Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Wszystkiego po trochu 13:47, 25 kwi 2016

Do góry
Przeniesione do domu rozsady, w obawie przed przymrozkami
pomidorki

złocień kaukaski i rozplenica jednoroczna

szałwia jednoroczna i werbena jeszcze ni przepikowana

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:27, 25 kwi 2016

Do góry
Pod żywopłot nawiozłam ziemi, bo poziom rabaty jest za niski. Całą rabatę będę musiała podnieść, ale to już chyba nie w tym roku.
A nowa rabatka wygląda tak. Doniczki między brzozami - tu chyba derenie dojdą. Wydmurzycę uwięziłam w donicze, nie będzie mi się panoszyć za bardzo.
Pustynnika musiałam jednak przesadzić, bo rósł centralnie na lini żywopłotu, a żywopłot musze jak najszybciej posadzić.
Kupiłam rozchodnika Star Dust i podzieliłam go jak tylko się dało. Pomiędzy dojdzie rozplenica.
Ogródek Iwony II 20:37, 24 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dużo zmian u Ciebie Działasz nieprzerwanie. Dziwne, ze w szkółkach wystawiają przemarznięte rośliny. Piszesz, że nie wszystkie trawki u Ciebie ruszyły? U mnie też hameln nie daje znaku życia.

Madżenka i Sebek piszą, że trawy mogą ruszyć w maju, nawet czerwcu. Rok temu rozplenica u mnie wystartowała ostatnia, a miskanty w maju, a było cieplej, niż teraz. Więc będziemy czekać ...
Mam tylko jeden wniosek. Miskanty nie mogą być tłem głównym, bo zbyt późno startują.
Jest jeszcze trochę ogrodu do zagospodarowania, wiec działam dalej
Ogródek warzywny na balkonie 13:52, 24 kwi 2016

Do góry
No to dwa posty poproszę a ten jeszcze popraw mija się tekst ze zdjęciem, podczas edytowania zobacz o co chodzi.

Klikaj Enter po tekście dopiero dawaj zdjęcie. Poćwicz w dziale testowe wklejanie zdjęć. Nie mam już siły poprawiać, siedzę godzinami

Porównaj, oto poprawione. Wróc do działu testowe dodawanie zdjęć i poćwicz.

oliwka napisał(a)
kilka fotek z ostatnich dni

część traw rusza, ale nie wiem co jest: miscant etincelle, morning light czy adagio, czy rozplenica hammeln

pampasy nie żyją doczytałam niedawno, ze nie miały szans
warzywka

Ogród z rzeźbą 11:31, 24 kwi 2016

Do góry
No to przyszło i na mnie...
Dzień dobry Szefowo Ogrodowiska oraz wszyscy ogrodowo pozytywnie zakręcone Dziewczyny i Chłopaki!!!
Jak duża część z Was (a może nawet i większość) zaczęłam przygodę z Ogrodowiskiem jako czytelnik i oglądacz zdjęć w Waszych ogrodów. Trwało to ponad rok. Do uaktywnienia się piśmiennie skłoniła mnie pewna tajemnicza rozplenica w ogrodzie Przemka z Życia w wiejskim ogrodzie. Tak Przemku, to Twoja "wina". No i bardzo szybko okazało się, że to za mało, że jednak założę swój wątek.

Ogród mój, a w zasadzie jego stadium początkowe, nie znajduje się niestety w miejscu mojego zamieszkania, mam do niego 40 km, nad czym mocno boleję. Jest to działka o powierzchni prawie 800 m2 z drewnianym domkiem letnim. Historię i zdjęcia całości przedstawię osobno.

Co mi się podoba? Mam w sobie chyba dwie natury: taką uporządkowaną, symetryczną a jednocześnie lubię tzw. artystyczny nieład i trochę chaosu. Charakter domu i okolicy wyklucza styl nowoczesny, który uwielbiam (ale chyba jednak u innych), pozostaje więc opcja numer dwa.
To na razie tyle tytułem wstępu.
Ogródek warzywny na balkonie 11:17, 24 kwi 2016

Do góry
kilka fotek z ostatnich dni

część traw rusza, ale nie wiem co jest: miscant etincelle, morning light czy adagio, czy rozplenica hammeln:

pampasy nie żyją doczytałam niedawno, ze nie miały szans
warzywka mają się dobrze, ale je na noc przykrywam, bo zapowiadają przymrozki

duże donice z wierzbą jak na razie mają niesymetryczne nasadzenia. Brakuje jednego czosnku. Zostawiam je tak jak są, do czasu kiedy M ich nie przebuduje. Stąd tylko zbliżenie na skalnicę i zawciąg

Ogród z pergolą 10:37, 24 kwi 2016

Do góry
Aniu
Rozplenica u mnie też jeszcze nie ruszyła Co z ciemiernikami? Mogłabyś przeslać mi na priv źródło i cene kory? i pokazałabyś z bliska jak ona jest?

Ps Fajne te europalety ale u Ciebie widzi mi sie technorattan
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:33, 24 kwi 2016

Do góry
Betka napisał(a)

Gosiu pięknie robisz a raczej robicie rab as ta rozchodnikowo trawiasta będzie super wyglądać ! Gosiu a co ile sadziłaś rozchodniki bo jakos gęsto, rozplenica potrzebuje sporo miejsca . Moja jak się rozrosla tak z 70 cm średnicy ma.

Beatko wydaje mi się że rozchodniki sadzone sa co około 1 m w rzędzie i w drugim rzędzie na przemian. W innym miejscu mam posadzone rozplenice obok rozchodników ale sa faktycznie dużo blizej siebie i to było niezbyt korzystne dlatego teraz wydaje mi się że posadziłam dużo rzadziej. A rozplenice to chce Hameln więc niee bedzie ona taka strasznie rozrastajęca się. Myślę że bedzie w sam raz a jak będzie faktycznie to zobaczymy
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 07:56, 24 kwi 2016

Do góry
Gocha napisał(a)
Rabata rajsko-różana z drugiej strony. Chyba będę musiała jeszcze dokupić chyba 2 róże i rozchodniki jeszcze dosadzić trzeba. I pomiedzy rozchodniki rozplenice ale te trzeba dopiero zakupić.

Gosiu pięknie robisz a raczej robicie rab as ta rozchodnikowo trawiasta będzie super wyglądać ! Gosiu a co ile sadziłaś rozchodniki bo jakos gęsto, rozplenica potrzebuje sporo miejsca . Moja jak się rozrosla tak z 70 cm średnicy ma.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:45, 23 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W zeszłym roku kwiatów miała więcej, a w tym mało Obok rosła rozplenica Halemeln i chyba ona ją skutecznie zagłuszała. Przedwczoraj trawa dostałą eksmisję, a w jej miejsce posadziłam piwonie. Tzn trochę przesunęłam. Przy okazji pozbyłam się wszystkich siewek z rabaty, było ich od groma, wyciepałam stare stipy, posadziłam nowe.
Sama jestem ciekawa jak teraz rabata będzie się prezentowała po takim liftingu
Tak wygląda wysiew jeżówkowy.. trawiasty..orlikowy... to jest kosmos na rabatach
Jak się zrusza ziemie to nie ma problemu, ale jak się chowa siewki do rozdania, to się robi problem.. małe łatwo usunąć.. tak, że chyba w tym miejscu zamykam zbiórke siewek.. a było to najlepsze miejsce.. Jednak jest reprezentacyjne i szkod mi piwonii koperkowych..

Tez ostro zbierałem siewki i zawsze się ktoś znalazł, ale w tym roku chyba wyplewie wszystko... Jedna na drugiej - i zgaduj co to...
Ogród z pergolą 21:40, 23 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
W rozplenicy raczej chwast wyrósł Rozplenica jak puszcza to szeroki źdżbła
Worki kory... ten etap na szczęście już za mną, bo wszystko zarosło zielskiem

no wiesz co a ja taka happy że moze nie padła a ty mi tu chwasty dopatrzyłeś..eh..

Ogród z pergolą 21:11, 23 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
hortki mi wkońcu ruszyły

żurawki się odbudowały

i niewiem czy te źdźbła w środku to chyba rozplenica ruszyła ale dopiero jedna z 5...

a tutaj moje plany na przyszly tydzień, kora na mnie czeka

Horti u mnie tez ruszyły, ale żurawki masz mega piękne. Moje po zimie ledwie sie zbierają; super plany
Ogród z pergolą 21:08, 23 kwi 2016

Do góry
W rozplenicy raczej chwast wyrósł Rozplenica jak puszcza to szeroki źdżbła

Worki kory... ten etap na szczęście już za mną, bo wszystko zarosło zielskiem
Kosolkowa Pasja 21:02, 23 kwi 2016

Do góry
U mnie też ML dziś ruszył i jedna rozplenica gracki natomiast śpią.
Olu a co masz za drzewko w środeczku ronda bo nie pamiętam ?

Jak bratki to tylko niebieskie! Śliczne są
Ogród z pergolą 20:27, 23 kwi 2016

Do góry
hortki mi wkońcu ruszyły

żurawki się odbudowały

i niewiem czy te źdźbła w środku to chyba rozplenica ruszyła ale dopiero jedna z 5...

a tutaj moje plany na przyszly tydzień, kora na mnie czeka
Kosolkowa Pasja 20:11, 23 kwi 2016

Do góry
No ruszają, tak jakoś pojedynczo. I druga rozplenica się pokazała.
A to połowa sadu
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:01, 23 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
niesamowita!!!! i już jakie pąki ma czekam na kwiat jak rozkwitnie

W zeszłym roku kwiatów miała więcej, a w tym mało Obok rosła rozplenica Halemeln i chyba ona ją skutecznie zagłuszała. Przedwczoraj trawa dostałą eksmisję, a w jej miejsce posadziłam piwonie. Tzn trochę przesunęłam. Przy okazji pozbyłam się wszystkich siewek z rabaty, było ich od groma, wyciepałam stare stipy, posadziłam nowe.
Sama jestem ciekawa jak teraz rabata będzie się prezentowała po takim liftingu
Tak wygląda wysiew jeżówkowy.. trawiasty..orlikowy... to jest kosmos na rabatach
Jak się zrusza ziemie to nie ma problemu, ale jak się chowa siewki do rozdania, to się robi problem.. małe łatwo usunąć.. tak, że chyba w tym miejscu zamykam zbiórke siewek.. a było to najlepsze miejsce.. Jednak jest reprezentacyjne i szkod mi piwonii koperkowych..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:31, 22 kwi 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
Witaj Aniu trafiłam dziś tu pierwszy raz i wpadlam jak sliwka w kompot. Wlozylas wiele pracy i serca. Pomimo ze na poczatku pisalas ze nie wiesz co z czym laczyc to wszystko wydaje sie przemyslane a ogród wcale nie taki mały. Przyznam ze z braku czasu nie bylam w stanie przejrzec calego watku, ale teraz go sobie zaznaczam w ulubionych.
Aniu na wizytówce widzialam ze chyba przy tarasie miałaś ciemną brązową trawkę. Czy możesz mi powiedzieć co to jest ???

witaj lubię śliwki
masz rację i pracy i serca, a ogród mógłby być dwa razy większy, mam tyle chciejstw że spokojnie by się zmieściły
Trawa o którą pytasz to rozplenica rubrum, w naszych warunkach niestety jednoroczna
Moja "przyziemna" :) pasja 16:41, 22 kwi 2016

Do góry
Doorenbosy nie mają ochoty wypuszczać listków, za to czosnki mają już piękne pąki.

Spod świerków wysadziłam ML i zrobiłam e-lkę z jeżówek. Ta długa rabata pod świerkami będzie w tym sezonie ujednolicana. Dosadzę jeszcze sporo kłosownicy, bo przynajmniej nie wymarza...

Incrediball - mam nadzieję, że pięknie zakwitną. Jedna rozplenica w rzędzie jeszcze wcale nie ruszyła.

Miejski ogród w wersji mini 16:04, 22 kwi 2016

Do góry
A tak wygląda rozplenica.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies