Karolina to był acer palmatum 'Okushimo', a poniżej kolejne jesienne fotki... ale to chyba w tej liczbie fotki będą oznaczać istne szaleństwo ale nie mogłem się oprzeć aby je Wam ich nie przedstawić
- acer japonicum 'Aconitifolium'
No i prawidłowo, jak sie nie znasz to nie zbierasz, nie sztuka nazbierać trujaków.
Ostatnio częstowali mnie grzybami sowami, ale ja ich nie znam aż tak, żeby ryzykowac. Łatwo je pomylic z muchomorami sromotnikowymi. Po co to, po co ryzykować.
Skalniak bardzo się zmienił, prędzej na skarpie były rozłożone luźno kamienie, roślinki skalniakowe ale wszystko zarosło nie do wypielenia, więc wszystko zdarłam.
Łatwiej by było zacząć od zera ale jeszcze musiałam wszystko rozkopać i dopiero wyrównac.
Jeszcze mam takie drugie , które mozna porównac.
wiesz - jeśli te zdjęcia odzwierciedlają aktualny stan klona czeli jesienne wybarwienie oraz usychanie tych że listków to raczej to norma i nie ma powodów do niepokoju. Lecz jeśli te fotki są z okresu letniego no to musi być jakaś przyczyna tego stanu - na wszelki wypadek usuwaj zeschłe listki z krzewu .Dodam tylko abyś sobie zawsze w takich chwilach robiła fotki z bardzo dobrym zbliżeniem to pomaga potem w diagnozie oraz szybko jest możliwe zaradzenie. ( a ma on wysypaną korę ten klonik?)
wysyłam Ci fotkę mojego okazu w jesiennym wybarwieniu no i mój jest ciut niższy od Twego Witolda
Wykopałam dalie, nad płotem po nich powstanie nowa rabata długa na ok 4metry z jeżówkami, to są jeżówki wysiane moje 4 sadzonki białe i sadzonka od Gosi nie wiem jaki to kolor będzie. Jeszcze musze dosadzić drugie tyle i jakąś trawkę , może stipę. Ale stipy nie mam