Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W oflisowym ogrodzie 14:21, 18 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)
W ramach luzów może miałby ktoś ochotę coś zaproponować
to część przedogródka na której brakuje tła
Zastanawiam się czy nie dosadzić tu dwóch śliwy nigra a pomiędzy miskany graziella

Nutkajskiego zabierz stąd. Teraz jest malusi, ale kiedyś urosnie, a to wielkie drzewo jest. W szerokość też. Zresztą nutkajskie najlepiej wyglądają jako solitery. Nie pisz, że nie masz gdzie przesadzic, bo u mnie sie zmieścił, choc mam ogród o połowe mniejszy niż Ty

Bardzo mi sie podoba sposób wykorzystania kamieni na rabatach. Niby nie mój styl, a jednak podoba mi sie. Wracam do czytania.
Typografia ogrodu 13:57, 18 lis 2015

Do góry
Wow, wianek cudny. A te maleńkie to koraliki jakies? Skąd się takie bierze?
No i kołderka śliczna. Ten materiał w gwiazdki mi się podoba. Skąd się taki bierze?
Co z tym ogródeczkiem począć 13:55, 18 lis 2015

Do góry
No Pamiętam, że w ubiegłą zimę kupiłaś Ewo jakieś wielkie ilości ciemierników. Planujesz dokupić?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:53, 18 lis 2015

Do góry
Gosia, przeczytałam 30 stron od początku i trzydzieści od końca
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Twojej pracownitości i inwencji.

Fajny pomysł, by byliny z nasion w mixie posadzić gdzieś przejściowo i dopiero jak zakwitną – podzielić na kolory. Zrezygnowałam z zakupu nasion krwawnika, bo nigdzie nie było jednokolorowych. Ja nieogarnięta

Aminek mi chciejstwa włączył. Nie znałam, a sliczny jest.

I z sadzonkowaniem chryzantem chyba spróbuję.
Co z tym ogródeczkiem począć 13:48, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A mnie się ciemierniki wysiały. Wsadziłam w doniczki i zadołowałam. Jesli przezimują, będę o 7 sztuk bogatsza
co pewnie i tak mnie nie powstrzyma przed zakupem kolejnych, jak rzucą zimą do L. lub B.

Czyli czekamy na zimę.
Co z tym ogródeczkiem począć 13:45, 18 lis 2015

Do góry
A mnie się ciemierniki wysiały. Wsadziłam w doniczki i zadołowałam. Jesli przezimują, będę o 7 sztuk bogatsza
co pewnie i tak mnie nie powstrzyma przed zakupem kolejnych, jak rzucą zimą do L. lub B.
Blaski i cienie nowego życia 13:23, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Cebule - podróżniczki Dwa miesiące w samochodzie? Jesteś lepsza, niż ja, bo ja - choć kamufluję przed małżonkiem - to jednak ukrywam je gdzieś w domu
Ogrodowe cudne są, nie rezygnuj tak łatwo. Wprawdzie swoje wielkie krzaki wydałam swego czasu, ale mam nowe, nawet w tym roku powiekszyłam kolekcję o białe (mają być niższe).

Jeśli ogrodowe nie kwitną, to albo przemarzły im pąki (wczesną wiosną, nie zimą) albo mają za mało papu. Bo ogrodówki są bardzo żarłoczne.

Hiacynty w kompost, żeby ładnie kwitły. Ale to już chyba u mnie czytałas.

Wiesz nawet nie chodzi o kwitnienie, bo w tym roku mimo upału kwitły. Ale były spalone słońcem więc wiem że wymagają osłony i to znacznej. Że żarłoczne to już mi Kindzia dawała znać. A hiacynty to kochają papu jak wszystkie cebule w tym roku hiacyntów nie kupiłam lecz narcyzy,czosnki i szafirki. A Ty będziesz mieć kolorową wiosnę
Grubej dyni zmagania z naturą 12:41, 18 lis 2015

Do góry
Jaki śliczny żywopłot grabowy.
A świerk chyba cięty, taki równy.
W Gąszczu u Tess 12:39, 18 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
A mnie się podoba tak jak jest

Dzięki Też ją bardzo lubię. Jednak jakies poprawki zrobić muszę, bo ML pożarły stożek, a szkoda byłoby, gdyby od tego ścisku ucierpiał. Więc prawie na pewno muszę zabrać stąd stożek, albo ML.

margaretka3 napisał(a)
Ooo, tak! Tę rabatę i ja pamiętam z moich początków tutaj, a przy dziesiątkach tysięcy zdjęć naprawdę można wielkiego zawrotu głowy dostać I to jedna z rabat, która ten kołowrotek w głowie stopuje
I jak wreszcie moje jedyne miejsce cieniste na działce będzie gotowe do obsadzenia, to będę się inspirować
Świetna propozycja Danusi

Noooo, Margaretko - ależ pieknie ubrałaś w słowa pochwałę tej rabatki. Inspiruj się, to dla mnie zaszczyt. Tym większy, że rabatkę - jak starsi stażem pamiętają być może - zaprojektowała Danusia, ale połączenie kopytnika z citronelką to mój pomysł.

Toszka napisał(a)
Pomysł Danusi z lizakami jest cudny. Tylko... czy dla ginkgo nie za mało słońca....

Cieszę się, ze zobaczyłaś plusy w zielonej hochli

To marikeny potrzebują dużo słońca? Muszę poczytać.
A zalety zielonej chochli doceniam od chwili, gdy mi ją dałaś (jeszcze raz wielkie dzieki). Teraz doszedł jeszcze jeden plusik - za jesienną barwę.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających

Nie piszę, co zrobiłam w weekend w ogrodzie, bo chciałam zdać relację trochę obrazkową, a tu nie mam zdjęć.
W Gąszczu u Tess 12:14, 18 lis 2015

Do góry
Czy Toszka tutaj zagląda? Tess, przepraszam za wtręty.

Mam pytanie o ten mocznik? Czy naprawdę teraz taki azot może zaszkodzić drzewom i pobudzić je do wzrostu? To jest oprysk na resztki lecących liści i nagie gałęzie.

Co robią teraz ekologiczni sadownicy?
W Gąszczu u Tess 12:04, 18 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Tessiu dawno mnie nie było ale troszkę nadrobiłam i prztyknęłam się w głowę, ze zapomniałam o sposobie na przesiewanie kompostu...

Zdjęcie cytuję bo przy tej pogodzie co mamy ostatnio energetyczne kolory bardzo wskazane

Pozdrawiam ciepło

Ja też zapomniałam o tej metodzie, Toszka mi przypomniała.
lindsay80 napisał(a)
Pomysł z Marikenami super jest!
Matko ile Ty tych cebulek nawykopywałaś, będą wiosenne niespodzianki w donicach

Ile? Mnóstwo! Ale żal mi było cokolwiek wyrzucić, wszak będe potrzebowała cebulowych do nowej części. Ciekawe, jak ja to podzielę wiosną - bo piętrowo w skrzynkach posadziłam
kamila66 napisał(a)

Dzień Dobry
Z sentymentem patrzę na tą Twoją rabatę, pamiętam jak pierwszy raz trafiłam na Ogrodowisko spisałam wszystkie rośliny, które tutaj masz . Kartka na tablicy korkowej wisi do dzisiaj

Witaj, Kamilko To miłe, że Ci się podoba, ale po co spisałaś? Zamierzasz taką zrobic u siebie?
nawigatorka napisał(a)
Pomysl z marikenami ok ale jak dla mnie 3 sztuki w tym miejsci to o dwa za duzo

No też nie wierzę, że tyle mogłabym tam wcisnąć. Ale cały czas myślę, myślę...
W Gąszczu u Tess 11:35, 18 lis 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiula buziaczki zostawiam

Marikeny moja miłośc ,jeszcze nie spełniona a Tobie Danusia aż trzy doradza pięknie

U mnie w szkółkach są nie do zdobycia ,a tam gdzie je znalazłam niestety cenowo były poza moim zasięgiem .
Ale dorwę prędzej czy pózniej

Mnie też podobają się marikeny, tylko dotąd nawet o nich nie myślałam, bo miejsca na drzeka nie miałam. No i teraz Danusia zabiła mi ćwieka Co widzę przedogródek, to myślę o tych marikenach.
Ceny jeszcze nie sprawdzałam. Ale już tyle wydałam na ogród, że chyba żadna cena nie może mnie zszokować
W Gąszczu u Tess 11:29, 18 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Muszę zrobić z werbeną tak jak Ty ... na wszelki wypadek
Powodzenia w ogrodzie u mnie wieje jak diabli...

Wiało strasznie, ale mój ogród dość zaciszny jest. Tzn. ten stary, bo w nowej jednak bardziej dmucha. Cug pomiędzy domami się robi.
Werbenę pewnie niepotrzebnie będę zimować, bo już mi się wysiała na rabaty. Ale w tym roku jakoś mało nasion zawiązała, to lepiej na zimne dmuchac
Blaski i cienie nowego życia 11:21, 18 lis 2015

Do góry
Cebule - podróżniczki Dwa miesiące w samochodzie? Jesteś lepsza, niż ja, bo ja - choć kamufluję przed małżonkiem - to jednak ukrywam je gdzieś w domu
Ogrodowe cudne są, nie rezygnuj tak łatwo. Wprawdzie swoje wielkie krzaki wydałam swego czasu, ale mam nowe, nawet w tym roku powiekszyłam kolekcję o białe (mają być niższe).

Jeśli ogrodowe nie kwitną, to albo przemarzły im pąki (wczesną wiosną, nie zimą) albo mają za mało papu. Bo ogrodówki są bardzo żarłoczne.

Hiacynty w kompost, żeby ładnie kwitły. Ale to już chyba u mnie czytałas.
Pomysł na ogród 11:01, 18 lis 2015

Do góry
Skula napisał(a)
to co ? umawiamy się na zdjęcia ?
pokażcie swoje ciemierniki

Ja już swojego nawet obfociłam, ale zdjęcia nieostre mi wyszły - pochmurne dni były, za mało światła.
ale oczywiście, spróbuję jeszcze raz.

Jesli nie zobaczysz od razu pąków na ciemierniku, zajrzyj pod liście. U mnie jeden ma już pąki wysoko, więc widac je pomiędzy liścmi. A drugi nic - myślałam, że nie będzie jeszcze kwitł. Rozchyliłam liście, a tam aż biało od ogromnej ilości pąków.

Narzędzia potraktować WD-40? No popatrz, nie wiedziałam.
Pomysł na ogród 19:18, 17 lis 2015

Do góry
Owszem, potwierdzam - ciemierniki i u mnie zaczynają. Mają dużo pąków, takich co to już za chwileczkę, już za momencik Niger. Inne nie.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 13:43, 17 lis 2015

Do góry
rozark napisał(a)
normalne, konwalia kwitnie w 3 roku od posadzenia, chyba że sadzisz stare kłącze, "dojrzałe", jeśli Tess ma takie to bierz w ciemno

a to tego nie wiedzialam
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 09:09, 17 lis 2015

Do góry
normalne, konwalia kwitnie w 3 roku od posadzenia, chyba że sadzisz stare kłącze, "dojrzałe", jeśli Tess ma takie to bierz w ciemno
W Gąszczu u Tess 07:57, 17 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

[img size=640x428
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1001717/original.JPG[/img]

Tessiu dawno mnie nie było ale troszkę nadrobiłam i prztyknęłam się w głowę, ze zapomniałam o sposobie na przesiewanie kompostu...

Zdjęcie cytuję bo przy tej pogodzie co mamy ostatnio energetyczne kolory bardzo wskazane

Pozdrawiam ciepło
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 07:47, 17 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Przygotować ci kłącza konwalii?
Na taką wiosenną kompozycję:
https://www.pinterest.com/pin/421227371372935370/

Jak masz to pewnie ze chce
W zeszłym roku kupilam 1 kłącze I posadzilam w rogu działki , wyrósł mi 1 listek ale nie zakwitla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies