Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:51, 21 wrz 2017

Do góry
I kilka ładnych bylin mokrych od lejącego ciągle deszczu..

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:48, 21 wrz 2017

Do góry
Jest też kilka ładniejszych miejsc. Takich mniej zachwaszczonych

Ogród w budowie - nieustającej 14:47, 21 wrz 2017

Do góry
Poczułam się wywołana.

Uprawiam sobie nową doniczkę na tarasie od tygodnia - to jest nowy oleander, w miniaturowej odmianie, tzn. że w warunkach naturalnych osiąga do 1 m wysokości.

Pozbierałam nasiona z takich miniaturowych, kolorowych cynii

Tutaj pogoda jest lepsza, choć głównie woda i kamienie..

... a wieczory dłuższe, raz nawet z miastem u stóp, a nawet trochę niżej

Ogrodów w okolicy to właściwie nie ma, chyba że takie:

Donice są ze szlachetnej terakoty albo z plastiku po byle czym, ale pomalowane wszystkie na jednakowy kolor, stają się szlachetne

Cała ulica z przedogródkami na schodach.

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 14:46, 21 wrz 2017

Do góry

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:44, 21 wrz 2017

Do góry
Wpadłam dziś rano do ogrodu na mały rekonesans, bo już drugi tydzień wracam codziennie do domu przed 19 i nie mam czasu na ogród, no w każdym razie wpadłam i się załamałam.
Chwaćiory mi wyrosły na potęgę. Chyba z dwa dni wolnego potrzebuję, żeby to ogarnąć Najgorzej jest na lawendowo-różanej i w grabach :/
W różach jakaś koniczyna się zadomowiła i chcąc nie chcąc mam roślinę zadarniającą. Mus się jej pozbyć.
Apropos róż, jeden Chopin jest prawie mojego wzrostu...teraz widzę, że one jednak mają spore możliwości

Eh plewionko, plewionko mnie czeka lalala.

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 14:43, 21 wrz 2017

Do góry

pysznogłówka w delikatnym kolorze niby nie widoczna ale bardzo bardzo zwracała uwagę

tu nowe założenie można podglądnąć jak się tworzy taki ogród - wszystko dokładnie grubo wyściółkowane takim grysem wulkanicznym który jest bardzo dobrym nawozem jednocześnie

ta rabata wyrwała mnie z beztroski i pomyślałam - widzisz Mira ściółkować ściółkować - nie widziałam tam ani chwastów ani nie zauważyłam instalacji nawadniającej - chyba były jakieś doprowadzenia wody

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 14:34, 21 wrz 2017

Do góry

tam się chciało być, niby takie chwastowisko, niby dzika łąka nie do przebycia albo właśnie do przedzierania się - a to większość roślin które znamy tylko zestawione tu z dużą ilością traw w grupach/plamach wszystko bardzo pod kontrolą i przemyślane.
Nie ma co się dziwić wszak ogród planowała właścicielka która jest projektantką z upodobaniem ogrodów preriowych.

Tak więc nie zawracam sobie głowy czy to dobre czy nie tylko podziwiam i zestawienia i rośliny które tak kocham a umysł się oczyszcza - tak taka spokojność nastaje , może i aura sprzyjała

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 14:24, 21 wrz 2017

Do góry
dobrze znana nam werbena patagońska w kontrolowanej masie robiła wrażenie - stale tam spozierałam

i

to zestawienie liatrii z ta niebieską trawką bardzo mnie zaciekawiło bo mam w ogrodzie akurat i to i to
to nazwa tej trawy

to zestawienie bliżej

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 14:18, 21 wrz 2017

Do góry
Ewa ładnie opisała ogród i zrobiła krótkie streszczenie książki o tym ogrodzie.

To wspaniałe oglądać ogród do którego zaprasza sama właścicielka gotowa do odpowiedzi na wszelkie pytania a na dodatek można kupić książkę ładnie wydaną i dostać autograf.

O tym, że po zwiedzaniu można napić się kawy i podumać a w końcu zrobić małe zakupy
chyba nie muszę wspominać, a może trzeba bo to tak ważne dla nas podróżników ogrodowych.

Tego dnia pogoda nas nie rozpieszczała.Było zimno i mokro i mgliście i deszczowo.
Za to spacer żwirowymi ścieżkami pośród miękkich wysokich traw i bylin w kolorach spokojnych zupełnie rekompensował ranne nastroje pogodowe.

Zapraszam na kilka moich spojrzeń na ten ogród

Pszczelarnia 14:12, 21 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ewuś a co to za odmiana rdestu, też się muszę postarać o niego bo mi się bardzo podoba, no i długo kwitnie, same plusy, bo kłopotów to chyba z nim nie ma?
A na tym zdjęciu za rdestem te niebieskie punkciki to co to? pozdrawiam
Co się stało kwiatom ... 14:04, 21 wrz 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Ewa,jestem na TAK ,wszystkie odcienie nieba są w moim ogrodzie bardzo pożądane,
ponieważ jest smutno,deszczowo i jesiennie to wstawię błękitne zauroczenie na poprawę nastroju.. teraz już zmykam do zadań specjalnych, wybaczcie że nie odwiedzam waszych wątków ale nie nadążam za wami.
Byłam w niebie.

oj byłaś byłaś
Zielonym do góry... 13:59, 21 wrz 2017

Do góry
hmm..tych co chyba masz na mysli to jeszcze byc nie może...w oczekiwaniu i napewno coś wrzucę

a z ogrodu to nie ma co pokazywac...leje...chwasty rosną...

jedyne co to rozchodniki moge pokazać...coraz bardzie się zbliżają do siebie kolorem...
jeden

drugi

razem...

i z Helmenem (na chwasty nie patrzeć)

Wzgórze chaosu 13:53, 21 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
I wrzosowisko po remoncie. Przemarzła na nim połowa wrzosów, dosadziłam z innego i taki misz masz mi wyszedł. Zgdodnie z tytułem wątku A kształt taki właśnie jak rzeka, ponieważ zależało mi na obsadzeniu chodnika wzdłuż garażu. Szerzej juz się nie dało.

fajnie ta ściezka wyszła jeszcze jakby sie pokusic o większy zakręt to by bardziej tajemniczo było ale urok juz i tak ma
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:52, 21 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Agatka a grzybnię szczepiłaś czy sama przyszła?

Nic samo nie przyszło...u sąsiada brzozy i same trujące mleczaje rosną, a u mnie prawdziwki

Kolejne trzy grzybki
Ogród Muszelki 13:51, 21 wrz 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
Na zdjęciu kawałek Muszelki leżącej na Półwyspie św. Wawrzyńca (Madera).
Jak widać na załączonym obrazku - roślinność uboga, spalona słońcem (południowa część wyspy).

To już wiem skąd u Mirelli na pierwszy rzut oka wiedziałas co i jak rzeczywiście pokrewne dusze z Was zazdraszczam takich widoków i wycieczek...
Ogród zapracowanej mamuśki 13:49, 21 wrz 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Właśnie odebrałam paczkę z seslerią jesienną
Będzie rosła przed hortensjami VF i Nigrami.

Zakupy zacne, gdzie zamawiałaś seslerię?Mam chrapkę na nią od dłuższego czasu.

Podoba mi się ustawienie śliw, u kogoś widziałam Nigry w szpalerze, ale nie mogę sobie przypomnieć w którym wątku, może wejdź na watek o śliwach i poczytaj, ja nie doradzę w tej materii.

Śliwa Nigra

Moja działka na Dębowym Lesie 13:44, 21 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję.
Jak ci się podoba to miejsce,To mam jeszcze takie
]
Cukinie i dynie lubię , pod wieloma postaciami .
Fajnie,że ty też

Kicia jak modelka, naprawdę umaszczenie ma jak arystokratka
To właśnie tu 13:34, 21 wrz 2017

Do góry
Dzidka napisał(a)

Czy masz umbellatussa Weisser Star?
Jestem zaskoczona jego wysokością.

Piękne masz te kaliny

nie mam tego astra mam z takich drobnych wrzosowatego Pink Clud- c

czy ten Twój jest taki kremowo-lemonkowy ?

widziałam takie i wysokie były

chyba nie mam zbliżenia

Typografia ogrodu 13:23, 21 wrz 2017

Do góry
Ostatnie dni u nas bardzo gospodarcze. Robią sie ostatnie nalewki, zasuszoną fura mięty, trzy zestawy włoszczyzny wysuszone i zmielenie na domowa przyprawę, zasuszone 5 litrów grzybów i kilka pojemników zamrożonych ma świeżo, wczoraj przerobulam 20 kg buraczków a dzis cd dzisiejsze znaleziska
Pozdrawiam słonecznie

Pszczelarnia 13:13, 21 wrz 2017

Do góry

Ta koneweczka cuuuudo!

Ja wczoraj moje agapanty też w ilości 6 doniczek zgarnęłam pod dom i pod dach - tam mają cieplej a wody już mają już dość,

ja teraz je zasiliłam zgodnie z tym o czym mówiłyśmy że teraz agapanty zawiązują pączki

pod szczególnym nadzorem są dwa jeden z napisem Holandia a drugi Madera

nadal wypatruję poczty, do relacji z ogrodu się dopiszę

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies