Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 18:55, 12 lis 2015

Do góry
No w końcu jestem i u siebie.
Mam odwagę, Bo zrobiłam dzisiaj jakieś fotki.
Wiem, że jeszcze kilka dni bez fot = lanie.

Nie ma mnie na O. od dłuższego czasu, bo zarobiona jestem po łokcie.
Do zajęć poza ogrodowych dorzuciłam też porządki w ogródku.

Pisałam już, że wycięliśmy milina. Tak wygląda bez pnącza moja 19 letnia pergola.
Łyso. I staro. Zniszczona trochę. W przyszłym roku idzie do przeróbki.

Ta deska do góry to drabinka dla moich kotów. Dotychczas używana była wyłącznie przez Bursztyna, bo Lolek wchodził na balkon po moreli, widocznej na powyższym zdjęciu.
Ale teraz moreli już nie ma.

Narobiliśmy się przy jej usuwaniu okrutnie. Stara i wielka była - taki gruby miałapień.

Dni są teraz strasznie krótkie, sporo pracy wykonuję więc wieczorami. Między innymi przesiałam prawie cały kompost. Metodą Toszkową. Czyli za pomocą skrzyneczki.
Kazałam sobie przywieźć z budowy taczkę, bo do mojej dwukółki przesiewać niewygodnie.

Kamienny ogród patykiem malowany 01:42, 11 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

A może puść po płocie powojnik Summer Snow? Pięknie i szybko rozrasta, kwitnie na biało. Mam i jestem zachwycona.

Zastanów się jeszcze raz nad tym powojnikiem. To naprawdę twarda sztuka. U mnie posadzony pod dużą śliwą, światła ma trochę rano. Generalnie ma też sucho, pierwszego roku czasem go podlewałam, teraz radzi sobie sam. Rośnie ogromniasty i ładny jest
Kamienny ogród patykiem malowany 00:05, 11 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Niekonieznie. Gracimilusy są wysokie, u mnie z kłosami mają około 1,80. I daje radę w półcieniu, bo u mnie tak rośnie.
No i tworzy zasłonę od wczesnego lata do wiosny - bo przecież zimą też jest, tyle, że suchy.

A może puść po płocie powojnik Summer Snow? Pięknie i szybko rozrasta, kwitnie na biało. Mam i jestem zachwycona.

Trawy za niskie - potrzebuję conajmniej 3m.
Powojnik - piękny ale musiałby zacząć swój wzrost na dole, a tam za ciemno dla niego.

Niezła zagwostka ten mój kompostownik hę.
Kombinuję nad nim już z miesiąc i jest coraz gorzej.

Idź spać dobra kobieto....bo ci się będzie moja jamka po nockach śniła, a jutro mnie zeklniesz

Ale tak wogóle to jestem wdzięczna ma się rozumieć
Kamienny ogród patykiem malowany 23:56, 10 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Trawy są za niskie a ja potrzebuję zasłonki, która będzie conajmniej do górnej krawędzi ogrodzenia. Poza tym to sezonowa osłona.
)

Niekonieznie. Gracimilusy są wysokie, u mnie z kłosami mają około 1,80. I daje radę w półcieniu, bo u mnie tak rośnie.
No i tworzy zasłonę od wczesnego lata do wiosny - bo przecież zimą też jest, tyle, że suchy.

Kamienny ogród patykiem malowany 23:38, 10 lis 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ja też bym podpowiedziała, ale nie umiem, do takich wgłębnych analiz jak Tess, to mi jak stąd do księżyca. Tylko intuicyjnie odnośnie kwitnących coś mi się może nasunąć A czosnki główkowate Ci się podobają? Tańsze jakby co A też kolor mają wyrazisty. I jeszcze o orlikach pomyślałam, ze jak już je sadzisz, to więcej w grupie. Urocze są, ja je bardzo lubię.

Uwielbiam wszystkie czosnki i orliki, narazie w innej części ogrodu posadziłam swoje pierwsze cebulki i wiosny się chyba nie doczekam, a z orlików jeszcze nic nie mam ale jest tyle odmian, które mnie zauroczyły, że nie wiem na które się zdecydować.
Z czosnków mam "Mount Everst", 'Purple sensation" i "Karatawski".

Nie wiesz może czy z czosnkami jest tak jak z krokusikami - wsadzasz jedną cebulkę a po roku masz pięć? Byłoby fajnie
Kamienny ogród patykiem malowany 22:37, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No tak, musimy brać poprawkę na męża... Jeszcze za wcześnie, by zrozumiał. Ale zrozumie, zobaczysz

Dalej?

Eliminujemy z donicy krzewuszkę. Przesadzałam ją już 3 razy w tym roku

ile masz trzmieliny emerald gold?
Jakieś 0,5m2, mam zamiar rozmnożyć - w moim wypadku to jedyne rozwiązanie

I ile tawuły? Jedną mogłabym jeszcze dorzucić z innego ogródka

Pytam, bo obie te rośliny - ze względu na kolor - ładnie by było widać z daleka w tej donicy, ale musiałoby być ich kilka, żeby dużą plamę dały.

Wrzosy mogłabyś wykorzystać na wrzosowisko w brzózkach, które widać w górze nad donicą.

Pod tymi cholerami nawet trawa nie rośnie

A osłonić się od sąsiada można dwojako:
albo sadząc miskanty przy ogrodzeniu,

Nie da się
1 brzozy
2 Sosna
3 na wysokości kompostownika nie ma już ziemi przy ogrodzeniu tylko kamień

albo wieszając na ogrodzeniu matę wilkinową (kupowałam w Lesznie)Musiałabym polecieć z matami do zakrętasa a to na razie za duży koszt.

Do takiej plamy właśnie dąże, ale z dodatkami żeby nudno nie było.
Roślin może rzeczywiście sporo, ale kolorystycznie to już nie jest takie ućkane - chyba
Kamienny ogród patykiem malowany 22:23, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Nie piszę, bo analizuję. Staram się rozeznać w sytuacji. Doczytałam, że donica jest na końcu stawu. Dopatrzyłam, że przy brzózkach i ogrodzie. Czyli na tym zdjęciu - po prawej. Zgadza się?

Pisałaś też, że donicę ogląda się z oddali, dlatego chciałabyś, aby nasadzenia były widoczne.

Czy to jest widok z domu?

Cudnie tam u Ciebie.

Stawu nie widać z domu i odwrotnie
Kamienny ogród patykiem malowany 21:20, 10 lis 2015

Do góry
Ja też bym podpowiedziała, ale nie umiem, do takich wgłębnych analiz jak Tess, to mi jak stąd do księżyca. Tylko intuicyjnie odnośnie kwitnących coś mi się może nasunąć A czosnki główkowate Ci się podobają? Tańsze jakby co A też kolor mają wyrazisty. I jeszcze o orlikach pomyślałam, ze jak już je sadzisz, to więcej w grupie. Urocze są, ja je bardzo lubię.
Kamienny ogród patykiem malowany 21:11, 10 lis 2015

Do góry
No tak, musimy brać poprawkę na męża... Jeszcze za wcześnie, by zrozumiał. Ale zrozumie, zobaczysz

Dalej?

Eliminujemy z donicy krzewuszkę.

ile masz trzmieliny emerald gold? I ile tawuły?

Pytam, bo obie te rośliny - ze względu na kolor - ładnie by było widać z daleka w tej donicy, ale musiałoby być ich kilka, żeby dużą plamę dały.

Wrzosy mogłabyś wykorzystać na wrzosowisko w brzózkach, które widać w górze nad donicą.

A osłonić się od sąsiada można dwojako:
albo sadząc miskanty przy ogrodzeniu,
albo wieszając na ogrodzeniu matę wilkinową (kupowałam w Lesznie).
Kamienny ogród patykiem malowany 20:55, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Cichaj, Kasia, krajanka moja zawitała na forum z takim ogrodem - mus pomóc.

Krajanka ? bo gdzies blisko ?

Sylwia w jakim rejonie jestes ?
Kamienny ogród patykiem malowany 20:52, 10 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

az Tereska zapomniala o swoim ogrodku

Cichaj, Kasia, krajanka moja zawitała na forum z takim ogrodem - mus pomóc.
Kamienny ogród patykiem malowany 20:50, 10 lis 2015

Do góry
Nie piszę, bo analizuję. Staram się rozeznać w sytuacji. Doczytałam, że donica jest na końcu stawu. Dopatrzyłam, że przy brzózkach i ogrodzie. Czyli na tym zdjęciu - po prawej. Zgadza się?

Pisałaś też, że donicę ogląda się z oddali, dlatego chciałabyś, aby nasadzenia były widoczne.

Czy to jest widok z domu?

Cudnie tam u Ciebie.

Kamienny ogród patykiem malowany 20:41, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Sądzę, że po temu, iż:

chcieliby doradzić, ale nie czują się na siłach, więc milczą;

to o mnie

a poza tym tu jest strazne tempo !

az Tereska zapomniala o swoim ogrodku
Kamienny ogród patykiem malowany 20:23, 10 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Teresko witam ponownie i cieszę się na odzew, bo jakoś nikt więcej nie chce się udzielać...ciekawe czemu?

Sądzę, że po temu, iż:
- lwia część ogrodowiczan jeszcze nie wie o istnieniu Twojego ogrodu,

- pozostała część dzieli się na tych, co:

chcieliby doradzić, ale nie czują się na siłach, więc milczą;

nie chcą zajmować się zieloną nowicjuszką, bo cenią swój czas i przeznaczają go na odwiedzanie swoich ulubionych ogrodów;

mają już spore doświadczenie - ręce opadły i i zamurowało ich na amen...

Sylvana napisał(a)

Kompostownik ma wymiary +/_ 2,5m x 6,5m
Dokładnie na wprost stojąc twarzą do rabaty - jest południe.
Co do słońca to jest mi ciężko określić jak się pojawia, nie śledzę tego tak dokładnie, żeby Ci godziny podać.
Napewno powiedzmy, około 11 do 13, część najbliżej muru( patrząc na wprost) jest w cieniu, część z prawej zdecydowanie dłużej.

Podmurówka ogrodzenia prawie styka się z górną warstwą kamieni.

Wyżej rosną brzozy dość wysokie, które też to słoneczko trochę filtrują.

Mnie też ręce opadły, ale obiecałam, to piszę.
Za dużo gatunków, za dużo roślin. Stanowczo za dużo.
Nie sadzimy roślin po jednej sztuce.

Cyprysik nutkajski jest piękny, ale w to miejsce się nie nadaje. Zajmie już niedługo całą donicę. Nie wierzę, że nie masz dla niego innego miejsca. Przecież masz 5500 metrów działki! Tam i na szmaragda w zasadzie nie ma miejsca.

Informacja, ile tam jest słońca potrzebna jest do określenia, jakie rośliny tam powinny rosnąć - cieniolubne czy lubiące słoneczne stanowiska.

Kamienny ogród patykiem malowany 19:39, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Sylwia, zanim cokolwiek napiszę, podaj proszę, jakie wymiary ma ta rabata.

Jaka to wystawa? Tzn. jak tam ze słońcem, czy słońce tam dociera i w jakich godzinach.

I jaka jest odległość (może być mniej więcej) tej rabaty od ogrodzenia.

Teresko witam ponownie i cieszę się na odzew, bo jakoś nikt więcej nie chce się udzielać...ciekawe czemu?

Kompostownik ma wymiary +/_ 2,5m x 6,5m
Dokładnie na wprost stojąc twarzą do rabaty - jest południe.
Co do słońca to jest mi ciężko określić jak się pojawia, nie śledzę tego tak dokładnie, żeby Ci godziny podać.
Napewno powiedzmy, około 11 do 13, część najbliżej muru( patrząc na wprost) jest w cieniu, część z prawej zdecydowanie dłużej.

Podmurówka ogrodzenia prawie styka się z górną warstwą kamieni.

Wyżej rosną brzozy dość wysokie, które też to słoneczko trochę filtrują.
Kamienny ogród patykiem malowany 19:29, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Mam w ogrodzie cyprysik nutkajski pendula, więc mogę się w jego temacie wymadrzac Zabierz go z kompostownika. Jest docelowo za duzy w tym miejscu. Zasloni te kamienie, a one winny być widoczne. Zajrzyj do ogrodu jurajskiego, polecam szczerze.

Doczytałam, że rośnie do 20m w górę i 3-5m na dole, odmiana jubille 4m.
Jaką ja mam odmianę tego nie wiem, ale myślałam, że jak będzie rósł tak jak do tej pory to będzie miał te 4m max.
Szerokość kompostownika to 2,5m.
"Mop" jest posadzony blisko krawędzi, więc myślałam, że to wszystko się zagęści i będę miała zasłonkę od sąsiada.
A zwisające za ogródek gałązki wydały mi się fajne.

Kamienny ogród patykiem malowany 19:19, 10 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Nareszcie coś skleciłam, nie wiem czy dość jasno ale może ktoś zrozumie

I kolorki

Sylwia, zanim cokolwiek napiszę, podaj proszę, jakie wymiary ma ta rabata.

Jaka to wystawa? Tzn. jak tam ze słońcem, czy słońce tam dociera i w jakich godzinach.

I jaka jest odległość (może być mniej więcej) tej rabaty od ogrodzenia.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:46, 10 lis 2015

Do góry
Jelcza dlugo szukalam.
Lawendowy zawrót głowy 15:36, 10 lis 2015

Do góry
No.
Ogród pod trzema dębami 15:33, 10 lis 2015

Do góry
Do kompostowania lisci w workach earto dodac mocznika.

Super dynie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies