Uda się tylko musisz zacząć kupować po kilka - kilkanaście sztuk roślin. Zrezygnować z kamieni na rabacie, zrobić proporcjonalne rabaty (nie za szerokie, nie za wąskie) - to tak "z grubsza" mi się nasunęło
No i wychodzi na to ze bede musiala biedaczke przesadzic
Czy po roku moze miec już jakos mocno rozbudowany system korzeniowy ?
Czy moze jej to kolejne przesadzanie zaszkodzic ?
Danusiu nie wiem jak to zrobić, jeżeli możesz to pomóż.
Nie bardzo jeszcze wiem gdzie mogę pytać o sprawy związane z właściwym poruszaniem się po tym forum. Jest to moje pierwsze forum.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówki i czekam na dalszą pomoc.
Witaj Danusiu.
Bardzo Ci dziękuję za cenne wskazówki.
Właśnie te duże drzewa chcę maksymalnie skrócić i nie wiem czy mogę 1-2m.
Nad formą będę się zastanawiać jak zetnę je z wysokości.
Na środku jest małeńkie oczko wodne, które w tej chwili jest przykryte( nie zostawiam w nim wody na zimę bo ma tylko 60 cm głębokości, obok niego jest pompa, też zdemontowana na ten murek z klinkeru kładę blat, który przykrywa hydrofor. Blat na zimę jest zdejmowany.
Wokół tego oczka chciała bym rabatę.
W lewym rogu ogrodu jest warzywnik, drzewa i krzaki owocowe.
Wiosną teren warzywnika od części ozdobnej będzie odzielony murkiem z cegły. Czy to będzie dobrze?
Nie wiem, albo jałowiec albo cyprysik. A jaki, nie mam pojęcia.
Zostawić cisa, przyciąć, a tego "sekłaka" wyrzucić. Zrobi się miejsce na coś ładniejszego.
Po ustaleniu co gdzie ma przebiegać, co gdzie jest, zrobić rabaty (po ich wytyczeniu), przekopać je, odchwaścić, użyźnić kompostem, przekopać, wyrównać. Sadzić.
Co zrobić z kretem? Złapać najlepiej, zerwać trawnik, położyć instalację nawadniającą ogród, kable do oświetlenia i alarmu, wyrównać pod trawnik, potem położyć siatkę przeciw kretom i położyć na to trawnik z rolki.
Porad to w sumie można udzielać dopiero jak wiadomo co i gdzie się znajduje, na tą chwilę nie widać gdzie jest taras, gdzie jest wejście, rozmieszczenie elementów ważnych dla planowania ogrodu jest niewiadome
Witam , baza roślin dużych już jest, teraz trzeba to uporządkować, poprzycinać, żeby jakaś konkretna forma była, uporządkować działkę, pobudować co jest do pobudowania (jakieś murki na środku działki widzę) konstrukcja czegoś w lewym rogu też jest.
I nie zaczynać od myślenia, co tu wsadzić, bo to jest za wcześnie, najpierw wytycz linie trawnika i rabat, dopiero weź się za myślenie co tu wsadzić, bo jeszcze nie wiadomo gdzie.