Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:56, 31 mar 2020

Do góry
nowa magnolia, na pniu, wysoka, kula górą, chyba była formowana, kupiona na przecenie

szałwia omszona rusza
Bawarka 20:05, 30 mar 2020

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Przez te mrozy to te Twoje piękne magnolie i inne piękności stracą na urodzie .
Mi zemdlały ciemierniki, ale podleję je, powinno im być lepiej. Nie wiem czy tulipany nie przemarzły. Po pracy podniosę pupę i popatrzę jak sobie poradziły. U nas -5 było.

Znalazłam się, jestem trochę mniej czasowa, ale teraz więcej czasu mogę spędzić przed kompem , wręcz do bólu

Ciepełka życzę bez przymrozków!

Mixtoorka, na szczescie, ucierpiala tylko jedna magnolia, inne delikatnie i tylko ledwo; pojedncze kwiaty. Wszystkie wisnie ozdobne, wygladaja zdrowo, ufff Zonkile polozylo, ale...Niech sobie poleza, jakos mnie to nie zabolalo. Przebisniegi rowniez ale... Mielism do -10.
Ciesze sie ze sie znalazlas
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:04, 30 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Bilans na dziś:
- przesadzone z pojałowcowej 3 derenie Ellegantissima - posadziliśmy je wokół kruszyn, będą dla nich ładnym tłem rozjaśniającym dodatkowo ten zakątek. A na pojałowcowej zastąpię je Ivory Halo.
- przesadzona na środkową magnolia
- przesadzone dwie tuje brabant i przesadzona pęcherznica - to na rabacie pod żywopłotem sąsiadki, dodatkowo wysypaliśmy tę część zrębkami po akacjach i lilakach, nabiera powoli wyglądu . Została nam do wkopania jedna kratka na pnącza .

Jeju jak dużo jak na tak zimny dzień!!!
Brawo!
Moje ukochane miejsce na ziemi 06:38, 30 mar 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)

Sylwia sypałam granulki na gryzonie na szczury i myszy, bo mi tak polecili, dawałam pastę na nornice, teraz kupiłam takie białe landrynki na mole...
już sama nie wiem co jeszcze walka od kilku lat z tym paskudztwem,
czytałam jak to się rozmnaża to ręce opadają
dodam, że mam psa i dwa koty, nic nie skutkuje

szkoda pracy, pieniędzy ...
wczoraj mówiłam do eMa, że zamówię traktor i każę zorać wszystko
[/quote
E tam..
Po prostu nie będziesz sadzić, co one lubią, cebulowe ciut do donic, dla ducha, a inne rośliny sobie poradzą.
Czasami magnolia wygląda ok, ale już ze szkółki może być kiepska, też mi kilka wypadło. Szklarnia fajna, będzie roboty i radości
Ogród na piasku i z wielkim murem 23:07, 29 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Nie ma u was słonka?
U mnie jarzy na całego, ale stale chłodno i wieje zimny wiatr. Od 3 lub nawet 4 miesięcy mamy nieustannie wiatry, męczy to strasznie.
Ciemierniki super, nawet miałam w ręku bordowy, jak byłam w LM, ale nie kupiłam. Mam tylko białe, ale płodne, to powstanie sporo placków ciemiernikowych.

Doświadczenia z podróży, to super przeżycia, masz rację, nie to co w filmie.
Jak masz czas, wstaw foto magnolii, jaka wielka i ile kosztowała, bo one u nas bardzo tanie, a to naprawdę świetne magnolie

Wiesz Irenko , było trochę słonka, wykorzystałam na maxxa na prace ogrodowe. W wyniku tego mam trylion sadzonek, które trzeba przesadzić w inne miejsce
Magnolia kupiona w LM za około 60 zł ale ten zapach wieczorny kwiatów jest bezcenny.
Odczytałam informację na Twojej stronie, poczekam z cięciem aż przekwitnie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:36, 29 mar 2020

Do góry
No pewnie. Tylko muszę robić tak żeby się nie zarobić...

Podobać mi się zaczyna rabata na froncie. Magnolia, trzy graby fastigiata, trzy rodki piercy weissman bo koffam. Dziewięć czerwonych dereni. Pod nimi poniżej mnóstwo ciemierników i turzycy (w sumie przydałoby mi się jej więcej...) I plama azalii japońskiej i zawilców japońskich. Całość w obwódce bukszpanowej, jeszcze nie skończone sadzenie. I tyle. Podsypaliśmy 10 workami kory, weszłoby jeszcze ze 20. Ale to musi poczekać bo kasa. Chyba że ktoś zna tanie źródło kory luzem nie w workach? Ta z casto fajna ale droga po 8.99

Jutro może jakieś zdjęcia bo mnie ciemność zastała.

Przy tarasie pony tails i rozchodniki. Co to nich? Może czosnki???

Tu rano zimowity wokół grabów. Trochę kicz ale lubię zimowity i od pary lat z 5 cebul mam tyle...

I początek równania skarpy za domem. Kiedyś tam dojdę. I chyba. Będzie hostowisko jednak, bo tu najwięcej cienia z host mam sporo. Tylko jam zrobić żeby nie było bałaganu??? Czy odpuścić i próbować z runianką? Ale msmjej mało...
Glina bosz jaki kolor...

Jutro poniedziałek, sajgon będzie po wolnym piątku...

Buziaki i dziękuję
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:39, 29 mar 2020

Do góry
Bilans na dziś:
- przesadzone z pojałowcowej 3 derenie Ellegantissima - posadziliśmy je wokół kruszyn, będą dla nich ładnym tłem rozjaśniającym dodatkowo ten zakątek. A na pojałowcowej zastąpię je Ivory Halo.
- przesadzona na środkową magnolia
- przesadzone dwie tuje brabant i przesadzona pęcherznica - to na rabacie pod żywopłotem sąsiadki, dodatkowo wysypaliśmy tę część zrębkami po akacjach i lilakach, nabiera powoli wyglądu . Została nam do wkopania jedna kratka na pnącza .

Ogród z wilkiem zamkn. 16:39, 29 mar 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Madziu zauroczona jestem Twoimi sasankami przepiękne

Magnolia ładnie startuje warzywnik się robi no same plusy

zdrowiej Madziu spokojnie ogród poczeka

Bożenko
dziękuję za komplementy
miałam pisać u Ciebie -ja mam elektryczny wertykulator ,więc nie doradzę ze spalinowym
dla mnie wystarcza ten co mam
sasanki ponownie

i bez zbliżenia

Zielony AZYL 16:06, 29 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
No nie mogę napatrzeć się na te twoje krokusy. SS u mnie też niedługo pękną. A magnolii zazdroszcze.

Magnolia swoje przeszła , dwa lata po rząd była obgryzania przez psa. Nie dałam za wygraną i trzymałam ją. Plus jest taki, że zagęściła się.
ŚŚ będę miała u siebie pierwszy rok, czekam na kwiaty z niecierpliwością!
Ogród z wilkiem zamkn. 15:31, 29 mar 2020

Do góry
Madziu zauroczona jestem Twoimi sasankami przepiękne

Magnolia ładnie startuje warzywnik się robi no same plusy

zdrowiej Madziu spokojnie ogród poczeka
...uDany ogród 14:09, 29 mar 2020

Do góry
Ośnieża ma mnóstwo pąków w zeszłym roku miała tylko dwa kwiatki, czekam na pokaz

Magnolia Heaven scent, pokazuje kolorek będzie kwitła pierwszy raz

Tawuła Ogon to moja ulubienica o tej porze, jest szybka jak żadna inna

Zachwycają mnie pąki Tawuły śliwolistnej

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:53, 29 mar 2020

Do góry
Świdośliwa już niedługo... oby mrozy nie zaszkodziły....

Lilak Palibin...

Magnolia pokazuje kolor...

Czochy mają wielkie liscie... mam takich aż 4 szt.

Dwa ogrody 12:43, 29 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Dzięki Ula skoro o obrzeżach mowa - pierwsze tulipany, pewnie dostaną po głowie przez te przymrozki

a tak wyglądały rok temu

Tak może być w tym roku. U mnie magnolia pęka i może ją 3dniowy zimny czas w tych pąkach załatwić. Dobrze że są inne które czekają
A u Ciebie dużo wiosny więc może nie wszystko ucierpi. Pocieszam się też tym że pierwszą wiosną się już cieszymy a jak jej nie będzie a przyjdzie 15st to wszystko wypuści listki i też będzie fajnie

Rojniki masz obłędne, świetne już kolorki mają

Zastanawiałam się wczoraj plewiąc na edenkowej co miałam między róże posadzić kwitnącego i tyle wiem że w zeszłym roku pokazywałaś i mi się podobało. Nie zapisałam i mam teraz ból poszukiwań. Na pewno nie przetaczniki ale może ożankę. Pomożesz?

Poniżej wkleiłam fotkę z zeszłego roku. Tak, to stipa i ożanka w duecie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:24, 29 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ledwo żyję, zaraz idę spać, do Was pozaglądam już jutro, ma być zimno i mokro podobno.
Dziś cały dzień nas świeżym powietrzu czyli robota w ogrodzie . Obrobiłam dziś drugą poszerzoną rabatę za domem. Masakra, jak ja nie lubię wytrzepywać ziemi z tej trawy...
Skręciliśmy też i wkopaliśmy kratki w warzywniku i od strony sąsiadki - będzie miejsce na pnącza . A potem podziałaliśmy trochę w warzywniku. Docelowo mają być skrzynie ale w tym roku będą normalne grządki tyle tylko że ograniczone palisadą. Jutro mam zamiar trochę się dokształcić w temacie warzywnika bom zielona jak szczypiorek. Muszę też dosadzić przynajmniej 1 krzak borówki.
Stan aktualny warzywnika:

A za płotem budowa idzie pełną parą, stoi już parter. Wiemy gdzie będą okna na piętrze (w tym samym miejscu co na parterze). I w wyniku tej wiedzy podjęliśmy z eMem decyzję o wsadzeniu przy domku ogrodnika w miejsce magnolii brzozy Dorenboos. A magnolia pójdzie na środkową przy basenie.

dokształcaj się pilnie, a za kilka lat będę prosić Cię o rady
Grządki przepiękne a pomysły na rabaty 100% trafione

P.S.
Ja tez się dokształcam ostatnio zorientowałam się, że uwiąd powojników to nie więdniecie a choroba blondynka ze mnie totalna Dzięki za wyrozumiałość i cofam pytanie kiedy stosować tę miksturę

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:15, 28 mar 2020

Do góry
Ledwo żyję, zaraz idę spać, do Was pozaglądam już jutro, ma być zimno i mokro podobno.
Dziś cały dzień nas świeżym powietrzu czyli robota w ogrodzie . Obrobiłam dziś drugą poszerzoną rabatę za domem. Masakra, jak ja nie lubię wytrzepywać ziemi z tej trawy...
Skręciliśmy też i wkopaliśmy kratki w warzywniku i od strony sąsiadki - będzie miejsce na pnącza . A potem podziałaliśmy trochę w warzywniku. Docelowo mają być skrzynie ale w tym roku będą normalne grządki tyle tylko że ograniczone palisadą. Jutro mam zamiar trochę się dokształcić w temacie warzywnika bom zielona jak szczypiorek. Muszę też dosadzić przynajmniej 1 krzak borówki.
Stan aktualny warzywnika:

A za płotem budowa idzie pełną parą, stoi już parter. Wiemy gdzie będą okna na piętrze (w tym samym miejscu co na parterze). I w wyniku tej wiedzy podjęliśmy z eMem decyzję o wsadzeniu przy domku ogrodnika w miejsce magnolii brzozy Dorenboos. A magnolia pójdzie na środkową przy basenie.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:35, 28 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Nipponkę masz? ... no bo kto jak nie Ty
Drzewko chciałaś i masz
Ja się chcę pozbyć gruszy drobnoowocowej, wiśnie z pewnością były pędzone,
nawet magnolia gwiaździsta nie zdąży w marcu zakwitnąć.
Dzięki moim Ruby rabatę wyrychtowałam na cacy

jak ją kupowalam byla ładnym pekatym krzakiem uformowanym w kule. 4 razy przesadzana wyladowala w koncu na pryzmie po macoszemu. strasznie ja potraktowalam. ale jesienia zmienialam rabatke przy garazu i ostatecznie Brylancik tam wyladowal. Ma pieniek, krzywy bo krzywy i koronke z 4 gałązek. urosnie i sie zagesci z czasem. W koncu ja docenilam, za bezproblemowosc, tolerancje do byle jakiej miejscowki i byle jakiej gleby. Roslina idealna
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:05, 28 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)
u mnie Nippońska rosnie ale biala Brillant w ub. lato chcialam ja komus oddac, niekt sie nie kwapil. ostatecznie znalazlam jej idealna miejscoweczke i chyba jest wdzeczna ale moja to za jakis tydzien liscie otworzy. kwitnac raczej w tym sezonie nie bedzie, bo mocna ja przycielam. z krzaka drzewko wyprowadzam

Nipponkę masz? ... no bo kto jak nie Ty
Drzewko chciałaś i masz
Ja się chcę pozbyć gruszy drobnoowocowej, wiśnie z pewnością były pędzone,
nawet magnolia gwiaździsta nie zdąży w marcu zakwitnąć.
Dzięki moim Ruby rabatę wyrychtowałam na cacy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:00, 28 mar 2020

Do góry
Hej, cudowna magnolia, uwielbiam. Szkoda, że nie mam miejsca na magnolię... A już sił na zmiany również, bo nie mogę skończyć tego ogrodu zdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies