Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony zielonym pogania :) 10:49, 25 paź 2017

Do góry
Moje bukszpany
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:46, 25 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam jeszcze zdjęcia z kwietnia takie

z lipca

nie do poznania lubię tak
Ogród z wilkiem zamkn. 10:17, 25 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

nie wiem ,czy mam odwagę po prostu eksperymentuję ..... a co wyjdzie i jak bedzie rosło przyszły sezon pokaże u mnie mokro ,w szczególności na dole działki ,myślę ,że brzozom będzie tam dobrze ....
cała brzozowa z dalsza

Brzozowa piękna!! Jak tam już kolory jesiennie pięknie grają!!!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:15, 25 paź 2017

Do góry
Mam taką roślinkę. Nie wiem co to za gatunek. Ktoś zasugerował kiedyś, że to bambus. Od kilku tygodniu na liściach pojawiają się plamy białe/żółte, trochę przezroczyste na środku liści oraz brązowe/czarne na brzegach. Kwiatek przez wiele miesięcy stał na oknie i był podlewany 1 raz w tygodniu. Na początku wakacji przesadziłam go do większej doniczki bo korzenie zaczęły wychodzić ponad ziemię a korona już się bardzo rozrosła. Gdzieś w internecie wyczytałam, że te plamy na liściach to od przelania. Przestałam więc go podlewać i przestawiłam z okna w ciemniejsze miejsce. Niestety to nie pomaga. Kilka liści w całości zżółkło i je usunęłam. Co mogę zrobić by ratować roślinę? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:12, 25 paź 2017

Do góry
hihi

Wychodze z założenia że skoro już tam jestem, to próbuję wszystkiego, oczywiście w ramach zdrowego rozsądku.
Wiem jedno, krokodyla, strusia, żółwia, żaby, rekina, tarantuli nie spróbuję już nigdy przenigdy

Wiesz jak smakuje kanapka z serem czy czekolada po trzech tygodniach ryżu/zupy pho/makaronu/owoców morza i wariacji na temat?

Ale jak się tęskni za tym jedzeniem będąc tutaj próbuję i próbuję ale nie umiem uzyskać takiego smaku u siebie. Wczoraj robiłam pizzę z mulami

Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:05, 25 paź 2017

Do góry
jona napisał(a)
Piękne wiązanki . Chyba mnie zainspirowałaś, albo mówiąc bardziej wprost ściągnę sobie trochę z Twoich pomysłów

Asiu ,cieszę się że się podoba inspiruj się ,ściągaj ile chcesz ,serio ,bardzo mnie to cieszy .
Zrobiłam jeszcze jedną na zamówienie dla tej samej znajomej ,jeszcze mam zamówienie na 3 też natura .

Miały być nisko budżetowe ,plus bez sztucznych dodatków .
Pszczelarnia 09:58, 25 paź 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Ewa - szklarenka o tej porze będzie przechowalnią przed zimą i wczesną wiosną podobną funkcję spełni.
W mojej teraz też mydło i powidło.
Wczoraj sprzątałam łęty pomidorów, czyściłam zagony i ponownie zastawiłam karpami dali do przeschnięcia.

Dalie u Ciebie stoją bez wiązania, a ja pętam i dziś ściągałam sznurki, bo nie mogłam zabrać się do wycinki. kilka jeszcze wykopałam.
U mnie wykopki jeszcze będą trwały długo.

To dobra myśl, zrobić bukiety z dali na stołach ogrodowych, dłużej postoją jak w domu.

Zostawiam bukiet ze szkółki hol. i zmykam.

Pszczelarnia 09:58, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I o dereniach (post dla Urszuli i Kasi z Wro z Kieł.). Dałam Wam kiedyś gałązki derenia rzekomo Ivory Hallo. Ale w tym roku dostałam od Danusi 2 prawdziwe Ivory Hallo - piękne egzemplarze i teraz wiem, że nie macie chyba IH. Ten mój jeden to była pomyłka szkółkarska. Teraz widać różnicę. Może się mylę?

N1 1, pomylony Ivory Hallo?

NR 2 Ivory Hallo od Danusi

Tak, rzeczywiście widać niesamowitą różnicę to się zapiszę na patyczki tego prawdziwego na kiedyś
Pszczelarnia 09:49, 25 paź 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Aż dziwne, że nie byłam w Twoim wątku wcześniej, bo ostatnie zdjęcia mnie urzekły, o wizytówce nie wspomnę. Bardzo klimatyczne miejsce stworzyłaś. Szkoda, że teraz zima, to będzie mniej fotek Nadrobić wszystkiego pewnie nie dam rady wstecz, ale z pewnością i przyjemnością zajrzę w starsze posty

Zostawiam pozdrowienia!

Ogniście Cię witam widoczkiem holenderskim:

Pszczelarnia 09:46, 25 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Ewa dojrzałam fotel - świetny.
Tak w takiej szklarni kącik ogrodniczki to jest konieczność - ja bym tam przepadła .
Te eukomisy coś jak u mnie - no ale ja w tym roku za późno je wysadziłam i jakoś mało dbałam, potrzebują na start kopa - jakiegoś zasilenia.

Kroksomie zostawiam w gruncie i mieczyki - zakładam że przetrwają.

pozdrawiam

Krokosmie będę mnożyć - pędzić, dlatego wykopałam. Do tej pory zawsze zimowały (od 4 lat).

Tak, holenderski fotel się pojawił.
Pamiętasz?

A Aldona ma taką pamiątkę z Holandii:

Pszczelarnia 09:23, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I o dereniach (post dla Urszuli i Kasi z Wro z Kieł.). Dałam Wam kiedyś gałązki derenia rzekomo Ivory Hallo. Ale w tym roku dostałam od Danusi 2 prawdziwe Ivory Hallo - piękne egzemplarze i teraz wiem, że nie macie chyba IH. Ten mój jeden to była pomyłka szkółkarska. Teraz widać różnicę. Może się mylę?

N1 1, pomylony Ivory Hallo?

NR 2 Ivory Hallo od Danusi

ten pierwszy wygląda wypisz wymaluj jak mój sibrica variegata, też ma niebieskie owocki i różowiejące liście - oba w pewnym momencie wyglądają niemal identycznie
Ogród do odnowy 08:59, 25 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu co to za kiścienie? Piękne są. I jak z ich zimowaniem?

w końcu znalazłam - to kiścień wawrzynowy Scarletta, nic mu nie dolega i pięknie się przebarwia
Ogród z wilkiem zamkn. 08:39, 25 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Magda to były lata osiemdziesiąte, moje dzieciństwo. Pies należał do rodziców. Nie pamiętam ile miał lat jak odszedł ale dożył godnej starości. Jak już wspomniałam to był dobrze wyszkolony pies, reagował na komendy wzorcowo.

Cisy zdecydowanie za blisko paleniska mas, Sylwia ma racje.

Już sobie wyobrażam brzoaową jak za dwa sezony stęrzeje, ba nawet w jeden sezon będzie widać efekt.

Powiem Ci ,że też mi się moja brzozowa podoba .....to chyba najwiecej zmnieniana rabata
Dzięki za głos z cisami na razie więc zadołuje ,bo nie mam na nie pomysłu
Moja mordeczka kochana dole Ciebie .... a w tle brzozowa przed zmianami
Ogród z wilkiem zamkn. 07:39, 25 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)

Bardzo dobrze wyglądają jako zasłona ogniska. Tylko czy gorąco od ogniska ich nie osłabi, hm nie znam się
Piekna okazy, wcale nie takie małe, u nas bylejakie kilkadziesat złoty za sztuke kosztują.

Uwielbiam podwójne tarasy, czyli jeden przy domu i jeden w ogrodzie. Super pomysł. Wpraszam się na pieczenie kiełbasek!

Te po dyszce za szt ....
właśnie nie wiem czy nie za blisko .....kombinuję .....
.....ognisko robię ok 4 razy w roku maksymalnie ,wiec niezbyt często ....
Teraz tarasy będę mieć 3 hihi .....przed domem Na tarasie i przy ognisku
(Te ławy ze stołem chce tam dać przy ognisku )tu dam tylko stolik z jakimiś krzesełkami fajnymi

To taki ciężki plastik mielony może stać na deszczu ,mrozie itp - mam go z 10 lat ,albo i więcej i jedynie to wyblakł

Na pieczenie kiełbasek oczywiście zapraszam
Ogrodowe szaleństwo ... 07:30, 25 paź 2017

Do góry
A to moja nowa rabata (hortensjada). Jeszcze w tym tygodniu będzie wykańczana bo dziś przyjedzie 8 doniczek żurawek fire alarm, które dam na tą rabatę jako obwódkę. Mam nadzieję, że będzie ładnie a ta czerwona żurawka nada tej rabacie pazurka

oczywiście na koniec dosypię kory, a wiosną dopracuję zakrycie beczki na której teraz leżą te duże kamienie (tam jest takie małe a'la szambo). zdjęcia były robione jak robiło się ciemno, stąd kiepski efekt
Szmaragdowy Zakątek 01:00, 25 paź 2017

Do góry
No kurczę Magda - "niewidzialna ręko",dziękuję bardzo . Mówisz - masz. Odbieram smsa ( trochę po czasie ), otwieram drzwi i ....tadam...

Mam opieńki z dostawą do domu
Bardzo dziękuję raz jeszcze ! Nie będę się powtarzać bo już u siebie w wątku napisałam i nawet może zabrzmi to zbyt patetycznie, i wychwaliłam cię, ale to prawda sama.
Warto tu być na tym forum dla takich ludzi i z takimi ludźmi którym się chce sprawiać innym nawet drobne niespodzianki i przyjemności.
Dzięki!
Bajkowy ogród Weroniki 00:48, 25 paź 2017

Do góry
Jeszcze pokażę Zagorę bo jest jak z baśni. Może dodam dla porównania zabudowania na południu "magiczne" w kolorze ziemi i te nad oceanem w kolorze bieli z dodatkiem błękitu. Zauroczyły mnie mozaiki marokańskie, aż się chce pokazać szkołę koraniczną i najpiękniejsza medresę Ben Youssef w Marrakeszu, może jeszcze suki (kramy/sklepy) z piękną odzieżą, babuszami, przyprawami, lampami...Ale to potem, jak nie będzie protestów, że przynudzam lub nie na temat.
Teraz Zagora, gdzie pomieszkaliśmy króciutko. Nasza wycieczka to lot do Agadiru a potem objazdówka po Maroku i co dzień inny hotel i trasa autokarowa od 200 do 380 km.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:39, 25 paź 2017

Do góry
Dzisiaj kolejny raz odwiedziła mnie ogrodowiskowa "niewidzialna ręka" ( dla młodszego pokolenia informacja :to był taki młodzieżowy czy dziecięcy seryjny program w TV propagujący bezinteresowną i anonimową pomoc pomoc potrzebującym ) albo raczej taka dobra dusza co spieszy z pomocą każdemu...i po cichutku podrzuciła mi pod drzwi taką oto przesyłkę :
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:36, 25 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Violu już tylko trawki mi pozostały co jako tako wygladają...reszta zniszczona ciągłymi opadami

A te kropelki to z mgły

Basiu czy to sreberko a nie kropelki mgły. Przyroda tak pięknie wszystko komponuje.
U wszystkich tak samo, każdy się napręża aby coś pokazać a to takie resztówki kwiatów. Przecież 5 lat temu pamiętam jak dziś 26 października (bardzo nie dobra data dla mnie) było mroźno i padał śnieg.

U mnie jeszcze berberysy zielone nie zmieniają koloru, w zeszłym roku były cudowne o tej porze.
Bajkowy ogród Weroniki 00:25, 25 paź 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies