Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:45, 25 sty 2015

Do góry
Szkoda robić z nich kostki, na kostki wykorzystaj niższe, normalne bukszpany żywopłotowe, te ścinać szkoda. No i będzie brakowało na dole "wypełnienia" bo to są "jaja" więc na dole jest zwężenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:58, 25 sty 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Skoro jestem poza tematem to napiszę jeszcze, że w tym wątku o lustrzanych odbiciach wkradł się jednak chochlik. Napisałaś Danusiu: ,,Zamiast dwóch bukietów, widzę dwa".

Poleciałam poprawić, chyba byłam pod wpływem pisząc te słowa albo wyprzedzałam swoje myśli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:55, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prawda, ale Waldka też nie podejrzewam, raczej napisali chłopaki, żeby siem pośmiać, prawda?

Prawda, prawda Danusiu. Ja podobnie jak Ty i Sebek też potrafię świetnie bawić się bez alkoholu. Lubię czasami wtrącić nutkę ironii tak żeby się trochę odprężyć przed monitorem w te zimowe wieczorki. Ana ma w tym ,,wyczutkę" bo zawsze doda od siebie jakiś komentarz, dlatego lubimy się bez żadnej dodatkowej opcji. Skoro jestem poza tematem to napiszę jeszcze, że w tym wątku o lustrzanych odbiciach wkradł się jednak chochlik. Napisałaś Danusiu: ,,Zamiast dwóch bukietów, widzę dwa".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ana, na dole jest opcja "Lubię to" możesz polubić
Danusi mi chodziło o 'lubie' komentarz o polubieniu strony wiem od dawna
Mój ogród pod górkę... 19:02, 24 sty 2015

Do góry
Jestem, namierzam cię Kasiu
Nie ekscytujcie się kochani, bo żebym nie spierniczyła czegoś Projekt ogrodu jest w toku. Postaram się ale nie jest łatwo, same tarasy i zawiłości, połączyć to w jedną spójną całość - to będzie dopiero wyzwanie.

No i potrzeba mniej tych kamieni Rośliny w ogrodzie są gwiazdami
Kwitnące skarpy 19:00, 24 sty 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Śliczne te obrazki i pomysłowa fotografia z niebiem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:55, 24 sty 2015

Do góry
Prawda, ale Waldka też nie podejrzewam, raczej napisali chłopaki, żeby siem pośmiać, prawda?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:37, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale jestem niedomyślna, wstyd normalnie... nie zajarzyłam o co chodzi. Znaczy mi się nie zdarzyło nigdy widzieć podwójnie z innego powodu niż lustro To dlatego taka ze mnie gapa w tym temacie.

Danusiu, mi też nie Wiec spoko, my się umiemy dobrze bawić bez konsekwencji podwójnego patrzenia, prafffda?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:11, 24 sty 2015

Do góry
Możesz wertykulować na wiosnę. Łatać, sypać ziemię i wszystko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:10, 24 sty 2015

Do góry
Ana, na dole jest opcja "Lubię to" możesz polubić
Świerk serbski - Picea omorika 16:21, 24 sty 2015

Do góry
Dobrze je posadziłeś (świerki), ale rabata jest za wąska i reszta jest źle. Platycladus jest za blisko, kiedy świerki się rozrosną przykryją je i tujki się ogołocą. Przygotuj się na przesadzanie. Szerokość świerka to 1,5 - 2 metry, a tujki rosną prawie przy nich
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 16:17, 24 sty 2015

Do góry
Byłbyś zaskoczony bo Burgon& Ball ma regulowane rączki, wysuwane - dla każdego wzrostu. I wolę takie niż za 16 zł i klęczenie na kolanach.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:15, 24 sty 2015

Do góry
Trawnik z rolki rządzi się innymi prawami, bo kładziesz już trawnik w jakimś wieku i nie stosujesz tych zasad jak dla trawnika z siewu. Możesz robić na całości. Przy tak zdewastowanym trawniku to czochraj go ile wlezie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:48, 24 sty 2015

Do góry
Ale jestem niedomyślna, wstyd normalnie... nie zajarzyłam o co chodzi. Znaczy mi się nie zdarzyło nigdy widzieć podwójnie z innego powodu niż lustro To dlatego taka ze mnie gapa w tym temacie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:59, 24 sty 2015

Do góry
A tutaj to aeracja (nakłuwanie widłami) plus dobra wertykulacja, bo ziemia zbita jak jasna cholercia, no i podziuganie czymś celem napowietrzenia, dosypanie ziemi, posianie nasion, albo wymiana całego kawałeczka najgorszego.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:58, 24 sty 2015

Do góry

Kawałki a reszta wyskubana i posypana ziemią i nasionami, albo tylko ziemią (kompostem)

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:55, 24 sty 2015

Do góry
W miejscach szczególnie wypalonych sytuacja jest najgorsza, trzeba albo wyciąć całą darń i wstawić kawałki (kup kilka rolek) i to będzie najszybszy i najprostszy sposób, a trawnik będzie doskonały. Rycie i dosiewanie to będzie najgorszy sposób, bo długotrwały i pracochłonny, a najmniej efektywny.

Nie puszczaj suczki od wiosny, a wychodź na spacer, bo będzie to samo.
Podlewaj trawnik obficie, wiosną posyp kompostem lub żyzną ziemią z worka i przegrab, żeby wpadła w miejsca wyłysiałe, a nie sztukowane.

Te miejsca co nie wstawiasz kawałków, dobrze wygrab albo ręcznym wertykulatorem, albo metalowymi grabiami, wyskub zgniłe źdźbła i nasyp ziemi i nasion.

Trawnikowi jest potrzebne: ciepło, światło, woda, częste koszenie, żarcie w postaci dobrego dokarmienia i brak...suczki na trawniku.
Jak dbać o doniczkowe rośliny domowe ? 14:45, 24 sty 2015

Do góry
Ja mam okno połaciowe, wychodzące na południowy-zachód, łazienka jest bardzo jasna. Teraz mam w pojemniku przy wannie sansewierie o paskowanych liściach i fajne skórzaste ciemnozielone paprocie Najlepszy wybór od lat, najbardziej mi się podoba. Na półce też mam sansewierie tylko mniejsze 2 szt i paproć taką samą, dużą.

W innej łazience (dość ciemnej) mam świetnie rozgałęzionego, burgundowego storczyka falenopsisa, który oczywiście przegląda się w wielkim lustrze, więc mam dwa storczyki. Ta dekoracja jest na czas kwitnienia storczyka, potem wymieniam kwiat na kolejny.

Do ciemnej łazienki zda egzamin zamiokulkas, sansewieria też.
Zamieszkać w ogrodzie 14:41, 24 sty 2015

Do góry
Poczytaj jakie buk osiąga rozmiary, jeśli nie jesteś przygotowana na mocne cięcie co roku, to niestety - buk nie jest dobrym typem. Wiem coś o tym, bo mam buka blisko domu, no i co teraz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:39, 24 sty 2015

Do góry
Storczyk odbija się w lustrze o lustrzanych ramach, tak właśnie zrobiłam zdjęcie Tak to widzę siedząc w fotelu, zamiast 2 storczyków widzę cztery
Zamiast jednego bukietu widzę dwa, a zamiast jednego stawu widzę dwa stawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies