Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:51, 08 sie 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Ale fotki! Jak zwykle zachwycają! Wgłębnik wyszedł cudny! Nic tylko siedzieć i przy białym (lub nie) palenisku stópki wygrzewać
Stipa, hortki, trawy, kostki- mniam! Tyle mojego, co sobie powzdycham

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 07 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Haniu czy na rondzie to rozplenica? Stipa cudowna

Najwyższe na rondzie są gracilismusy. Są tam też dwie rozplenice, ale na zdjęciu widać chyba tylko trochę tej po prawej. Na obrzeżu są jeszcze turzyce ID.
Ta rabata najlepiej wygląda jesienią i zimą. Zdjęcia z zeszłej jesieni.
Z Pszenicznej ... 18:27, 07 sie 2017

Do góry
Różanka wyczyszczona, stipa wycięta, po deszczach leżała na różach lub na bukszpanie - zirytowała mnie.

Czyściec rośnie na potęgę, jak przyjdzie jeszcze ścieżka z płyt pozwolę mu je zarosnąć

Z boku widać różę Moin Moin

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:13, 07 sie 2017

Do góry
Haniu czy na rondzie to rozplenica? Stipa cudowna
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:54, 07 sie 2017

Do góry
Ale fotki! Jak zwykle zachwycają! Wgłębnik wyszedł cudny! Nic tylko siedzieć i przy białym (lub nie) palenisku stópki wygrzewać
Stipa, hortki, trawy, kostki- mniam! Tyle mojego, co sobie powzdycham
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:27, 06 sie 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Ola to wygląda jak z żurnala, pięknie, Twój taras zawsze mnie zachwyca, co to są za trawy, wieloletnie? Jednak kamień daje dużo uroku do rabat, i te duże kamienie.

To stipa, ładnie przezimowała i nawet dwukrotne przesadzanie przeżyła
Dziękuję za pochlebne słowa, bardzo cieszą
Wszystko od zera 16:56, 05 sie 2017

Do góry
Jakie ładne ujęcia. Piękna stipa!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:25, 04 sie 2017

Do góry
Stipa w donicy w końcu mogła się pokazać nie przyduszona przez lawende
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:54, 04 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Katalogowo. Stipa zakwitła i to jak!

Ewuniu merci Bardzo się cieszę z tej mojej stipy ... wspaniała jest ... daje takiej lekkości ogrodowi ... chciałabym żeby w przyszlym sezonie udalo mi się stworzyć jeszcze większa plamę tej falujacej pięknie trawy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:29, 04 sie 2017

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Gosia, mam pytanie o grys - czy to tzw dalmatyńczyk?

I drugie o trawy. Czy na tych zdjęciach to stipa?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/146/1465601/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/146/1464723/original.jpg

Ona sama się wysiewa, czy co roku sadzisz?

grys mam granitowy
Tak to stipa
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:02, 04 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)
U nawigatorki pisałam dziś, że jeszcze nie ma kotów. Poszłam specjalnie sprawdzić - są

U mnie tez są

A stipa z lawendą to hit tego sezonu
Cudo!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:01, 02 sie 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
I moje kulkowisko

Katalogowo. Stipa zakwitła i to jak!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:45, 02 sie 2017

Do góry
Stipa w końcu i u mnie zakwitła

Witam, i o radę pytam :-) 19:05, 02 sie 2017

Do góry
Stipa rośnie kiepsko, werbena szaleje, rozplenice które w zeszłym roku sadziłam chyba w połowie sierpnia i byłam pewna że umarły - maja sie dobrze. Coś bym posadziła za kulki bukszpanowe, widziałam zdjecia Magnolii jak pokazywała irysy trawolistne, gdyby tak cały łan wzdłuż kostki z nich posadzić ? Po drugiej stronie tarasu planuje posadzić wysokie trawy- ale jakie? - strona północna także ilošć slonca ograniczona.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:59, 01 sie 2017

Do góry
annucha napisał(a)

Zgadza się oczywiście, ale teraz zakładamy po bokach trawnik, a po tej łezce w środku jeżdżą mi klienci i dlatego muszę coś posadzić teraz

Wzdłuż podjazdu myślałam posadzić bukszpany kule, a pomiędzy nie coś innego kolorystycznie , ale jeszcze nie wiem co niestety, początkujący ogrodnik

Trochę kul bukszpanowych, trawy niskie (jak sesleria jesienna) i zawilce japońskie albo bodziszki.

Albo kulki berberysa 'Bagatelle', róże miniatrurowe 'Biennenweide rot', po brzegach irga 'Major' (albo runianka) i jakieś niskie trawy albo zwiewne trawy (stipa), pas liliowcó Stella d'Oro.

Nie dawałabym nic wysokiego, bo będzie sterczeć nad powierzchnią utwardzoną.

Jakie kolory lubisz i jak tam jest ze światłem?
Szmaragdowy Zakątek 10:05, 31 lip 2017

Do góry
zakwitła znowu magnolia

dwie nowo zaadoptowane hosty (może jeszcze nie wyglądają szałowo, ale musicie mi uwierzyć, że będą śliczne)

i stipa „wyszabrowana” od jankosi (Monia kuracja obornikowo- skorupkowa zastosowana)

i na koniec…moje robótki ręczne…wieeeelka mrówa.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 18:21, 30 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

No to ja miałam przez 2 lata 40 patyków i jedna sztuka się ukorzeniła.
No nie mam ręki. Nawet Anabelle nie umiem rozmnożyć z patyków. Tylko z odkładów.

Aniu to jesteśmy obie "leworęczne" do rozmnażania hortensji....mi na razie tylko stipa się udaje: zeszłoroczna wysiana pięknie urosła i dodatkowo sama się rozsiała . Miałam kupę siewek. Yupiiii
Jak tak dalej pojdzie otworzę listę kolejkową dla chętnych
Ogród z wilkiem zamkn. 10:23, 29 lip 2017

Do góry
pod wpływem ogrodowiska trochę pozmieniałam w swoim ogrodzie ponieważ w tym sezonie nie przewiduję na tą chwilę większych zmian więc krótkie streszczenie
przedogódek
przed:

w trakcie zmian

po:

przewiduję tu jeszcze delikatne zmiany : w nózki wiśni coś ,stipa na przemian ....i kiedyś tam wielki kamień oblewający się wodą
cdn
Nowocześnie z różAnką :D 23:09, 28 lip 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Anka, ja nie mogę, aleś rewolucję zrobiła. Szok, 100 roślin wykopane, takie piękne liatry, stipy i inne! A co zrobiłaś z tymi co ich nie wsadziłaś? To teraz będą tam rozchodniki z rozplenicami? Nie idzie za Tobą nadążyć

Samobójstwo grujecznkiów, to dosyć ciekawa teoria

I oczywiście zdrowia, zdrowia dla małej!!!!!!!!

Anula jakiś czas temu pytałam w wątku czy by tam bylinówki na całego nie zrobić i wtedy mi Ewa Anda podsunęła myśl o kontynuacji rozchodnikowo-rozplenicowej z rabatki obok i poszłam po rozum do głowy i tak zrobiłam. bylinówki to nie moja bajka jednak... liatry i irysy dosadziłam do różanki ktora jest obok, przetacznik poszedł na nowa rabate ktorą pokaże jak wstanie po deszczach a stipa.. hmm.. narazie w taczce, niewiem co z nią
rudbekia też mi nie leży kolorystycznie ale napewno nie wywale tylko oddam w dobre ręcę

ide w minimal! choć kocham kolorowe bylinowki to ich feria barw mnie poprostu potrafi zmęczyć..
pozdrawiam Anulka
Życie w wiejskim ogrodzie 22:40, 28 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)

Zacytuję tylko 1 zdjęcie, chociaż chciałabym wszystkie jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, tudzież zdjęć.
Dobrze Kasia napisała, serwujesz fr. ,,Alicji z krainy czarów", bajecznie, serio.
Przez ten zwierzyniec, to się mocno muszę zastanawiać, w czyim ogrodzie goszczę

Agnieszko jesteś bardzo miła. W tym roku jak nigdy przezimowała mi stipa w gruncie na jednym poletku w ogrodzie warzywnym ale tylko dlatego że przez największe mrozy przysypana była ogromną zaspą śnieżną. Ostnica mocna Pony Tails osiągnęła rekordowe rozmiary jak na moje warunki z czego jestem bardzo zadowolony. Między nią rośnie ciemno niebieska szałwia omszona która po ścięciu powoli odrasta. Musimy poczekać na nowe kwiaty bo z pierwszego kwitnienia niestety nie mam żadnych zdjęć.

Zwierzaki mocno harcują od wczoraj po forum, musisz się przyzwyczaić bo jeszcze tu będą gościć.

Jeszcze jeden widok, z bliska ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies