Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:53, 23 kwi 2020

TAR napisał(a)

moje magnolki poza przemarznieta Waterlily tez jak zaklete. Suzan troche wyskoczyla jak filipek z konopii i polowa paków jej przemarzla. A zawsze w maju startowala.
U mnie w tym roku kompletna klapa - w zasadzie większość pąków kwiatowych zniszczona. Tylko obie żółte "działają" - czy żółte ex definitione są późniejsze?!

TAR napisał(a)
Aśka, wiesz co fochem rzucam, u mnie zawilce ledwo widoczne, o kwitnacych clemkach nie wspomne. ide sobie poplakac w rekaw.
No już nie fochaj, nie fochaj Jeden powojnik wiosny nie czyni

A zawilce są przeróżne i przeróżnie kwitną, w zasadzie można by spróbować zrobić rabatę z samymi zawilcami, żeby kwitły cały rok . No bo zobacz - gajowy, leśny, grecki, żółty, wielosieczny, wieńcowy - zawrotu głowy można dostać A to tylko te wiosenne...
Więc już proszę nie płakuńciać , nos wysmarkać i sadzić zawilce, gdzie się da
Kurcze, ja właśnie znalazłam gajowego niebieskiego... i chyba nabędę
paniprzyroda 09:53, 23 kwi 2020

wiklasia napisał(a)
Haniu dziś przeczytałam taką oto refleksję:
"Nigdy nie myślałem, że wejdę do banku zamaskowany i w rękawiczkach, a ochrona powie mi dzień dobry".

Uśmiechnęłam się, a potem zasmuciłam...

Hodowla przylaszczek i kopytnika mnie pocieszyła. I to zielone w skrzyniach warzywnych.
UrsaMaior 10:09, 23 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Najnowsze zdjęcia magnolii

Iza, prowadzę w dalszym ciągu śledztwo w sprawie identyfikacji. Kwiat ma 6-7 tepali, pachnie minimalnie.

Ufff przebiłam się! Minimalny zapach to raczej Elizabeth. Jeszcze sprawdzę jak się rozwinie, ale jakoś nigdy jej zapach nie zwrócił mojej uwagi. W Yellow River jest z kolei cytrynowy.

Wrzucę Ci jeszcze dla porównania kwiaty mojej.

Misia 10:19, 23 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Najnowsze zdjęcia magnolii

Iza, prowadzę w dalszym ciągu śledztwo w sprawie identyfikacji. Kwiat ma 6-7 tepali, pachnie minimalnie.

Ta magnolia jest bardzo podobna do mojej tylko moja jeszcze w pąkach.

Problem taki że też nie wiem co mam hihi
galgAsia 10:24, 23 kwi 2020

jolanka napisał(a)
Przypomniałyscie mi jak na kolokwium z łaciny pisałyśmy ściągawki na udach, pod spódnice przecież nie można „obcym” zaglądać.
"Jak cuuudne są wspomnienia..."
No i kto mówi, że łacina to martwy język - co chwila objawia się ktoś, kto ją zna(ł)
UrsaMaior 10:30, 23 kwi 2020

Ja miałam 5 Prowadziła stara babcia, z którą miałam też kaligrafię. Eh dobre czasy
galgAsia 10:36, 23 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)

Uśmiechnęłam się, a potem zasmuciłam...

Hodowla przylaszczek i kopytnika mnie pocieszyła. I to zielone w skrzyniach warzywnych.
Taaa… Teraz to takie uśmiechy refleksyjne nam towarzyszą... Ale i to minie

Przylaszczki i kopytniki przeczekują w donicach, aż zrobię im miejscówkę i tylko potwierdzają, że miałam rację - piękne są Bardzo lubię rośliny z taką głęboką zielenią liści - mam hostę Devon Green i już nie mogę się doczekać, kiedy znów zobaczę te liście

Zielone w skrzyniach pilnie podlewam, i już czuję to chrupanie własnej rzodkiewki
tulucy 10:38, 23 kwi 2020

Ja też 5 żałowałam strasznie, że tylko 2 lata. Uczyła nas babka z liceum pielęgniarskiego. A Daedalus interea Creten longumque perosus do dziś mi w głowie siedzi Rano miałam nasiadówki w domu, przed łaciną, robiłam tłumaczenia dla całej grupy
galgAsia 10:39, 23 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

Ufff przebiłam się! Minimalny zapach to raczej Elizabeth. Jeszcze sprawdzę jak się rozwinie, ale jakoś nigdy jej zapach nie zwrócił mojej uwagi. W Yellow River jest z kolei cytrynowy.

Wrzucę Ci jeszcze dla porównania kwiaty mojej.

No właśnie, zapach jest tu jakby wyznacznikiem - gdyby pachniała, wiedziałabym o tym na pewno A i porównanie wypada zdecydowanie na korzyść Eli - w zasadzie identyczne.
Dzięki
tulucy 10:40, 23 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
mam hostę Devon Green i już nie mogę się doczekać, kiedy znów zobaczę te liście

Ty wiesz, jak ja na swoją polowałam właśnie dla tej zieleni liścia
muszę sprawdzić, czy już kły pokazuje. Moje hosty daleko w tyle za Twoimi.