Rabaty się wypełniają
Pierwszy raz ognik tak długo w owockach.....może dlatego, że mrozów jeszcze nie ma i mają inny pokarm, a ognik w tym roku wcześniej mam w kolorach
trocin trzeba będzie uzupełnić
Cieszę się , że jest gdzie spacerować
Dzisiaj skończyłam przycinać na najstarszej bylinówce, zostały mi jeszcze dwie rabaty do cięcia i trzeba się będzie o ziemię rzucić do plewieniaNo i sadzenia cebul
Różyczka dla Cię
Od poniedziałku pada, raz mocniej raz słabiej. W ogrodzie nic nie zrobione, chwasty panoszą się na całego, trawnik nie skoszony.
Kiedy będzie słońce?????
Witaj Agatko Ale fajnie, że do mnie zajrzałaś! Dzięki temu mam kolejny ogródek do oglądania Będę podglądać nasadzenia. Dużo masz dojrzałych roślin, ciekawie z innymi połączonych. No i ten kierunek Gdów Mieszkałam kiedyś niedaleko tej trasy
Szkółkę w Krzywaczce oczywiście, że znam. Byłam tam kilka razy, gdy zakładałam ogród. Kupiłam u nich m.in. klon shirasawy, wtedy rarytas wręcz nie do zdobycia. Do dziś pamiętam cenę: 30 zł na 20 cm sadzonkę Na przeciwko nich jest teraz druga szkółka, ale jakoś mi ostatnio nie po drodze w te rejony. A klonik rośnie, tylko słońce przypaliło go mocno w te upały. Mam już dla niego nową miejscówkę, jak widać na zdjęciu sosna bośniacka za bardzo się panoszy. Przesadzę na wiosnę, żeby zima mi go nie zniszczyła. W nowym miejscu będzie miał rozprszone słońce i dopiero wówczas pokaże w pełni swój urok.
Dziękuję Bożenko, już w naszej ogrtodowej kuchni znalazłam przepisy, i zrobiłam.
Została mi jeszcze tylko jedna cukinia, ale ta pójdzie na leczo.
Zapiklowałam się w tym roku. Ogórki obrodziły i małe i duże, a o cukinii nie wspomnę. Ale już chyba koniec z cukinią, bo noce zimne i deszcze bez przerwy, Nowe zawiązki zagniwają. Zobaczę co jutro z nich będzie? Może już kompost? Ogrodu pilnuje żaba.
I Magnolia gwiaździsta, ewidentnie ma w tym roku problem. Wydaje mi się, że to wpływ brzóz, które rosną u sąsiada. Ziemia bardzo tam wysycha a jednocześnie brzozy mocno cieniują. Wszystkie drzewka mają zielonkawy nalot na korze. Magnolia i klon palmowy (zielony) mają żółtawe liście. Będę musiała przekopać im ziemię, dosypać kwaśniej i podlewać.