myśli, że wypuszczam ich w świat

Czyli jest szansa że ja za 10 lat nie będe marzyć o nowych rabatach? hahahahahahahaha

czas pędzi i tak chyba jest że z wiekiem czas leci coraz szybciej
też to odczuwam
bo tygodnie lecą jeden za drugim

Także korzystaj na maksa z tego że twoi chłopcy są jeszcze mali

Staram się tak robić, próbuję w tym biegu spędzać z nimi jak najwięcej czasu

zobacz jakie zdjęcie znalazłam
2011
Igi dopiero co się urodził

a teraz ma już 6 lat
Szarobiałego ogrodowe początki. 23:12, 29 paź 2017

Do góry
Znów proszę o radę.
Znajomi muszą usunąć ze swego ogrodu rozrośniętego graba (właściwie chyba z 7-8 roślin) formowanego w kulę. Jeśli uda się go jutro wykopać to mogę pokusić się o przesadzenie do siebie. Czy się przyjmie? Cóż mogę spróbować.
Pytanie mam takie. Najłatwiej byłoby go umieścić w przedogródku. Tylko tutaj mam niezbyt wiele miejsca. Czy kula o około dwumetrowej średnicy nie jest za duża na prostokąt o wymiarach +- 4 x 6 m ?

Mam na myśli prawy dolny róg działki przy śmietniku. Pisałyście mi kiedyś, że trawa w tym miejscu będzie uciążliwa. Rzeczywiście, teraz wolałabym jej tu nie mieć.

Przetransportowanie graba (grabów) na część działki z tyłu domu może stanowić problem. Dlatego pomyślałam o froncie.

Zdjęcie mam tylko takie. Grab nie był cięty ostatnio. Najpóżniej jutro lub pojutrze musi być wykopany. Możliwe, że da się go podzielić na kilka oddzielnych drzewek. Choć po latach korzenie pewnie splątane.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:56, 29 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zawilce masz piękne i jeszcze do tego kwitnące. Sporo kwiatków Ci jeszcze kwitnie. Pozdrawiam
Po ostatnich wichurach, ulewach już praktycznie nic z kwitnących nie zostało. No jeszcze hortensje... a i smagliczka w donicach

Dzisiaj wichury straszliwe i ściana deszczu z nieba Po południu deszcz ze śniegiem - nawet przez chwilę pobieliło pobliską górę . A późnym wieczorem przy
temperaturze +3,5 grzmoty...

W sobotę pomimo drobnego deszczu wyszłam na chwilę do ogrodu z myślą, że może coś ogarnę ale jest tak mokro, że woda chlupocze pod nogami

Niestety nie zadołowałam jeszcze wszystkich roślinek (myślałam, że we wrześniu uda mi się zagospodarować moją skarpę) a i cebulowe nie wsadzone

Tak sobie wspominam te ciepłe, cudne, złote polskie jesienie... Ech..... w depresję można popaść

Trochę energetycznych kolorków z ubiegłego tygodnia

Uwielbiam tą moją ogrodówkę
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:27, 29 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fajne takie róże które długo cieszą z tym ptaszkiem ciekawa sprawa.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:27, 29 paź 2017

Do góry
Kwiatuszka Tobie wysyłam, póki co, takiego. Trzymaj się ciepło. Buziaczki.
Mój zielony świat 22:27, 29 paź 2017

Do góry
Fuksja napisał(a)

Justyno jeśli nie masz nic przeciwko to ja uzupełnie komplet moją księżniczką Sisi długowłosą chichuachuą.

słodka maskoteczka
charakterna czy raczej spokojna?
Moja działka na Dębowym Lesie 22:25, 29 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękna ta chryzantemka, szkoda, że ja takiej nie spotkałam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:00, 29 paź 2017

Do góry
Wszystkiego po trochu 21:52, 29 paź 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

a widziałaś je wiosną ? Czytałam u Ciebie że marzysz o Pontyjskiej. Mam ją jeśli znajdę jakąś ukorzenioną gałązkę mogę Ci dać, tylko nie wiem dlaczego akurat o niej ?
Jest tyle piękniejszych wielkokwiatowych, i też pachnących Być może ona pachnie najbardziej, więc pewno za ten zapach ją sobie upodobałaś

tutaj maj

W jaki sposób ukorzeniasz azalie?
Ogród w budowie - nieustającej 21:36, 29 paź 2017

Do góry
Bardzo chciałam odnaleźć zdjęcia całego klona strzępiastokorego, ale mam trzy zdjęcia i tylko tych wielu pni, bo rósł w takim ciasnym miejscu i nie mogłam go objąć z daleka aparatem - teraz to widzę jak patrzę na zdjęcia.

Za to mam śliczną korę wiśni - też bez całego drzewa.

I widoczek kolorowy, u mnie po tej wichurze liści właściwie nie ma.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:19, 29 paź 2017

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Dorotko co to masz za trawę na ostatniej stronie na zdjęciu z dwoma latarenkami?
Śliczne zdjęcie i pięknie się prezentuje ta trawa
Ta trawa to stipa inaczej ostnica. Zazwyczaj jest jednoroczna, ale zdarza się, że przezimuje w gruncie. Ta właśnie przezimowała, widzisz między kostkami wysiała się i są nowe sadzonki. Na tych zdjęciach są stipy, które same się wysiały i je popikowałam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:14, 29 paź 2017

Do góry
Coś się im chyba pomyliły pory roku

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:12, 29 paź 2017

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam Chciałam się serdecznie przywitać i powiedzieć ze dzisiaj odwiedziłam Twój ogród. Masz cudownie piękne kwiaty rośliny ozdoby wszystko masz cudowne.
Pozdrawiam serdecznie
Miło mi że do mnie trafiłaś i na dodatek przypadł Ci do gustu mój ogródek Kwiatów u mnie dużo, bo ja od dziecka lubiłam kwiatuszki. Ścięte do wazonu lilie zaczynają w domu kwitnąć, lubię je ale swym zapachem chcą nas w domu wydusić.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:12, 29 paź 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:09, 29 paź 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies