Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z widokiem na jezioro 12:31, 11 paź 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Dziś mam urlop, pada, a jakże mogłoby być inaczej...

W deszczowym klimacie

Piękne kolory
Ptasi gaj 12:27, 11 paź 2017

Do góry
Juz decyzja zapadla wzdluz tui na glebokosci ok 20 cm rura drenarska zolta tam jest spadek i podlaczona do zbiorczej ktora odprowadza wode tutaj

Mała Eleczka 12:24, 11 paź 2017

Do góry
Mentha napisał(a)
Padła mi ta sosna negishi na prawo od lampy. Była bardzo droga i piękna. Myślałam że się rozpłaczę

Umarła również karagana ( ale mi się nie podobała ), wiśnia umbra przed domem. Część żurawek się poskładało, w sezonie kilka razy dosadzałam.
Chyba jałowiec płożący mi pada ale to raczej przez dzieci.
No i pierisy prawie wszystkie - tu wina gleby i dzieci

Dużo nowych roślin dosadziłam, żeby zagęścić rabaty mam nadzieję, że się zmieszczą

Hakone w sezonie letnim codziennie podlewałam. Gdy nie było upałów, sprawdzałam podłoże. Gdy było sucho to podlewałam. Ale generalnie susza im nie szkodziła

A wiesz, że mi również wypadły żurawki. Dokupiłam niedawno nowe. Ciekawe czy przeżyją.
Szkoda tej sosny. Wygoglowałam sobie, bardzo ładna.
Dzięki za wskazówki co do hakone
W kamiennym kręgu od początku 12:17, 11 paź 2017

Do góry
Kerii, Małgosiu, zostawiam Wam Kamienny w deszczu

W kamiennym kręgu od początku 12:10, 11 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziś myślałam o widoczkach z kamiennego. Ślicznie Aniu. Ten zakątek bardzo lubię. Mistrzowskie zestawienia kolorów. I słoneczko miałaś

Iwonko, też lubię ten zakątek, choć jeszcze trochę w nim nieustająco gmeram
Dzisiaj choć leje jak z cebra, to z okna prezentuje się kolorowo
O to mi właśnie chodziło
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:04, 11 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Te widoki to jak oaza w środku pustyni
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:39, 11 paź 2017

Do góry
Mam trzmielinę Compactus właśnie. Myślałam, że będzie trochę większa, to akurat zdjęcie z ubiegłego roku, ale w tym wyglada tak samo, mam wrażenie, że już nie rośnie w górę tylko się zagęszcza.

Trzmielina fortune'a słabo u mnie rośnie i chwasty ją przerastają, więc się za bardzo nie lubimy.
Zakręcony ogród 11:27, 11 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
Asia jeszcze tak wymyślam w rogu, tam gdzie jest hakuro (za którą nie przepadam ) chciałam posadzić Nigrę (ale nie mogłam znaleźć odpowiednio wysoko sczepionej ) Czy to dobry pomysł ?
Chodzi mi o wypełnienie luk pomiędzy koronami drzew :

co o tym sądzisz ? Nie ukrywam ,że bardzo mi się podobają. A z więkzymi drzewmai poszalejesz koło altany

Myślę, że niewielkie drzewka z tej strony to bardzo dobry pomysł - nie zacienią Ci całego ogrodu i będą stanowiły przejście pomiędzy wysokimi drzewami a niskim piętrem rabaty
Zakręcony ogród 11:26, 11 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

Wiem wiem Ale wczoraj przeczytałam nareszcie cały Twój wątek i wiem jaka dobra w planowaniu jesteś

Akurat na moim wątku to planowania jest najmniej, bo wrzuciłam już gotowy projekt Ale dzięki za dobre słowo

DorKa napisał(a)
Ścieżka do altany jak najbardziej mi pasuje mimo rezygnacji z rabaty (choć mam nadzieję,że wykorzystamy rośliny, które tam mam bi je lubię )
Może po prostu płyty w trawie prowadzące do altany w formie ścieżki ?

Ale przecież rabata zostaje! tylko w trochę innym kształcie
Same płyty mogłyby być, chociaż nie wiem, jak by to miało wyglądać pod ścianą domu. I z paru technicznych względów wydaje mi się, że jednak płyty w żwirku albo sam żwirek byłyby lepsze. Ale to jest kwestia w zasadzie drugorzędna. Poza tym, możecie zrobić najpierw same płyty, a jeśli się nie sprawdzą, dodać ten żwirek.

DorKa napisał(a)
Rabata przy schodach na pewno powstanie. Nie wiem jak długo będę negocjować ale wynegocjuję Jak już zacznę taka rewolucje , to może nie zauważy

Mnie też się bardziej podoba z tą rabatą - nie ma efektu "meble pod ścianami"

DorKa napisał(a)
Jeszcze jedna rzecz praktyczna, wszyscy wchodzą do nas do ogródka od strony podjazdu ale przy obecnym założeniu to chyba nie przeszkadza bo przed rabatą , którą zaprojektowałaś po prawej stronie od tarasu jest jeszcze miejsce na przejście. Zgadza się ?

Tak - tam po prostu zapomniałam dorysować tej kostki - ona ma iść aż do zaokrąglonej linii rabaty

DorKa napisał(a)
To co mam ( w sensie grys ) nie mógłby zostać na rabacie ? Szkoda trochę parę ton wywalić Może tylko nasadzenia i kształt zmodyfikujemy ?

To zależy
po pierwsze: od tego, jakie chcesz mieć nasadzenia; jeśli typowa, gęsta roślinność, która zakryje całą glebę, to ten grys nie ma tam po prostu racji bytu i będzie tylko przeszkadzał (usunąć go możesz jak rośliny się już rozrosną); grys ma sens, jeśli roślin jest niewiele i nie zakrywają całej powierzchni (wrzucałam Ci wcześniej przykłady z takimi rabatami)
po drugie: jeśli na tej rabacie zostawisz grys, to na tej pod ogrodzeniem też wypadałoby go dać, zeby rabaty do siebie pasowały. czyli będzie jak rysowałam tutaj(tylko na podjeździe byłaby sama kostka

Ja bym zrobiła rabaty bez grysu, a grys wykorzystała pod ścieżkę do altany

DorKa napisał(a)
I jeszcze kwestia podestu. Jak wiesz to bezpośredni widok z tarasu i salonu. Dlatego chciałabym, żeby dookoła coś się działo w kwestii roślinności. Za parociami nie przepadam Ale do roślinności jak rozumiem przejdziemy później

Tak naprawdę, to wiele rzeczy się wyjaśni dopiero w momencie jak eM zabierze się do roboty. Myślę, że ten podest można jeszcze trochę zmniejszyć. Od tego, ile miejsca ostatecznie zostanie będzie zależał dobór roślin
Problemy z tujami 11:25, 11 paź 2017

Do góry
Witam, nasze ponad 10. letnie tuje zaczęły w tym roku żółknąć od środka znacznie bardziej niż w poprzednich latach. Na części gałązek pojawiły się plamy - jakby pobrudzone były błotem. Widać to na zdjęciach.
Tuje były zasilane trzykrotnie nawozem do iglaków, działka jest przy lesie, ziemia tu kwaśna. Nie wiem czy wpływ mogło mieć przesuszenie? Lato nie było zbyt upalne, ale w czasie wyjazdów nie miał kto podlewać,
Młodsze tuje ( rozbudowujemy żywopłot na kolejnych ścianach działki, mają się dobrze, nie brązowieją.
Ogród do odnowy 11:16, 11 paź 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Zapiszę sobie by móc posłuchać

Ksylofon cudowny. Sama muzyka super, ale podobnie jak Kasia podziwiam kunszt wykonania konstrukcji.

Gosiu jak wysokie są te astry? Znasz nazwę? Cudowny mają kolor.
Co się stało kwiatom ... 11:15, 11 paź 2017

Do góry
Piotr, jedna trzmielina straciła tupecik , a druga wyłysiała ,
nie narzekam, inni mają poważne problemy przez ksawerego,u mnie naśmiecił ,
mariken jeszcze zieloniutki,.
Ewa,Iwonka, cebulki tulipanów już posadziłam, uwaga...sztuk trzy Ice Cream , prace zakończone na ten sezon, Ewa uporasz się z cebulowymi bo idzie ciepełko,Iwonka też poczułam ciepły powiew i to też może będzie zachęta do jakiejś fajnej wędrówki.

Pięknie dzień się obudził o dziewiątej z minutami , słońca nie ma i co za tym idzie błękitnego też brakuje,
lecz dotarła do mnie paczka od Ewuni (Nalar) z suwenirami, długo czekałam na nią z winy poczty ,jednak radość jaką otrzymałam nie są wstanie przyćmić jakieś tam..niedogodności,
Peonia ..nadałam jej imię Ewa,

Kosowiec w postaci roślinki i nasion o pięknym ulubionym szafirowym kolorze ,
Ewunia, dziękuję z całego serca za przepiękne roślinki.

Droga do spełnienia 10:58, 11 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
dla Gosi

widoczek piękny i pokazuje zmienność rabat

nornice u ,mnie się zadomowiły i mam problem z ich eksmisją boję się,że tulipanów na wiosnę to ja nie zobaczę
Pomysł na ogród 10:56, 11 paź 2017

Do góry

Pomysł na ogród 10:55, 11 paź 2017

Do góry
a w ogrodzie...?
cóż znów można przywołać mój ulubiony wiersz Pana Waligórskiego:
"Raz staruszek, spacerując w lesie,
Ujrzał listek przywiędły i blady
I pomyślał: - Znowu idzie jesień,
Jesień idzie, nie ma na to rady!
I podreptał do chaty po dróżce,
I oznajmił, stanąwszy przed chatą,
Swojej żonie, tak samo staruszce:
- Jesień idzie, nie ma rady na to!"

Zakręcony ogród 10:53, 11 paź 2017

Do góry
Asia jeszcze tak wymyślam w rogu, tam gdzie jest hakuro (za którą nie przepadam ) chciałam posadzić Nigrę (ale nie mogłam znaleźć odpowiednio wysoko sczepionej ) Czy to dobry pomysł ?
Chodzi mi o wypełnienie luk pomiędzy koronami drzew :

co o tym sądzisz ? Nie ukrywam ,że bardzo mi się podobają. A z więkzymi drzewmai poszalejesz koło altany
Pomysł na ogród 10:52, 11 paź 2017

Do góry
jak widzicie już nie wytrzymałem i zagospodarowałem powstałe rabaty- i jako jedyny na całej ulicy mam ładnie
pozostali nic nie zrobili i może czekają na wiosenne prace z gminy...

Pomysł na ogród 10:50, 11 paź 2017

Do góry
Witam po w i e l k i e j przerwie ....
aż wstyd się przyznać , ale nawał zajęć , nie mówię że nie przyjemnych , ale spowodował kosmiczne zaniedbania jeśli chodzi o Was
mam nadzieję ,że mi jakoś wybaczycie i po cichu na to liczę
co u mnie słychać? praca, dodatkowe zajęcia - które pochłonęły mnie do reszty - zająłem się treningiem personalnym, dietami i pracą z ludźmi i nad ich słabościami
oczywiście oprócz normalnych zajęć zawodowych...
o co w Zaborowie?
cóż...najważniejsze co się zmieniło to ulica, która powstawała kilka miesięcy a i jeszcze do końca nie jest zrobiona, ale najważniejsze ,że już się kurzy i jest elegancko

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:47, 11 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)
Ładnie o tej porze roku wygląda kostrzewa sina i czyściec wełnisty. Obie rośliny nieco schładzają intensywne przebarwienia.

(...)

Hm, ładnie i podoba mi się u Ciebie takie ciepło-zimno. Ale u mnie po prawej - lewej wzdłuż ścieżki nie spina mi się. Może dlatego, że u Ciebie nastrój nasadzeń jest spójny. A u mnie duże różnice w gabarytach?

W sprawie traw PW.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:41, 11 paź 2017

Do góry
dobrusia napisał(a)
Witam serdecznie,
podczytuję Was od dawna i bardzo lubię to forum.

Postanowiłam się zarejestrować, by poprosić Was o radę. Otóż mam do zagospodarowania kawałek wolnej przestrzeni (jasny kamień), z którym kompletnie nie mam pojęcia co zrobić. Poza kompozycją z cedrem, jałowcem i robinią nie bardzo mi tu nic do siebie nie pasuje. Przy cedrze jest trawa, która przeżyła już swoje lata i zrobiła się brzydka, więc chcę się jej pozbyć. 3 rododendrony i 3 maleńkie azalie mogłabym ewentualnie przesadzić. Pozostałe rośliny mają już swoje lata i tych nie chciałabym ruszać.
Doradźcie proszę co dodać/zmienić by to wszystko miało ręce i nogi.
Mam spory ogród, ale akurat na tą maleńką część (a jest to przy wejściu na posesję) nie mam w ogóle pomysłu.
Pozdrawiam serdecznie,
Dobrusia

Na pewno rododendronom nie jest dobrze w takim żwirze. Może jakaś obwódka z niskich sosenek typu pumilo wzdłuż wejścia od ścieżki i rozplenice o czarnych kotkach pomiędzy roślinami? Więcej azali japońskich w jakiejś plamie - w rogu? Trawa hakonechloa żółta na obwódkę (ładnie nawiąże do żółtego drzewka)?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies