Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

asiek 10:24, 19 sty 2015

martika napisał(a)

Witaj Asiek, na pewno znajdziesz tutaj pmoc i doradców doświadczonych, ale najpierw proponuję założyć wątek, coś napisac, jakies zdjęcia, oncepcje, wtedy łatwiej jest doradzać. Powodzenia

Dzięki.

Na pewno wkrótce zilustruję "mój problem" zdjęciami i rysunkami

Na razie zachodzę w głowę jak się zabrać za ogarnięcie terenu. Późną jesienią wywieźliśmy pobudowlany bałagan i nawieźliśmy nową ziemię. Niestety w ziemi pozostały głębokie kłącza jakichś chwaściorów. Teraz pewnie zaczną wyłazić z ziemi. Zastanawiam się nad użyciem glebozgryzarki i ręcznym usunięciu tych korzeni. Czy to dobry pomysł? (Nie chcę zlewać całego obszaru raoundapem-dla mnie to barbarzyństwo). Czy jeden raz wystarczy, czy trzeba operację powtórzyć wielokrotnie zanim posiejemy trawę i założymy rabaty? Czy nawieźć ziemię przed wysiewaniem trawy i pracami przy rabatach? Nie zdążyłam rozsypać jesienią obornika, bo mrozy się zaczęły. Kiedy zacząć te prace? Mam mnóstwo wątpliwości )-;
KasiaW76 10:31, 19 sty 2015

Ja pracę w terenie właśnie z porządkowanie terenu juz zaczęłam w sobotę. Niestety w niedziele spadł śnieg. Teraz czekam na odrobinkę cieplejszego powietrza i na działkę ruszam. Obecnie tez szukam glebogryzarki.
Fuksja 12:36, 19 sty 2015

Witam. I pragnę zasięgnąć waszej rady odnośnie mego przedogródka. Nie wiem co mam z nim zrobić. Jest w tej chwili obsadzony roślinami bez składu.

Pomyślałam sobie, że może jednak posiać z przodu trawę aby wyglądało na uporządkowane. Rosną tam jałowce płożące, trochę traw, azalii, brzoza szczepiona, świerk forma zwisajaca i modrzew forma płacząca, conica, jukka. Chciałby te rosliny zatrzymać z przodu. Rozrysowałam sobie na kartce taki mni projekt z trawą i na około tej trawy bym umieściła te roślinki, dodałabym żurawek? To zielone to trawnik.

Agatan24 22:20, 19 sty 2015

Ja to widzę tak ale to tylko moje zdanie. Może inni coś lepszego podpowiedzą
Pola 22:24, 19 sty 2015

Weszłam, patrzę i widzę przy furteczce po obu stronach konieczne po jednym pięknym drzewku
dominika_ 14:55, 20 sty 2015

Serdecznie proszę o pomoc. Drzewka były zakupione dawno dawno temu wbrew dekalogowi i logice po sztuce Co to można by zrobić, żeby miało to ład i skład? Troszkę szkoda mi je całkowicie usunąć. Może wy coś poradzicie?
Gardenarium 15:03, 20 sty 2015

dominika_ napisał(a)

Bez usunięcia przynajmniej jałowca płożącego nic nie można poradzić nie da się zmienić rabaty bez zmiany rabaty czyli roślin.

Ten jeden 'Stricta' też nie ma sensu, ta rabata też nie jest rabatą bo pojedyncze krzewy rosną przypadkowo posadzone w trawniku, więc to nie rabata a kolekcja roślin niekoniecznie mających tutaj sens.

Dlatego musisz zdecydować o wymianie roślin. Zdjęcie trawnika tez wchodzi w grę. Są to najlepsze rady dla tego miejsca.

Jaką funkcję ma spełniać to miejsce, ma zasłaniać osoby siedzące w altanie? Ma być piękna i do podziwiania? Ma pachnieć i ludzie mają się zachwycać kolorem?

Ma was nie być widać, ma tu być przejście?

Instagram Ogrodowiska
Fuksja 17:43, 20 sty 2015

Dzięki Agatko i Jolu.
dominika_ 17:58, 20 sty 2015

Gardenarium napisał(a)

Bez usunięcia przynajmniej jałowca płożącego nic nie można poradzić nie da się zmienić rabaty bez zmiany rabaty czyli roślin.

Ten jeden 'Stricta' też nie ma sensu, ta rabata też nie jest rabatą bo pojedyncze krzewy rosną przypadkowo posadzone w trawniku, więc to nie rabata a kolekcja roślin niekoniecznie mających tutaj sens.

Dlatego musisz zdecydować o wymianie roślin. Zdjęcie trawnika tez wchodzi w grę. Są to najlepsze rady dla tego miejsca.

Jaką funkcję ma spełniać to miejsce, ma zasłaniać osoby siedzące w altanie? Ma być piękna i do podziwiania? Ma pachnieć i ludzie mają się zachwycać kolorem?

Ma was nie być widać, ma tu być przejście?

Przejście nie jest konieczne, dwie laurowiśnie mogę przesadzić bo one zostały wsadzone w ubiegłe lato. Jakbyś Danusiu mogła przedstawić jakąś swoją wizję tego miejsca. Tak jak jest teraz w ogóle mi się nie podoba. To jest tył altany także zasłaniać też niczego nie musi. Grunt by wyglądało, może też pachnieć A to co konieczne usunę
Gardenarium 15:24, 22 sty 2015

Powiem jedną ważną rzecz, którą powtarzam tutaj od dawna:

Ogrodu nie projektuje się wyrywkowo, a całościowo - od czapy ot po prostu, jako zawodowy projektant nie wypada mi podpowiadać błędnie lub wbrew wszelkiej logice ogrodniczej. A jak wygląda pozostała część ogrodu, jakie ogród spełnia funkcje, jaki ma styl? jakie ma widoki? Mnóstwo innych tematów, które muszę wiedzieć, aby podpowiedzieć cokolwiek choćby na szybko, ale z "głową". O palnięcie głupoty z najwyższej półki o milimetr jest.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies