Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 14:01, 10 paź 2017

Do góry
Great Star, najpóźniej zakwitła, nie wiem czy różowieje, kwitnie u mnie pierwszy raz

Wszystkiego po trochu 13:56, 10 paź 2017

Do góry
A to Kyushu, nie przebarwia się , ciągle biała

Levana też biała

Natomiast White Lady mimo że white jest zaróżowiona

Vanilka, do zjedzenia

ale też już zbrązowiała
Zakręcony ogród 13:56, 10 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A względem podestu ławeczkowego:

masz trzy schodki pod drzwiami.
pierwszego, najwyższego bym nie ruszała, tylko zostawiła w tym kształcie;
drugi bym poszerzyła i pociągnęła prawie do garażu; na nim stałaby ławeczka; powinien mieć taką głębokość, żeby przed ławeczką jakieś 60 cm na nogi zostało (czyli łącznie ok. 1-1,10m szerokości);
Najniższy schodek do samego garażu, szerokości 30 - 60 cm.

Nie wiem ,czy te rysunki coś pomogą czy wręcz przeciwnie.

No właśnie o czyś takim myślałam Całość w drewnie. Funkcjonalne to będzie na pewno tylko czy będzie dobrze wyględać ? Tak po amerykańsku trochę
Droga do spełnienia 13:38, 10 paź 2017

Do góry
Kamila, np. ten

Kawa napisał(a)
Wszystkiego po trochu 13:38, 10 paź 2017

Do góry
O tej porze roku ta hortensja to królowa w ogrodzie kocham ją
W rzeczywistości jest trochę mniej krwista

A ta to Candlelight, zaskoczyła mnie barwami jesieni
Też kolor trochę wyostrzony

A tu w tle widać Diamant Rouge

Zakręcony ogród 13:29, 10 paź 2017

Do góry
A względem podestu ławeczkowego:

masz trzy schodki pod drzwiami.
pierwszego, najwyższego bym nie ruszała, tylko zostawiła w tym kształcie;
drugi bym poszerzyła i pociągnęła prawie do garażu; na nim stałaby ławeczka; powinien mieć taką głębokość, żeby przed ławeczką jakieś 60 cm na nogi zostało (czyli łącznie ok. 1-1,10m szerokości);
Najniższy schodek do samego garażu, szerokości 30 - 60 cm.

Nie wiem ,czy te rysunki coś pomogą czy wręcz przeciwnie.

Tajemniczy Ogród 13:13, 10 paź 2017

Do góry
Asia: przeanalizowałam wszystkie proponowane przez Ciebie rośliny i myślę, że opcja pierwsza będzie po prostu bardziej realna do zrealizowania, ponieważ wolałabym nie pozbywawać się róży New Dawn - przez większość lata przepięknie kwitnie - taka lekka bladoróżowa chmura, po drugie pod murkiem ogrodzenia mam nasadzony szpaler róż Bonica - kolor różowy, więc do nich też bardziej będzie grała pierwsza opcja. Co prawda dla nich też szukam jakiejś formy do dosadzenia ale to na później.
Ten murek widziany ze schodów, fotki przypominam robione spod koca..
Zakręcony ogród 13:02, 10 paź 2017

Do góry
No to negocjujmy

Można zabrać żwir z rabaty podokiennej i spod ogrodzenia. Do sąsiadów zostawiłam przejście w żwirze ale nie musi go tam być. Ważne, żeby rabaty były gęsto obsadzone, żeby nie było widać, czy tam żwir jest czy go nie ma

Coś mi się jednak wydaje, że najbardziej przeraża Cię nie sama ilość żwiru, tylko układanie płyt w tym żwirze - i połączenie ich jeszcze z roślinami
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:59, 10 paź 2017

Do góry
od strony drogi

jodła szlachetna Delbar Cascade

tak wyglądała jesienią 2012

Typografia ogrodu 12:54, 10 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Dawno nic nie plotlam zatem z myślą o listopadzie

Cudnie wyszło bardzo gustowne

Przy okazji zapytam Cię o stosowanie topsinu na beatlesy (Poli mnie do Ciebie przysłała) stosowałaś?
Z Pszenicznej ... 12:29, 10 paź 2017

Do góry
Być może umieściłabym tam jeszcze ładne poidełko dla ptaków, ale to taka luźna myśl.
Ławeczki tam być nie może, mało miejsca, poza tym wybrałam dla niej inne miejsce z którego mam lepszy widok, mniej więcej taki jak na zdjęciach poniżej.
Co mi się tam zmieści i co wymyślę to będę dumać jeszcze nad tym

Z Pszenicznej ... 12:25, 10 paź 2017

Do góry
Eee tam dumam, jak nie grabienie kasztanów na podwórku, to znowu syn na urodziny kolegi, urodziny męża, wizyta Babci i tak w koło Macieju
Ale co przechodzę obok miejsca to dumam

I teraz moje odczucia...

Furtka odpada, masa pracy - osadzenie słupków, wykopki, koszt furtki a potem zniszczenia roślin przez psiurę która ścieżką do lasu na spacery by chciała chodzić. No way
Szala zdaje się przeważać na korzyść cisów Mniej pracy, tylko przesadzić róże i posadzić cisy Przy pergoli więcej roboty.
Niestety gdy czas męża jest warunkiem determinującym to nasze wybory są prostsze

Na szybko myknęłam rysunek z cisami.
Ściana z nich ciągnęła by się do żółwika czyli byliny rosnącej pod morwą.
Na tle cisów będą Artemisy ( musiałabym je nieco przesunąć do przodu).
I by coś działo się więcej w tym kącie pomyślałam o "biżuterii" ogrodowej.
A mianowicie domki dla owadów w kantówce - leżą u mnie pozostałości słupów 14x14 i 12x12 więc chciałam je tak wykorzystać. Oczywiście byłyby białe, by nawiązać do pergoli...

Jak widać na szkicu - pomysł rozrzucenia cisów swobodnie po rabacie utkwił mi w głowie, jeden już tak rośnie, odratowany i cięty w tym roku.

Typografia ogrodu 12:23, 10 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

tu jest moc
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:14, 10 paź 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A to już szersze kadry - no widać braki jak na dłoni - ale się poprawi
Po poszerzeniu rabaty nie zmieniałam nasadzenia, więc front pusty. NIe wiem, czy coś tam wsadzę na brzegu, czy przesadzę tam o te 10 cm szałwie, które rosną w rzędzie

Misz masz hortensjowy - ale szkoda mi to ruszać, jak już rośnie... ale front przed hortensjami będę zmieniać. A jak, to się może urodzi przez zimę w głowie...

I widok na furtkę

Kasiu, ogródek pięknieje w oczach - wyprostowanie i pogrubienie rabat bardzo dobrze mu zrobiło

W przyszłym roku oczy u CIebie pogubimy
Co się stało kwiatom ... 12:13, 10 paź 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Ewa, dobrze że zrobiłam sobie reset w lesie, jeszcze było słonecznie ,
teraz to załamka, pogoda barowa ,Ksawery naśmiecił,
w ogrodzie astry wielkolistne już nie zachwycają,

kto mi ukradł słońce?

i tak się ciesz bo mi przez te wiatry całą trzmielinę ogołociło

Mariken fajny ale ciekawe czy przy takich chłodach zdąży sie przebarwić...podobno w przyszłym tygodniu po 21 ma być w takie prognozy to chce mi sie wierzyć.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:58, 10 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudne ujęcie .
Haniu, Twój ogród aż kipi kolorami, bardzo mi się podoba, jest taki interesujący, na każdej rabacie coś się dzieje.
Tajemniczy Ogród 11:50, 10 paź 2017

Do góry

Dla porządku cyknęłam też drugą stronę - tam pod klonem też rośnie ta moja hortensja Diamant Rouge, pięknie razem wyglądają, rosną też tam w haosie cisy Będzie, Haniu, nawiązanie
Tajemniczy Ogród 11:47, 10 paź 2017

Do góry
Wrzucam jeszcze fotkę robioną od furtki, żeby był rzut na całość . Proszę o wyrozumiałość - fotka robiona w biegu spod koca - tak zazwyczaj kończę infekcje moich małych Bąbli - kaszląc i rzężąc
Utwierdziłam się w przekonaniu, że te trawy wzdłuż linii rabaty nie zaszkodzą - tam i tak zawsze stoi jakiś samochód, rzadko jest widok na całą rabatę od furtki.
Ale mi się ten front nie podoba, grrr. Byle do wiosny
Tajemniczy Ogród 11:42, 10 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
Watek przeczytany,
Jak zobaczyłam te jałowce to zaczęłam zębami zgrzytać i szeptać "tylko nie to", nie wsadzaj ich. Może przed płotem od strony drogi je wyeksmitować?
Brzozowa zauroczyła mnie - a tak mało było trzeba - wystarczyło pogrupować brzozy dając im korowe dywaniki (Asia świetny pomysł podrzuciła, choć chyba lekko go zmodyfikowałaś?)
Ja tam wierzby nie lubię, róże przechodzą ze mną gehennę, od jałowców trzymam się jak najdalej. Za to mam fazę na szałwie, trawki i lawendę
Działasz jak petarda. Za dwa sezony szczęki będziemy zbierać podziwiając jakie cudo udało Ci się wyczarować z Twojego ogrodu. Bo, że będzie pięknie - w to nie wątpię.

Wiklasia, witaj! Ale Ty masz pióro! Kobieto! Z racji ograniczonego czasu, czytaj pętające się w polu widzenia niedorosłe chłopczyki, poczytałam Twój wątek trochę od przodu i trochę od tyłu, no rewelacja, zamiast książek będę miała na wieczór
Tak jest, biję się w piersi - wsadziłam te jałowce, posłusznie je wywalę wiosną, ale przed ogrodzeniem już mam takie same, hehe i tamtych nie wywalę - dobrą robotę robią, brzydki dół murka zaczynają zasłaniać:
Tak, brzozowa ma już ładne ramy, myślę o dopieszczeniu jej wiosną. Asi bezccenne rady w kwestii rabat pod brzozami musiałam zweryfikować z powodu mojego M. - Ty mnie zrozumiesz, bo z tego co czytałam, masz podobny egzemplarz Mężczyzny w domu: że z racji jakiejś fanaberii On ma za każdym razem w drodze do drewutni obchodzić dokoła wszystkie brzozy???!!!
Więc muszą być tak jak są, Mąż pod innym względami rewelacja, rozwodzić się nie będę
Wierzb też nie lubię Tą dostałam z cztery lata temu i wsadziłam na środek trawy, co tam wtedy rosła Ale teraz trochę mi jej szkoda wywalać, bo rośnie medalowo.
Pozdrawiam Cię serdecznie!!!
Liliowo i kolorowo:) 11:39, 10 paź 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękna jesień Może jeszcze się nią pocieszymy? Plany nowe widzę

Taką mam nadzieje, chciałabym jeszcze jesien w górach zobaczyc bo to jest piękny widok, ale w słoneczkuA plany owszem, ciągle cos przerabiam, bo pozbywam się drzew i krzewów, które wymagają ciągłego przycinania i to z drabiny bo to już nie dla nas. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies