Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:20, 04 wrz 2017

Do góry
Zakupy bardzo ciekawe, szczególnie hakone i trzmielina
Kasia_CS napisał(a)
Oo udało się Kasyu i jest oto moja trzmielina na mikro pieńku nie jest szczepiona, ale wyrasta z jednego pnia i mam nadzieję, ze tak zostanie
Pozdrowienia z Wielkopolski 09:49, 04 wrz 2017

Do góry
Poczytałam instrukcję i wstawiam zdjęcia.
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:36, 04 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam

Osobiście też bardzo lubię pisać listę prac do wykonania. Bo wtedy jestem bardziej uporządkowana i lepiej potrafię wykorzystać czas. Poza tym i tych pojedynczych roślinach do przesadzenia pamięta się idąc przez ogród i jak od razu się tego nie zrobi to potem jakoś wietrzeje z pamięci.
Poza tym jesień jest dobrym czasem na niektóre przeprowadzki

A jak piszesz o tym liliowcu to się mi przyszła do głowy trawa: elata byłaby śliczna ale na suchym nie urośnie,A tak wogóle to jak liliowiec dawał radę on przecież lubi wilgoć. Może molinia a za nią róża( wątpliwe stanowisko jeśli za sucho).
Ale ze względu na suche miejsce z traw może seseleria jesienna lub rozchodnik. Ja próbuję rośliny w praktyce. Na najbardziej suchym miejscu i mnie sprawdza się tylko trzmielina i trawa mint mist.

Pozdrawiam i ciekawa jestem nowej rewolucji
Ogród do odnowy 09:20, 04 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Ja pierdzielę Gosiu, miałabyś mnie na sumieniu.... Aż się zaksztusiłam z wrażenia. Nie wiedxiałam, że to takie potwory... A czy sadziec pachnie?

Oj Gosiu ja chyba muszę się wprosić do twojego i Kasi ogrodu....

Przyjeżdżaj, dam Ci siekierę to sobie urąbiesz kawałek Tak zrobiła Amelia by dać mi część karpy

Pachnie subtelnie, miodowo nieco ale i owocowe nuty wyczuwam

czasem na całym krzewie siedzą pospołu motyle, pszczoły i trzmiele w dużych ilościach

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:15, 04 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)

W cleome jestem zakochana od dwóch lat mam białą, czy mogłabym się załapać na nasionka tej fioletowej

W tym roku gorzej kwitła u mnie, u sąsiadki z moich sadzonek była piękna. Ziemia gra rolę i chyba lubi popołudniową przerwę od słońca.

Ja też ją mam od 2 lat i w tym roku była też mniej dorodna ale też później sadziłam, mam z ub roku fioletową to mogę już wysłać a fioletowe mam takie

zbierać ?

pozdrawiam

Jak pokazalaś zdjęcie z różową w tle okazało się że taką też mam. Nie wiedziałam że nazywana fioletową. Więc nasionka mogę zebrać sama. Ale nie wiem czy chcę bo wolę na rabacie fiolet liatry i werbeny patag. Oprócz tego lawendy i chwilowy zimowitów.
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:55, 04 wrz 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Mozaika wyszła super, podziwiam za pomysł i cierpliwość. Ogród jak zawsze pięknie się prezentuje. Miłego tygodnia
Podczas wyklejania mozaiki miałam mieszane uczucia nie wiadomo co wyjdzie. Zanim zaczęłam wyklejać drugą rurę naszkicowałam sobie wzór jak chciała bym żeby to wyglądało. Naszkicowane wzory spodobały mi się, ale realizacja była znacznie utrudniona. Druga rura pochłonęła więcej pracy i czasu, a ja ciągle nie wiem czy to jest to co chciałam.
Za miłe słowa o ogrodzie dziękuję. Również życzę miłych nadchodzących dni.

Problemy z tujami 08:28, 04 wrz 2017

Do góry
Pawo509 napisał(a)
Witam,

Jedna z moich tuj (sadzone w kwietniu tego roku) zaczyna nabierać innej barwy niż pozostałe:

Czy to objaw jakiejś choroby? W tym jednym miejscu jest soczewka gliny więc miejsce to jest bardziej wilgotne niż inne (w wykopanym dołku potrafiła stać woda). Czy to może być przyczyna czy też współodpowiedzialna może być agrotkanina po która jest pod korą (ale problem dotyczy tylko tej jednej tuji, setka pozostałych również z agrotkaniną wygląda ok)?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Widziales, ze tam stala woda i pomimo tego poadziles tam tuje?Do tego jeszcze agrotkanina? Wykop ja i sprawdz czy korzenie nie gnija. To miejsce trzeba zdrenazowac i to koniecznie.

Zuzka- od srodka brazowieja wszystkie iglaki, z wiekiem to normalne, bo nie dochodzi tam swiatlo.
Moja bajka 08:05, 04 wrz 2017

Do góry

rybki i oczko mają się dobrze. Mama i siostra spisały się na medal

Oczko Kasiu pięknie wygląda, myślę, gdzie by je u siebie zrobić. Ja wiem miejsca dość nie chcę jednak zgubić półkola. Sytuacja dopiero się wyklaruje jak podzielę ogród na strefy
Ogród bacowej 08:02, 04 wrz 2017

Do góry
Pozdrawiam.
Ogród bacowej 08:00, 04 wrz 2017

Do góry
Nowo tworzona rabata częściowo już zasypana ściętą trawą. Do końca sezonu to tu będę sypać skoszoną trawę.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:50, 04 wrz 2017

Do góry
Rozczarujesz się, będzie bardziej czerwona ale nie tak jak na trzecim ujęciu w linku którym podajesz.
Ogród do odnowy 07:44, 04 wrz 2017

Do góry
Ja pierdzielę Gosiu, miałabyś mnie na sumieniu.... Aż się zaksztusiłam z wrażenia. Nie wiedxiałam, że to takie potwory... A czy sadziec pachnie?

Oj Gosiu ja chyba muszę się wprosić do twojego i Kasi ogrodu....
Moja działka na Dębowym Lesie 07:22, 04 wrz 2017

Do góry
Popołudnie miałam wczoraj bez deszczu.Ale w nocy już padało i teraz pada.Jak nie padało, to nie padało X czasu.Teraz zanosi się ,że popada dłużej.

mieczyki i inne
Ogród z wilkiem zamkn. 07:15, 04 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)

Otwierasz kolejne okno w przeglądarce, cytujesz post, odpowiadasz, kopiujesz i wklejasz to do okna, które miałaś wcześniej już otwarte. I tak po kolei skaczesz od okna do ona

Próba

kamcia napisał(a)
Madziu jestem u Ciebie codziennie , choć nie zawszę piszę

Ja też jestem u Ciebie i też nie zawsze piszę ,
Uczę się właśnie wielocytowań jednopostowych

Ola buziak wielki udało się ,dziękuję za instrukcje
różyczki
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 07:07, 04 wrz 2017

Do góry
9wenezuela napisał(a)
Witam
Wie może ktoś z państwa co to sa za krzewy/drzewa rosnące wokół mojej działki.
Nie chciałabym żeby dzieci się tego najadły gdyby były trujące.[/img]
Ogród do odnowy 07:02, 04 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Gosia, pokazuj sadzca

proszę bardzo, trochę leży po deszczach

a tak wyglądał w 2013 we wrześniu

Ogród Muszelki 06:54, 04 wrz 2017

Do góry
Jedyne grzybki, które u mnie samoistnie rosną, to smardze. Grzybnia musiała przywędrować wraz z korą.

Raczkujący ogród u Gosi ;) 00:55, 04 wrz 2017

Do góry
Mam jeszcze nie zagospodarowaną w ogóle prawą stronę obok domu. Z przodu obok garażu nic nie sadzę ( w sensie nie robię żadnej rabaty) ponieważ zastanawiamy sie czy nie położyć kostki tam gdzie szambo,żeby zrobić parking na samochód. Natomiast mogłabym coś posadzić trochę dalej obok domu, może jakieś drzewa na pniu wiśnię osobliwą 'umbraculiferę'bo bardzo mi się podoba...
Raczkujący ogród u Gosi ;) 00:46, 04 wrz 2017

Do góry
Zastanawiam się jeszcze co posadzić z przodu domu pomiędzy magnolią a m.in. klonami globosum, może coś iglastego...
Raczkujący ogród u Gosi ;) 00:43, 04 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies