Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 13:13, 30 paź 2017

ren133 napisał(a)

A czemu akurat gumball? chyba one wrażliwe są ... ja w tym miejscu dałabym kilka drzew i raczej wyższych zwykłych ... ja bym nie szła w styl formalny ale bardziej swobodny ... brzozy? zwykłe ambrowce, grujeczniki ...

Brzozy ostatnio bardzo modne na O Nie powiem, też o nich myślałam.
sama nie wiem, może faktycznie coś bardziej swobodnego tu się sprawdzi...W końcu mam tam już stare dęby i wierzby. Tylko przerażają mnie trochę wysokości docelowe drzew, które polecacie. Ta rabata graniczy z sąsiadem, którego dom jest blisko ogrodzenia. 10m drzewo będzie za duże.

A ten gumball chodzi mi po głowie bardzo. Taki ładny jest
ren133 13:24, 30 paź 2017

DorKa napisał(a)

Brzozy ostatnio bardzo modne na O Nie powiem, też o nich myślałam.
sama nie wiem, może faktycznie coś bardziej swobodnego tu się sprawdzi...W końcu mam tam już stare dęby i wierzby. Tylko przerażają mnie trochę wysokości docelowe drzew, które polecacie. Ta rabata graniczy z sąsiadem, którego dom jest blisko ogrodzenia. 10m drzewo będzie za duże.

A ten gumball chodzi mi po głowie bardzo. Taki ładny jest

No ale brzozy pożyteczne nie rosną takie wysokie jak te zwykłe

Lepiej nie podejmować pochopnych decyzji ... dobrze jest na początek określić się ze stylem ... wtedy łatwiej dąży się do celu
DorKa 13:32, 30 paź 2017

ren133 napisał(a)

No ale brzozy pożyteczne nie rosną takie wysokie jak te zwykłe

Lepiej nie podejmować pochopnych decyzji ... dobrze jest na początek określić się ze stylem ... wtedy łatwiej dąży się do celu

Wiem, teoria mi nie obca gorzej z praktyką
Co do stylu, to pomimo,że starodrzew wymusza poniekąd styl swobodny to bliżej mi do formalnego
Mary 21:56, 30 paź 2017

Brzozy są piękne. Ale brzozy, przynajmniej te zwykłe, także bardzo śmiecą. Gdy ma się taras w pobliżu brzóz to można go sprzątać bez przerwy, kilka razy dziennie.
Gdy sadzimy je na swojej działce, daleko od sąsiadów, przyszłe konsekwencje będziemy ponosić my. Gdy posadzimy je blisko granicy z sąsiadami, oni także poniosą konsekwencje naszej decyzji.
DorKa 08:11, 31 paź 2017

Mary napisał(a)
Brzozy są piękne. Ale brzozy, przynajmniej te zwykłe, także bardzo śmiecą. Gdy ma się taras w pobliżu brzóz to można go sprzątać bez przerwy, kilka razy dziennie.
Gdy sadzimy je na swojej działce, daleko od sąsiadów, przyszłe konsekwencje będziemy ponosić my. Gdy posadzimy je blisko granicy z sąsiadami, oni także poniosą konsekwencje naszej decyzji.

Dziękuje Ci bardzo za odwiedziny i porady. Zajrzałam do Ciebie i widzę,że masz doświadczenie z brzozami
Dla mnie tytułowego laika takie rady są bezcenne. Abstrahując od brzóz, gdybym nie była tu z Wami to dalej sadziłabym wszystko na oko i potem wywalała/przesadzała. A tak mam możliwość uczenia się na cudzych błędach lub sięgania po sprawdzone patenty. Bardzo się cieszę,że w końcu po latach zaglądania jestem z Wami

a wracając do drzew, u mnie odległości zarówno do mojego jak i sąsiada tarasu są niewielkie i obawiam się ,że tak duże drzewa oprócz śmiecenia dodatkowo będą przytłaczające Tych dużych mam już trochę ( dęby, wierzby ) i może dlatego teskno mi za czymś bardziej filigranowym ..
AngelikaX 11:21, 31 paź 2017

Cześć Dorko - witam się tym razem u Ciebie

widzę, że masz Asię- Makadamię i Renię, bardzo dobrych doradców

ps. Plan, jego linie bardzo mi się podobają

DorKa 11:58, 31 paź 2017

AngelikaX napisał(a)
Cześć Dorko - witam się tym razem u Ciebie

widzę, że masz Asię- Makadamię i Renię, bardzo dobrych doradców

ps. Plan, jego linie bardzo mi się podobają

Witam Cię serdecznie Bardzo się cieszę,że mnie odwiedziłaś. Zapraszam częściej . Liczę na Twój dobry gust w projektowaniu
Doradców mam świetnych i dlatego słucham uważnie a zaproponowane plany wprowadzam w życie.
Ta ścieżka (obecnie z trawy dla zobrazowania) będzie jak u Ciebie żwirowa z płytami.Ścieżak prowadzi do altany ( na razie musimy ją sobie wyobrazić) Nasadzenia obok ścieżki u Ciebie bardzo mi się podobają. Myślisz,że u mnie też może się sprawdzić podobny układ ? Czy drzewa, które u mnie rosną ( eby, wierzby ) będą kolidowały z formalnym stylem ?

I pytanie o Amrbowca gummball. Jako,że jesteś jego zwolenniczką ( sądzać po zakupach ) nada się tutaj gdzie planuję czy faktycznie nie bardzo ?

dla lepszego rozeznania ta sama rabata w lewo :

a tutaj dzisiejszy widok z sypialni :

DorKa 12:37, 31 paź 2017

makadamia napisał(a)

A o co chodzi z tą ścieżką, co to za wąska jest i będą ją omijać?

już tłumaczę Przepraszam za jakość zdjęć ale robione dziś rano. Taki mamy klimat
wychodząc z domu idę prosto

i chcąc iść do altany zaprojektowaną ścieżką w rabacie musiłabym skręcić w lewo :

Uwierz mi, nikt nie będzie tam skręcał tylko prosto pójdzie
I tak myślę sobie czy tej ścieżki tutaj w ogóle nie robić tylko zostawić tą bezpośrednią do altanki ( ta która obecnie z trawy jest )
makadamia 14:53, 31 paź 2017

Bardzo prawdopodobne jest, że do altanki będzie się na początku chodziło przez trawnik.
ALE:
- jak zrobisz tą rabatę dookoła domu, to droga na skróty zostanie zamknięta i ścieżka się przyda;
- ta ścieżka przewidziana jest nie tylko jako droga do altany ale też droga z tarasu dookoła domu (na front) - zwłaszcza jak pojawi się ta duża rabata
- no i służy jednocześnie jako opaska: pod okapem dachu raczej nic nie posadzisz, więc żeby z tarasu nie było widać takiej brzydkiej przerwy pomiędzy ścianą a roślinami wymyśliłam właśnie tą ścieżkę.

Także jest to "ścieżka multifunkcjonalna"
DorKa 15:25, 31 paź 2017

makadamia napisał(a)
Bardzo prawdopodobne jest, że do altanki będzie się na początku chodziło przez trawnik.
ALE:
- jak zrobisz tą rabatę dookoła domu, to droga na skróty zostanie zamknięta i ścieżka się przyda;
- ta ścieżka przewidziana jest nie tylko jako droga do altany ale też droga z tarasu dookoła domu (na front) - zwłaszcza jak pojawi się ta duża rabata
- no i służy jednocześnie jako opaska: pod okapem dachu raczej nic nie posadzisz, więc żeby z tarasu nie było widać takiej brzydkiej przerwy pomiędzy ścianą a roślinami wymyśliłam właśnie tą ścieżkę.

Także jest to "ścieżka multifunkcjonalna"

Rozumiem i prawie się zgadzam. I jako ,że negocjacje z Tobą póki co się udają to może pójdziemy na mały kompromis . Co powiesz na to aby poprowadzić tą ścieżkę od tarasu ale tak,żeby zaczynała się na rogu schodów. Mniej więcej tak :

Wtedy mam pewność,że będzie wykorzystana