Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Moje miejsce na mapie 19:17, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie

Dziękuję...prostsze niż myślałam...
Moje miejsce na mapie 19:05, 18 sty 2015

Do góry
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:03, 18 sty 2015

Do góry
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra
Garden & Trends - nowoczesny poradnik ogrodniczy 18:59, 18 sty 2015

Do góry
Nie wiem, nie widziałam tego pisma nigdzie.
Anemone coronaria - zawilec wieńcowy 18:57, 18 sty 2015

Do góry
Zrób eksperyment, podziel się w następnym roku wynikami.
Ostnica - Stipa 18:56, 18 sty 2015

Do góry
Piaszczystą.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Tamaryszek 18:55, 18 sty 2015

Do góry
Nie może tam być tamaryszek.
Moje miejsce na mapie 18:53, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam jako gospodyni tego miejsca w necie i mam pytanie, z ciekawości: co Cię skłoniło, co przesądziło że w końcu się zalogowałaś? Pozdrawiam i również czekam na historię ogrodu.

Zaczynam od pytania-jak wkleić link w podpisie? Przeczytałam w "sprawach technicznych", ale nic mi się nie wyświetla poniżej.
Przedwiośnie ogrodu..:) 18:50, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I wywal stożek bo jest oderwany zupełnie od rzeczywistości

Danusiu,stożek najpawdopodobniej przesadze do warzywnika , ktory mam nadzieje powstanie w tym roku na jesien,bedzie w jego srodeczku. a w miejsce jego posadze buka.
Tylko jeszcze nikt nie poradził czy sadzic te Hortensje czy nie ( wzdłoz tarasu i sciany)
Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 18:49, 18 sty 2015

Do góry
Nie mów o obrazie nędzy i rozpaczy, każdy to miał Myśl o tym co z niego powstanie

Nie sadź w tym bajzelku i chwastach pojedynczych roślinek, skup się na uprzątnięciu i przekopaniu, oraz wyrównaniu całego terenu, wytycz rabatki, dopiero na nich sadź cokolwiek

Co prawda czuję, że nie wiem wszystkiego i ogród pewnie już jest, tylko zdjęć nie wkleiłaś
Trudny teren - dużo pracy! 18:47, 18 sty 2015

Do góry
Jeszcze jedna ważna sprawa, jeśli myślisz o tym, że ogród ma rosnąć zdrowo - sadząc cokolwiek nie kładź szmaty pod korę To szkodzi roślinom i glebie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Trudny teren - dużo pracy! 18:44, 18 sty 2015

Do góry
Nie da się powiedzieć na pustej działce, w którym miejscu by pasował perukowiec Nie da się, bo on by pasował prawie wszędzie, oprócz chodników, na pewno pasuje na rabacie, a gdzie będą rabaty ??? Nie wiesz, więc zacznij nie od planowania gdzie posadzić perukowca, a gdzie będą rabaty. I ustal ich przebieg, linię trawnika, wtedy zrób listę roślin i dopiero gdzie je posadzisz. I przede wszystkim z czym posadzisz perukowaca a może trzy perukowce??? w grupie zawsze lepiej i z odpowiednim towarzystwem, w kompozycji ogrodowej też lepiej

Słuchaj się nas, nie radzimy źle tylko dobrze.

Nie rób błędów typu: kupujesz w chaosie, po jednej roślince, a potem latasz po ogrodzie gdzie posadzić. Kupuj całymi grupami, a jak nie masz kasy , to po prostu nie kupuj wcale, a inwestuj w uprawienie gleby i założenie trawnika.

Wytycz rabaty i je oczyść c chwastów, o trawnik dbaj, koś, utrzymuj w nienagannym wyglądzie.

Brak kasy przy tak dużym ogrodzie powoduje że ogród nie powstanie od razu. Bo za co ma powstać? Z jednego perukowca i kilku krzewów nie powstanie. Potrzebujesz ich tysiące

Załóż rozmnażalnik, wysiewaj, sadzonkuj duże ilości (trzmielina, byliny itd).

Dlatego teraz nie gorączkuj się, a skup się na jednym. Planowaniu i jeszcze raz planowaniu... nie zmarnujesz ani grosza i będziesz mi wdzięczna za takie rady.

Jak sprawić że tanim kosztem będziesz miała więcej roślin?

Myślę, że na początek powinnaś ochłonąć i przeczytać moje rady zawarte tutaj, następne podeślę, bo dużo pracowałam, aby je dla Was napisać. To także moje 40 lat doświadczenia w ogrodnictwie Możesz z niego korzystać, bo ja nie miałam takiej możliwości. Do tej wiedzy musiałam dojść sama

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/208-latwe-ogrodnictwo-czyli-pierwsze-kroki-w-ogrodzie
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 18:27, 18 sty 2015

Do góry
Napisz kochana kilka "pustych postów" cokolwiek kropkę uśmieszek, bo w jednym poście masz za dużo zdjęć, to się źle ogląda Poprawię i podzielę te zdjęcia na kilka postów. W jednym poście (ramce) powinno być 4 zdjęcia max

Ponad 50 zdjęć podzielić na cztery wychodzi mi 13 postów lub 12
Moje miejsce na mapie 18:23, 18 sty 2015

Do góry
Witam jako gospodyni tego miejsca w necie i mam pytanie, z ciekawości: co Cię skłoniło, co przesądziło że w końcu się zalogowałaś? Pozdrawiam i również czekam na historię ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:16, 18 sty 2015

Do góry
Bardzo dziękuję za przemiłe wpisy tym co się wpisali wiadomo komu Jeszcze raz wielkie dzięki..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:13, 18 sty 2015

Do góry
Ciemierniki kocham od dawna, jeździmy z Hanią po "ciemiernikowych" ogrodach") za granicę zbieramy książki, a moje ulubione kompozycje i pierwsze w donicach, to właśnie ciemierniki, bo wielkie kwiaty i pierwsze są na wiosnę. Marzenko nie mogę wyjść z podziwu, jak one mogą kwitnąć przy takim zimnie?

Nie nerwujsiem przyjdą
Tamaryszek 17:45, 18 sty 2015

Do góry
Wszystkim roślinom zaszkodzi bo z niej "wieje".
Przedwiośnie ogrodu..:) 17:44, 18 sty 2015

Do góry
I wywal stożek bo jest oderwany zupełnie od rzeczywistości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 18 sty 2015

Do góry
Ogród ma 12x12- to całkiem sporo i należy go planować w całości, ta oderwana rabatka do niczego nie będzie pasowała. Obecnie nie są modne ogródki - kółeczka, "skalniaczki okolone najeżonymi kamieniami (tak się robiło 30 lat temu) w dodatku nie zakopanymi w ziemi, tylko położonymi na wierzchu, wyglądają dziwacznie i nijak nie zdobią.

Wyrzuć kamienie, pokaż cały ogródek, jak to się ma do reszty i do domu, do furtki itd.

Słup to nieciekawy element, należy go raczej ukryć niż eksponować i podkreślać rabatką, dlatego na słup posadź winobluszcz niech obrośnie i go zasłoni, a resztę ozdobnych nasadzeń planuj gdzie indziej, po całości, ale nie w okolicy słupa. Możesz słup włączyć w rabatę przy płocie.

Ale następne rady to dopiero po wklejeniu planu tego ogródka całości.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:53, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać

Ojoj to ja mam tyły, bo weekend spedziłam całkowicie nieogrodowo...
I uprzejmie informuję, że wiosna moze nadejsć dopiero w lutym, bo wcześniej nie mam czasu dla ogrodu! Ale luty tez się zapowiada nieogrodowo.... To mam czekać na wiosnę w marcu? Chyba byście mnie zlinczowali za takie opóznianie wiosny???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies