Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Kasya 15:02, 17 lis 2015

Toszka napisał(a)
Krzychu, zaglądałeś w ciemierniki? Kwitną już ci? Bo u mnie od ponad miesiąca kwiaty

kwiaty ?? ja mam pąki
ale one podobno kwitną w lutym...czy nie ?
Toszka 15:43, 17 lis 2015

Zazwyczaj mój orientalny kwitnie już od września. Fakt, Niger nie ma jeszcze kwiatów.
asica 17:25, 17 lis 2015

Toszka napisał(a)
Krzychu, zaglądałeś w ciemierniki? Kwitną już ci? Bo u mnie od ponad miesiąca kwiaty

Toż to szok, u mnie suche miskanty górują nad ciemiernikami. Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby pod nie zajrzeć.
Tess 19:18, 17 lis 2015

Owszem, potwierdzam - ciemierniki i u mnie zaczynają. Mają dużo pąków, takich co to już za chwileczkę, już za momencik Niger. Inne nie.
Skula 19:58, 17 lis 2015

no wiecie, nie sprawdzałem , ale ostatnio jak obok przechodziłem to nic nie zauważyłem osobliwego w postaci pąków ....
jutro i pojutrze to nie , ale w czwartek sprawdzą jak będę za dnia w domu
Sylvana 20:04, 17 lis 2015

I ja
U mnie pęcherznice mają nowe listki, wilczomlecz pąki,
azalia prawie pęka - wiosna ( i wszystko szlag trafi)
Skula 20:15, 17 lis 2015

Drimeth napisał(a)
To ja zadam pytanie nowicjusza: oprócz czyszczenia, w jaki sposób przygotować narzędzia ogrodnicze na zimę?
Pytam o narzędzia typu sekatory, nożyce itp.

Będę wdzięczna.

może napiszę jak ja to robię ...
kosiarka - jeszcze tego nie zrobiłem , bo sprzątałem nią liście i nie wypaliłem do końca paliwa , ale ...
po pierwsze trzeba ją dokładnie umyć z resztek trawy , zasklepionego błotka - sok z trawy jest silnie korozyjny - tak mówią niektórzy
odłączam przewód wysokiego napięcia od świecy zapłonowej, czyszczę filtra powietrza, wypalam paliwo do końca (nie należy go wylewać), wymieniam olej (w niektórych typach kosiarek robi się to wiosną) no i chowam kosiarkę do suchego pomieszczenia, jeszcze zanim ostygnie jej silnik, co zapobiegnie skraplaniu się pary wodnej na częściach metalowych urządzenia. Warto też zakonserwować cylindry silnika. W tym celu odkręcam świece, wstrzykujemy olej silnikowy i ponownie wkręcam świece. Wiosną po uruchomieniu kosiarki olej się wypali (będzie trochę dymić, ale nie należy się tym przejmować). ufff trochę tego , ale jak ma nam służyć to warto chwilkę na to poświęcić

Grabie, łopaty, motyki, widły oczyszczamy z resztek roślin i ziemi- można je umyć i dokładnie osuszyć , można, jak niektórzy mówię zdezynfekować je wrzątkiem a potem nasmarować WD 40
podobnie sekatory czy jakieś nożyce ...
a, jeszcze w kosiarce można naostrzyć nóż i też go siknąć WD 40
Skula 20:17, 17 lis 2015

Sylvana napisał(a)
I ja
U mnie pęcherznice mają nowe listki, wilczomlecz pąki,
azalia prawie pęka - wiosna ( i wszystko szlag trafi)

no tak....te wszystkie Twoje roślinki to anomalie , bo ciemierniki tak normalnie i osobniczo mają że kwitną już teraz i zimą
Skula 20:19, 17 lis 2015

Toszka napisał(a)

ostał mi się jeno jeden - ten bordowy ...
bo tego jasnego wykończyła letnia susza i nasz wyjazd na urlop
Skula 20:20, 17 lis 2015

to co ? umawiamy się na zdjęcia ?
pokażcie swoje ciemierniki