Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 18:34, 18 sty 2015

Pola napisał(a)
Viola przybiegłam bo u Marzenki zadałaś pytanie .... Mam i pissardi i nigre, powiem tak pissardi ciemniejsza, dla mnie ładniejsza nigra ma taki intensywny czerwony kolorek

Dzięki Jolu, właśnie mi o to chodziło Nigra ze względu na nazwę powinna być ciemniejsza, a jednak nie. Gdzieś czytałam, że Pissardi jest taka zielonkawo-bordowa?
Iwk4 18:45, 18 sty 2015

Ja chciałam Pisardi, a kupiłam Nigrę, bo tylko ona była w szkółce. Ja tez bym zasłoniła plot i dopiero na zielonym tle dala kontrast. Albo tuje, albo świerki. Miejsca masz dość. 3 świerki serbskie może by starczyło. Ten, co planujesz dać przed kompostem ładnie by zagrał tak wysunięty do przodu.
Pola 18:46, 18 sty 2015

Viola napisał(a)

Dzięki Jolu, właśnie mi o to chodziło Nigra ze względu na nazwę powinna być ciemniejsza, a jednak nie. Gdzieś czytałam, że Pissardi jest taka zielonkawo-bordowa? [/quote
To wszystko zależy gdzie rośnie, moja jest poprostu ciemniejsza, posadz nigrę , zobaczysz że będziesz zadowolona, u mnie są dwie w drugiej części ogródka cudne...
Loosiuu 18:47, 18 sty 2015

A może choiny kanadyjskie?
Viola 18:48, 18 sty 2015

Pola napisał(a)
Byłam już u Ciebie Lecę jeszcze raz bo ładnie masz BARDZO
Viola 18:54, 18 sty 2015

Loosiuu napisał(a)
A może choiny kanadyjskie?

Ale one strasznie małe u mnie w sklepach. A jak duże to kosztowały nie na moja kieszeń Ale pomyślę, może spiralisy pociągnę ??? Zastanawiam się nad tymi cisami, dość duże mam około 1, 20 ??? Tylko, że kolor zmieniły i nie wiem czy jest sens tutaj w miejscu centralnym je sadzić. Pewnie nie ma - tylko się niepotrzebnie naharuję.
Viola 18:55, 18 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
Ja chciałam pisarski, a kupilam nigre, bo tylko ona była w szkółce. Ja tez bym zaslonila plot i dopiero na zielonym tle dala kontrast. Albo tuje, albo świerki. Miejsca masz dość. 3 świerki serbskie może by starczyło. Ten, co planuje są dac przed kompostem ładnie by zagrał tak wysunięty do przodu.

Iwonko, a masz u siebie na zdjęciach tą Nigrę?
Gardenarium 19:03, 18 sty 2015

Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra

Instagram Ogrodowiska
Marcin89 20:09, 18 sty 2015

Cześć Viola, ja też jestem za zasłonięciem tego płotu - czy to żywopłotem z thuji, czy kilkoma sztukami świerków serbskich . Dwie sztuki limonkowego cyprysika nie zrobią roboty. Nieważne, że zimozielone.

Jak dobrze pamiętam już chyba poruszaliśmy ten temat

Na prawą część proponował bym żywopłot, a przed nim odpowiednio daleko może być klon kapadocki 'Aurea'. Musi mieć miejsce na koronę. Można wtedy komponować tam różaneczniki jako średnie piętro, a przed nimi coś niższego i kwitnącego o innej porze roku.

Jeśli miały by być świerki to już klona bym nie dawał, bo zasłoni ich pokrój i będzie ciasno. Ale można dać tam np. pęcherznicę kalinolistną 'Luteus' czy cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea' aby wprowadzić nowy kolorek. A potem wystarczy dodać ciekawe wypełnienie - róże, byliny (a wśród nich trawy). Będzie super Fajnie będzie powtórzyć grupę serbów - masz je już w innym miejscu.

Jeśli chodzi o lewą stronę to dobrze kombinujesz - drzewko iglaste i szpaler hortensji. Spełni to swoją rolę w zasłonięciu kompostownika, a i przyciągnie uwagę jesienią dzięki kwiatom hortensji. No i te trawki ....
Viola 20:35, 18 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra

Dziękuję Danusiu, wątek czytałam jakiś czas temu, ale zawsze dobrze sobie informacje odświeżyć