Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 10:41, 23 kwi 2020

Misia napisał(a)

Ta magnolia jest bardzo podobna do mojej tylko moja jeszcze w pąkach.

Problem taki że też nie wiem co mam hihi
Misiek, pąki są złudne , zazwyczaj mają inny kolor niż kwiat właściwy - i to też jest urok tych kwiatów
Pokaż, jak się rozwiną - może to też Eli
galgAsia 10:44, 23 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Ja miałam 5 Prowadziła stara babcia, z którą miałam też kaligrafię. Eh dobre czasy
Ja też miałam - przybij 5

Ale kaligrafii to już nie miałam... widocznie uznali, że i tak w robocie będziemy bazgrolić i żadna kaligrafia nam nie pomoże...
Johanka77 10:47, 23 kwi 2020

Zazdroszczę Ci magnolii!

A zdjęcia już wrzuciłam
Anda 11:02, 23 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Taaa… Teraz to takie uśmiechy refleksyjne nam towarzyszą... Ale i to minie

Przylaszczki i kopytniki przeczekują w donicach, aż zrobię im miejscówkę i tylko potwierdzają, że miałam rację - piękne są Bardzo lubię rośliny z taką głęboką zielenią liści - mam hostę Devon Green i już nie mogę się doczekać, kiedy znów zobaczę te liście

Zielone w skrzyniach pilnie podlewam, i już czuję to chrupanie własnej rzodkiewki

Śliczna wiosna u Cię Magnolia kremowa, nawet ładna

Podziwiam hodowlę przylaszczek i kopytnika i popieram w całej rozciągłości
Hostę Devon Green zaraz sobie wygo...lam, bo też lubię soczystą zieleń, najlepiej w kontraście z jasną.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 11:17, 23 kwi 2020

tulucy napisał(a)

Póki co nulla poena sine lege, choć nie wiadomo jak długo. I nie wiadomo, czy lex retro non agit

Łucja, uśmiałam się

Asia, za działania murowe - no dalej trzymam kciuki

A przy okazji mam do Was wszystkich prośbę o doradztwo:
mam możliwość i okazję kupna ziemi, opisana jako "ziemia spod jeziora, zwapnowana"... Sąsiadka zachwalała
Dla mnie ten opis brzmi abstrakcyjnie, hasło "zwapnowanie" jakoś mi się źle kojarzy... Ziemię jakąś kupić muszę bo w planach rabaty wokół domu, a mam tu taką glinę, że szpadel ciężko wbić
No i nie wiem czy z tej akurat okazji skorzystać, wolałabym nie zostać z kupką 12tonową, która się do niczego nie nada

galgAsia 11:21, 23 kwi 2020

tulucy napisał(a)

Ty wiesz, jak ja na swoją polowałam właśnie dla tej zieleni liścia
muszę sprawdzić, czy już kły pokazuje. Moje hosty daleko w tyle za Twoimi.
Eee tam daleko... Parę dni ciepłych i wszystko wszędzie ruszy. Moja ma kły na wierzchu, za chwilę pokaże liście
galgAsia 11:22, 23 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)
Zazdroszczę Ci magnolii!

A zdjęcia już wrzuciłam
Oj, to Pani Matka tak szaleje a ja korzystam
Zdjęcia zaraz lecę obejrzeć
galgAsia 11:27, 23 kwi 2020

Anda napisał(a)

Śliczna wiosna u Cię Magnolia kremowa, nawet ładna

Podziwiam hodowlę przylaszczek i kopytnika i popieram w całej rozciągłości
Hostę Devon Green zaraz sobie wygo...lam, bo też lubię soczystą zieleń, najlepiej w kontraście z jasną.
Co do magnolii, to nawet się zgodzę A wiosna w tym roku zachwyca jakoś bardziej... czyżby ze względu na to, co dookoła...?

Dewon Green będzie gwiazdorzyć tak naprawdę pierwszy sezon, bo w ub. roku posadzona do gruntu w czerwcu jakoś przewegetowała, upały były nieznośne. Też jestem ciekawa, jak zagra z resztą rabaty.
galgAsia 11:35, 23 kwi 2020

Magara napisał(a)

Łucja, uśmiałam się

Asia, za działania murowe - no dalej trzymam kciuki

A przy okazji mam do Was wszystkich prośbę o doradztwo:
mam możliwość i okazję kupna ziemi, opisana jako "ziemia spod jeziora, zwapnowana"... Sąsiadka zachwalała
Dla mnie ten opis brzmi abstrakcyjnie, hasło "zwapnowanie" jakoś mi się źle kojarzy... Ziemię jakąś kupić muszę bo w planach rabaty wokół domu, a mam tu taką glinę, że szpadel ciężko wbić
No i nie wiem czy z tej akurat okazji skorzystać, wolałabym nie zostać z kupką 12tonową, która się do niczego nie nada

Daga, mnie też niepokoi określenie - zwapnowana... Jeśli masz taką możliwość - zbadaj pH, ja bym tak zrobiła. Bo bogowie wiedzą, czego ktoś tam do tej ziemi nawalił...
A ewentualny plan awaryjny to kupić piasek / żwir, obornik, kompost, posiać poplon. Nie tylko rozluźnisz, ale i wzbogacisz glebę.

Widziałam u Izy - Ursy, że pytałaś o hakonki. Ja mam Aureolę i Greenhills. Aureola przyrasta tak bardzo... hmmm, subtelnie , natomiast Greenhills ładnie budują kępy. Przesadzać ich nie przesadzałam, ale już w drugim roku podbierałam im sadzonki - ani matka, ani córka niczego nie zauważały i rosły dalej jak na drożdżach.
Kawa 12:53, 23 kwi 2020

Asia - cudne foty pokazałaś odd razu chciało się żyć

o koronie staram się nie myśleć chcociaż co chwilę musze zkładac maskę i rękawiczki
mówcie co chcecie podziwaim lekarzy i pielegniarki

magnolia cudna a i reszta roslin cudna
royality już w pełnym rozkwicie u Ciebie u mnie jeszcze z tydzień chcyba