Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 12:47, 31 paź 2017

Piters napisał(a)
Pięknie, a te astry i rozchodniki są cudo... Zapraszam do mojego wątku, przy okazji.

Dziękuję. Astry dzięki łagodnej pogodzie mogły sie wykazać, a i rozchodniki w tym roku jakos mocniej się wybarwiły- uwielbiam je

No to lecę teraz do Ciebie
SlonecznyOgrod 13:34, 31 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Daria przejrzalam twoj watek znowu od poczatku bo chcialam zobaczyc tego "esa floresa" i teraz jak wyglada.
Poddaje ci pod namysl zrob jeszcze jeden "es flores" taki sam ok 6-7 m w strone drogi lub troche szerszy ok 1,5 m i posadz tam rozplenice jedna od drugiej ok. 1,5 m i milorzeby na pniu lub tawuly na pniu te zolto-zielone. Aby nie bylo lyso nim trawy odrosna posadz orliki i tulipany, kocimietki groniaste, lawendy, werbeny patagonskie jak rozplenice beda juz duze a werbena jeszcze wyzsza.
Pozniej trawniczek zrob i to wszystko.

Bedzie bosko ja to juz widze.

Zrobilas juz duzo i wszystko fajnie wyglada. Skalnisk ladny tylko nie wiem w ktorym miejscu ogrodu on jest jakas skarpa.

Nie znam zazw swoich traw, bo nie wiedzialam,ze beda potrzebne.

Ela, zawsze jestem bardzo zadowolona z Twoich odwiedzin, doceniam podpowiedzi i odpowiedzi
Es-flores , ten który jest muszę lekko zmienić, a mianowicie ściąc jeden koniec ( od drogi wjazdowej). I tu na szybko podmalowałam jak to by miało byc .

To co na czarno przekreślone, to juz jest wykopane i zabrane.
To co na pomarańczowo to jest do wykopania, do wykopania zostały jeszcze ze 4 tuje sprzed szpaleru hortensjowego.
Przez to, że zlikwidowałam drugą drogę, która była drogą "roboczą" np. dojazd z węglem, muszę poszerzyć główny wjazd aby było wygodniej cofać dużym samochodem .
Drogę zlikwidowałam, przypomnę jeszcze, bo była w sumie zbędna a pomysł ze szpalerem hortensji bardzo mi się spodobał. I to jest prawa strona na powyższym foto.

To co jeszcze zaplanowała, to lewa strona działki,po lewej stronie drogi dojazdowej, której akurat tu na zdjęciu nie widać. Jest tam okrągła rabata i trawnik, ale rabata ta nie daje rady , pomimo obfitych deszczy rośliny miały sucho ( akacja wszystko wyciągnęła) . Tam mam zagwozdkę, musze coś z tym zrobic. Nie wiem czy posadzić tam iglaki, krzewy czy jakieś inne sucholubne rośliny ??????
Za nim wezmę się za inne kombinowanie musze uporządkować najpierw to i jeszcze dołożyć coś do rabaty wzdłuz szosy ( na zdjeciu widać ją tam daleko gdzie 3 stozki i kula na pniu).Tam chciałabym dac im cos płożącego pod nogi , dosadzic zaczęty rząd rozchodnika, przenieśc (wykopać) 3 juki.
Musze sie na tym skupic , zeby to uporządkować i dokończyc.
Dokończyc też musze obszar za oczkiem.

Skalniak z oczkiem jest z drugiej strony domu. Tak jakbyś od hortensjowego szpaleru prosto szła.
Magleska 17:50, 31 paź 2017

Fajna fotka ,teraz mniej więcej ogarniam Twój ogród ...... ale masz tam ogrom miejsca na chciejstwa ...i fajnie to sobie organizujesz .......
A ta zawijasowa jaką ma szerokość ? .....i hortensjowa ?
Aż się wróciłam kilka stron wcześniej ,aby tą lewą stronę zobaczyc
Masz tak duży ten przedogrodek ,że nie wiem sama jaki swój głos dać
A jakbyś po lewej stronie zrobiła bliźniaczą rabatę hortensjową ? Tylko piszesz ,że tam sucho ,to chyba zły pomysł ....
Albo rząd ładnych choinek np.serbów,Koreanek ,hm.....nie wiem
gosika67 18:08, 31 paź 2017

Daria ta lilia to z ODR ?, ciekawe jaki ma kolor, moje wszystkie zakwitły i już przekwitły, jeszcze jedna kwitnie.Agawy masz spore, ja muszę pochować kany, też mam w donicach.
SlonecznyOgrod 22:00, 31 paź 2017

Magleska napisał(a)
Fajna fotka ,teraz mniej więcej ogarniam Twój ogród ...... ale masz tam ogrom miejsca na chciejstwa ...i fajnie to sobie organizujesz .......
A ta zawijasowa jaką ma szerokość ? .....i hortensjowa ?
Aż się wróciłam kilka stron wcześniej ,aby tą lewą stronę zobaczyc
Masz tak duży ten przedogrodek ,że nie wiem sama jaki swój głos dać
A jakbyś po lewej stronie zrobiła bliźniaczą rabatę hortensjową ? Tylko piszesz ,że tam sucho ,to chyba zły pomysł ....
Albo rząd ładnych choinek np.serbów,Koreanek ,hm.....nie wiem

Takie rzuty okiem z góry porządkują rozmieszczenie ogrodu, ja też takie lubie, lubie szerokie kadry.
Chciejstwa jak dokładam po trochu na różne rabaty to ich jakby nie widac mój ogród wszystko łyknie
Z tyłu domu, w okolicach skalniaka sadzę różne rośliny, bo tam pasuje różnorodność.

Zawijasek jest dość wąski , tak na szerokość kul, a kule sie rozrastaja i wychodzą średnicą poza zawijasek, ale będę je bardziej podcinać od dołu w okrąglejsze kule, tak żebym mogła nadal wjechać kołem kosiarki na brzeg.
Hortensjową ? Nie pamiętam , gdzieś pewnie juz pisałam jak na bieżąco opisywałam, ale tak ok 4m.
Róznie już myślałam o tej lewej stronie, myślałam o hortensjach ale tak co ileś metrów, a pomiędzy trawy.
To suche miejsce jest na samym środku tej długości. Im bliżej płotu tym gorzej. Tam musiałoby byc coś wytrzymałego. Albo na środku tam właśnie dac iglaki, z przodu przy danikach trawki i po bokach trawy z hortkami. Miedzy trawami myślałam jakies rośliny, biliny. Nawet z tą myślą mam dostać od takiej dziewczyny przegorzan i inne różne kffiatki.
SlonecznyOgrod 22:06, 31 paź 2017

gosika67 napisał(a)
Daria ta lilia to z ODR ?, ciekawe jaki ma kolor, moje wszystkie zakwitły i już przekwitły, jeszcze jedna kwitnie.Agawy masz spore, ja muszę pochować kany, też mam w donicach.

tak to lilia z targów, brałam biała. Ja ja ściełam do domu do wazonu, żeby uratowac przed przymrozkami. Jak zakwitnie to dobrze jak nie to nie, trudno.
Agawa jedna ta największa ma 10lat.
Kanny wykopałam z gruntu, poszły do piwnicy, tak jak dalie i mieczyki.
To moje kanny, 3 duże wiadra.
SlonecznyOgrod 22:19, 31 paź 2017

Fotki z ostatniego dnia października. Pierwszy raz tej jesieni chwycił przymrozek.

SlonecznyOgrod 22:24, 31 paź 2017

Żurawka przyszroniona zmatowiała chwilowo wole jednak wersje błyszczącą.

Piters 00:30, 01 lis 2017

Cudowne zdjęcia po przymrozku.
Magleska 08:03, 01 lis 2017

Fajnie oczko i kamienie zmrożone wyglądają ......... ale i tak bym chciała wiosnę już jeszcze z 5 miesięcy ........