Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:01, 07 wrz 2017

Do góry
No wiec tak bedzie wygladala wiosna 2018, mam nadzieje
Nasz 1szy ogród 18:00, 07 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ewa (Ewa?)
Nie

makadamia napisał(a)
Nie ziemi ogrodowej potrzebujesz, tylko obornika i kompostu.
Ziemi też potrzebuję, obornik raczej granulowany, mączka

makadamia napisał(a)
A na problem łazienkowy polecam taką folię samoprzylepną, którą się nakłada na okno i wygląda jak piaskowane szkło
Tak też będzie na początku niestety, ale wolałabym w miarę szybko te okna osłonić naturalnie

Ogólny plan działąnia jest taki, że obecnie obsadzamy boki i na pewno pół tyłu. Będą to sosny, świerki, choina kanadyjska, brzozy, jarzębina, kaliny, lilaki, jaśminowce, cisy, berberysy, hortensje bukietowe. Zastanawiałam się nad jałowcami bo są piękne, ale mówisz że brzydko się starzeją...

Z tyłu po lewej zastanawiam się nad domkiem "ogrodnika", jagodnikiem i być może kilkoma kolumnowymi drzewkami owocowymi, i kiedyś, kiedyś ze dwie skrzynie warzywnika

Witaj Misia
Ogród w remoncie 17:48, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Rozplenica Black Beauty
Z BB będziesz miała nasionka widzę że dojrzewają pilnuj jeszcze ze dwa tygodnie i zbieraj.Wysiejesz na wiosnę
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:27, 07 wrz 2017

Do góry
Aniu dzięki za info byłam dokupilam hi hi ☺
Ogród w remoncie 17:26, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zdjęcia moich zamówionych traw

Rozplenica wschodnia Karley Rose,niestety resztki kłosków tylko,nic nie widać

Rozplenica Magic
Całkiem ładne sadzonki Jak wysokie sa?BB ma ładny kłos ech kiedy moja zakwitnie.Ciekawe jakie moje przyślą
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:25, 07 wrz 2017

Do góry
Chłopaki zachwycone tym kolorem

i o warzywniku też pomyślał

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:22, 07 wrz 2017

Do góry

już mi baldaszkowych nie zabraknie w łące
Kiedyś będzie tu ogród 17:19, 07 wrz 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

W las to ja chodzę na rekonesans
Znalazłam dzisiaj polanę kani. Ale miałam radochę!
Dla Ciebie oczywiście zostawiłam
Dziękuję Joanno, dziękuję. Już się nie mogę soboty doczekać...

sylwia_slomczewska napisał(a)

Byle nie na gołe ciało , a na odzież te obroże wydzielają truciznę, ...
Zwierzogród u Ciebie na całego, ale za to kuchnia zdrowa
No, ja to tylko szczelnie ubrana do lasu chodzę. Bo mnie wszelkie robale lubią. A zwierz troszkę jest...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zastanawiam się kiedy Ty masz czas na ogród skoro koło gadziny( tak u nas mówią na zwierzęta)sporo obowiązków.
No cały czas mówię, że się nie wyrabiam... Choć tak naprawdę problemem jest pogoda nie zwierzęta. Zaległy wiąz. Sorki z zielskiem na dole, ale ciągle pada więc nie mam jak opielić.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:16, 07 wrz 2017

Do góry
Cuda od Pawła

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:13, 07 wrz 2017

Do góry

Red barony świecą

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:11, 07 wrz 2017

Do góry

Ciężar kwiatów sprowadził ją na dół
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:56, 07 wrz 2017

Do góry
Dołem nie może to góra się pcha

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:54, 07 wrz 2017

Do góry

fajnie się clemki wspinają

taki duet natura stworzyła

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:50, 07 wrz 2017

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:48, 07 wrz 2017

Do góry
Nareszcie chwila bez deszczu, tylko wiatr głowę urywa i strasznie mokre wszystko. Miałam zamiar kończyć podokienną ale zrezygnowałam, może jutro, ma być lepsza pogoda. Zaczątek podokiennej .

Jeszcze będą zmiany - wyleci jedna Little Lime a na jej miejsce wsadzę lilaka palibin . Ale podoba mi się .

Frontowa:

Limka ma ogromne kwiaty, niektóre wciąż w pąkach

Delicious Candy jest obłędna:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:47, 07 wrz 2017

Do góry

Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:18, 07 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Czy ma ktoś jakiś patent na obcinanie traw na wiosnę bo aż się boję ciąć swoje ML?????

To mój pierwszy sezon z trawami (miskanty, rozplenice, carexy) - nic nie wiem, boję się też .
Ps. Witam się
Skarbonkowy ogródek 16:18, 07 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ławeczka będzie przestawiona jak na pierwszym zdjęciu, tak (upewniam się tylko)?

Żywopłot buksowy zabierasz, żeby rabata była bardziej otwarta na taras? Czy jeszcze z jakiegoś innego powodu? Jakieś korytko z wodą widziałam - może ma stanąć na miejscu tego żywopłotu?
Bo on robi jej ładne plecki - jak go zabierzesz, to na pierwszym planie będziesz miała tą wielką kulę (mała kula byłaby ok, ale wielka tak czy inaczej zasłoni Ci tą rabatę).

Ta hortensja to jeszcze w rabacie rośnie czy już oddzielnie?

Ławeczka jest bardzo umownie postawiona. Prawdopodobnie ja w ogóle wywalę bo jest uszkodzona a nie wiem czy będę miała czas i ochotę żeby ja naprawić

Asia, skleciłam na szybko plan poglądowy jak to wygląda

Żywopłot buksowy zabieram żeby otworzyć się bardziej na ogród ( tez ) ale podstawowym powodem jest planowany taras. Jak zrobimy taras tak jak planuje to nie będę miała przejścia z tej strony. Taras będzie pociągnięty jakiś metr na trawę i chcąc się od tej strony dostać na trawnik to będę musiała wchodzić na taras( na 30 cm podwyższeniu )i dopiero schodzić z drugiej strony. Patrząc na plan : wchodzę do ogrodu od parkingu i idę ścieżką w lewo.Dochodzę do tarasu.

Pomyślałam wiec ze przeniosę ten kawałek żywopłotu żeby mieć możliwość wejścia na trawnik nie wchodząc na trawę. Myślałam ze tak będzie ładniej i wygodniej. Nie ma to sensu?

Teoretycznie nie musi tak być bo pod magnolia tez da się przejść i jest tam nawet przerwa w żywopłocie.

Korytko z woda chciałam postawić przy tarasie. Równolegle do tarasu. Ale to pieśń przyszłości. Albo zrobić kwadrat z kula w samym rogu tarasu.Cos takiego tylko ze ciurkadelo.Albo tak

Hortensja w rabacie ale ona idzie aut bo tam zdecydowanie za mało miejsca. Dlatego tez mi ten zywoplot zachorował.

Alem się naprodukowała. Ciekawe czy coś z tego zrozumiecie bo ja cienka z tłumaczenia jestem
Ogród, mydło i powidło. 15:54, 07 wrz 2017

Do góry
Kasiu To Tobie obiecałam laurkę pokażę Ci jak urosły te maluchy.Zdjęcie usuń jak obejrzysz.Rutewka u mnie nie wzeszła wcale no trudno Pprzyklepane były tylko 2 listki ,na wiosnę będzie wysyłka.Koniecznie mi przypomnij się bo?????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:50, 07 wrz 2017

Do góry
Witajcie, proszę Was o ppmoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Widaczna jest na prawo od ścieżki, a jej wymiary to 7 metrów długości na 2,7 szerokości. Z tej perspektywy najczesciej patrzy sie na tę rabatę. Gdy tuje dorosną do wysokości 3 metrów pozostanie na niej 3 godz pełnego słońca q godzinach 10-13. Poszukuję wiec gatunków do półcienia/ cienia.

Na lewo jest podniesiona rabata z białymi i różowymi różami pnącymi oraz lawendą. Po długich męczarniach, w pocie czoła narysowałam coś takiego:

Obecnie mam posadzone 3 borówki amerykańskie, czwartą przy samym bzie czarnym planuję dosadzić. Na froncie tej rabaty widać goździk kropkowany różowy- dostalam w spadku, wsadzilam go tam i na razie rosnie. Na planie widac niewysokie piwonie, sadziła je jeszcze moja babcia, zjeździły pół Polski zanim do mnie trafiły i muszę jakieś godziwe miejsve im znaleźć, a opcji nie mam zbyt wiele..

I tu ogromna prośba o Wasze uwagi, co jest ok, co warto zmienić, na co ewentualnie. Męczę się z tą rabatą już szmat czasu, więc skróćcie me cierpienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies