Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:48, 19 sty 2015

Do góry
Horcia , czyjego ogrodu początek? Bo nie określiłaś jasno Wątek czy artykuł? Konkretny czy ogólnie?

Nie mam ładnego zdjęcia, tylko poobcinana choinka, czyli goły pieniek
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:45, 19 sty 2015

Do góry
Posadź je nie w kwaśną glebę, nie tak jak większość iglaków, to wyjątek - nie lubi kwaśnej gleby, wypiel większe kółka bo chwasty zabierają wodę świerkowi i będzie marniał. Dbaj, podlewaj, będzie piękny.
Mata przeciw chwastom 15:37, 19 sty 2015

Do góry
Róże ukorzeniają się również pędami i sadzimy je głęboko, możesz im nasypać ziemi zamiast kamieni, to będzie lepsze.Generalnie róże to nie są rośliny w kamienie, chyba że okrywowe. Ale też nie żeby uwielbiały kamienie. Róże uwielbiają grubą warstwę kompostu ze spróchniałym obornikiem.
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 15:35, 19 sty 2015

Do góry
Żaden, wszystkie są za duże, tzn, wyrosną za duże. Cis przez chwilę by się nadawał czyli 2-3 lata.
Mata przeciw chwastom 13:35, 19 sty 2015

Do góry
Róże to nie są drobne rośliny, nie sadzisz ich na wierzchu, więc to nie błąd, róże sadzimy akurat głęboko. Miejsce szczepienia pod ziemią kilka cm. Ja miałam na myśli np żurawki, którym nie zasypujemy nasady liści.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:41, 19 sty 2015

Do góry
Te dwa pierwsze to świerki kłujące - zwykłe, nie warto sadzić, będą wielkie i atakują je przędziorki - oddaj.

Te pozostałe to serbskie, ale nieco kiepskie, nie są wcale za ładne, ale mogą być ładne jak o nie zadbasz. Te warto posadzić.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:39, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.

O matulu, dobrze, że siedzę, bo bym padła Danusiu, wielkie dzięki Ale mam gotowca, no nie spodziewałam się
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 10:39, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Waldku

Są ogrody eko Reniu, Waldek nie jest samotny choćby Pszczelarnia mi się nasuwa na pierwszy ogień. Ja też nie stosuję chemii, choć z wyglądu ogród mam nie w naturalistycznym stylu bo mocno geometrycznym. Wydawać by sie mogło że nie jest eko.. Jednak to nie przeszkadza mi w prowadzeniu ogrodu eko. Samo słowo eko to przecież nie styl, a sposób uprawy

Jako nawóz stosuję kompost, opryskuję naturalnym nawozem z wodorostów, mam domki dla owadów, gdzie mieszkają ich krocie a róże sobie dają radę bez oprysków.

Ok może to wynikać z tego że jestem nowa. Może tez z tego że zaglądam tylko do kilku wątków a tam już mowa o opryskach miedzianem ...
A jak ktoś nie pryska to i nie pisze o tym
Sorki Waldku że tak u ciebie prowadzę info...
Danusiu Ciebie śledzę regularnie a do Pszczółki też zaglądam

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 10:20, 19 sty 2015

Do góry
Witaj Waldku

Są ogrody eko Reniu, Waldek nie jest samotny choćby Pszczelarnia mi się nasuwa na pierwszy ogień. Ja też nie stosuję chemii, choć z wyglądu ogród mam nie w naturalistycznym stylu bo mocno geometrycznym. Wydawać by sie mogło że nie jest eko.. Jednak to nie przeszkadza mi w prowadzeniu ogrodu eko. Samo słowo eko to przecież nie styl, a sposób uprawy

Jako nawóz stosuję kompost, opryskuję naturalnym nawozem z wodorostów, mam domki dla owadów, gdzie mieszkają ich krocie a róże sobie dają radę bez oprysków.
Ostnica - Stipa 10:16, 19 sty 2015

Do góry
Zobacz jaki mają termin, na opakowaniu jest.

Nawet stare nasiona kiełkują, tylko siła kiełkowania jest mniejsza. Wtedy masz po prostu mniej siewek.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:12, 19 sty 2015

Do góry
Picea pungens czyli świerk kłujący to prawidłowa nazwa tego świerka, i jest to ogrooomne drzewo. Siewki mogą mieć różny kolor, bardziej zielone (pospolite i najbrzydsze), bardziej srebrzyste lub odmiany zupełnie srebrne (prawie niebieskie np. Hoopsii) są rozmnażane przez szczepienie, aby powtórzyć kolor, bo się najlepiej sprzedają srebrne.

np. Picea pungens 'Glauca Globosa' jest kompaktową odmianą świerka kłującego i też jest srebrzysta.

Świerk srebrny to zwyczajowa nazwa nie botaniczna.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:08, 19 sty 2015

Do góry
Ja bym aż tak dokładnie nie podchodziła do tematu, oczywiście Waldek ma naukowo rację, ale w praktyce nikt (zwłaszcza amatorzy poszukujący konkretnej porady) tak nie analizuje gleby bo każdemu (prawie) się nie chce. Gdy trawa brzydnie - sypie nawozy bez pomyślunku.

Na wiosnę zrób wertykulację, posyp kompostem lub żyzną ziemią, przegrab lekko, a jak wolisz to jakimś naturalnym preparatem a jak chemią to saletrą wapniową i lej wodę. Trawa będzie jak sałata zielona.

Albo rób analizę gleby i pytaj Waldka co masz robić.
Mata przeciw chwastom 10:03, 19 sty 2015

Do góry
Nie będzie jeśli je dobrze posadzisz rośliny. Te drobne o małej bryłce korzeniowej sadź jakby na wzgórkach z żyznej ziemi - a kamyki tylko do nich dochodzą lekko, aby zamaskować ziemię, a nie 5 cm grubości, to takie niuanse wynikające z myślenia i troski o zdrowie roślin. Laik tego nie wie, ja wiem
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:59, 19 sty 2015

Do góry
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:13, 18 sty 2015

Do góry
Choinka świąteczna z reguły ma na tyle obcięte korzenie, że wiosną będzie ledwie wegetować aż w końcu uschnie. To wielkie drzewo którego nie warto sadzić, chyba że masz wielki ogród, ale dla mnie jest w niepolecanych drzewach. A dlaczego - zobacz sama.

Wyrzuć i zapomnij.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1040-iglaki-gatunki-niepolecane
Mata przeciw chwastom 22:07, 18 sty 2015

Do góry
Wszędzie gdzie mogę, zwalczam tę "przypadłość ogrodniczą i wielką pomyłkę". Ja wysypuję kamyczki na oczyszczoną, wyrównaną ziemię. Rosliny wcześniej sadzę, równam i kamyczki, zajrzyj do mojego ogrodu i zobaczysz że to wystarcza. Przez I rok trzeba pielić, a potem to już nie ma co pielić, bo nic nie rośnie (mam na myśli oczywiście chwasty, rośliny rosną jak na drożdżach).
Tamaryszek 21:59, 18 sty 2015

Do góry
A ja w ogóle nie sadzę tamaryszków i wcale bym się tak nie nakręcała na ten krzew, jest tyle ładniejszych
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:53, 18 sty 2015

Do góry
Teraz się tym nie martw. Naprawisz sprawę wiosną, trawniki zimą tak wyglądają.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:35, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra

Dziękuję Danusiu, wątek czytałam jakiś czas temu, ale zawsze dobrze sobie informacje odświeżyć
Moje miejsce na mapie 19:17, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie

Dziękuję...prostsze niż myślałam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies