Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

olga80 09:50, 18 lis 2017

też zastanawiam się co z trawami czy wiązać czy nie moje to jeszcze młode osobniki i jakoś mizernie będą wyglądać związane.Spróbuję przysypać korą tak jak Iwonka pisze.
tulucy 11:52, 18 lis 2017

Gdzieś ktoś pokazywał, że pod żwirek zamiast maty daje firankę zwykłą. Ona wszystko przepuszcza, a łatwo ją podnieść z kamykami.
13:40, 18 lis 2017
Tylko obawiam się że firanka z czasem może spróchnieć i raczej nie odizoluje kamieni od ziemi.
MirellaB 09:00, 21 lis 2017

Martynka tak właśnie z główkowatymi jest

Sylwia

Magda to mamy podobnie, bo mu też bardzo podobają się żwirowe rabaty

Gosia ja roślin nie okrywam, ani nie kopczykuję . Szczęśliwie ziemię przetrzymują bez uszczerbku

Iwonka warte zapamiętania, będę innym podpowiadać o tym sposobie
MirellaB 09:06, 21 lis 2017

Terenia jak miałam pierwszy rok trawy to nawet te najmniejsze wiązałam i bardzo się z tego cieszyłam - fajnie wyglądały
W większości będę wiązała, ale kilka rozplenice zostawię dla pięknego efektu luźnych oszronionych traw

Łucja, Monika też o firance gdzieś czytałam, ale ten sposób do mnie nie przemawia. Waldek pisał o białej włóknienie specjalnej pod kamyczki, która nie jest matą przeciw zielsku. Nie zgłębiałam tematu, bo u mnie nikt kamyczka z rabat ściągać nie będzie, żeby taką włókninę położyć i na nowo kamień nasypać. Jednak dla tych, którzy zaczynają z rabatami żwirowymi to dobre rozwiązanie
MirellaB 09:13, 21 lis 2017

Wszystko powinno mieć swój czas i miejsce. Rośliny zawsze kupuję wówczas gdy jest na nie odpowiednia pora roku. Jednak dzisiaj pierwszy raz w moim życiu o tej porze roku skusiłam się na hiacynty. Szczerze to nie bardzo mi pasują do świątecznego gwiazdkowego zaczynającego się klimatu. Z całą pewnością nie zastąpią amarylisa i gwiazdy betlejemskiej.

Mirka 10:21, 21 lis 2017

MirellaB napisał(a)
Wszystko powinno mieć swój czas i miejsce. Rośliny zawsze kupuję wówczas gdy jest na nie odpowiednia pora roku. Jednak dzisiaj pierwszy raz w moim życiu o tej porze roku skusiłam się na hiacynty. Szczerze to nie bardzo mi pasują do świątecznego gwiazdkowego zaczynającego się klimatu. Z całą pewnością nie zastąpią amarylisa i gwiazdy betlejemskiej.

Mirelko fajnie że kupiłaś, jakaś zmiana musi być. Ciekawe czy do świąt ci zakwitną?
Mixtoorka 11:03, 21 lis 2017

A ja ostatnio widząc hiacynty w sklepie mówiłam sobie " o co to, to nie nie kupię "

Hiacynty dla mnie są na Wielkanoc, ale na pewno będą cieszyły w domu nawet w listopadzie i grudniu.
Fajowe doniczki i niezawodny chrobotek
anabuko1 15:54, 21 lis 2017

Jak zobaczyłam te hiacynty to myślałam, że strony pomyliłam. Sprawdzam u góry daty.Nie no listopad.
Ja też wolę już inne rośliny o tej porze roku żeby bardziej z grudniem i ze Świętami mi się kojarzyły.
Miałam wcześniej żwir wysypany w rabacie z zurawkami. Maty nie założyłam. I... wiadomo katastrofa. Deszcze i reszta powbijala je w ziemię. Wyciągalam po dwóch latach. Chyba cały dzień. Wyłożyłam kora i już.
Ale jeszcze od czasu do czasu przy jakimś plewieniu czy sadzeniu nowej roślinki wygrzebuje kamyczki.
Iwk4 20:49, 21 lis 2017

tulucy napisał(a)
Gdzieś ktoś pokazywał, że pod żwirek zamiast maty daje firankę zwykłą. Ona wszystko przepuszcza, a łatwo ją podnieść z kamykami.

Tak robiła Dorotka, a potem ja stosowałam ten sposób. Nie do końca się sprawdził, bo często przy trawach wyrastają nowe przyrosty prosto z ziemi, np. u Red Barona, zauważyłam u miskantów też. Te nowe przyrosty wchodziły w oczka firanki i trzeba było wyszarpywać, jak chciało się coś zrobić. No i cebulki nie mają szans się przebić. To dobre na miejsca, gdzie niczego się nie chce dosadzać...