Nie może tak być, nie da się skopiować ogrodu o nieregularnym sposobie nasadzeń i wkleić go w ramy czysto geometryczne, te da ogrody różnią się znacząco we wszystkim. Musisz zaprojektować ogród od początku, jedynie inspirując się roślinami jakie zostały użyte przeze mnie w ogrodzie z wrzosowiskiem.
Odległości zależą od tego jaki jest ogród, mały czy duży - jaki efekt chcesz uzyskać i czemu taki a nie inny rodzaj sadzenia roślin ma służyć. Co chcesz osiągnąć, żywopłot wysłaniający szczelnie, luźne tło czy coś innego?
Wtedy dopiero ustalasz odległości. No i jeszcze jedno- zależy też od wielkości i jakości roślin.
Mirella czy do dołku dosypać trochę kory dla lepszej przepuszczalności?
Zabieg ze zmianą podłoża przeprowadzić jak się ociepli np. w kwietniu czy już teraz?
Na rabacie gdzie mam rododendrony mam też iglaki i świerki. Ma tam być wysypany kamyczek. Pytanie: czy pod rododendrony mogę wysypać cieniutko warstwę kamyczka?\
Odpowiedzi:
Kora jeśli to musi być przekompostowana i nie jest ona dla poprawienia przepuszczlności, dla poprawienia przepuszczalności jeśli gleba jest zwięzła na dnie dołka kopiesz głębiej i dajesz kamyczki, drenaż.
Zabieg przesadzania przeprowadzić wiosną jak rozmarznie gleba i nie będzie zagrożeń mrozami, bo gdzie teraz dostaniesz wszystkie składniki podłoża, wszystko jest zmarznięte.
Nie wolno sypać w żadnym wypadku kamyczka pod różaneczniki, cienka warstwa kory cieniutka, a najlepiej torfu kwaśnego.
Pokaż zdjęcie przede wszystkim jaki to asparagus (Sprengera, pierzasty, czy inny)
Pierzasty nie lubi ciemno wtedy gubi liście, zmarniał bo jest zima, może też ma za sucho albo za mokro. Wszystko razem wzięte powoduje kłopoty.
Asparagus Sprengera jeśli tworzy bulwy to znaczy, że ma za mało wody, w ten sposób roślina magazynuje wodę, broni się przed suszą. Gdy wody ma pod dostatkiem korzenie ma mięsiste, ale normalne, nie pogrubione.
Wszystko wskazuje na to, że go zaniedbałaś. Podczas przesadzania usuwamy bulwy.
Wszelkie pytania odnośnie problemów obrazuj zdjęciami rośliny.
Moim zdaniem nie wykopałaś nalezytego, przede wszystkim szerokiego dołka, może są posadzone za głęboko? może mają nie kwaśną glebę skoro wsypałaś pierwszą lepszą? Nie mają materii organicznej i na bank będą się miały coraz gorzej aż w końcu zamrą.
Wykop dołek. kup kwaśne podłoża. obornik, czytaj od początku ten watek i posty Magii. Sadź na wzgórku, żeby środek krzewu nie był przysypany. Równomierna wilgotnośc podłoża, podlewanie deszczówką, bo niewłaściwa woda potrafi odkwasić podłoże.
W tej chwili nawet kompozycje w donicach opierają się o zupełnie dzikie rośliny w połączeniu z cebulowymi albo rośliny przynajmniej przypominające dzikie.
Mirella, oczywiście, że uda się zrobić ogród taki jak na linkach, wiem to bo to moje ogrody więc u Ciebie bez problemu wykonasz ogród, Jednak jeden ogród jest w zupełnie innym stylu niż drugi. Proste linie naprzeciw wijącym się Który wybierasz?
Ogrodniczka - koleżanka zrobiła podstawowy błąd, jakby była amatorem a nie zawodowcem. Zrobiła kolekcję roślin a nie kompozycję. Zadbane jest, ale pomysłu nie ma no i Wszystkiego po jednym (prawie). I to jest ten ból do naprawienia.
Bardzo dziękuję za uwagę, nie przeczytałam jeszcze wielu wątków i mogę popełniać jakieś gafy, sorki, z pewnością poprawię się.
Dzięki za przeniesienie mnie we właściwe miejsce.
Pozdrawiam.