Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:31, 09 maj 2016

Kawa napisał(a)
u Jolci to wszystko perfekcyjnie posadzone jest i zrobione nie tylko w ogrodzie byłam widziałam, ogród ma piękny a na placyku pod brzozami mam nadzieję wypić kawkę

No to placyk gotowy. Jeszcze bazalcik zamieść, wodą spłukać bo kostka skurzona i będzie git Tylko na razie wchodzi w grę siedzenie po turecku bądź też na paletach, hehe Muszę się rozejrzeć za czymś do siedzenia i picia kawki A poza tym zawsze mi jest miło Cię widzieć Kami, tak więc zapraszam

Pamiętam o białych hostach dla Ciebie, na razie obrazkowo, ale jak będę dzielić to Ci utnę kawałek
Trawka obok to rozplenica.

jolka 21:35, 09 maj 2016

Ludwika napisał(a)
Ja pierniczę, ten warzywnik to jest coś nieprawdopodobnego! W życiu tak pięknego nie widziałam... !!!

Hehe, dzięki Ludwiczka za tam miłe słówka Jeszcze tak znów pięknie nie jest, ale powiedzmy wszystko w miarę, w miarę ogarnięte. eM. ma jeszcze 3 ścieżki trawkowe zrobić. Zobaczymy jak z plonami będzie, póki co najlepiej się zapowiadają czerwone porzeczki
m_gocha 21:35, 09 maj 2016

jolka napisał(a)
Ja mam miejsce na trzy piwonie wzdłuż przed chwilą ukończonego chodniczka, chyba by pasowały

eM. się zdeklarował, że wkrótce będzie tam ładnie skopane, posprzątane i przygotowane do sadzenia No to czekam ...
Myślę, że dobre miejsce wybrałaś dla piwoni. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną, choć z drugiej strony po przekwitnięciu zostają ładne kępy liści.
A eMa pozazdrościć
jolka 21:42, 09 maj 2016

zieloniutka napisał(a)

Zakupiłam w tym roku świece, które się zapala i wtyka w tunel- niby ma odstraszać ten dym, który powstaje podczas wypalania. Jak znajdowałam tunel to odpalałam świecę i wkładałam w niego. Za trzy świece 16,95 zł.
Nie wiem czy to skuteczne, ale podaję jako jedne z możliwości walki.

Dobrze, że podajesz kolejną możliwość walki z tymi wredotami Trzeba mieć się na baczności, bo są one naprawdę wkurzające! Napisz jak się metoda sprawdza
m_gocha 21:44, 09 maj 2016

jolka napisał(a)

Oczywiście, że "wybaczam", a nawet zadowolona jestem, bo przy okazji mnie cenne informacje nie ominą Ja akurat bym chciała 3 jednokolorowe, ale różowe i białe też mogą fajnie wyglądać
Gdybym miała więcej przestrzeni ogrodowej (i mniej chciejstw ) to zapewne posadziłabym osobno np. w szpalerze. Pomysł posadzenia razem może da efekt niezły, a dodatkowo jest jakimś rozwiązaniem.
Jolu pisałam Ci u siebie, że gdybyś spotkała hakone lub inne fajne trawy w miejscowych ogrodniczych to daj mi znać. Będę wdzięczna
jolka 21:44, 09 maj 2016

anna_t napisał(a)
ja odkryłam ich siedzibe pod swierkami. cieplutko i spokojnie miały bo kora na szmacie zdjeliśmy i walczę
wrotycz już zbierasz?bo to wystarczą liście, nie musi kwitnąć?

Walcz, trzymam kciuki Wrotycz póki co mam ususzony z ub roku. Ale wydaje mi się, że nie musi kwitnąć, wystarczą same liście. Tylko ciężko je namierzyć bez kwiatka
jolka 21:54, 09 maj 2016

m_gocha napisał(a)
Twoje Rh ładne, widać że nic im nie dolega - wręcz przeciwnie. Powiedz mi Jolu czy Rh u Ciebie rosną w słońcu? A zdradzisz mi jakie porady Bogdzi zastosowałaś u siebie, że tak ładnie rosną? Wiem, że Bogdzia w Maji wspominała, że nie stosuje żadnego ściółkowania pod Rh oraz mówiła o nawożeniu ale szczegóły mi uciekły

Jeszcze niektóre są lekko żółtawe, niektóre mają lekko podgryzione listki, ale cieszy mnie że przyrastają i są obsypane pąkami. Na przykład ten poniżej, fatalne zdjęcie - przepraszam, ale ma chyba z 15 pąków kwiatowych

Rosną one u mnie w słońcu, praktycznie cały dzień. Jeśli chodzi o porady Bogdzi to: stała wilgotność w sierpniu, bo wtedy zawiązują pąki na kolejny rok, jak są żółte liście to mieszanka: florovit-pinivit-żelazo (pryskać co kilka dni, aż staną się mocno zielone). Żelazo i pinivit musiałam zamawiać przez neta w NS nie uświadczysz. Mieszanka ta jest na prawdę skuteczna, dzięki niej rh odzyskują mocny zielony kolor. Ten powyżej był prawie całkiem żółty, ale powoli wraca do zielonych barw.

Dodatkowo wczesną wiosną zakwaszałam podłoże siarczanem amonu. No i czekam co dalej będzie
jolka 21:58, 09 maj 2016

m_gocha napisał(a)
Jolu pisałam Ci u siebie, że gdybyś spotkała hakone lub inne fajne trawy w miejscowych ogrodniczych to daj mi znać. Będę wdzięczna

Oki Małgosiu, jak coś trawkowego mi wpadnie w oko, to Ci napiszę.
anna_t 22:04, 09 maj 2016

jolka napisał(a)

Walcz, trzymam kciuki Wrotycz póki co mam ususzony z ub roku. Ale wydaje mi się, że nie musi kwitnąć, wystarczą same liście. Tylko ciężko je namierzyć bez kwiatka

poszukam
uff przebrnęłam, na bieżąco jestem piękne masz rabaty, bardzo mi sie podobają takie proste i minimalistyczne, konkretne. coś podobnego będę chciała u siebie więc będę zaglądać Jolka
a powiedz mi jeszcze Ty planujesz jeszcze jakieś drzewa?bo szukam czegoś wyjątkowego do 10m wys
zieloniutka 22:07, 09 maj 2016

jolka napisał(a)

Dobrze, że podajesz kolejną możliwość walki z tymi wredotami Trzeba mieć się na baczności, bo są one naprawdę wkurzające! Napisz jak się metoda sprawdza

Póki co mam całą działkę w tunelach więc przydałaby się cała paleta takich świec.
Czasami wkładam wąż do tunelu i woda sobie leci i leci.