Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 22:03, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ja też jeszcze wróciłam i delektuję się słowem i obrazem.

Edit: i wiesz, że lubię te bure long bordery stepowe.

To chyba nie będziesz szczęśliwa, że krytykuję Pieta O..

Pole z rabarbarem i dzwonami już tylko dla ozdoby.

I very popularne makówki, ozdoby czyli biżuteria ogrodowa, to mógłby być całkiem oddzielny temat.

Ogród w remoncie 22:00, 25 paź 2017

Do góry
Asia, pojechały do Ciebie (nareszcie) sadzoneczki

Odbierz priv
Ogród w budowie - nieustającej 21:58, 25 paź 2017

Do góry
Dla kontrastu inny long border z Harlow Carr

,

A tu ogródek przy drodze, u zwykłych ludzi, przy małym starym domku.

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 21:57, 25 paź 2017

Do góry
sosna wydmowa Anna Aurea wyselekcjonowana w Polsce rośnie niezbyt szybko wiosenne przyrosty jasnożółte ale jak widać ciekawy kolor przez cały sezon
Ogródek Iwony II 21:51, 25 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W innym miejscu przed hortensjami mam też rozchodniki. I na wiosnę też mi brakowało. Było pusto. Hortensje przycięte, rozchodniki dopiero wypuszczały kapustki...
Dosadziłam tam więc kulki danica. I do tego ID.

Co do tej mojej rabaty, nad którą się zastanawiałam, przed rozchodniki posadziłam ostatecznie seslerię heufleriana.

Tak to będzie wyglądać wiosną.

Od kilku dni chodzą za mną Danici..tylko że, mam tam już 5 tuffetów i albo opcja z dosadzeniem ich częściowym albo niski żywopłocik z bukszpanu. Teraz poszły tam cebulowe i na ten moment nic nie ruszę aż do wiosny a baaaardzo ręce świerzbią )

Ogród w budowie - nieustającej 21:50, 25 paź 2017

Do góry
Wszystko pięknie, ale zdarzyła się i porażka.
Ci co mnie znają, wiedzą że nie wielbię Pieta Oudolfa i jego projektów. Widziałam kilka zaprojektowanych przez niego ogrodów - wszystkie są takie same, płaskie i nudne, a czas w którym są piękne jest ograniczony. Teraz byłam w Scampston i tak prezentowały się rabaty pod szklarnią. Tzn. nie prezentowały się, bo z bylin zostały suche, przekwitłe badyle. Suszy w tym roku w Anglii na pewno nie było. W żadnym innym ogrodzie czegoś podobnego nie widziałam, mimo ostatnich dni września. Jest buro i ponuro, nie ratuje tego parę kęp rozchodników czy szałwii. Klimat listopadowy na początku jesieni.

Część z łanem traw i znanymi fotelami:

I bure long bordery.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:48, 25 paź 2017

Do góry
c.d.

Ogródek Iwony II 21:44, 25 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ogród w jesiennych barwach wygląda cudnie Ja też mam nadzieję, że za jakiś czas będę z zadowoleniem chodzić po ogrodzie, na razie jeszcze daleka droga A Tobie Iwonko wyszło to super pozdrawiam

Moni, dziękuję. Każdemu się uda, bo jesteśmy zdeterminowane i nam mocno zależy. Więc musi być dobrze...

Nie ma co obecnie podziwiać niestety... Pada, leje, pada... Cały dzień, całą noc i znowu...
Wracam z pracy i przez okno patrzę na ogród.
Cebulki czekają, nie ma ich wiele, ale czosnki chcę wsadzić pomiędzy hortensje i nie mam zamiaru w mokrym sadzić, w deszczu...
Czy jeszcze będą dni, kiedy nie będzie padać i nie zmrozi ziemi?
Ogródek Iwony II 21:37, 25 paź 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Bo to takie fajne uczucie jak nad czymś siedzisz i włosy z głowy wyrywasz a potem staniesz, rozejrzysz się i łza w oku się zakręci bo stwierdzisz że warto było tyle się namęczyć i nocy zawalić...
Też tak obecnie mam.

Jak pomyślę o tych nieprzespanych nocach, to dziś sama się sobie dziwię. Ale to tak z perspektywy czasu. Jednego mi tylko szkoda. Że nie mam miejsca na rabatę brzozową. No ale zakątek owocowo-warzywny ma obecnie priorytety. Rosną tam 3 grusze i dwie śliwy i maliny i są skrzynie warzywne i M broni tego, jak lew... Na brzozy nie ma miejsca...
Nie można mieć wszystkiego w małym ogrodzie...
Ostatni obrazek z hostami... Pożółkły, i mimo, że nie było mrozów, ścięło je. Musiałam już usunąć część liści...

Moja działka na Dębowym Lesie 21:35, 25 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Te klucze oodlatujących ptaków zawsze mnie przygnębiają. Nie lubię okresu który właśnie nadchodzi

Dla mnie jak widzę klucze odlatujących ptaków , to tak smutno się robi, taka nostalgia,że coś się kończy.Długa zioma, pusto i w ogrodach i wśród owadów i ptaków.Oj trochę za długie te nasze zimy.
le takich cudnych śpiewów już nie słyszy się jak od wiosny do jesieni.
Ale cóż taki cykl, taka natura., taki klimat.

Rozchodników muszę sobie jeszcze kilka dokupić na wiosnę już.
Mam tylko kilka sztuk, tych zwykłych.I dwa nowe we wrześniu małe sadzonki dostałam,ale bez kwiatka.
Zobaczymy, jakie będą w przyszłym sezonie.

Ogród w budowie - nieustającej 21:33, 25 paź 2017

Do góry
Dziewczyny, odwiedziłam Was na Waszych wątkach, dziękuję że zaglądacie i wybaczacie nieobecności.
To może jeszcze ogród w klimatach preriowych, trawiasto-bylinowych. Dove Cottage to ogród zaskakująco niewielki ze szkółką, którą odwiedzała kilkukrotnie w Gardeners'World Carol Klein. Wrzesień chyba jest najlepszą porą dla tego ogrodu, urządzonego na stromym pagórku, na tarasach, pomiędzy żywopłotami z cisa. W programie kompletnie tego nie było widać.

Odmiana krwiścigu o ogromnych, mocno różowych kwiatach.

Mirkowy ogród (początki) 21:30, 25 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Moje Marcinki.

Kolor piękny
Ogródek Iwony II 21:27, 25 paź 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Widzę temat rozchodników. U mnie przed szpalerem rozchodników w sumie nie rośnie nic. O tej porze jest kolorowo, przyciąga wzrok. Gorzej wiosną...pusto i nieciekawie; tu dylemat..chętnie bym coś posadziła ale co?? śledzę u Ciebie podpowiedzi

W innym miejscu przed hortensjami mam też rozchodniki. I na wiosnę też mi brakowało. Było pusto. Hortensje przycięte, rozchodniki dopiero wypuszczały kapustki...
Dosadziłam tam więc kulki danica. I do tego ID.

Co do tej mojej rabaty, nad którą się zastanawiałam, przed rozchodniki posadziłam ostatecznie seslerię heufleriana.

Tak to będzie wyglądać wiosną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:26, 25 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)

Rozplenice na podokiennej wciąż zielone. Takie trudne stanowisko, a rosną najbardziej okazale.

Jak się nazywa ta róża biała?

I jak smakuje żółta malina (może moroszka?)

Kluczący układ ogrodu fantastyczny a rozplenice najpiękniej wyeksponowane.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:25, 25 paź 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Czyli chodziło mi o imperrate bezodmianową bardzo ładna jest Też trzeba ją ograniczać co by wszędzie nie wlazła?

Wrobelki, wszystkie imperaty wypuszczają niewielkie rozłogi. Nie jest to intensywność mozgi trzcinowej czy miskanta cukrowego. Niczym jej nie ograniczam. Cały jej urok polega właśnie na tym swobodnym rozroście.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:22, 25 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
A tu moja kordylina australijska, stojącą przed domem. Jest już spora.Mam zamiar spróbować ją przezimować ma widnym chłodnym poddaszu (nieogrzewane, w moim biurze).

Bardzo nam się podoba, rośnie jak na drożdżach u nas w cieniu i wilgoci.

Piękna jest! ja mam taki sam problem z agawami,są olbrzymie i niestety nie zimują u nas.Ile trudu trzeba aby je przechować ... ale się udaje!
Ogród w budowie - nieustającej 21:20, 25 paź 2017

Do góry
sierika napisał(a)
Uległaś urokowi jesieni, kiedy patrzy się na rabatę z astrami na tle owoców różanego żywopłotu to oczywiste. Widzę sporo nasion przygotwanych z myslą o wiośnie, słowem koło toczy się w rytmie pór roku, rezydent z tych najmilszych, moje jeże psy zniechęciły i wyniosły się w spokojniejsze miejsce, szkoda.

Hej Ewo, miło że zaglądasz. Cieszę się, że udało nam się poznać i wyprawić razem w towarzystwie dziewczyn w tyle fajnych miejsc jednego dnia.
Nie przepadam za jesienią, chyba że jest taka jak sprzed ponad tygodnia, kiedy październik wydaje ostatnie tchnienie lata - co roku tak jest i co roku bardzo na to czekam, chociaż to krótki czas.
Staram się mieć w ogrodzie kolory od wiosny do późnej jesieni, stąd te krzewy z owockami, byliny, dalie i astry w coraz większych ilościach.
Widziałam już Twój piękny ogród na tym innym forum i już wiadomo dlaczego rozmowy nam wychodzą.

Jeszcze trochę ogrodu Pameli:

Moja działka na Dębowym Lesie 21:19, 25 paź 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Jesiennie ,cudnie.☺

Kończy się sezon, jesień piękna,w kolorach.Bo pogoda to była rożna.
Ale lato miałyśmy upalne i ładne.Może trochę suche.
Ale nie ma co narzekać, bo inni mieli bardzo mokro.
Tak to już jest,że oś się musi skończyć, jak ten sezon,żeby drugi potem mógł się zacząć.
Ale to czekanie później jest długie.Zima długa, szaro, buro. brr!
Zimy też tak długiej nie lubię, bo jestem zmarzluchem.Ale muszę akceptować.
A jak jest tak biała, z mrozkiem nie strasznym , to nawet fajnie.Tylko długo u nas,

Marcinki
Będą i dla ciebie na wiosnę jeżeli tylko zechcesz ??
Trochę się kilka odmian rozrosło.

Datura 21:13, 25 paź 2017

Do góry
A to moje dziś przywiezione ok 3m

Prawie - jak ogród 21:12, 25 paź 2017

Do góry
Beatka, Toszka fajnie radzi, podobał mi się pomysł tej choinki z brzóz.
No cóż, cena dość wysoka. Może mniejsze kupić?
I tak sobie myślę, ze może te hortensje rozrzucić pomiędzy brzozy?

fioletowy - dereń
wzdłuż - miskanty
pomarańczowe - hortensje
zielone - poduchy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies