Ela, zawsze jestem bardzo zadowolona z Twoich odwiedzin, doceniam podpowiedzi i odpowiedzi
Es-flores , ten który jest muszę lekko zmienić, a mianowicie ściąc jeden koniec ( od drogi wjazdowej). I tu na szybko podmalowałam jak to by miało byc .
To co na czarno przekreślone, to juz jest wykopane i zabrane.
To co na pomarańczowo to jest do wykopania, do wykopania zostały jeszcze ze 4 tuje sprzed szpaleru hortensjowego.
Przez to, że zlikwidowałam drugą drogę, która była drogą "roboczą" np. dojazd z węglem, muszę poszerzyć główny wjazd aby było wygodniej cofać dużym samochodem .
Drogę zlikwidowałam, przypomnę jeszcze, bo była w sumie zbędna a pomysł ze szpalerem hortensji bardzo mi się spodobał. I to jest prawa strona na powyższym foto.
To co jeszcze zaplanowała, to lewa strona działki,po lewej stronie drogi dojazdowej, której akurat tu na zdjęciu nie widać. Jest tam okrągła rabata i trawnik, ale rabata ta nie daje rady , pomimo obfitych deszczy rośliny miały sucho ( akacja wszystko wyciągnęła) . Tam mam zagwozdkę, musze coś z tym zrobic. Nie wiem czy posadzić tam iglaki, krzewy czy jakieś inne sucholubne rośliny ??????
Za nim wezmę się za inne kombinowanie musze uporządkować najpierw to i jeszcze dołożyć coś do rabaty wzdłuz szosy ( na zdjeciu widać ją tam daleko gdzie 3 stozki i kula na pniu).Tam chciałabym dac im cos płożącego pod nogi , dosadzic zaczęty rząd rozchodnika, przenieśc (wykopać) 3 juki.
Musze sie na tym skupic , zeby to uporządkować i dokończyc.
Dokończyc też musze obszar za oczkiem.
Skalniak z oczkiem jest z drugiej strony domu. Tak jakbyś od hortensjowego szpaleru prosto szła.
Fajna fotka ,teraz mniej więcej ogarniam Twój ogród ...... ale masz tam ogrom miejsca na chciejstwa ...i fajnie to sobie organizujesz .......
A ta zawijasowa jaką ma szerokość ? .....i hortensjowa ?
Aż się wróciłam kilka stron wcześniej ,aby tą lewą stronę zobaczyc
Masz tak duży ten przedogrodek ,że nie wiem sama jaki swój głos dać
A jakbyś po lewej stronie zrobiła bliźniaczą rabatę hortensjową ? Tylko piszesz ,że tam sucho ,to chyba zły pomysł ....
Albo rząd ładnych choinek np.serbów,Koreanek ,hm.....nie wiem
Daria ta lilia to z ODR ?, ciekawe jaki ma kolor, moje wszystkie zakwitły i już przekwitły, jeszcze jedna kwitnie.Agawy masz spore, ja muszę pochować kany, też mam w donicach.
Takie rzuty okiem z góry porządkują rozmieszczenie ogrodu, ja też takie lubie, lubie szerokie kadry.
Chciejstwa jak dokładam po trochu na różne rabaty to ich jakby nie widac mój ogród wszystko łyknie
Z tyłu domu, w okolicach skalniaka sadzę różne rośliny, bo tam pasuje różnorodność.
Zawijasek jest dość wąski , tak na szerokość kul, a kule sie rozrastaja i wychodzą średnicą poza zawijasek, ale będę je bardziej podcinać od dołu w okrąglejsze kule, tak żebym mogła nadal wjechać kołem kosiarki na brzeg.
Hortensjową ? Nie pamiętam , gdzieś pewnie juz pisałam jak na bieżąco opisywałam, ale tak ok 4m.
Róznie już myślałam o tej lewej stronie, myślałam o hortensjach ale tak co ileś metrów, a pomiędzy trawy.
To suche miejsce jest na samym środku tej długości. Im bliżej płotu tym gorzej. Tam musiałoby byc coś wytrzymałego. Albo na środku tam właśnie dac iglaki, z przodu przy danikach trawki i po bokach trawy z hortkami. Miedzy trawami myślałam jakies rośliny, biliny. Nawet z tą myślą mam dostać od takiej dziewczyny przegorzan i inne różne kffiatki.
tak to lilia z targów, brałam biała. Ja ja ściełam do domu do wazonu, żeby uratowac przed przymrozkami. Jak zakwitnie to dobrze jak nie to nie, trudno.
Agawa jedna ta największa ma 10lat.
Kanny wykopałam z gruntu, poszły do piwnicy, tak jak dalie i mieczyki.
To moje kanny, 3 duże wiadra.