Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 00:32, 05 lis 2017

Dziś uciorałam sie w ogrodzie i trochę wczoraj.. kropla w morzu potrzeb.... bijąc się z myślami co mam zrobić w pierwszej kolejnosci. obowiazki czy ogród.. Wybrałam ogród.. ale takiej pogody było mi po prostu żal..
Ledwo zyje, ale trawnik od miesiąca skoszony, mokro tak, że koła kosiarki wydzierały dziury i robiły koleiny. Za to lisci z trawnika zniknęły. Trochę odkurzaczem pozdzierałam lisci z rabat szczególnie kamiennych i przy oczku. Trochę w mojej skali to kilkanaście worów przemielonych odkurzaczem liści.
Trochę najbrzydszych bylin wywaliłam.. trchę to też oznacza ponad 10 worów, nie liczę tego co poszło na kompost.. częśc wyrawałąm ponad miesiac temu i leżały do dziś na trawniku.tak jak wydarlam..
Trochę okazyjnych cebulek wsadziłam w ziemię.... 50 szt.. całę nic.ale dobre i to..
Przerobiłam ostre papryki. już w słoikach..
I jedna rabata zrobiona od nowa.. niestety na cmentarzu Po deszczach wszytko tak sie zapadło, że musieliśy dowieźć 15 taczek ziemi. I wszytko wywalić co było i robić od nowa.. czułam sie jak grabarz....
Dom ogarnięty, papiery kisęgowe zrobione, ogarnięte trochę papierów, chałupa posprzatana (byle jak..jak wszytko ostatnio).
I jakieś drobiazgi.. ooo pranie jeszcze w pralce.. idę powiesić i padam do spania..
Dosłownie padam..
Fotek brak.. ale wizulanie z daleka już jakoś to wygląda...

Zadania konieczne do zrobienia.
Sprzątnać szklarnię, wyczyscić oczko z gnijacego "zielska" brrrr wejście do oczka zimno.. , wydmuchać wodę z instalacji, wykopać dalie.. posadzić krokusy, zlikwidować ciurkadła..posadzić wrzosy.stoją w doniczkach.. uprzątnać skrzynki z peragoniami.. to niezbędne minimum. Jeszcze ze 3 dni pasuje wygospodarować.. reszta niech sobie radzi do wiosny.
Róz nie kopczykuję, warzywnika nie porządkuje, liści z rabat nie sprzątam, traw nie wiąrzę, więcej bylin nie wycinam. Może klona przytnę, bo wiosną się nie daje, a już mi zarósł pół ogrodu.. wiem, że nie pora.. ale ..

Dzięki za wizyty, jestem niegościnna ale na to już brakło czasu. Goście muszą rządzić się sami.
Mala_Mi 00:35, 05 lis 2017

Gardenarium napisał(a)
Ogród posypany liśćmi wygląda tak samo przepięknie, za to kocham buki, że dają takie efekty przez cały rok. Kora tez przepiękna.

Też lubię te liście, ale takie świeże co robiaszur szur, niestety po deszczach , a raczej ulewach przez wiele dni, to zrobiła się gnijąca ciapa na trawie..

Pisałaś na FB o wernonii... jeszcze trochę kwitnie

Kasya 06:33, 05 lis 2017

Ale ty masz tempo
Tyle roboty to praca na 2 tyg
I ilości wszystkiego tyle co u mnie przez 3 miesiące
Ale przed nami kolejny piękny dzień jesieni
Słońce dodaje energii
hanka_andrus 07:04, 05 lis 2017

Aniu, nie mówię, że mam tak samo, ale ogród po ulewach jesiennych zawsze u mnie tak wygląda. Dlatego co szpeci już jesienią wywalam na kompost albo na śmieci, a przy Twoim areale, dużo tego jest zawsze.
Szklarnię do uporządkowania zostaw na ostatek, tam zawsze jest najcieplej i nie jest tak mokro, zrobisz w grudniu.
Do wody nie właź! Przy Twoim nastawieniu i samopoczuciu, nie ryzykuj choroby. Może znajdzie się pomocnik do tego? Może jakim bosakiem albo grabiami da się wyciągnąć te liście?
Jesteś przykładem "pancernej" babki, ale i siły też mają swój kres i trzeba na nowo je nabywać.
Odpoczywaj więc i nabieraj tych sił, wspieramy Ciebie, wybacz, że tylko wirtualnie.

Czy wernonia rozłazi się po ogrodzie, czy raczej trzyma się miejsca?
Gosiek33 07:58, 05 lis 2017

Ogrom pracy odwaliłaś
Mala_Mi 10:18, 05 lis 2017

Kasya napisał(a)
Ale ty masz tempo
Tyle roboty to praca na 2 tyg
I ilości wszystkiego tyle co u mnie przez 3 miesiące
Ale przed nami kolejny piękny dzień jesieni
Słońce dodaje energii

Niestety jest pochmurno i wieje niemilosiernie..

Po uprzątniećiu lisci z kamienia i wydarciu chwastów 9z kamienia) zrobiło się na pierwszy rzut całkiem ładnie.
Mala_Mi 10:30, 05 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Aniu, nie mówię, że mam tak samo, ale ogród po ulewach jesiennych zawsze u mnie tak wygląda. Dlatego co szpeci już jesienią wywalam na kompost albo na śmieci, a przy Twoim areale, dużo tego jest zawsze.
Szklarnię do uporządkowania zostaw na ostatek, tam zawsze jest najcieplej i nie jest tak mokro, zrobisz w grudniu.
Do wody nie właź! Przy Twoim nastawieniu i samopoczuciu, nie ryzykuj choroby. Może znajdzie się pomocnik do tego? Może jakim bosakiem albo grabiami da się wyciągnąć te liście?
Jesteś przykładem "pancernej" babki, ale i siły też mają swój kres i trzeba na nowo je nabywać.
Odpoczywaj więc i nabieraj tych sił, wspieramy Ciebie, wybacz, że tylko wirtualnie.

Czy wernonia rozłazi się po ogrodzie, czy raczej trzyma się miejsca?

Wernonia trzyma sie kepy. Wono przyrasta.

Byla pomaranczowa 2 lata i niska teraz cos sie jej pomieszalo..

W tym roku niczego nie robiłam w ogrodzie praktycznie przez 3 miesiace.. niestety widać zaniedbania. Pasowało by bylin wyciac dużo, ale już czasu brakło. Zostaną do wiosny.. może będzie lepiej.

I widać płot do pomalowania

Mala_Mi 10:34, 05 lis 2017

Gosiek33 napisał(a)
Ogrom pracy odwaliłaś

Z pomocnikiem.. zaraz foto z telfonu wrzucę.
hanka_andrus 11:14, 05 lis 2017

Aniu, Płot do pomalowania to pikuś! Wiosną dasz pędzle Muminkom i rachu- ciachu będzie pomalowany!

I tylko dokładności wymagaj. Mogą i 4 podejścia do tego robić. Maseczki dasz na twarz= a akrylowa farba chyba jest wodna, to się zmywa.
Albo kopanie w szklarni? Też mogą. Ja swoim zawsze pozwalałam na grządkach przed właściwym kopaniem, a potem i mnie łatwiej już było jak porozgarniane.

To tak na odstresowanie taka rada, ale może warto przemyśleć? Dzieci współczujące są, a jak babcia i dziadek nie w siłach, to może będzie dla nich radość, że mogą pomóc?
Życzę słonecznej pogody jak najdłużej.

Mala_Mi 11:33, 05 lis 2017

Haniu.. jeszcze chwilę muszę poczekać na pomocników, jeszcze za mali. i raczej przy nich to nic nie da sie zrobić.. i mam ich jak mogę ich popilnować.. a że nie mam i na to teraz czasu to widzimy się od przypadku do przypadku raz na miesiąc. Niestety typki są wymagajace i nie są to charakterki spokojne.. dają krótko mówiąc w kość