Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 14:52, 22 sty 2015

Do góry
lukasz_marzena_sobczyk napisał(a)

Witam, zakupiłem dzisiaj sosnę szczepioną na pniu 'Winter Gold' i zauważyłem po wyjęciu z doniczki, że posiada plamki pleśni na ziemi. Na górze czyli igłach i pniu nie widać choroby. Czy mam oddac, czy po prostu wsadzić do ziemi i czekać, i czy to poważna choroba? A może po prostu obtrzepac z ziemi i do nowej wsadzić?Są to młode roslinki. Z góry dziekuje za odpowiedź
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:48, 22 sty 2015

Do góry
Ziemia do trawników, sypka, torf jest włóknisty i będzie sporo odpadów.
Ostnica - Stipa 22:24, 21 sty 2015

Do góry
A tak wygląda ostnica mocna czyli Stipa tenacissima, jest szara i niepodobna zupełnie do S. tenuissima

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/566518/Stipa-tenacissima

Kłosy ma inne http://pt.wikipedia.org/wiki/Stipa_tenacissima

http://www.naturevivante.org/index.php?option=com_content&view=article&id=179:stipa-tenacissima-l&catid=46:la-flore&Itemid=64

Ostnica - Stipa 22:20, 21 sty 2015

Do góry
Stipa lessingiana wygląda "na oko" i na zdjęciu jak Stipa tenuissima, ale w sumie jest większa od niej i nie jest to ten sam gatunek.

Synonimy Stipa lessingiana to:

Stipa lessingiana var. zeberbaueri
Stipa lessingiana subsp. cyllenaea
Stipa lessingiana subsp. brauneri
Stipa lessingiana var. brauneri
Stipa cyllenaea
Stipa brauneri

Stipa tenuissima synonim Stipa tenuifolia (ostnica cieniutka).

Wg naszej wikipedii ostnica mocna to Stipa tenacissima (nie jest to to samo co S. tenuissima, bo nie ma synonimów)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostnica

http://en.wikipedia.org/wiki/Stipa_tenacissima

Dochodzenie w tej sprawie i uporządkowanie systematyki tego gatunku pozostawiłabym botanikom, ja jestem za cienka w tym zakresie Wg mnie używanie nazwy ostnica mocna dla Stipa tenuissima jest nieprawidłowe i wynika z pomyłki. bo nazwa jest bardzo podobna.
Dereń biały - Cornus alba 22:04, 21 sty 2015

Do góry
Z dereni owoce na nalewkę ma Cornus mas (dereń jadalny), te ozdobne nie nadają się.

Cornus mas
Grab - Carpinus 22:00, 21 sty 2015

Do góry

Trzeba wybrać normalnego graba, kolumnowy nie nadaje się na tę formę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:56, 21 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciemierniki oczywiście jak co roku, ale to jeszcze za wczesnie, bo to nie Wrocław, szkoda że nie mamy w centrum takiego klimatu.

U mnie ciemierniki w doniczkach dają radę (na razie przynajmniej).

Ślicznie z tym pudrem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:55, 21 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Już sobie wiosnę przywiozłam, mam jasnoniebieskie szafirki i pachnące białe narcyzy, tylko fotki nie zrobiłam. Ale nadrobię może w czwartek.

Z wielką niecierpliwością czekam na te śliczności i powiew wiosny .
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 10:26, 21 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Utrzymanie tak wielkiej platformy jest niemożliwe bez profesjonalnego sprzętu, a krzywo ucięte kiepsko wygląda. Ożanka na to jest zbyt mało sztywna. Do tego potrzebne są krzewy. Bukszpan w takim zagęszczeniu pochoruje się i w mig ogołoci, wiem coś o tym bo takie platformy robiłam. Koszt wymiany jest kolosalny.

a gdy by to nie była aż taka wielka platforma tylko 1,5 metra x 1,5 metra?
a np. jakaś wolnorosnąca niska odmiana cisa typy farmen lub respandes?
bukszpana nie chcę bo i przemarza i choruje.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:23, 20 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O! W motywującychy "kopniakach" to ja jestem niezła, a więc dawaj coś na "pożarcie"

Witaj Agato, pokazuj i nie bój "kopniaków" Danusi
Kubusiowo II 20:49, 20 sty 2015

Do góry
Gdzie ciem poniosło? Jakieś Murzacośtam?
Całusy dla wszystkich.
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 20:36, 20 sty 2015

Do góry
Trawy dadzą całkiem inny efekt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:34, 20 sty 2015

Do góry
mira napisał(a)
No i jak tu nie lubić śniegu ciekawiej jest
już się cieszę, że będą walentynkowe dekoracje, a czy cyklameny jeszcze są czy zmiana już?

pozdrawiam

Cyklameny się trzymały, jak był wielki mróz to "stały" pięknie, ale oklapły w odwilż, więc wyrzuciłam, Mam dwa w domu.

Teraz zmiana dekoracji, ale na kwitnące w ogrodzie się nie piszę póki co, w lutym to już bardziej prawdopodobne.
Ciemierniki oczywiście jak co roku, ale to jeszcze za wczesnie, bo to nie Wrocław, szkoda że nie mamy w centrum takiego klimatu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 20 sty 2015

Do góry
Katka napisał(a)
Wszystko w „lukrze” wygląda zjawiskowo .
A teraz prosimy już o wiosnę .

Już sobie wiosnę przywiozłam, mam jasnoniebieskie szafirki i pachnące białe narcyzy, tylko fotki nie zrobiłam. Ale nadrobię może w czwartek.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 20:28, 20 sty 2015

Do góry
O! W motywującychy "kopniakach" to ja jestem niezła, a więc dawaj coś na "pożarcie"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:17, 20 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:02, 20 sty 2015

Do góry
Ach to cała ja. Zamiast poopisywać to i owo wstawiłam same zdjęcia i plany. Puk puk.
Zaczynam od początku.
Poniżej plan działki który sporo wyjaśni. Sorki że tak odręcznie ale zrobiony na szybko.

Pełne słońce mam tylko na dachu domu .
Pszczelarnia napisał(a)
Nie mogę zrozumieć układu (linii) strony lewej i prawej.

Kształt przedogródka narzuca otoczenie z podjazdu do garażu, domu i chodników. Wychodzi prostokąt. Jeśli dobrze zrozumiałam wywód to mamy 2 wyjścia: albo wprowadzić falę do przedogródka albo zrobić wszystkie rabaty w prostokącie.

Pszczelarnia napisał(a)
Te rabaty powinny mieć szkielet wspólny (bukszpan/cis). Bukszpan z prawej niech przechodzi na lewą. Prosi się o zasłonięcie siatki na rabacie po lewej przynajmniej w rogu.
Można rabatę po lewej przedzielić po łuku żywopłotkiem bukszpanowym albo powtórzyć kule z prawej.

Nie rozumiem . Za cienka jestem ( na razie hi, hi, a przynajmniej mam taką nadzieję - jeszcze).

Pszczelarnia napisał(a)
To jest przed domem - za dużo kwiatków na tej bylinowej po lewej. Ta rabata jest za duża. Brakuje tutaj szkieletu. Dlaczego byliny mają być tutaj - jak w ogrodzie przedogródku wiejskim?
Niech obwódka zimozielona też wyznacza tutaj drogę do domu.

Mam nadzieje że rzut całej działki odpowiedział na to pytanie. Tutaj jest najwięcej światła. Im idziemy w głąb działki tym więcej cienia, czyli wszystkie te byliny odpadają.

Pszczelarnia napisał(a)
Na obwódkę bukszpan, bodziszek, lawenda.
Część między furtką a bramą wjazdową - wyrzucić płyty i posadzić ładne zimozielone. Tam jest krótkie podejście nie trzeba tyle przejść pomiędzy.

Obwódka jest z lawendy. Płytki muszą zostać ze względów komunikacyjnych - jak dzieciaki się ganiają dookoła domu to właśnie tamtędy . Zadeptały by cokolwiek by tam posadzić. ( trochę to tak jak ze ścieżkami dla psa .

Gardenarium napisał(a)

Tutaj nie jest a z tak ważne co posadzisz, ważne czy w ogóle jest sens, a najważniejsze jest uproządkowanie tego albo wywalenie całkiem. Można to uporządkować i trzeba koniecznie posadzić ładne (podkreślam ładne i okazałe) rośliny w odmiennym kolotrze, które będą kontrastowały z zielenią bluszczu.

Porządki będą tylko czekam na wyższe temp.

Gardenarium napisał(a)
Najpierw trzeba się zasłonić i zrobić tło (stąd słuszna uwaga mojej przemówczyni).

Gardenarium napisał(a)

Ok zasłonę od sąsiada można zrobić z bluszczu lub cisa. Tylko jeśli ją pociągniemy na drugie i następne przęsła to ocieni mi rabaty . Te rośliny nie będą mieć za mało światła? Tam są róże, jeżówki, będzie werbena patagońska... i nawet na zdjęciu widać ketmię która miała 5 kwiatków na krzyż bo miała za ciemno. ( w zeszłym sezonie była w innym miejscu i kwitła znacznie lepiej, chociaż to młody krzew ). Będą mieć cień od mojego domu, od ogrodzenia i od domu sąsiada.
Natomiast chyba nie od ulicy? Bo jeśli tam maja być hortensje Bobo to one wymagają choć trochę słońca? Od południa czyli góry mają cień od jarząbu a od dołu czyli południowego zachodu by je ocieniał żywopłot np. z bluszczu wyciągnięty po ogrodzeniu. Chyba, że się mylę.

Gardenarium napisał(a)
Potem inaczej poprowadzić tę linię, łagpodniej, spowodować powiększenie tej rabaty żeby na brzeg można było wsadzić np. trzmielinę Emerald'n Gold, będzie żółta.

Rozumiem że wchodzi w grę omawiany wcześniej wariant 2.
Z trzmieliny mam posadzony żywopłot od strony ulicy i mam nadzieję, że za rok zasłoni mnie całkowicie.

Gardenarium napisał(a)
Bukszpanów nie widać, a jeśli je przesadzisz tu gdzie pokazałam, to nie te bukszpany a ładniejsze. Te są zbieraniną i żaden nie zrobi efektu

Kruca bomba fix, nie rozumiem. jakie ładniejsze? Większe? Tam jest posadzone 4 szt. takie co mają mieć przyrosty ok. 30 cm rocznie. Posadziłam je w 2013 i w 2014 nie miały przyrost prawie w cale. Nie wiem czy sprzedawca mnie oszukał? Czy one muszą się ukorzenić? Chciałam je wykorzystać na tego wymarzonego topiara z kota ( jak M się ugnie i da wyciąć lilaki ).
I w narożniku sąsiedniej rabaty jest stary bukszpan, który ma przyrosty ok. 3 cm i prowadzę go na stożek.

Gardenarium napisał(a)

A na tym zdjęciu te zielone kółeczka to bukszpan a żółte to trzmielina?
No i nie mogę dać 4-ej szt Bobo bo M nie pozwala wyciąć lilaki. Czyli nie zmieści się w tym miejscu.
Hortensje lubię i w Bobo się zaopatrzę . Tylko niech wiosna przyjdzie i wytnę chaszcze. Jak M popracuje przy wycinaniu odrostów to się szybciej zgodzi na wycinkę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:58, 20 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bez usunięcia przynajmniej jałowca płożącego nic nie można poradzić nie da się zmienić rabaty bez zmiany rabaty czyli roślin.

Ten jeden 'Stricta' też nie ma sensu, ta rabata też nie jest rabatą bo pojedyncze krzewy rosną przypadkowo posadzone w trawniku, więc to nie rabata a kolekcja roślin niekoniecznie mających tutaj sens.

Dlatego musisz zdecydować o wymianie roślin. Zdjęcie trawnika tez wchodzi w grę. Są to najlepsze rady dla tego miejsca.

Jaką funkcję ma spełniać to miejsce, ma zasłaniać osoby siedzące w altanie? Ma być piękna i do podziwiania? Ma pachnieć i ludzie mają się zachwycać kolorem?

Ma was nie być widać, ma tu być przejście?

Przejście nie jest konieczne, dwie laurowiśnie mogę przesadzić bo one zostały wsadzone w ubiegłe lato. Jakbyś Danusiu mogła przedstawić jakąś swoją wizję tego miejsca. Tak jak jest teraz w ogóle mi się nie podoba. To jest tył altany także zasłaniać też niczego nie musi. Grunt by wyglądało, może też pachnieć A to co konieczne usunę
Ogród symetryczny 16:33, 20 sty 2015

Do góry
Mariola napisała i ...uciekła
Dawaj fotki bo będzie kiepski początek, po prośbie
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 16:26, 20 sty 2015

Do góry
Utrzymanie tak wielkiej platformy jest niemożliwe bez profesjonalnego sprzętu, a krzywo ucięte kiepsko wygląda. Ożanka na to jest zbyt mało sztywna. Do tego potrzebne są krzewy. Bukszpan w takim zagęszczeniu pochoruje się i w mig ogołoci, wiem coś o tym bo takie platformy robiłam. Koszt wymiany jest kolosalny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies