Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:49, 23 kwi 2020

Iwonka napisał(a)
Ale masz ładnie Ślicznie! Na tej fotce fajnie widać układ rabat. Jak ja ci tego płaskiego terenu zazdroszczę, marzenie moje Świetnie wszystko rozplanowałaś, gapię się i gapię na to zdjęcie...

Grab obłędny Ma niesamowicie fajną koronę. Przystojniak
A Kiuku śliczne ma kwiatuchy, takie różowe.

A wiesz, że u mnie brzozy też i takie i takie. Sama już nie wiem o co chodzi. Te bez kotków mają w sezonie ogromne liście. Te z kotkami mam dopiero od jesieni więc sama jestem ciekawa jak będą ewoluować. Na razie straciły połowę gałęzi, ryczałam jak głupia w śmigus dyngus, gdy odkryłam, że są suche i dotknięte odpadają

Ćmę złapałaś na początku, będzie dobrze bo paskudy nie zdążyły się jeszcze rozpanoszyć. U mnie na razie spokojnie. Po marcowym cięciu mam już nawet młode przyrosty, ale musiałam podsypać siarczanem potasu, bo trochę za żółte były. Albo susza albo niedobory. Pewnie i jedno i drugie.
Czytam, że magnolia darowana śpi Powiem ci, że jak się nie obudzi to Suzana będzie fantastyczna na tej miejscówce
Na carexy też się focham, kilka schnie coraz bardziej tak od środka.
Warzywniak coraz ładniejszy, roboty w cholerę, nie zazdroszczę tego odchwaszczania, jest mega sucho. Ale ziemię masz dobrą więc może jakoś idzie do przodu

Dziękuję za tyle miłych słów Iwonko. Ty zawsze tak fajnie piszesz.
Teraz mam mało czasu a forum bo praca i mnóstwo pracy w ogrodzie, dzisiaj skończyłam warzywnik. Zostały tylko ziółka, które posadzę tak jak dziewczyny radzą w dużych donicach bez dna między drzewkami owocowymii finito.

Muszę się jeszcze pochwalić, że wczoraj przesiałam i rozsypałam w warzywniku 10 taczek swojego kompostu. Jakie to miłe jak można korzystać z takich dobroci za darmo i to w dodatku powstałych z odpadków zielonych

Co do ćmy, chyba ja zwalczyłam tym opryskiem, bo dzisiaj zero śladów, dużo świeżych zielonych przyrostów

Też muszę Florovitem podlać rośliny, część już dostała nawozu a część jeszcze nie.

Szkoda brzózki, ciekawe co się jej stało, czyżby zmarzła? Hmm. Ja w sumie swoich nie sprawdzałam, zobaczę czy wszystkie będą miały listki, po tym poznam czy żyją.

Grabiki super są, uwielbiam te charakterystyczne piłkowane listki

Co do układu rabat, teraz w końcu mi się podoba, choć nie powiem, kusi mnie wyciachanie nowych wysepek w trawniku

Magnolię chyba jutro wyciągnę, nie ma co czekać, na bank zdechła... Wczoraj widziałam w sklepie piękne świdośliwy Lamarckie olbrzymie wielopniowe, nawet mąż mówi, żeby kupić, tylko kurcze musiałabym pół tej rabaty rozryć a tam tulipany i róże... Hmm.

Buziaki!
Kasiolaaa 21:27, 23 kwi 2020

Ewuszku plany masz super swidosliwa zawsze mi sie podobala ma piekny kolor listeczkow uwazaj tam na roze hihi sciezki z trawki bardzo fajne czysciutko wszystko wyglada tujki piekne zmasowane zachwycam sie zawsze tujami bo ja mialam z nimi walke
eVka 22:42, 23 kwi 2020

Kasiolaaa napisał(a)
Ewuszku plany masz super swidosliwa zawsze mi sie podobala ma piekny kolor listeczkow uwazaj tam na roze hihi sciezki z trawki bardzo fajne czysciutko wszystko wyglada tujki piekne zmasowane zachwycam sie zawsze tujami bo ja mialam z nimi walke

Piękne te śś były, szkoda że nie miałam komórki przy sobie bo bym fotki zrobiła, że by wam pokazać

Kasiu, pokochałam trawiaste ścieżki, uważam, że dodają uroku ogrodowi
Też bardzo lubię szmaragdy, szczególnie takie gęściutkie miśki Staram się je regularnie podlewać, chociaż raz na dwa tygodnie ale tak mega porządnie, leję mnóstwo wody pod każdą. Nawóz wiosenny i jesienny.

Powiem Ci, że tak jestem ciekawa tych roży, to Aspirinki śnieżnobiałe okrywowe, ale ponoć jak na okrywówki są stosunkowo wysokie.
sylwia_slomc... 23:06, 23 kwi 2020

Widzę, że i Ty się Kiku nie oparłaś Cudna wisienka Pięknie rabatki zrobione
Sanka 01:19, 24 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Ewa, miętę i meliskę można posadzić w dużej plastikowej donicy bez dna. Wtedy trochę mniej się rozłażą i jest taka fajna kępa Ja już musiałam zacząć ciąć miętę, bo eM zaczął marudzić, że on to by chciał świeżutką, a nie suszoną... No nałogowiec normalnie
Dobrego dnia

Dziewczyny Wy to macie pomysły!!! Już zapisuje w swoim notesie
Kasiolaaa 06:44, 24 kwi 2020

Ewuniu tak sa wyzsze ja jednak niemam ani jednej co do tuj proponuje tez mikroryzę ja swoje tuje posadzilam 10 lat temu i po 10 latach są dupne bo chorowaly w ciagu tych lat co ja nie sypalam i jakich ja opryskow nie dawalam to tak wolno rosną ciagle jakies zagrzybione po zimie robily sie czarne plackami u mnie szmaragdy od brameczki przy trzmielinie na patyku jeszcze są fajne fajnie sie zmasowaly i urosly ale blizej altanki to masakra
Iwonka 09:05, 24 kwi 2020

10 taczek swojego kompostu - raj dla warzyw Super, że takie ilości udało ci się wyprodukować. Mnie jakoś wolno to idzie. Ale kupiłam w końcu widły, nazbierałam kartonów, nastawię gnojówkę z pokrzyw i biorę się za swój kompost
Jak mąż kibicuje zakupom, to nawet się nie zastanawiaj Ciekawa jestem tej świdośliwy, ładne ma liście? Bo magnolie nawet jak przekwitną to są śliczne.
Czym zasilasz szamragdy? Tak jak Kasia pisze są mega ładne. Ja jestem nawozowy laik.
eVka 12:04, 24 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że i Ty się Kiku nie oparłaś Cudna wisienka Pięknie rabatki zrobione

Sylwia, Kiku zachwyca, piękne ma te jasnorózowe kwiatuszki jak baletnice, choć teraz zaczęa kwitnąc obok jest starsza siostra wiśnia Royal Burgundy, która ma większe i ciemnoróżowe kwiaty z bordowymi listkami i jednak ta podoba mi się bardziej

Rabatki dziękuję za pochwałę
eVka 12:05, 24 kwi 2020

Sanka napisał(a)

Dziewczyny Wy to macie pomysły!!! Już zapisuje w swoim notesie

Hehe, Ogrodowisko to kopalnia wiedzy!!! Ja dzisiaj będę siać w donicach i zakopywać w ziemię.
eVka 12:10, 24 kwi 2020

Kasiolaaa napisał(a)
Ewuniu tak sa wyzsze ja jednak niemam ani jednej co do tuj proponuje tez mikroryzę ja swoje tuje posadzilam 10 lat temu i po 10 latach są dupne bo chorowaly w ciagu tych lat co ja nie sypalam i jakich ja opryskow nie dawalam to tak wolno rosną ciagle jakies zagrzybione po zimie robily sie czarne plackami u mnie szmaragdy od brameczki przy trzmielinie na patyku jeszcze są fajne fajnie sie zmasowaly i urosly ale blizej altanki to masakra

Słyszałam o mikoryzie do tuj ale nie stosowałam. Cięzko powiedzieć co było przyczyną chorowania twowich żywotników, może za dużo nawozu? Czytałam, że nadmiar azotu powoduje szybsze łapanie chorób, może to?