Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 17:17, 25 paź 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

W takich miejscach dobrze naładować akumulatorki po remoncie. I pogoda wam dopisała Mnie tam oczy mnie bolą od tych kolorków w twoim ogrodzie. Piękna, złota jesień u ciebie. Cebulki nie uciekną, zdążysz je jeszcze wsadzić. Są nie raz rzeczy ważniejsze i bardziej potrzebne w danym momencie.

Cebulki zaplanowane na jutro, oby nie padało! Podczas porządków na strychu znalazłam szklane akwarium i wazon. To odkrycie dało impuls do zrobienia modnych ostatnio komozycji. Wykorzystałam kamyki z ogrodu, żwirek znad morza, mech i sukulenty. Resztę roślinek dokupiłam. Z pojemnika na słodycze, który zazwyczaj świeci pustkami, zrobiłam mini szklarnię, do której brakuje mi jeszcze mini paprotki Ciekawe, czy faktycznie przetrwają w zamkniętym szkle?

Ogród w budowie - nieustającej 17:13, 25 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Jak mam dość zimna i deszczu to na taką perspektywę mogłabym jeszcze pomarznąć.
Widzę że nie próżnujesz i świr ogrodowy nakazuje zbierać nasiana zatem ciepła i suchości wrażeń obfitość, dużo fotek i nasion a doniczek też

pozdrawiam

Wrażeniami już się dzieliłyśmy, nasiona wysuszyłam, a jako że jesteś wielbicielką dalii ostatnio, to mam coś dla Ciebie.

Ogród w budowie - nieustającej 17:06, 25 paź 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Szkoda, że z 3 brzózek, masz 2 lipy...masz już całą aleję, to po co Ci więcej.

Tak jak Ewa pisze to siewki lipy, i u mnie też tego było sporo, wszystko co zauważę od razu wyrywam, sama nie sadziłam lip u siebie, całe dobrodziejstwo przyszło z wiatrem.
Nie mam nowych siewek brzóz, może coś jeszcze urośnie
Fajne atrakcje przed Tobą, gorące wspomnienia jeszcze fajniejsze przy tym przygnębiającym zakończeniu lata

Zamiast brzózek jednak posadzę tam kzewy - kalinę koralową chyba przesadzę, bo się tam ciasno robi.
Gorące wspomnienia mam ciągle przed oczami, ale jesienne rabaty angielskie chyba nawet bardziej, np. ziołowo - różowe rabaty w Sledmere House.

Ogród w budowie - nieustającej 16:59, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Puk, puk. Dzyn, dzyn!

Mam plan na lipcową wycieczkę w klimacie wina i ziół: Morawy.

Byłam, byłam, wino piłam, najbardziej ulubione to Aurelius. Więc mogę jechać znów, popłyniemy rzeczka w Lednicach, bo pałac jest przepiękny, gotycko-koronkowy. I wspaniała szklarnia. Odgrzebałam zdjęcia.
Trójkąt Valtice - Lednice - Mikulow z zamkami książąt Lichtensteinów koniecznie do zobaczenia.

Ogród w budowie - nieustającej 16:52, 25 paź 2017

Do góry
Na długie zimowe wieczory mam masę lektur z obrazkami i bez. Między innymi:

Nie mam pojęcia jak to będzie, bo rozmnożyły się pozycje z serii "prywatne życie" z krowami i ślimakami włącznie, obawiam się byle czego w tym natłoku, dam znać czy warto.

Ale poniżej perełka sprzed 100 lat z pięknymi obrazkami, więc dla nich samych warto.

Donoszę również że moja bliblioteka wzbogaciła sie o kolejną pozycję różaną, ale pozostawię Was w niepewności na razie, bo nie mam zdjęć. Wydało ją RHS.
Ogród w budowie - nieustającej 16:41, 25 paź 2017

Do góry
Od Margerytki takie astry, na wiosnę zgłaszam się jeszcze po ogniste. Ciekawe co u Ewy wyrosło - dzielę się zdjęciami, mam dwa jasnoróżowe i jeden biały z żółtym środkiem - duża kępa z wieloma kwiatkami, zakwitł najwcześniej.

I ostatnie dalie.

Trawy zaczyna być trochę u mnie widać, dla astrów to idealne towarzystwo

Ogród w budowie - nieustającej 16:36, 25 paź 2017

Do góry
Stały rezydent, chyba mości się pod tarasem, bo słychać fuczenie.

Suszarnia nasion.

Rabata

Ukochany klon palmowy, z tych zimujących bez problemu

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:32, 25 paź 2017

Do góry

to dostalam od znajomej i nie wiem co to chyba jakis aster

krzewuszka ciagle kwitnie

i dalie daja popis, nie wiedza, ze niedlugo je wykopie
Ogród w budowie - nieustającej 16:30, 25 paź 2017

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:26, 25 paź 2017

Do góry
Kasia już znalazłem jej miejsce i kawałek trawnika poszedł na spacer

Mirella to poczciwy aczkolwiek lekko zakręcony perukowiec

Jurajski Ogród 16:22, 25 paź 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, bardzo dziękuję, dla Ciebie, a także dla stałych bywalców mojego wątku:

Z niezwykłym smakiem stworzona przestrzeń. Tylko podziwiać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:58, 25 paź 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
jesień z piątku i z przed tygodnia:

Jakie te kule są piękne...czemu ja tak nie potrafię ?? ;( uchyl rąbka tajemnicy..ile razy cięta ? i jak ?

Same znaki zapytania...)
Ogród w budowie - nieustającej 15:55, 25 paź 2017

Do góry
Rabaty z daliami już są częściowo oczyszczone bo posadziłam już większość płomienistych tulipanów i narcyzów, a po wykopaniu dalii cebul jeszcze przybędzie.

Rabaty pastelowe zjesienniały.
Acha, wszystkie zdjęcia z ogrodu są z niedzieli rano.

Problemy z tujami 15:52, 25 paź 2017

Do góry
Zielony zielonym pogania :) 15:49, 25 paź 2017

Do góry
No i murek dziś
Zielony zielonym pogania :) 15:47, 25 paź 2017

Do góry
Tuje dziś

Boję się ze bukszpan się rozchorowal
Ogród w budowie - nieustającej 15:46, 25 paź 2017

Do góry
Mój ogród oczywiście jesienny, ale w końcu dalie się wzięły za kwitnienie, więc ścinam je do bukietów - ognistych i różowych. Do tego astry i rudbekie. A za chwilę już ich nie będzie.

Między brzozami 15:35, 25 paź 2017

Do góry
A teraz kilka deszczowych i jesiennych zdjęć z moich małych rabat

Ogród w budowie - nieustającej 15:30, 25 paź 2017

Do góry
Od czego by tu zacząć? Może od wakacji wrześniowych? Przez trzy tygodnie najpierw się wygrzewałam, a potem trochę zmokłam, a tam gdzie zmokłam, zrobiłam kilka tysięcy zdjęć
Tym razem było hrabstwo Yorkshire ze swoim urozmaiceniem krajobrazowym i pięknymi ogrodami z końca września, okazało się że to też dobra pora na zwiedzanie i można kupić astry "wiadomo jak wyglądające", bo przecież właśnie kwitną.

Znalazłam kolejny ogród, po Coton Manor, w którym mogłabym zostać bez wahania już na zawsze, to Low Hall, którego właścicielką jest urocza starsza pani Pamela Hirsch-Holliday. Ogród jest klasyczny, nieduży i wszystkomający. A dom jest z XV wieku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies