Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 17:37, 27 mar 2020

Do góry
Witam!
Szukam pomocy przy ratowaniu mojej brzozy pożytecznej.
Czy to może być fytoftoroza? Drzewo rośnie od trzech lat na tym stanowisku i bardzo ładnie przyrasta, liście w zeszłym sezonie były zdrowe, bez uszkodzeń. Czy powinienem ściąć pień poniżej tych uszkodzeń? Jaki oprysk najlepiej zastosować?
Na zielonej... trawce :) 11:28, 27 mar 2020

Do góry
No to ja też, powzdychałam, powzdychałam, kawę wypiłam i idę tyrać chyba, coby choć w małym procencie mieć tak pięknie jak u Ciebie
Twój ogród Angelika jest jednym z kilku na forum dla mnie wzorcowych, najlepszych
Powoli staram się naśladować dobre wzorce Brzozy już rosną
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:33, 26 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Podziwiam piękny kolejny wianek na drzwiach i wiosenne dekoracje
Kwietne niebieskości u Ciebie uwielbiam
Leszczyna widzę kwitnie i zapewne już pyli, u mnie w domu eM alergik
kiedyś zrobiłam bukiet z Leszczyny i o mało mężatego nie zabiłam.
Piękna z niej ozdoba lubię jejmości pogiętości u mnie morwa i robinia wyginają się jak Twoja leszczyna
Ciekawa jestem co posadzisz do korytka?

Nie chodzę po sklepach, więc używam to co miałam. Leszczyna kwitnie już os stycznia.

Ja też mama alergika w domu, syn prawie na wszystko uczulony na co testy miał robione oprócz brzozy. Z leszczyną nie wiem, nie daje jej do domu.

W korycie mam dalej hortensje ogrodowe z zeszłego roku, może je zostawię, bo zima była łagodna i dobrze przezimowały, ale czy zakwitną nie wiem. Bluszcz na razie daje coś zielonego. Jedno trzeba przyznać przez tą sytuację zakupy ogrodowe mocno ograniczone w tym roku będą, szkoda tylko szkółkarzy. I wszystkich innych, którzy skutki obecnej sytuacja odczuwają.
W samym słońcu 14:48, 25 mar 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Co lepiej da sobie radę pod brzozą- wrzosy czy carexy?

Wrzosy są dość trudne w utrzymaniu. Carex jest dość wytrzymały.
Musisz tylko pamiętać, że brzozy to pijaki.

Ja mam pod brzozami miskanty i hakone i też dają radę, tyle, że mam tam nawadnianie.
No bo miśki też pijaki
Na zielonej... trawce :) 10:59, 25 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Ale daja po oczach, piekny kolor. U mnie w tym roku nic z bratkow nie bedzie- wszystko pozamykane, ogrodnicze rowniez.

Nie widac, ze trawnik po wertykulacji u mnie wtedy prawie gola ziemia zostaje Jaka masz glebe?

Wiem, ze pisalas- ale w jakiej odleglosci od tui i od siebie masz brzozy?Jakie sa teraz duze?

Swoje kupowałam wcześnie, jakoś na początku marca... mam sprawdzone miejsce, niedaleko od domu to producent kwiatów sezonowych... uwielbiam chodzić w tych ogromnych oranżeriach i wybierać Ale szczerze to gdybym nie kupiła, to na dzień dzisiejszy nie ryzykowałabym wyjazdami, które nie są niezbędne. Ograniczam wychodzenie od dwóch tygodni do totalnego minimum... choć rozważam obecnie pieczenie w domu nawet chleba...

Nie widać, bo trawnik jest bardzo gęsty, więc nawet jak wertykulator wywali połowe to i tak jest ok
U mnie gleba jest bardzo ciężka, zbita... pod trawnik specjalnie przywożony był czarnoziem i mieszany z piaskiem.

Co do brzóz to odległość od tui to 2m w tym większym gaiku i jakieś 1,50 w tym mniejszym. Odległości między drzewami to 2,5 do 3,5m bedzie.

Pozdrawiam

Na zielonej... trawce :) 10:45, 25 mar 2020

Do góry
Szkoda, że po krokusikach już
Oj tak brzozy zachwycają, ale czekam na moment aż pojawią się im listki... i wtedy po prawie pół roku samych gałęzi ma się wrażenie że drzewa do domu wchodza, jakoś ogród się kurczy

Przykrywalaś exotici w nocy?
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 19:17, 24 mar 2020

Do góry
lisc podobny ale nie wydaje mi sie. moje sa bardziej powcinane i lodyzki grube i miesiste, tutaj wiotkie i cienkie. ale poczekaj co z nich wyjdzie. nasionka skad mialas?

a ja mam duzo drzew, bo chce wiecej cienia, ta patelnia mnie wkurza. tyle, ze naprawde z duzych drzew to jedynie brzozy i 1 buk.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:47, 24 mar 2020

Do góry
Może to błąd ale uważam że rozmiar drzew trzeba dopasować do działki, a moja wielka nie jest. Już mam brzozy dużo za duże. Uważam też że trzeba brać pod uwagę wielkość docelową drzewa nawet jak ma to nastąpić za 50 lat czy więcej. Wokół szkoły mojego młodego są buki, piękne są ale ogromne. Zacieniłby albo mi albo sąsiadom połowę ogrodu jak nie cały.

Sądząc drzewa staram się dobrze przemyśleć gdzie i jakie bo traktuje je jak elementy stałe. Już i tak mam kilka błędów z początków ogrodu, nie chcę ich powtarzać.

W tych buczkach podoba mi się ich lekkość, którą tracą z wiekiem, nadal piękne jednak inaczej.
Nie potrafię tego wszystkiego ogarnąć.... 14:42, 24 mar 2020

Do góry
Witaj Sanko na forum Widzę, że ogród powstaje na byłych terenach leśnych. W tle są brzozy i sosny, o ile się nie mylę

Wybrałaś sobie cudne inspiracje, ale... Nie chcę Cię zniechęcać, naprawdę, jednak na Twoich piaskach większość wybranych przez Ciebie roślin sobie nie poradzi. Nawet z podlewaniem rośliny będą się męczyć, chorować lub zanikać.

Masz w sumie dwie możliwości. Pierwsza jest łatwiejsza w realizacji i prawdopodobnie na dłuższą metę mniej pracochłonna, czyli dobranie roślin do warunków glebowych jakie masz. Rośliny na słońce i gleby mocno przepuszczalne, które będą sobie radzić nawet bez nawożenia.

Druga możliwość jest trudniejsza i bardziej pracochłonna, również na dłuższą metę. To wzbogacenie ziemi ogromną ilością kompostu i obornika. Wtedy miałabyś szansę na utrzymanie takich roślin jakie sobie wymarzyłaś patrząc na zdjęcia. Wymagałoby to ciągłego ściółkowania ziemi i corocznego wprowadzania nowej materii organicznej.

Nasza Danusia napisała bardzo fajne artykuły na temat zakładania ogrodu, zobacz

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=Jak+zaprojektowa%C4%87+i+za%C5%82o%C5%BCy%C4%87+ogr%C3%B3d

I jeszcze na temat kompostu i ściółkowania w ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=kompost
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:02, 24 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wow, super te powiększone rabaty! Brzozowa teraz będzie mega, zresztą wszystko zapowiada się świetnie . W sprawie annabelek nie doradzę bo nie mam pojęcia.
Jakie masz objawy tego przędziorka na buksach? Bo mam na jednej rabacie od zeszłego roku takie rudziejące buksy i nie wiem co z nimi robić... Masz może jakąś fotę z bliska na liście? Bym sobie porównała objawy.
A tak przy okazji - ale Twój sąsiad okaleczył te brzozy, same kikuty zostawił...

Tu jest link z moimi problemami:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow-bukszpan-buxus?page=106
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:43, 24 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wow, super te powiększone rabaty! Brzozowa teraz będzie mega, zresztą wszystko zapowiada się świetnie . W sprawie annabelek nie doradzę bo nie mam pojęcia.
Jakie masz objawy tego przędziorka na buksach? Bo mam na jednej rabacie od zeszłego roku takie rudziejące buksy i nie wiem co z nimi robić... Masz może jakąś fotę z bliska na liście? Bym sobie porównała objawy.
A tak przy okazji - ale Twój sąsiad okaleczył te brzozy, same kikuty zostawił...

Zaraz Ci wrzucę link, bo pisałam o nim u Mazana i on mi je zdiagnozował.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:38, 24 mar 2020

Do góry
Na zielonej... trawce :) 08:49, 24 mar 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ale daja po oczach, piekny kolor. U mnie w tym roku nic z bratkow nie bedzie- wszystko pozamykane, ogrodnicze rowniez.

Nie widac, ze trawnik po wertykulacji u mnie wtedy prawie gola ziemia zostaje Jaka masz glebe?

Wiem, ze pisalas- ale w jakiej odleglosci od tui i od siebie masz brzozy?Jakie sa teraz duze?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 17:17, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia Ty też przeciwko kosodrzewinom? A może zrobić tak jak mówisz tzn.zamiast caradonny matrona w jezowkach.Przy dereniach zrobić tez pas matrony tak jak w wersji 2.Bylby on nawiązaniem do istniejacego pasa matrony przy rozplenicach.A ewentualnie caradonne posadzić dość gęsto ale tylko w jednym miejscu przy studni w celu jej osloniecia. I ewentualnie wymienić kosodrzewina na danici

Nie wiem, czy caradonna do osłonięcia się nadaje...
Szałwie się tnie nawet do 3-4 razy w sezonie. Czyli co chwilę będziesz ją miała odsłoniętą - tę studnię.

Ten rozchodnik to jednak lepszy wybór, choć nie wiem, jak wysoki rośnie.
Ja mam okazałego, to rośnie wysoki.
I też mam miśki na tyłach

Z tą różnicą, że u mnie brzozy i rozplenice tam rosną. I zamiast jeżówek mam hortki

Wysokie szybkorosnące drzewa 09:49, 23 mar 2020

Do góry
Też mi brzozy przyszły do głowy, graby i modrzewie, z wierzb najlepsze chyba płaczące szybko rosną szeroko zasłaniają i można je odmładzać. Ale brzozy są piękne cały rok. Z iglastych sosny chyba rosną najszybciej to tak z własnej obserwacji.
Wysokie szybkorosnące drzewa 07:49, 23 mar 2020

Do góry
Nie potwierdzam, wierzby to krótkowieczne drzewa. To już lepsze będą brzozy.
A nawet może buki?
Ogród Cioci cz. 3 18:11, 21 mar 2020

Do góry
jolka napisał(a)
Piękna wiosna
Ja też dzisiaj sezon rozpoczęłam, wynosząc huśtawkę pod brzozy

Teraz u mnie śnieg.Dobrze że złapałam chwilę
Trawnik na piaszczystej glebie 07:59, 20 mar 2020

Do góry
d_nika napisał(a)
Witam, mam na imię Dominika i jestem laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo
Zawsze z mężem mieszkaliśmy w bloku, a niedawno postanowiliśmy kupić sobie domek letniskowy - działka lesno budowlana / rekreacyjna
Teren Piaszczysty z Ok 15 letnimi sosnami - jest ich sporo - mamy tam również brzozy
Chcieliśmy oporządzić teren zasiać trawę - i tu zaczyna się problem - wciąż zastanawiamy się jak to zrobić by trawa tam rosła - ziemia piach / lub runo leśne - narazie próbujemy uporać się z grabieniem i wywozem tego wszytskiego a później ? Co powinnismy zrobić później czy mogłabym liczyć na jakaś podpowiedz z Państwa strony ?
Mieliśmy plan : ruszyć troszkę obecna ziemie / nawieźć czarnoziem i zasiać trawę - teraz pytanie jaki rodzaj trawy wybrać / mąż znalazł jakaś trawę do terenów leśnych , znów sąsiedzi z działki obok polecali trawę piłkarska
Czy mogłabym liczyć na podpowiedz osob bardziej doświadczonych ?
Niestety jestem kompletnie zielona do tej pory
Czytam próbuje się uczyć ale chwilowo jest ro dla mnie czarna magia - chociaż nie ukrywam ze zaczynam kochać ten ogród i zastanawiać się jak do tej pory mogłam żyć bez kawałka swojej ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies