Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Gardenarium 14:27, 28 gru 2014

Teraz tak, potem się zrosną, jak chcesz mieć po latach prześwity to co 3 m albo trochę ciąć.

Instagram Ogrodowiska
knopek 08:09, 03 sty 2015

dzięki za info
KaFe 11:33, 14 sty 2015

Moi Drodzy mam pytanie a w zasadzie dwa pytania:
Po pierwsze chciałabym zapytać czy można sadzić serby w sąsiedztwie modrzewia? Sąsiad po drugiej stronie płotu ma szpaler z modrzewia który nie do końca mi się podoba i chciałam po swojej stronie posadzić serby? Pytanie tylko czy modrzewie ich i nie zagłuszą i co z ochojnikami?
Moje drugie pytanie dotyczy już kwestii kiedyś poruszanej czyli systemu korzeniowego - planowałam z drugiej strony działki szpaler z serbów ale okazało się że rury gazowe idą ok. 2 metrów od płotu - pytanie czy mogę tak blisko instalacji posadzić serby - jeżeli tak to jaka minmimalna odległość od rur powinna być zachowana, a jeżeli nie to co wysokiego by się nadawało? czy tylko thuje wchodzą w grę?
Karol99 21:24, 14 sty 2015

Moj serb rosl przy modrzewiu i nigdy nie mial tzw. galasów.. zwyczajne natomiast miały.
Ruffi 18:49, 23 sty 2015

Witam,

Przeczytałem uważnie cały wątek odnośnie świerków serbskich, niestety nadal mam pewne wątpliwości, czy dobrze je posadziłem. Chciałbym aby w przyszłości zrosły się dołem i zasłoniły przed sąsiadami, ale jednocześnie zależało mi na tym by miały miejsce na swobodny i nieograniczony wzrost. Cały czas martwię się, że posadziłem je zbyt blisko ogrodzenia (100cm) i czy nie zostawiłem zbyt mało miejsca pomiędzymi nimi (170cm).

Bardzo proszę i z góry dziekuję za odpowiedź.
Gardenarium 16:21, 24 sty 2015

Dobrze je posadziłeś (świerki), ale rabata jest za wąska i reszta jest źle. Platycladus jest za blisko, kiedy świerki się rozrosną przykryją je i tujki się ogołocą. Przygotuj się na przesadzanie. Szerokość świerka to 1,5 - 2 metry, a tujki rosną prawie przy nich

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 22:46, 24 sty 2015

Dziękuję za odpowiedź. Platycladus orientalis ‘Aurea Nana’ faktycznie wsadzony jest za blisko, docelowo chciałem poszerzyć łuk i go przesadzić. Na razie rośnie w odległości 80cm od świerków, ponieważ nie chciałem zostawiać "gołego" pola. Może warto posadzić w wolne przestrzenie jałowce płożące ‘Golden carpet’? Gdy świerki się zagęszczą można byłoby je przesadzić w inną część ogrodu?

Thuja occidentalis 'Smaragd' rosną 1,2 m od świerków, czy te zaznaczone na żółto przesadzić? Wówczas odległość między świerkiem a thują w linii prostej wyniosłaby 2,1 metra.

Nadia 20:21, 16 lut 2015

Danusiu, na pierwszej stronie napisałaś że polecasz ten swierk serbski ale raczej nie sadzisz go w szpalerach mieszanych. Dlaczego? Próbowałaś kiedyś łączyć go z choiną kanadyjską i jodłą kaukaską w szpalerze?
Gardenarium 17:34, 17 lut 2015

Robię mieszane ale nie na zasadzie jeden taki drugi taki, a raczej 7 takich 9 innych i potem 11 choin.

Mieszałam z choiną i Smaragdami np. w ogrodzie z lustrem

Instagram Ogrodowiska
kachat 17:52, 20 lut 2015

Czy ktoś może zna miejsce w Warszawie i okolicach lub na trasie Warszawa-Suwałki, gdzie można dostać duże (ok. 2m), ładne i tanie serby? Może być info na PW, jeśli ktoś coś...