Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 12:03, 01 lut 2015

Do góry
Rozśmieszyły mnie te trzy koty idące za psem
Ogród Mirelli 12:00, 01 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witaj Danusiu. Wybieram gród z wrzosowiskiem - on tak do mnie pasuje.
Ogród nowoczesny rysowany kreską to wybrałam, żeby wytyczyć tak kanciato rabaty.
Czyli reasumując: rośliny ogród z wrzosowiskiem, kształt rabat ogród rysowany kreską.
Może tak być Danusiu?

Nie może tak być, nie da się skopiować ogrodu o nieregularnym sposobie nasadzeń i wkleić go w ramy czysto geometryczne, te da ogrody różnią się znacząco we wszystkim. Musisz zaprojektować ogród od początku, jedynie inspirując się roślinami jakie zostały użyte przeze mnie w ogrodzie z wrzosowiskiem.
Ogród Mirelli 11:57, 01 lut 2015

Do góry
Nie wiem gdzie zadałaś mi to pytanie, jeśli piszesz u mnie daj mi link albo na pw, inaczej nie wiem co i gdzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 01 lut 2015

Do góry
Odległości zależą od tego jaki jest ogród, mały czy duży - jaki efekt chcesz uzyskać i czemu taki a nie inny rodzaj sadzenia roślin ma służyć. Co chcesz osiągnąć, żywopłot wysłaniający szczelnie, luźne tło czy coś innego?

Wtedy dopiero ustalasz odległości. No i jeszcze jedno- zależy też od wielkości i jakości roślin.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:41, 01 lut 2015

Do góry
Rysunek III

Rysunek IV

W przypadku gleb bardzo zwięzłych robimy rabaty podwyższone i sprawa z głowy.

Sadzenie różaneczników na rabatach podwyższonych

Podłoże powinno być kwaśne i zawierać duże ilości próchnicy. Zbieraj liście dębu, rozłożone mogą być przydatne.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:40, 01 lut 2015

Do góry
Tak w skrócie tak powinno wyglądać sadzenie w przekroju dołek, widzisz że środek krzewu nie ma przysypane ściółką

Rysunek I

Kliknij też na ten link, ewentualnie na tłumacza artykułu

Link II
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:24, 01 lut 2015

Do góry
Mirella czy do dołku dosypać trochę kory dla lepszej przepuszczalności?

Zabieg ze zmianą podłoża przeprowadzić jak się ociepli np. w kwietniu czy już teraz?

Na rabacie gdzie mam rododendrony mam też iglaki i świerki. Ma tam być wysypany kamyczek. Pytanie: czy pod rododendrony mogę wysypać cieniutko warstwę kamyczka?\

Odpowiedzi:

Kora jeśli to musi być przekompostowana i nie jest ona dla poprawienia przepuszczlności, dla poprawienia przepuszczalności jeśli gleba jest zwięzła na dnie dołka kopiesz głębiej i dajesz kamyczki, drenaż.

Zabieg przesadzania przeprowadzić wiosną jak rozmarznie gleba i nie będzie zagrożeń mrozami, bo gdzie teraz dostaniesz wszystkie składniki podłoża, wszystko jest zmarznięte.

Nie wolno sypać w żadnym wypadku kamyczka pod różaneczniki, cienka warstwa kory cieniutka, a najlepiej torfu kwaśnego.
Mikro ogródek 09:11, 01 lut 2015

Do góry
Mikro ogródek

Technicznie pomagam na razie
Asparagus - szparag 19:34, 31 sty 2015

Do góry
Pokaż zdjęcie przede wszystkim jaki to asparagus (Sprengera, pierzasty, czy inny)

Pierzasty nie lubi ciemno wtedy gubi liście, zmarniał bo jest zima, może też ma za sucho albo za mokro. Wszystko razem wzięte powoduje kłopoty.

Asparagus Sprengera jeśli tworzy bulwy to znaczy, że ma za mało wody, w ten sposób roślina magazynuje wodę, broni się przed suszą. Gdy wody ma pod dostatkiem korzenie ma mięsiste, ale normalne, nie pogrubione.

Wszystko wskazuje na to, że go zaniedbałaś. Podczas przesadzania usuwamy bulwy.

Wszelkie pytania odnośnie problemów obrazuj zdjęciami rośliny.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:39, 31 sty 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam. Jak poprawić żywotność moim rododendronom?

Przeczytaj ten watek od początku, jest tam wszystko napisane, na pewno mają złe warunki siedliskowe.

Czego wymagają napisała Magja. Ja też napisałam artykuły. https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=r%C3%B3%C5%BCaneczniki

Jak uprawiać II artykuł

Jak ciąć - I artykuł

Moim zdaniem nie wykopałaś nalezytego, przede wszystkim szerokiego dołka, może są posadzone za głęboko? może mają nie kwaśną glebę skoro wsypałaś pierwszą lepszą? Nie mają materii organicznej i na bank będą się miały coraz gorzej aż w końcu zamrą.

Wykop dołek. kup kwaśne podłoża. obornik, czytaj od początku ten watek i posty Magii. Sadź na wzgórku, żeby środek krzewu nie był przysypany. Równomierna wilgotnośc podłoża, podlewanie deszczówką, bo niewłaściwa woda potrafi odkwasić podłoże.
Ogrody inspirowane naturą 09:01, 31 sty 2015

Do góry
W tej chwili nawet kompozycje w donicach opierają się o zupełnie dzikie rośliny w połączeniu z cebulowymi albo rośliny przynajmniej przypominające dzikie.
Ogród Mirelli 08:59, 31 sty 2015

Do góry
Mirella, oczywiście, że uda się zrobić ogród taki jak na linkach, wiem to bo to moje ogrody więc u Ciebie bez problemu wykonasz ogród, Jednak jeden ogród jest w zupełnie innym stylu niż drugi. Proste linie naprzeciw wijącym się Który wybierasz?
Ogród Mirelli 08:56, 31 sty 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Świerki nie znam nazw, zdjęcia poniżej

Na całej długości płotu posadzone iglaki.

Od lewej: sosna, świerk, sosna, cis.
To nie wszystkie są świerki
Ogródek Joasi 23:27, 30 sty 2015

Do góry
joma napisał(a)
Ale ja nie jestem zawodowcem, uczę sie dopiero, dlatego też prosze o pomoc

Ależ gdzież bym śmiała czepiać się ciebie ja się czepiam koleżanki, tylko co będzie jak przeczyta?
Ogródek Joasi 23:26, 30 sty 2015

Do góry
joma napisał(a)
mój ogród ma ponad 2, 5 roku i choc pomagała mi go urządzic koleżanka ogrodniczka nie do konca jestem zadowolona , jest w nim dużo chaosu , moze skorzystam w Waszych rad .

Wygląda na to że Ogrodowisko jest programem naprawczym
Ogródek Joasi 22:28, 30 sty 2015

Do góry
Ogrodniczka - koleżanka zrobiła podstawowy błąd, jakby była amatorem a nie zawodowcem. Zrobiła kolekcję roślin a nie kompozycję. Zadbane jest, ale pomysłu nie ma no i Wszystkiego po jednym (prawie). I to jest ten ból do naprawienia.
Misz - Masz Elki 22:00, 30 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prośba - nie wklejaj gifów, dozwolone są tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/209-nowe-funkcjonalnosci-szybkie-dodawanie-zdjec-usmieszki-statystyki-i-inne-drobne-zmiany

Wątek przenoszę

Bardzo dziękuję za uwagę, nie przeczytałam jeszcze wielu wątków i mogę popełniać jakieś gafy, sorki, z pewnością poprawię się.
Dzięki za przeniesienie mnie we właściwe miejsce.
Pozdrawiam.
Cyprysik Lawsona 'Ivonne' 20:45, 30 sty 2015

Do góry
Racja, nie kupuj roślin w wielkich marketach.
Misz - Masz Elki 20:42, 30 sty 2015

Do góry
Prośba - nie wklejaj gifów, dozwolone są tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/209-nowe-funkcjonalnosci-szybkie-dodawanie-zdjec-usmieszki-statystyki-i-inne-drobne-zmiany

Wątek przenoszę
Nasze kaktusy 20:26, 30 sty 2015

Do góry
Ja mam niektóre okazy 40 -to letnie, ale nie opiekuję się nimi, bo tam nie mieszkam, mama powoli eliminuje te najstarsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies