Pełna depresji z powodu nie kończącej się zimy, staram się ratować jak się tylko da. Wyniki moich starań ratunkowych zamieszczam na Facebooku. Lajkujcie
O matko,Szefowa ! w moich skromnych progach
Moje róże to młodziaki,dopiero ich obserwuję, ale w półcieniu z niższych mam Burgundy Iceberg i 3 Fresie. Radziły sobie znakomici.
Danusiu, a ja myslalam, ze ty, ogrodnik doświadczony takich problemów nie masz. Ja, niedoswiadczona - owszem. Ale ty jesteś Mistrzem
Pozdrawiam serdecznie
Danusiu wbiłaś mi prawdziwego klina. Musiałam sie z tą sugesią przespać.
Dlaczego czerwony nie? Nie bardzo mam gdzie dać te czerwienie. Na prawo jest rabata różowo-fioletowa, potem różowa, na lewo niebiesko-żółta i pomarańczowo - brązowa. Posuwając się w głąb ogrodu to już mamy prawie 100% cienia i te róże tam te będą kwitły.
Podoba mi się pomysł z kolorem srebrnym. Dalie, lilie i trawy też się pojawią, podoba mi się gaury, skuszę się na Dauphine, (ale obawiam się, czy w zimie nie wygniją jej korzenie u mnie), oraz miskanta Morning Light ( tylko on jest wysoki, gdzie ja go wcisnę, może przed drzewkiem? albo lepiej przed wiciokrzewem bo on ma taką łysą nogę ) i stipa jest bardzo ładna (już szukam nasion), szkoda tylko że jednoroczna ( tak podają w http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocna-pony-taili-stipa-tenuissima-id95.html). O kannie też pomyślę, i bialej jeżówce.
Oj czuję, że będą wielkie zmiany u mnie, większe niż planowałam.
grudy wymieszałam już z obornikiem bo zdążyłam sobie jeszcze skombinować, ale piasku już kupić mi się nie udało bo małe składy koło mnie zimy się wystraszyły ale dokładnie tak zrobię wiosną
a co do mojego świerka i odpowiedzi na pytanie dlaczego nie chcę go ruszać ... bo gdzieś widziałam w podobnej lokalizacji i mnie zachwycił ... ale mając w głowie Danusiu Twój piękny ogród jak takiej rady nie wziąć do serca, no jak?!
Pomieszaj te grudy z piaskiem i kompostem, rozluźni się i użyźni, co się przyda roślinom. W razie czego świerka podnieś wyżej i podsyp go próchnicą kwaśną, żeby szybciej rósł. Ale jako soliter na frontową rabatę to nie jest zbyt fortunny wybór. Na froncie od razu ma zachwycać a tu będziesz czekać nie wiem ile lat i w dodatku golizna będzie bo ten świerk raczej na solitera w trawniku pasuje
To taka moja chyba trafna i życzliwa rada Wiem, że za nic nie chcesz tego usunąć, ale ja się pytam a dalczego??? Za 20 lat to już będzie po ptokach
Nie zrobiłaś chyba tego schematu całej działki, więc nie mam jak się odnieść do reszty ogrodu ale intuicja podpowiada mi, że tak prosto nie powinno być
O to mi chodziło, schody nie powinny wystawać. otul je rabatą. Na tle domu świerk kłujący Glauca Globosa na pniu, powtórzony w innym miejscu, pod nim żółte lub bordowe.