Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Cichym Dworku 12:36, 06 wrz 2017

Do góry
I jeszcze takie tam różne ... kwiaty w wazonie
Ogród w Cichym Dworku 12:30, 06 wrz 2017

Do góry
To może troszkę zdj domowych...storczykowo
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:27, 06 wrz 2017

Do góry
Dobra, jedziemy z koksem tylko nie umiem się określić jaki styl ma mieć mój ogród bo za dużo lubię roślin i za dużo wszystkiego bym chciała mieć jedynie pewna jestem linii prostych

z drzew to pewne,ze chcę brzozy, klona, derenia. Mam miłorzęba i grujecznika do przesadzenia. Ma być trawiasto i zimozielono.
Podstawą będą bukszpany, cisy, trawy a byliny jako wypełniacze. Z bylin lubię jeżówki, zawilce, szałwie, przetaczniki, rozchodniki czyli jak wszyscy
Jedyne rośliny jakich nie planuję to wrzosy niestety, kilka prób było i za każdym razem porażka więc odpuszczam. Róże też niekoniecznie chociaż im nie mówię stanowczo nie.

Ciężki temat z garażem, ale w planach mam coś w ten deseń zrobić przy nim.

Chciałabym jeszcze jakiś element wodny wkomponować i może jakieś donice w okolicach tarasu.

Na razie jest tak hihi pustkami wieje

Chciałabym uzyskać efekt ... nie wiem jak to powiedzieć, chodzi o to, że rosliny mają rosnąć w kwadratach, prostokątach. W nich również drzewa i cisy lub bukszpany. Mają się przenikać i uzupełniać. Nie chodzi mi o obsadzenie każdej kwatery obwódką tylko ma być w środku coś zimozielonego

nie patrzcie na rozmieszczenie tych kwater, pokazuję tylko o co mi chodzi

Słoneczny Ogród 12:09, 06 wrz 2017

Do góry

To tak jaśniej od początku napiszę o cięciu winorośli.

Cięcie najlepiej wykonać jeszcze zimą, przełom stycznia i lutego, ale nie później jak do połowy marca. Przycięcie zbyt późne spowoduje wyciek soków na który mówi się płacz winorośli.
Owoce winogronu rodzą się na pędach dwuletnich, czyli zdrewniałym pędzie z zeszłego roku.
Jakby się wycięło wszystko w pień, to owoców wcale by nie było za to powstałoby mnóstwo długich młodych pędów ( latorośli), ale nie o to chodzi (ja tak kiedyś zrobiłam ale to bez sensu).

Najpierw trzeba wyprowadzić krótki pień i póżniej już tylko z niego brać po dwie łozy. Jedną do owocowania przygiąć w bok, druga będzie zastępcza i ją się przycina za 2 oczkiem, z niej wyrosną pędy, z których się wybierze łozę do owocowania w przyszłym roku.
Ta łoza na której są owoce, nie będzie owocowała w przyszłym roku.
Zimą trzeba ją wyciąć, wybrać nową gałązkę i tak co roku.

Dobrze jest też latem usunąć pędy na których widać , że nie będzie owoców i skrócić młode witki za ostatnim gronem.
Generalnie wszystkie niepotrzebnie wyrastające pędy całe lato można wycinać. A pojawiać się będą takowe dodatkowo w kącikach liściowych.

I na rysunku jest tak, pierwsza wiosna i druga wiosna.

Pod bosymi stopami 12:05, 06 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, przyznam się, że nie za bardzo "czuję" Twoje plany: nie wiem, o co chodzi z przerobieniem placu zabaw, nie widziałam, co się dzieje przy domu.

Na tyle, co widziałam, zaproponowałabym tak:

zielone - rabaty
ciemnozielone - cis
szare - ścieżki
kółka - drzewa.

Makadamia w sobotę wjedzie chyba traktorek przeorać teren i wtedy jest sens zrobić zdjęcia bo coś wreszcie będzie widać.
Z placem zabaw chodzi mi o to żeby za jakieś 2,3 lata dosadzić w jego miejscu brakującą część żywopłotu a sam plac usunąć i zamienić go na mniejszy, bardziej dostosowany do dzieci w wieku szkolnym. Nie sądzę żeby była im wtedy jeszcze potrzebna taka duża piaskownica

Fajnie uporządkowałaś przestrzeń, podoba mi się. Chciałam pisać jakieś ale, że mniej trawnika bym chciała, że nie wiem czy ścieżka do sadu tak z samego boku ale ostatecznie im dłużej patrzę tym bardziej mi się podoba.

Jest jeszcze tylko jeden problem Dom stoi na wzniesieniu a cała działka"opada" ku bokom". Będzie to widać na zdjęciach po wyrównaniu terenu. Zakładam że trzeba to będzie jakoś uwzględnić.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:58, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Trawki marzenie pięknie wyglądają Zdradzisz w jakich odległościach je masz posadzone A pomyśleć że przyszłam szukać rozplenic
Będę zaglądać i podglądać Może znajdę i skopiuję coś do siebie jeśli pozwolisz
Miłego dnia życzę
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:35, 06 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
ja mam od Ciebie Iwonka kłosownicę
i 5 kęp jest ślicznych a 2 beznadziejne
nie wiem od czego ro zależy
ta rosnąca na cienistej północnej rabacie jest najładniejsza
ja mam w dwóch miejscach, z przodu rośnie na patelni prawie od samego południa do wieczora, bardzo jasna jest, młoda jeszcze sobie radzi ale starsze wymagają podlewania. Z tyłu posadziłam wiosną pod świerkami, tu prawie cały czas cień mimo że południowa strona, ale świerki zasłaniają słońce i ładny zielony kolor. Na początku też się różniły ale po ścięciu wszystko ładnie się wyrównało. No ale dwa razy już cięłam, nie wiem dlaczego ona tak buja, w ubiegłym roku tylko raz kwitła, w tym trzeci.

Drzewulcowo 11:16, 06 wrz 2017

Do góry
Drzewulcowo 11:12, 06 wrz 2017

Do góry
Ukojenie 11:11, 06 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Macham w mgliste przedpołudnie

U mnie deszczowo...

Taki kwiatek balkonowy
Drzewulcowo 11:07, 06 wrz 2017

Do góry
i migawki z wystawy Zieleń to życie
Drzewulcowo 11:01, 06 wrz 2017

Do góry
To mój nowy pożeracz czasu Troche nieogrodowiskowo, ale pochwalę się
Drzewulcowo 10:51, 06 wrz 2017

Do góry
Po rocznej nieobecności będzie hurtem trochę wiosny, lata i jesieni. Zaległości w ulubionych ogrodach odrobię w zimowe wieczory. Serdecznie pozdrawiam Tych co będą chcieli jeszcze tu zajrzeć
Ogród z łezką II 10:27, 06 wrz 2017

Do góry
Kasiu, ja też nie lubię się spierać, nie ma znaczenia jaka nazwa Ważne żeby nam się podobały
No to wklejam moje zdjęcia tych róż dzisiaj robione

to Chippendale

a to mój Charles Austin

No nie wiem już sama, może się mylę?
Ogródek Iwony II 10:12, 06 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Buk Dawyck Purple

piękny schyłek lata
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:03, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Pomimo deszczowej pogody nie czuć jeszcze jesieni w ogrodzie. Brzozy tylko zrzucają pierwsze listki. Róże kwitną po raz kolejny. Kilka zdjęć z deszczowego poranka, trzeba uwiecznić końcówkę lata

]

To jeden z moich ulubionych kącików w twoim ogrodzie Tak mało mieliśmy deszczu w małopolsce, że z radością oglądam takie właśnie nastrojowe zdjęcia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:54, 06 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
ale numer , wiesz, że się nie kapnęłam? U Ciebie na słonku to i kolorki złapał, a u mnie pod sosną był byle jaki. Sylwuś mam dowód na to, że od zeszłego roku rośliny baaaaaarrrrdzo Ci urosły - zobacz, to zdjęcie z 2016r, wiosna. Patrz choćby na te berberysy. Wierzyć się nie chce, że to te same

Niesamowite to zdjęcie Kasiu Faktycznie sporo , a sosna i tuje to już giganty w porównaniu
Ja teraz jestem ciekawa jesieni bo już rok temu miałam niezłą , a teraz wszystko większe
Liliowo i kolorowo:) 09:53, 06 wrz 2017

Do góry
A teraz troche wspomnien, haha chyba się starzeje bo ostatnio coraz bardziej staje się sentymentalna Natknełam się na zdjęcia z przed 10 lat i koniecznie musze na wiosne zrobic rewolucje przy oczku bo zbyt zarosło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies