Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi kroczkami do celu... 20:20, 24 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Super ta turzyca w przyszłym roku będę szukać mus zapisać nazwę Pięknie się żurawki prezentują Jak mi stipa zimy nie przeżyję to z szałwią seslerię posadzę

Dziękuję Wróbelku, chociaż nie ukrywam,że do tak żywego żółtego koloru muszę się przyzwyczaić hihi żurawki faktycznie dodaly trochę koloru i jest na pewno lepiej i mniej zielono

Szałwia z seslerią super wygląda polecam, chociaż stipa też jest cudna, więc trzymam kciuki,żeby przez zimę dała radę
Małymi kroczkami do celu... 19:58, 24 lip 2017

Do góry
Super ta turzyca w przyszłym roku będę szukać mus zapisać nazwę Pięknie się żurawki prezentują Jak mi stipa zimy nie przeżyję to z szałwią seslerię posadzę
Typografia ogrodu 22:52, 23 lip 2017

Do góry
Loosiuu napisał(a)
No ślicznie masz!
Do tych lawend pasowałaby mi gdzieś Ostnica olbrzymia (Stipa gigantea). W naszych rejonach od kilku lat nie wymarza, nawet w donicach, w przeciwieństwie do cieniutkiej, a w Twoim ogrodzie mogłaby być jak najbardziej
wiem o ktorej mówisz bo mam ja w swoich inspiracjach choc z zupełnie innego powodu a masz ja u siebie ze wiesz ze nie wymarzą? Nie widziałam jej w sprzedaży nigdy przyznam. Tylko ze już nowych roślin chyba nie planuje wprowadzać chyba ze do donic wlasnie. Dziekuje za miłe słówa fajnie
Typografia ogrodu 22:26, 23 lip 2017

Do góry
No ślicznie masz!
Do tych lawend pasowałaby mi gdzieś Ostnica olbrzymia (Stipa gigantea). W naszych rejonach od kilku lat nie wymarza, nawet w donicach, w przeciwieństwie do cieniutkiej, a w Twoim ogrodzie mogłaby być jak najbardziej
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 12:37, 23 lip 2017

Do góry
Pawlus napisał(a)

To stipa

A wiesz może jaka odmiana? Możesz o niej coś więcej napisać?
Ogród z wilkiem zamkn. 09:17, 23 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

O tej rabacie Ci wtedy pisałam.

Możesz zrobić skarpetki drzewom z żurawek, bukszpanów, cisa brzegowego, albo karłowych berberysów. Przed trawki (to stipa, czy co?) tez jakiś kolor bym dała...może jeżówki?

Dałam na razie 3 klony palmowe

Tam najwięcej goni pies i chciałaby mieć jak najmniej pracy z tą rabatą , bo i tak najwięcej siedzimy z tyłu muszę jeszczenad nią pomyśleć nadal tam chcę wielki kamor ,który będzie się oblewał wodą , ale czekam na wygraną w totka
Ps . Mam dużo bordowych żurawek do przesadzenia , chyba faktycznie dam je w nóżki wiśni dzięki za pomysł
Ogród z wilkiem zamkn. 08:52, 23 lip 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
przedogródek i prośba o poradę ,co by tu dodać ,żeby było ładniej na srodku na razie ma być pusto -bo kiedyś chcę dać 3 wielkie kamory oblewające się wodą ale nie wiem kiedy -jak mocy urzędowej nabiorą

brzydkie zdjęcie ,pochmurno było
z dalsza

i z bliższa

po lewej stronie rosnie ściana z cisów -na razie ma może 20 cm pózniej wiśnie royal burgundy po obu stronach ,na tle czarnego płotu przed wiśniami obiela -ale jakaś marna jest
między kamorami 3 różne cisy -kiedyś będą może stożkami .,a reszta tak jak widać stipy i kosodrzewina
poradzcie proszę ,bo jakoś nie mam pomysłu na ulepszenie

O tej rabacie Ci wtedy pisałam.

Możesz zrobić skarpetki drzewom z żurawek, bukszpanów, cisa brzegowego, albo karłowych berberysów. Przed trawki (to stipa, czy co?) tez jakiś kolor bym dała...może jeżówki?
Ogródek warzywny na balkonie 20:10, 22 lip 2017

Do góry
no i po wakacjach. 2 tygodnie laby i super wypoczynek. Dzięki pomocy sąsiadki mój balkon zieleni się i zaskakuje nowościami. Róże całkowicie zginęły pod wiechami stipy, za to ku mojemu zaskoczeniu zakwitły tegoroczne, siane ostróżki
Uschy za to lobelie, próbuję je reanimować, oraz porzeczka. Nie jestem pewna, czy uschła czy moze znowu dobrały się do niej opuchlaki.
Na rosarium uetersen pojawił się mączniak.

Pelargonie zaczynają znowu kwitnać. Chyba mają u mnie za ciemno i nie mają ciągłości w kwitnieniu

Na początku roku posiałam stipę, werbenę i ostróżki. Uważam, ze to był strzał w dziesiątkę. Ze względu na uprawę pojemnikową wszystkie rośliny sa opóźnione, a dzięki temu na balkonie mogę zaobserwować dużą zmienność. Jedyne co to widzę, że stipa zdominowała donice i muszę ją ograniczyć w przyszłym roku

Na huśtawce miło płynie czas... 13:57, 22 lip 2017

Do góry
Martynka myślisz podobnie jak ja- mi też stipa do wszystkiego pasuje: ) tylko raz ją kupiłam ( 13 szt.) Te , które rosną w moim ogrodzie teraz to wyłącznie siewki ewentualnie posadzone wiosną po 2-3 szt do jednego dołka. Pozwalam się stipie wysiewać gdzie chce - bo "wszędzie mi pasuje" do róż szczegolnie i thuj Danica
Małymi kroczkami do celu... 08:03, 22 lip 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Paulina pięknie masz na rabatach, nawet nie umiem wybrać zdjęcia do zacytowania bo wszystkie piękne
Świetne to połączenie sesleri jesiennej i szałwii . Muszę się tej trawce przyjrzeć, bo wyglada ciekawie

Zakupowo szalejesz kochana Jeżówka śliczna - jakoś nie mogę natrafić na te pełne - gdzie ją kupiłaś?
Red Baron to też jedna z moich ulubionych traw, chociaż mój posadzony na jesień teraz jakiś taki lichutki
Stipa jest cudna - niestety moja, którą dostałam od Jolki niestety nie przetrzymała zimy

Gosiu dziękuję za miłe słowa seslerie jesienna polecam, bezproblemowa, szybko rośnie i ma ładny kolor.

Red Barona już kiedyś miałam, ale coś mi wyginal po zimie, zobaczymy jak będzie z tym.

A co do stipy to właśnie to jest stipa Joli na wiosnę ja ciachnelam i pięknie odbiła, dużo siewek mi od niej przetrwało tylko zastanawia mnie jedno, że nic nie urosły, może mają za mało słońca? Większośc jest taka jak mi sadzonki dała,czyli takie mikruski przy innych roślinach
Małymi kroczkami do celu... 00:15, 22 lip 2017

Do góry
Paulina pięknie masz na rabatach, nawet nie umiem wybrać zdjęcia do zacytowania bo wszystkie piękne
Świetne to połączenie sesleri jesiennej i szałwii . Muszę się tej trawce przyjrzeć, bo wyglada ciekawie

Zakupowo szalejesz kochana Jeżówka śliczna - jakoś nie mogę natrafić na te pełne - gdzie ją kupiłaś?
Red Baron to też jedna z moich ulubionych traw, chociaż mój posadzony na jesień teraz jakiś taki lichutki
Stipa jest cudna - niestety moja, którą dostałam od Jolki niestety nie przetrzymała zimy
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:11, 21 lip 2017

Do góry
Piorunek napisał(a)
Świetne ujęcia! Mogę wiedzieć jakie trawy towarzyszą jeżówkom?

To stipa
Małymi kroczkami do celu... 19:09, 21 lip 2017

Do góry

Stipa własnej produkcji, uwielbiam ją, tutaj z Bonicą

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:50, 21 lip 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....

To wszystko jest, teraz niech rośnie
Warto poszerzyć, masz proste linie, ogromne możliwości i wygoda i elegancja
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:33, 21 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Tam, gdzie rabata bez niby kancików, będzie poszerzona i wyrównana do tej części z kulkami?
Fajnie byłoby miskanty variegatus dac, jako jasny element, bo słoneczna rabata

Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....
Na huśtawce miło płynie czas... 16:43, 20 lip 2017

Do góry
Zastanawiam się kiedy powinnam ściąć łodygi i liście irysów. Kwiaty obcięłam, ale reszta jest jeszcze zielona. Pewnie powinny uschnąć, ale mnie trochę denerwują wśród traw.

Czyżby Spirit miała okazać się liderką w tym sezonie? Podziwiam kolor, zapach i pokrój.

Czy te jej trzy mocne pędy to demonstracja siły? Zobaczymy. Podobnie zaczyna zachowywać się Mrs John Laing.

Luizka na razie idzie w szerz. Ta stipa wysiała się w zeszłym roku

Czy ktoś może rozpoznaje tę jeżówkę? Miała być rzekomo niska, a ma podobną wysokość jak zwykła. Ma dużo pączków, to jest jedna sadzonka.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:02, 20 lip 2017

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Irenko ja amazona chętnie wezmę u mnie klęska urodzaju stipy, kostrzewy silnej i rozchodnika i co najzabawniejsze pomidorów
pozdrawiam Cię serdecznie

To musisz wpaść Kasiu a jak dojrzały jakies pomidory, przygarne do zjedzenia, moje zielone
I stipa u mnie też wszędzie, kostrzewa juz nie, bo do kwitnienia nie dopuszczam.
Małymi kroczkami do celu... 12:53, 20 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Pięknie róże z szałwią wyglądają zgapiłam i tez tak jest u mnie uwielbiam to zestawienie w tym roku dodałam stipe do nich ale wątpię żeby u mnie przeżyła zimę. Chyba w przyszłym roku dodam seslerię. Pokażesz mi jak teraz u Ciebie wygląda sesleria?

Wróbelku faktyxznie szałwia i róże to zgrany duet, a jak jeszcze trawki są uzupełnieniem to już niczego więcej do szczęścia nie potrzeba hihi. U mnie stipa przezimowała na początku wydawała się beznadziejna, ale zostawiłam i teraz piękna jest

A co do seslerii pokaże Ci ją, tylko troszkę później, bo moja malutka ma coś zły humor i mi z rąk nie schodzi
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:39, 20 lip 2017

Do góry
Stipa i lawenda....mniam!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 19 lip 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Taki gigant to chyba z pozycji żaby?

Wszędzie chyba stipa w tym roku tak szaleje

Ale masz skrzydełka, ciekawe kiedy pojawią się na moim?

Stipa rzeczywiście wybujała nad wyraz. Choć wilgotna wiosna wcale jej nie służyła. A ten klon ma już ok. 4 m. Dziwne, bo sadzone w tym samym czasie na przedpłociu mają ok. 1,5 m.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies