Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 10:18, 23 sty 2018

HAniu, czy poddajesz uzyskane z własnej dyni pestki procesowi skaryfikacji? Jeśli tak, to jaką metodą?
Gruszka_na_w... 11:01, 23 sty 2018

Makusia napisał(a)
HAniu, czy poddajesz uzyskane z własnej dyni pestki procesowi skaryfikacji? Jeśli tak, to jaką metodą?

Dynia nie wymaga przemrożenia. Wysuszone nasionka wysiej w połowie maja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 11:52, 23 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Próbuję odizolować się od sąsiadów bez użycia tuj. Aspołeczna się robię.

Nie dość, że Jesteś skuteczna, sądząc po zdjęciach, to jeszcze z efektem Wow Rozumiem Twoją aspołeczność
Pszczelarnia 14:15, 23 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo, to miałaś akuratną temperaturę.

Dzisiaj pościągałam dekoracje świąteczne w domu i na zewnątrz. Czekam na wiosnę.

Rano miałam po raz pierwszy takiego gościa (zdjęcie przez szybkę, z dużej odległości)

Początkowo sądziliśmy, że to kot (ach, ta starość!). Skrzydlata drobnica nagle zniknęła z zasięgu wzroku, a pani krogulcowa po paru minutach odfrunęła w sina dal. Za kluczem gęsi nie poleciała. Obrała inny kierunek.

A u mnie w nocy ok. 22.00 na dworze jakiś skrzydlaty strasznie się wydziera. Inny mu odpowiada. Nie są to marcujące koty. Czy to może być sowa? Nie jest to klasyczne "uhu".
Gruszka_na_w... 18:47, 23 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

A u mnie w nocy ok. 22.00 na dworze jakiś skrzydlaty strasznie się wydziera. Inny mu odpowiada. Nie są to marcujące koty. Czy to może być sowa? Nie jest to klasyczne "uhu".

Trzeba by zapytać dr Kruszewicza lub Adama Wajraka. Z tym drugim w ramach Owsiakowej orkiestry można wylicytować spacer po Puszczy Białowieskiej.
Może to jakieś inne ssaki podchody zalotne czynią? U mnie przyroda zwariowała.
Derenie i tawlina jarzębolistna w pąkach.

Klon Pensylwański takoż. Róża Veilchenblau zieloniutka jak nigdy.

Czosnki główkowate

Prymulki i astry

kocimiętka i przywrotnik

Prognozy na jutro to +8, a pojutrze +9. regularne przedwiośnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 18:53, 23 sty 2018

U nas jeszcze śnieg i -3.5 do jutra. Jutro ma już deszcz padać
Margerytka40 18:54, 23 sty 2018

Ja też tak chcę
Gruszka_na_w... 19:12, 23 sty 2018

Brzozowa, teraz wystawiam się na widok. Wyzbywam się naturalnych przesłon.

Z przodu już wycięłam

z boku też

Z tyłu jeszcze trochę mi zostało

Gruszka_na_w... 19:20, 23 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ja też tak chcę

Jak Lucy? -3 i deszcz?

W niezłym stanie są stipy i turzyce.Póki cisy i kosodrzewina nie dojrzeją trochę pusto.

Zostało mi jeszcze kilkanaście traw do ścięcia. W kolejce czekają krzewy. Dobrze, że jesienią wycięłam część bylin. Odczuwam coś, co nazywają łokciem tenisisty.
Gosiek33 19:35, 23 sty 2018

Wiosna Cię korci U mnie śnieg ale i tak boje się ciecia zimowego, potem przy wiosennych przymrozkach dużo roślin mi pada Czekam zatem cierpliwie