Agnieszko.
Dzięki za możliwość obejrzenia ogrodu Marty u Ciebie.
Czy wiesz może, czy na tym zdjęciu jest kalina Watanabe?
O ile dobrze pamiętam Marta ma tę odmianę.
Zastanawiam się jak ją namawia do kwitnienia o tej porze...
Haniu wypoczęłam a i owszem dzis z nowym zapałem zabraliśmy się z eMem za przesadzanie traw, skupiłam je w na środku rabaty i dostały więcej miejsca do rozrastania się
w prawym dolnym rogu był trawnik i został zamieniony na rabatę dla traw
widok na rabatę od strony wjazdu, w środku zamieszkały trawy lepsze fotki może jutro bo dziś było już późno i nie za dobre światło.
No udało się w niedzielę przestało padać....nawet na 5 minut słońce wyszlo. Wjechaliśmy na Czantorię i z buta zeszliśmy na dół...dziś nie czuję nóg
Bez tego byśmy nie wrócili do domu
Asia co prawda dopiero w środe zabiorę sie za mierzenie ale powiedz mi jeszcze takie same odległości mają być od ogrodzenia? bo moze od linii żywopłotu? bo wiesz o co mi chodzi, na serby zostawiłam 2m szer a na tuje Kórnik 1,2 i czy ta różnica nie bedzie widoczna tzn. ze niby jedna strona drzew jest blizej żywopłotu posadzona?
Łysa wiosna nie jest taka straszna, ja lubię ten wiosenny porządeczek. róże podcięte, byliny wycięte i jeszcze brak chwastów
Miło Poli ze zaglądasz, małe podsumowanie
7 jednakowych drzew i klony na środkowych
lub 9 drzew i tez klony na środkowych
tak dla wyobrażenia wielkości tej części to napisze że trawnika jest około 12x14m, rabaty boczne 3m głębokie i do tego 2m zostawione na serby(cała ta sciana gdzie placyk) a 1,2m po bokach na tuje Kórnik
Mariolu, nie wiem o którym rozchodniku mówisz?
Wszystkie intensywnie rozmnażam, powiedz o który Ci chodzi to Ci wyślę
Tulipanów jeszcze nie sadziłam. Dzisiaj cały dzień selekcjonowałam. Posadzę w październiku, jak na rabatach będę robić porządki
Taki układ z wiekszą rabatą przy oknie proponowała też magnolia swego czasu ... w sumie tam jest świdośliwa i kilka kulek ale pewnie chodzi o to że tam ma sie więcej dziać ...
Czyli proponujesz mi zmienić tylko nieco kształt ścieżki? A co ma być na tym wąskim paseczku między ścieżką a trawnikiem?
Taki murek/ławka chodzi mi od dawna po glowie ... tylko ja chciałam go umiejscowić bardziej po prawo bo wtedy widziałabym go też z tarasu.
Warzywnik powoli się kurczy.
Wykorzystałam podczas przekopywania resztki pociętych ubiegłorocznych traw. Dla polepszenia struktury gleby wysypuję tam skoszona trawę. Zimą rzucę trochę popiołu z kominka.
Niedługo trzeba będzie wykopać korzeniowe. Buraki liściowe wykorzystałam tylko raz. Za dużo ich wysiałam.
Selery i ostre papryczki.
Pozwoliłam w tym roku na rozrost karpy rabarbaru. Tylko raz zerwałam parę listków. W przyszłym sezonie pewnie będzie można skorzystać z niego częściej. Może uda sie dojrzeć wysianej jako poplon fasolce szparagowej.
Przebarwiają się borówki i aronia. Pory przytnę i będą zimowały. W połowie października posadzę czosnek jadalny.