Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jurajski Ogród 14:24, 05 wrz 2017

Do góry
Ogladnelam relacje ze spotkania milo Cie bylo zobaczyc

Gardenarium napisał(a)

co tu budujecie??

Ogród Małej Mi 2017 14:18, 05 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Aniu i Kasiu dziekuje za odpowiedz jest juz na liscie tylko musze jej dobre miejsce znalezc.To u mnie w Bieszczadach bedzie i tak z opóznieniem jak zreszta ze wszystkim

Na Bieszczady nie ma rady Za to dłużej Ci kwitną

A Suwałki i tak maja gorzej czyli później

Deszczowo mamy.. paskudnie... brrr chyba pora na trzecią kawę.

Hortensjada 13:38, 05 wrz 2017

Do góry
Bożenko cudowne widoki!!! Cudowne te hortki Twoje, a w fazie przebarwiania no po prostu bosko wyglądają!

Mam trochę hortensji ale nie są takie dorodne, jeszcze nie są...
A mam jedną rozmnażaną i zachodzę w głowę co to za odmiana, może Tobie uda się rozszyfrować...

Zdjęcie później usunę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 05 wrz 2017

Do góry
Witam.
Będę zmieniać ogrodzenie na betonowe pełne w formie kamienia łupanego w kolorze piaskowym. Zatem winobluszczu, który jest teraz kłopotliwy i bardzo się rozrasta nie będzie .Chciałam przysłonić trochę przyszłe ogrodzenie roślinami. Jest tam teraz rabata widoczna na zdjęciu. Myślałam o posadzeniu przy obudowanej studni jakiegoś średniego iglaka w formie stożka /może jakiegoś jałowca/ . Żywotnik Aurea Nana musiałam przesadzić, bo jest tam bardzo mało słońca, tylko trochę rano i żle tam rósł. Dalej są dwie małe tegoroczne Hakonechloa Aureola. Karmnika ościstego też nie ma. Pomiędzy trzmieliną myślę posadzić dwa iglaki na pniu. Czy to ma sens i będzie dobrze wyglądać? Proszę o radę .

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:56, 05 wrz 2017

Do góry
Jana napisał(a)
Gosiu mało cię na forum ale kiedy wstawiasz zdjęcia to widać, że nie próżnowałaś znajdź też c;zas na mały relaksik floksa kupiłam w miejscowej szkółce za ok 9zł, jutro to znaczy dziś się tam wybieram....chciałabyś takiego?

Jestem czasami, ale mnie nie widać Taki czas. Napisałam na priv.

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Żeby dopełnić obrazów i informacji o plonach warzywnych: mi stonka zjadła ziemniaki, nie upilnowałam zbierania jej. Ogórki obrodziły i pomidory, koper też. Chrzanu mi brakuje ciągle w dużych ilościach. I fasolka oraz kalarepka w wielkiej ilości jak na moje potrzeby.

Jak nigdy mam pietruszkę!

A po takiej wiośnie zimnej wydawałoby się, że nic nie ruszy. Ale jednak ciepły, deszczowy czerwiec zrobił swoje.

Gosia, z Twojego hyzopu mam obwódkę z jednej strony warzywnika. U mnie nie jest pokładający się, może starszy się pokłada? Mam plan (ale to już wiosną) go dalej sadzonkować na drugą stronę obwódki. Bukszpanu przy warzywniku u mnie nie będzie - to już postanowione. Po co się stresować jego wyglądem. Szałwia mogłaby robić wtedy za kule, dobrze zimuje ta zwykła . Mam takie przemyślenia organizacyjne w warzywniku.
Ale też gaura (jest taka jak z siewu) u mnie jest tylko do pasa.

Pszczółko, hyzopa zostawiłam w warzywniku. Ścięty wiosną nisko, latem wysuszony, w ty roku miał zadowalającą wysokość, czyli się nie pokładał. Za to dwie kępy dopadł jakiś grzyb. Szczerniały, padły.
Za to okazało się, że jedna kępa hyzopu kwitnie na różowo.

Tymczasem kocimiętka kubańska jest niezmordowana. Kwitnie od wiosny.

Do góry
katel napisał(a)
Witaj Margaretko! Mira doradziła mi, żeby podpytać Cię o chryzantemę u Andy, może będziesz wiedziała jaka to odmiana :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=797
Masz piękny ogród - wszystko wygląda tak naturalnie - raj dla pszczół

Kasiu, długo czekałaś na odpowiedź, a ja w dodatku niestety Ci umiem pomóc. Przykro mi, ale nie wiem, jaką odmianę ma Ewa. Nie mam takiej uroczej chryzantemy.

Ogródek naturalnie dziękuje za uznanie.
Doczekał się domków dla owadów; prezent od Agusi (abiko) zawisł na rajskiej jabłonce.

Dorobiłam też kolejne domki. Pięć małych jest powieszonych, a największy jeszcze jest niedokończony.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:55, 05 wrz 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
u mnie urodzaj w tym roku ogórkowy... siałam w domu do krążków torfowych, po 15 maja wysadziłam spore już do gruntu, do świeżej skrzyni, nic poza tym, tylko dostają duuuużo wody w tym roku.

No tak, a u nas lato było bardzo suche. Czyżby dlatego róże u mnie drugi raz nie tłoczą? Jedynie Westerland ratuje ich dobre imię. Ale to nie tak miało być. Nie lubię takich róż

Do góry
eee_taam napisał(a)

u mnie ogórki były beznadziejne w zeszłym roku ...niby były ale mało i krótko

wapnowanie jesienia pomogło + gorczyca na poplon a wiosną kurskie granulki ...ogórków mam przesyt ...zwłaszcza ze posadziłam w dwóch rzutach ( 3 tygodnie róznicy) i jeden juz bede wyrywac bo żółkna a drugi własnie zaczyna ...moze w poniedziałek zasadze nastepny rzut jak dobrze pójdzie we wrzesniu tez bede miec ogórki

Też wapnowałam jesienią warzywniak, ale coś mi mówi, że trochę za mało. Muszę powtórzyć w tym roku.

Sezon 2017 u Hanusi 12:55, 05 wrz 2017

Do góry
Kasiu, nie wiem jak się nazywają, na trawach się nie znam, a te akurat spotkałam na łące, i w słońcu pięknie się mieniły na tle wrzosów.

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie śladowe ilości kopru, bardzo kiepska cukinia- dopiero zaczęła pokazywać kwiaty, a dynia to jeszcze mikrusek. W zeszłym sezonie miała już odpowiednie gabaryty o tej porze. Czysta losowość z tymi plonami.
Twoja bylinówka to mix wdzięku, urody i czarów.
Siekiera na glinę jest lepsza od przeciętnego szpadla. Ostatnio złamał mi się w takim trzonek i siła odbicia zatrzymała go na moim łuku brwiowym. Uważaj na siebie.

Dokładnie, losowość. Obrodziły choćby cukinie, dynie, fasolka, pomidory, jarmuż; za to litościwe spojrzenie u jednej ogrodniczki wzbudziła moja marchewka i papryka
Los też sprzyjał, że wreszcie spróbowałam własnego kabaczka, a teraz podziwiam rozkwitającego karczocha.
Migawki z warzywniaka.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:54, 05 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ja proponuje zrobić gnojówkę z liści bzu czarneg.Ma ona dużo fosforu i potasu a tych składników teraz twoim ogórkom potrzeba.Ja w tym roku tylko nią podlewam i warzywa mam super Pozdrawiam

Zazwyczaj nie chce mi się chodzić za liśćmi bzu, bo mam na działce i skrzyp i mlecz, a do tego dorzucam jeszcze liści pomidorów.
A teraz na miejscu ogórków to już facelia na poplon rośnie

I czekam na pierwsze kwiaty rutewki mniejszej i dalei (wysiewane w tym roku). Pąkiem dalei się trochę zdziwiłam, bo czytałam, że kępa musi się dobrze rozrosnąć, zanim zakwitnie, i może to trwać nawet trzy lata.

Do góry
Wendy79 napisał(a)
I u mnie niestety kiepsko w tym roku z ogórkami. Na kwaszeniaki i surowy zbiór jeszcze mam, ale na inne przetwory dostałam ogórki od wujostwa. Super mają odmianę do przerabiania i muszę podpytać o nazwę.
Ja prawie nic łopatą nie robię, tylko wszystko widłami amerykańskimi. Natomiast teraz mogłabym się zwać Motykoręka
Moja gaura z siewu się pokłada na różach niestety
Piękne kanty robisz.

Nieurodzaj ogórków wynagradza mi urodzaj choćby cukinii. Marynowana zdobyła moje wielkie uznanie
A rzodkiewka strączkowa, przycięta miesiąc temu, znowu urosła, kwitnie i owocuje. Uwielbiam ją

Do góry
anna_t napisał(a)

Grrr feria barw!
Jakie zmiany? Więcej czy mniej buszu?
Pozdrawiam Gosiu

Aniu, chyba zmierzam do ciut innego składu na rabatach. A busz to wcześniej czy później i tak pewnie będzie.
Ale zanim zacznę na nowo rozwalać dotychczasowe rabaty, kończę to, co skończenia wymagało.
I tak na przykład bylinówka doczekała się trawiastej ścieżki przed sobą.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:51, 05 wrz 2017

Do góry
admete napisał(a)

Nałogową wielbicielką Twoich kompozycji jestem.

Bardzo odkrywcze.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:49, 05 wrz 2017

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:49, 05 wrz 2017

Do góry
aldonaz napisał(a)

A do mnie przyfrunął brat bliźniak Twojego. Moja lista prac jeszcze dłuższa. Już teraz nie piszę, to jakoś sprawniej idzie. Liliowcami możemy się wymienić, możesz też dostać bez wymiany, tylko przyjedź.

.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:42, 05 wrz 2017

Do góry
Zawilce i jeżówki. Przydałoby się tylko troszeczkę słoneczka.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:36, 05 wrz 2017

Do góry

Rabata pod starą sosną 12:21, 05 wrz 2017

Do góry
Witam,
szukam inspiracji na rabatę pod sosną, która jako jedyna daje cień w tym miejscu i jednocześnie tworzy straszne pobojowisko od igieł i szyszek. Trawnik odpada, myślałam, żeby w części najbliżej sosny posadzić rośliny płożące zimozielone aby zadarnić to miejsce i darować sobie w późniejszym czasie ciągłe grabienie igieł albo zamiatanie gdyby była kostka.

Chciałabym wykorzystać 4 jałowce i 4 niskie trawy, które czekają w doniczkach juz od maja

Jestem ciekawa Waszych pomysłów. Może ktoś wyciągnie rękę do opętanej chaosem nowej ogrodniczki?

W części za sosną na 1 zdjęciu będzie trawnik - tam z racji ciągłych wiatrów od południa nigdy nie lecą szyszki i igły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies